Артишок: що це, користь і шкоду, фото

0

Многолетние растения - артишок.Сьогодні науці відомо багато різноманітних рослин. Серед них є чимало таких, які завдяки своїм унікальним властивостям приносять користь людському організму. Осібно стояти рослини, застосування яких не обмежується тільки медичними цілями. Багато часто використовують в кулінарії. Однак найбільший інтерес представляють рослини, за допомогою яких можна підвищити імунітет і поліпшити самопочуття. Одним з яскравих представників подібних рослин є артишок, про властивості якого знають навіть не всі досвідчені садівники.

Застосування артишоку

Для нашої країни артишок є екзотичною рослиною. Якщо його побачить людина, не знайомий з артишоком, то він може його й не знати, адже це рослина виглядає як нераскрывшийся бутон айстри або шишка зеленого кольору.

Артишок є многолетником, що представляє сімейство будяка та розторопші. В процесі розвитку він формує кущ заввишки до 2 м. У дорослих рослин в кінці вегетації прямо на верхівці дозрівають шишкообразные кошики.

Незважаючи на ті що артишок є теплолюбною рослиною, він зберігає живучість при невеликих перепадах температури і навіть несильних морозах. Шишки можна вживати в їжу: по своїм смаковим якостям вони схожі на недозрілий волоський горіх.

Зібрані плоди необхідно використовувати протягом тижня, оскільки в іншому випадку вони позбавляються первинного смаку, а також цілющих властивостей. Найцінніша частина артишоку знаходиться досить глибоко, тому доведеться сильно постаратися, щоб дістатися до неї. Для цього його потрібно очистити як зовні, так і зсередини, а потім видалити всі ворсинки, розташовані всередині. В результаті замість зеленої шишки повинна залишитися тільки центральна частина, яка має дуже витончений смак.

Обробіток артишоку

Калорийность, польза и вред.Артишок включає в себе близько 140 видів, серед яких найціннішими вважаються лише 40. Історія його обробітку налічує близько 5000 років. Перший досвід його вирощування отримали римляни, а слідом за ними з рослиною познайомилися греки і єгиптяни. На сьогоднішній день його культивують у різних місцях планети. У Південній Америці та Австралії рослина вважається бур’яном, оскільки в цих країнах воно поширене повсюдно.

Найкращих результатів у культивуванні артишоку досягли французи, італійці, іспанці, греки та американці. Виведені ними сорту не тільки відрізняються чудовим смаком, але і володіють дієтичними властивостями. Сучасні сорти формують плоди, які можна вживати на будь-якій стадії дозрівання.

Молоді шишки, як правило, йдуть в їжу, а плоди, які досягли повної стадії дозрівання, використовують для маринування та консервування. Щоб насолодитися великими плодами, доведеться спочатку їх обробити: для цього у них вирізається середина. Якщо шишки встигли розкритися, то вони стають непридатними для вживання.

Широке застосування в кулінарії отримали консервовані, сирі і мариновані плоди, які часто включають до складу багатьох салатів. Варений артишок можна вживати як гарнір або окрему страву. Також він може вікорістовуватіся в якості начинки при приготуванні пирогів, піци, десерти і ін

Корисні властивості

Артишок - овощ или цветок.Артишок цінується і своїми цілющими властивостями. При регулярному його використанні можна нормалізувати травлення і поліпшити обмін речовин. Також він корисний тім, що сприяє регенерації клітин печінки, які зазнали впливу токсинів при вживанні несвіжої їжі.

Унікальним овочем робить його здатність виводити з організму різні токсини і солі. Якщо артишок часто присутній в раціоні, то це дозволяє нормалізувати діяльність жовчного міхура, що забезпечує правильну вироблення жовчі. Загальновідомим є жовчогінний ефект цієї рослини. Тому його можуть вживати не тільки хворі люди, але і здорові, яким він допомагає підтримувати в нормальному стані нирки.

Плоди рослини володіють білі вираженими антиоксидантними властивостями. При його вживанні поліпшується перетравлення жирної білкової їжа, сповільнюється розвиток артеріосклерозу та холециститу.

Серед інших особливостей артишоку можна виділити властивості:

  • знижувати рівень цукру в крові;
  • сповільнювати процес розвитку серцево-судинних захворювань;
  • захищати від передчасного старіння клітин.

За результатами проведених досліджень, стало відомо, що артишок містить речовини, які можуть протистояти раку, а також покращують стан при билирубине. У складі рослини присутні особливі речовини, що викликають зниження рівня холестерину і цукру в крові.

