Аніс: корисні властивості, застосування і фото

0

Целебные свойства аниса.Аніс є одним з представників рослин-однорічників, що входять в сімейство зонтичних. Оскільки його близькими родичами є фенхель, кріп і кмин, у нього виявляються безліч аналогічних властивостей.

У процесі розвитку аніс формує стебло прямої, у висоту може досягати 70 див. Рослина має борознисту, округлу форму, у верхній частині утворює безліч відгалужень.

Розташовані в нижній частині листя мають зубчасту, надрізану, длинночерешковую форму. Іноді їх листки округло-серцевидні, з них два розташовані на коротких черешках, а ще один — на більш довгому. Середні листки виростають на коротких черешках і мають тому-клиноподібну форму. Листя, розташовані у верхній частині, складаються з ланцевидно-лінійних часток. Зазвичай вони бувають цільними або трироздільна.

На стадії цвітіння аніс формує дрібні, неяскраві квіти, які виростають на кінцях гілок, способу складний парасольку, що досягає в діаметрі 6 див. Сам парасольку містить 5-15 простих променів. Можуть мати однолистный, ниткоподібний покрив, в деяких випадках він може і зовсім бути відсутнім. По мірі зростання пелюстки стають білими, в довжину досягають 1,5 мм. Мають війчасті краю, загорнуті всередину верхівкою. Аніс відноситься до числа перехресно-запилюваних рослин, цвітіння триває в період з червня по липень.

На стадії технічної зрілості формує плід з двох насіння, що нагадує яйце. Його звична фарба може змінюватися від коричневої до зелено-сірою. Довжина плоду складає 3-4 мм, а діаметр – 1-2 мм. Стадії зрілості плід досягає в серпні. Згодом він розкривається, і з нього з’єднання є два півплодика, від яких виходить ароматний, пряний запах. Має солодкуватий присмак.

Формування кореневої системи відбувається на протязі всього розвитку рослини, сам корінь має стрижневу, веретенообразную форму, може досягати 50-60 см в глибину. У народі аніс відомий як солодкий кмин, хлібне насіння, голубиний аніс.

Поширення та вирощування

Как вырастить анисАніс входити в групу тих рідкісних прянощів, які почали культивувати ще багато століть тому. При цьому до цих пір вчені не змогли з’єднання з’ясувати, де саме знаходиться батьківщина цієї рослини. Серед гіпотез такими місцями називають Близький Схід і Середземномор’я. Ще в стародавні часи людина познайомився з цілющими властивостями анісу звичайного. Ця інформація фігурує у працях давньогрецьких лікарів Теофраста, Гіппократа, Діоскорида. Також про нього є згадки і у стародавніх єгиптян.

У Стародавньому Римі насіння анісу використовувалися як ліки. Їх застосовували в якості оформлення для спальних кімнат, які своєю присутністю сприяли створенню атмосфери здорового сну. Доречно в цьому зв’язку згадати слова Плінія, згідно з яким аніс має омолоджуючий ефект і зберігає подих свіжим. Часто насіння цієї рослини використовували при виготовленні спеціальних коржів, які поліпшували процес травлення.

У гербариях епохи Середньовіччя міститься інформація про корисні властивості цієї рослини, які допомагають справлятися з безліччю хвороб. Однак на той момент аніс, як і більшість інших прянощів, був рідкісною рослиною, тому коштував дуже дорого. Зрозуміти, наскільки цінною вважалася ця культура, можна по тому, що його залишили в один ряд з такими прянощами, як коріандр, кмин і кріп.

Вирощування анісу була трудомістким заняттям, оскільки він потребував не тільки в высокоплодородной грунті, але і регулярних поливах і теплом мікрокліматі. Цвісти ця культура могла тільки при теплої, ясної погоди. Зазвичай з моменту посіву насіння доводилося чекати приблизно 115 днів, щоб отримати перші плоди. Оптимальною для проростання насіння є температура 3-4 градуси Цельсія. Проростають насіння через 16 днів.

Сьогодні аніс отримав поширення в різних місцях нашої планети, тому його можна зустріти не тільки на території колишнього СРСР, але і в Індії, європейських країнах, а також у Північній Африці, Азії і Америці.

Заготівля, збір і сушка анісу

Как применяют анисФото цієї культури не дає повної інформації про її особливості. Найбільш цінними в лікувальних цілях вважаються плоди анісу. Для їхнього готування важливо вибрати слушний момент — зазвичай цим займаються рано вранці або ввечері за умови, що день видався сухий і ясній. Необхідно постійно відстежувати стан парасольок і в момент дозрівання їх починають зрізати. Ознакою того, що насіння дозріло, є придбання ними твердої оболонки і бурої забарвлення. Після збору парасольки необхідно висушити, для чого їх поміщають в добре провітрюване приміщення. Після цього їх молотять.

Пройшли попередній відбір посадковий матеріал необхідно знову просушити, а потім додатково просіяти на решеті, що допоможе очистити його від сміття. Процес сушіння насіння можна проводити в природних і штучних умовах. У першому випадку їх поміщають на відкритому повітрі, а в іншому використовують сушарку, в якій необхідно виставити температурний режим 50-60 градусів Цельсія. Насіння зберігає схожість протягом трьох років за умови, що вони будуть міститися в щільно закритій тарі в провітрюваному, сухому приміщенні.

Визначити якісні екземпляри можна за пахучему аромату і світло-коричневим забарвленням. Якщо насіння має темний відтінок, то, швидше за все, з моменту їх збору пройшло досить багато часу або ж смороду булі зібрані в невідповідний момент.

