Агротехніка вирощування гороху у відкритому грунті

0

Зеленый горохОднією з улюблених культур, вирощуваних на дачі, вважається горох. Його люблять діти і дорослі. У відкритому грунті, при ранньому висіванні, лопаточки гороху починають з’єднання являтися незабаром після редиски, коли так не вистачає вітамінів. Горох є постачальником рослинного білка, і про це знає кожен школяр.

Види, сорти та особливості агротехніки культури

Щоб класифікувати численні форми цього, улюбленого всіма, рослини спробуємо внести структурну класифікацію:

  • зовнішній вигляд;
  • терміни дозрівання;
  • вимоги агротехніки.

Самими невибагливими сортами гороху є круглі невеликі горошини, які у різних авторів називаються городній, стручковий, круглий, гладкий, лущильний. Саме такі насіння висаджують першими в холодну землю і отримують перший урожай. Альо смороду ж встигнуть дати ласощі при вирощуванні посівом в середині липня. Ці ж сорти використовуються в промисловому виробництві. Закатанный в банках консервований горошок це і є горох городній.

Великі горошини в лопатках, що досягають 12 см різніх, прямих, вигнутих, шаблеподібних форм, є обличчям цієї культури. Правда, їх вирощування триває довго, самі скоростиглі, до зеленої лопатки, наливаються майже три місяці, але смак горошин нікому не дає пройти повз грядки, не зірвавши мимохідь кілька лопаток ласощі.

Основною вимогою при проведенні цієї культури є вирощування рослини на одному місці сезон і в подальшому повернення на це місце через 4 роки. Причина одна, любляна горох не тільки люди, але комахи та хвороби.

Другою вимогою весняної посадки є розвиток рослин до плодоношення при знижених температурах навесні. За 4-6 тижнів до останнього заморозка у вашій місцевості горох вже повинен бути посіяний.

Ніколи не загущати посадки. Зазначену у всіх посібниках схему посадки однорядним способом із заглибленням насіння нижче 3-х см слід дотримуватися, інакше хвороби і шкідники знищать врожай.

Грядка з горохом повинна розташовуватися на відкритому сонячних променів місці без затінення. Пухка земля без бур’бур’янів і рясний, але без надмірностей, полив дозволить порадіти успіху.

Підготовка насіння до посіву

Всход гороха из семянНезалежно, свої насіння зібрані або придбаний сортовий посадковий матеріал слід провести передпосівну обробку. Спочатку робимо флотацію і відокремлюємо пошкоджені горошини. Одну столову ложку кухонної солі з гіркою розчиняємо в склянці холодної води, якщо насіння трохи, і опускаємо посівний матеріал. Пошкоджені горошини спливуть, а інші, здорові насіння, вийняти і промити від солі. Надалі їх можна обробити препаратом з мікроелементами, нитрогеном і трохи, ніч, потримати у вологому стані для набухання.

Якщо ж вирощування гороху в відкритому грунті відбувається на заміському або дачній ділянці кращим способом отримати здорову продукцію буде використання на будь-якій культурі тільки біопрепаратів на основі рослин або препарату ЕМ-1 Байкал. Ведення місту на біопрепарати протягом всього періоду і відмова від мінеральних добрив зробить будь-яку продукцію з містом максимально корисною. Врожайність ж досягається відсутністю захворювань, шкідників і оздоровлення грунту, яка має всі потрібні елементи, щоб нагодувати рослини без хімічних добавок.

У разі використання в агротехніці ЕМ-1, крім відділення доброякісного насіннєвого матеріалу і набухання у вологому середовищі протягом ночі, ніякої обробки не потрібно.

Підготовка грунту для раннього посіву

В холодній весняній грунті йде своє життя. Майже непомітні нематоди, личинки перезимували комах, блішки, вже почали свій розвиток, і їм хочеться свіжої їжі, якою і може стати горошина, яка не вміє постояти за себе. Допоможемо!

