Ароматний кріп — посадка навесні та догляд

0

Зелень укропаКріп дуже ароматна та корисна зелень, підходить для заправки великої кількості страв. Також його активно використовують при лікуванні захворювань в народній медицині. Посадка кропу не становить великої праці і тим, хто бажає виростити у себе цю зелень, присвячується дана стаття.

Коли треба сіяти кріп?

Семена укропаОсобливість цієї запашної зелені полягає в тому, що садять її починаючи з весняного сезону і закінчуючи глубокою восени. Зазвичай землю на грядках для кропу готують заздалегідь. Для цього її перекопують сантиметрів на 25 і вносять туди органічні добрива.

Після посадки зелені необхідно забезпечувати своєчасний полив, ну а далі вже робота для сонця. Якщо є бажання, то можна застосувати й різні мінеральні добавки, але для цього виду рослини великої необхідності в них немає. Так що тут вирішувати вам.

Для сходів кропу не потрібна якась особливо тепла погода, на відміну від багатьох інших городніх культур. Чудово сходить зелень вже при +3-4 °C, у зв’язку з цим. Його можна спокійно садити відразу, як тільки розтане останній сніг і грунт відтане. Для того щоб після посадки не знадобилося поливу сійте насіння у зволожений ґрунт.

Посадка і догляд

Грядки с посеянным укропомНа грядках потрібно зробити борозенки, глибиною в 1.5–2 сантиметра, вкласти в них насіння і зверху присипати зволоженою землею. Якщо є ймовірність нічних заморозків, то рекомендують до ночі закривати грядки спеціальним накрывным матеріалом.

До зими садять в умовах, коли температура повітря не опускатиметься нижче +3-4 °C, і з умовою, що восени кріп не почне сходити. З метою, щоб на грядці взимку не утворилася скоринка, яка з приходом весни завадить проростання насіння, рекомендують осінні посадки замульчувати. Є думка у багатьох досвідчених городників, що кращий врожай виходить саме у осінньої посадки, ніж у весняній. Це пов’язано з тим, що в першому випадку, рослина не так піддається різним захворюванням. Можете самі перевірити це на практиці, посадивши насіння кропу двома способами.

Безумовно, найсприятливішим місцем для отримання ароматної і соковитого врожаю, є добре освітлене. Якщо посадити на затемненій грядці, то в процесі зростання, рослини почнуть витягатися, в пошуках сонця, і в результаті виростуть блідими і не такими корисними, як хотілося б.

Це досить невибаглива городня культура і не вимагає особливої уваги до себе. Для того щоб вийшла соковита зелень, потрібно лише періодично її прополювати і поливати. Як розмножують кріп? За допомогою насіння. Існують й інші способи, але їх не застосовують, тому що ніякого сенсу в цьому немає.

Які існують сорти кропу?

Не всі новачки знають, але, виявляється, у цієї зелені існує велика кількість сортів, і поділяються вони на різні періоди дозрівання. Є, як і багато інші городні культури, раннього періоду дозрівання, середнього і пізнього. Перерахуємо лише деякі з них.

  • Укроп сорта лесногородскийГренадер — відноситься до категорії раннеспелого сорту. Приблизно через один місяць після перших сходів можна збирати перший урожай кропу. Даний сорт невибагливий і зелень досить ніжна, соковита і ароматна. Коли проходить півтора місяця, зелень починає випускати стрілки, а через два місяці пора збирати стебла і насіння на спеції.
  • Лесногородский — це сорт середньостиглий. У період, коли вже утворюється парасольку і визрівають насіння, все одно стабільно дає зелень.
  • Кибрай — це також середньостиглий сорт кропу, відрізняється гарними, широкими і ароматними листям.
  • Салют — це вже пізньостиглий сорт кропу. Ідеально підходять для отримання ароматної зелені протягом тривалого часу.

Будь-який з перерахованих вище сортів має свої відмінні особливості, але в будь-якому випадку кожен з них має в своєму складі велику кількість вітамінів.

Якщо хочете, щоб протягом всього зимового сезону ваш обідній стіл був багатий свіжим кропом, то для цього посадіть сорт «Бешкетник» у великі ємності. А після появи паростків, їх потрібно прорідити, залишивши між кожним з них відстань близько 5 сантиметрів, і забезпечте підсвічування лампою денного світла. Висвітлювати ємність з кропом потрібно кожен день як мінімум за 12 годин.

При дотриманні цих простих умов ви отримаєте хорошу і пахучу зелень. Цей сорт придатний для отримання протягом довгого часу нових листя і він довго не утворює зонтичні пагони. Якщо немає бажання вирощувати свіжий кріп в кімнатних умовах, то є можливість заготовити його запас заздалегідь. Його можна висушити, засолити або заморозити. У випадках із заморожуванням зелень кропу максимально зберігає свої природні якості — аромат і колір. Також в максимальній мірі зберігається біохімічний склад.

Для того щоб заморозити його не потрібно витрачати багато сил і часу. Для цього потрібно виконати кілька дій:

  • вимийте листя кропу, просушіть на чистих рушниках;
  • поріжте дрібно і складіть в контейнер;
  • поставте в морозильну камеру, готово.

До речі, вживання цієї зелені настільки корисно, що багато дієтологи сходяться на думці, що з’їдаючи по 50 г цієї зелені на добу, продовжує життя на п’ять — сім років!

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.