Корисні властивості і склад

У правильно висушених плодах анісу присутній до 6% ефірного масла, 16-28 % жирної олії, а також до 19% білкових речовин. Також в них міститься цукор і жирні кислоти — кавова, хлорогенова.

Ефірне масло дуже багато анетолом, частка якого може становити 90%, решта складу припадає на метилхавікол. Крім цього, в ньому присутні і інші речовини: альдегіди, кетон, спирт, пінен і ін. Технологія виготовлення ефірного масла полягає в перегонці насіння пором.

Серед позитивних властивостей препаратів, які можуть бути виготовлені з насіння рослини, варто виділити антисептичний, протизапальний, анестезуючий, відхаркувальний, стимулюючий, спазмолітичний ефект. Також кошти з анісу чинять вітрогінну та проносну дію. Вживання плодів покращує моторну і секреторну функції травлення, також позитивно позначається на роботі функції залозистого апарату бронхів, дозволяє зменшити спазми при шлункової і кишкової кольки. Додатковий позитивний ефект пов’язаність язаний з поліпшенням роботи моторної функції матки та збільшенням секреції молочних залоз. Це рослина корисно приймати при фригідності і статевому безсиллі.

Застосування

Какими полезными свойствами обладает анисВ працях стародавніх літераторів часто можна зустріти рекомендації до жування плодів рослини анісу. Це надає оздоровчий вплив на ротову порожнину, що робить зуби більш міцними і привабливими, а також підтримує приємний запах у роті. Також плоди рослини добре допомагають при паралічах і падучої хвороби. У вареному вигляді смороду ефективні при меланхолії і поганих снах. З насіння анісу можна готувати цілющий чай, поєднуючи його з кмином і фенхелем. Позитивний ефект від його застосування полягає у зміцненні нервової системи.

  • ефективним засобом у боротьбі з опіками є мазь, яку роблять на основі суміші з мелених анісових насіння і яєчного білка;
  • допомогти усунути головний біль, невралгії, а також підтримувати свіже дихання можна, якщо часто жувати насіння анісу. Корисно вживати насіння рослини і чоловікам, у яких порушена потенція;
  • багато цукерки від кашлю та інгаляційні суміші серед інших обов’язкових компонентів містять ефірне масло анісу. Присутність розчину олії в спирті дозволяє ефективно знищувати вошей, кліщів і бліх;
  • анісова олія може допомогти людям, що страждають на бронхіти, так як воно має відхаркувальну дію. Також воно стимулює роботу функції травного тракту і молочних залоз. Прийом олії передбачає дотримання наступної схеми: в одній ложці теплої води розводять дві-три краплі олії, вживають 4 рази на добу.

Також масло отримало застосування в косметології: регулярне нанесення на шкіру, робить її пружною і молодий, позитивно позначається на загальному тонусі. Корисно також промивати рослиною очі, що дозволяє позбавитися від багатьох недуг зору. Допомогти впоратися із запаленням очей може настоянка анісу з шафраном на вині.

Відвар

Відвар з насіння анісу може полегшити стан людини при різних захворюваннях.

  • Где применяется растение анисЛюдям, у яких послаблень статевий потяг і є затримки місячних, корисно приймати такий відвар: одну склянку води, додають 4 ложки насіння, надавати на вогонь і варять протягом 5 хвилин. Після настоювання його потрібно процідити. Приймають по 2 столові ложки 3 рази на добу.
  • Також відвар володіє сильним сечогінним ефектом. Для цього необхідно заварити 2 чайні ложки плодів склянкою кип’яченої води. Далі суміш поміщають на водяну баню і витримують протягом півгодини. Холодний відвар потрібно процідити. Після цього у відвар кладуть одну столову ложку цукру. Приймають по 2 столові ложки 3-4 рази на добу перед кожною трапезою.
  • Відвар на основі насіння анісу корисний як потогінний і відхаркувальний засіб. Для цього потрібно взяти одну чайну ложку мелених насіння, додати 1 склянку води, поставити на плиту і варити протягом 20 хвилин. Холодний відвар процідити. Приймають по 1/4 склянки 3-4 рази на добу перед кожною трапезою.

Настій

Для його приготування беруть одну чайну ложку плодів, заварюють одним стаканом крутого окропу і дають настоятися протягом півгодини. Холодний настій проціджують, приймають по 1/4 склянки 3 рази на добу перед кожною трапезою.

Це засіб корисно приймати при наступних захворюваннях:

  • хвороби матки, дискомфорт, пов’язаність язаний з менструаціями, а також як засіб, що збільшує утворення молока у годуючих матерів;
  • як сечогінний, жарознижуючий і противоспазматического кошти;
  • при багатьох простудних захворюваннях: кашель, коклюш, бронхопневмонія та ін;
  • в якості препарату, який зможе вивести з організму токсичні речовини.

Висновок

Отвар растения анисДля багатьох вітчизняних садівників аніс представляється екзотичною рослиною, про властивості якого знають лише одиниці. Тому для багатьох він досі залишається невідомою садовою культурою. Насправді ця рослина дуже корисна, оскільки ще в давнину було відомо про цілющі властивості анісу. У багатьох стародавніх працях є згадки про цю рослину, яка може допомагати при різних захворюваннях і недугах.

І це не кажучи про те, що аніс є досить поширеною пряністю. Однак поза залежністю від користі, яку може принести це рослина, приймати його можна тільки після консультації зі спеціалістом. Оскільки навіть корисне рослина може завдати шкоди, якщо його приймати неправильно.

Рослина аніс

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.