Напередодні, у підготовлену з осені грядці, яка вже заправлена необхідним переробленим з допомогою ЕМ-1 компостом, і тому відтанула набагато раніше, ніж у сусідів, рыхлим, поглиблюємо до 6-ти см борозенки і проливаємо гарячим концентрованим розчином марганцівки землю. Назавтра розкладаємо насіння в пухкий грунт. Засипаємо борозенку, мульчуємо для збереження вологи та утеплення від нічного охолодження грунту і чекаємо східців.

Для тривалого надходження ласощі на обідній стіл посів проводимо щотижня до кінця травня по одній сходинці, тільки після першого посіву овочевого сорти, потім потрібно підсівати мозкові або зморшкуваті сорти, вони набагато врожайніший і за смаком перевершують горох городній.

Догляд за горохом

Плетень горохаДогляд за насадженнями полягає в регулярному поливі і підв’язки до опорі, хоча вусики гороху самі непогано справляються з цим завданням, якщо не загущене і не стануть чіплятися один до одного, падаючи всією масою на гряду, де обов’язково захворіють від дотику стебел з вологою землею.

Якщо культуру ведуть з біопрепаратами, то раз на два тижню слід місто обприскати з розпилювача в необхідній дозі. Рослини будуть здоровими. Якщо ж традиційне вирощування, тоді підживлення фосфоритним борошном і калійними препаратами на худої землі підвищить урожай. Ситий земля під горох не вимагає додаткових підгодівлі.

Боротьба з шкідниками

Якщо все-таки з’єднання явилися на листках і стеблах темні або світлі плями, або борошнистий наліт, в хід підуть фунгіциди, цє препарату, що пригнічують гнильні процеси, які пов’язані з грибковими захворюваннями. І неважливо, як називається воно. Вогкість, загущенность посадок, тривале похолодання або холодні роси тому причина.

Якщо ж у горошинках з’єднання явилися гусениці, попелиця на тильній стороні листочків або жучок довгоносик з’єднання їдає урожай наввипередки з вами, в хід піде інта-вір або фітоверм. Але і для тих, хто веде місто традиційним способом є битоксициллин, обробка яким нешкідлива для людини, а ефект у тому, що жіночі особини стерилізуються і не дають потомства. Використовувати хімічні препарати, а потім вживати лопатки в їжу навряд чи корисно.

Збір врожаю

По мірі дозрівання використовується урожай гороху в різній стадії стиглості:

  • горох на лопатку;
  • технічної і молочної стиглості;
  • після біологічного дозрівання.

Спелый урожай горохаПри цьому на лопатку використовують сорти, у яких немає жорсткої пергаментним прошарку в будові стручка. При досягненні такої лопатки 5-ти см, з нерозвиненими насінням горох придатний для кулінарної обробки.

Технічна і молочна стиглість передбачає розвинулася лопатку зеленого кольору і налившиеся, впритул лежати горошини. Цей віт товарного продукту знаходить застосування як в домашній кулінарії, так і в промислових спосібі консервації і заморожування горошку. В домашніх умовах збирають лопатки кожні чотири дні, в агропромислових компаніях прибирання разова, після осягнення технічної стиглості 70% врожаю.

Зберігання продукції

Для зимового використання поширеним способом є зберігання методом консервації зерна технічної стиглості, висушування для використання в якості бобових інгредієнтів в кулінарії для приготування каш і гарнірів. Повний набір корисних елементів зберігає зелений горох при зберіганні способом глибокої заморозки.

Бульбочкові бактерії

В процесі вирощування горох засвоює з повітря азот і накопичує його у своїй кореневої частини. Тому він благотворно діє на відновлення родючості ґрунту. Коріння гороху йдуть неглибоко в землю і бульби видно при викопуванні рослини. Іони фосфору їм добре засвоюються з фосфорної борошна, а таким властивістю мають рідкісні рослини. Використання стебел гороху, якщо вони здорові, в якості матеріалу для компосту корисно. Насичення землі необхідними елементами робить врожайніший посадку інших рослин на цьому місці в подальшому.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.