Ще в давнину було відомо про цілющі властивості артишоку. Дієвим засобом вважався екстракт овоча, який допомагав полегшити стан людей, які страждають мокнущим і лускатим лишаєм, а також іншими шкірними захворюваннями. За допомогою приготованого з цієї рослини відвару можна позбавити людину від нападів нудоти, метеоризму, а також зменшити тяжкість в травному тракті.

Вважається, що овоч може допомогти при втраті волосся. Подібна дія пов’язаність язується зі свіжовичавленим соком, який слід втирати в шкіру голови. Пройшовши повний курс лікування, що включає п’ять масок, можна досягти позитивних змін у вигляді прискорення росту волосся.

Артишок може полегшити стан при похміллі. Для цього використовують листки, які потрібно залити окропом. Готовий настій вживають невеликими ковтками.

Ще про це рослині відомо те, що воно має білі виражені властивості афродизіаків.

Шкідливі властивості

Хоча у цієї рослини є чимало корисних властивостей, та й сам він володіє приємним смаком, не всім людям можна вживати його в їжу. В першу чергу мова йде про тих, у кого є проблеми зі здоров ям:

  • високий тиск;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • гастрит.

Відмовитися від вживання артишоку слід і тим, у кого є індивідуальна непереносимість до цього рослині або речовин, які містяться в ньому. Виключити з раціону артишок доведеться і людям, у яких діагностована ниркова недостатність, підвищена кислотність і хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Відмовитися від вживання артишоку повинні годуючі жінки, оскільки цей овоч негативно впливає на швидкість виділення грудного молока. Також не слід давати цей овоч і дітям до 12 років. Вживати артишоку людям, страждаючим холецистит, слід тільки після консультації з лікарем.

Шкода артишоку

Выращивание артишокаНа відміну від багатьох інших овочів шкоду, яка може завдати артишок, може бути різним. Для цього потрібно враховувати розміри плоду. Зазвичай його вживання в сірому вигляді не призводить до погіршення здоров’я. Більш обережним треба бути з великими і перезрілим плодами: їсти їх можна тільки після термічної обробки.

Крім цього, необхідно враховувати і терміни зберігання артишоку. У свіжому вигляді можна вживати лише плоди, які були зібрані не пізніше тижня. Надалі цей овоч можна їсти, тільки попередньо відваривши його. Розміщувати на зберігання артишок рекомендується в сухому місці далеко від продуктів, що мають стійкий запах, оскільки цей овоч може поглинати не тільки його, але і вологу.

Артишок: застосування в кулінарії

Как применяется артишок в кулинарииАртишок користується популярністю не тільки з-за своїх корисних властивостей, але і приємного смаку. Тому він одержав широке застосування в кулінарії, причому деякі вважають його делікатесом. Його смак практично не змінюється незалежно від того, в якому вигляді його вживають. Однак слід мати на увазі, що при його приміщенні в киплячу воду артишок позбавляється багатьох своїх смакових і цілющих властивостей.

Його часто використовують при приготуванні деяких екзотичних салатів, соусів, а також використовують як гарнір. Найбільшу кількість варіантів застосування цього овоча існують в італійській кухні.

Артишок можна піддавати різним видам теплової обробки:

  • варка;
  • маринування;
  • приготування «на пару»;
  • смаження;
  • гасіння.

Також його можна використовувати при приготуванні різних пирогів, де він може виступати в якості смачної начинки. Хліб з артишоку є не тільки смачним, але і дуже корисним ласощами.

Цей овоч використовують при приготуванні великої кількості десертів. У в’єтнамі активно застосовують листя артишоку, з яких заварюють цілющий чай, що володіє протизапальним ефектом. Проте в кулінарії отримали застосування і інші частини цієї рослини — квітки і шишки.

Плоди середніх розмірів підходять для гасіння або смаження. Маленькі артишоки можна використовувати для приготування з них закусок. Незалежно від розмірів овоч можна використовувати при приготуванні різних салатів, попередньо порізавши його невеликими шматочками.

Прекрасне блюдо виходить, якщо артишок податі разом з рисом. У подібному варіанті його застосовують для приготування італійської страви «різотто». За своїми смаковими якостями він дуже схожий на горіхи. Однак артишок не довго зберігає свій первісний смак, тому вже через тиждень він може перетворитися в волокнисту, мляву масу, втративши при цьому соку.

Висновок

В нашій країні небагато знайомі з такою рослиною, як артишок. Ті, хто, бачачи зелену шишку, проходять повз, надходять так даремно. Адже цей овоч не тільки має приємний смак, але і володіє корисними властивостями. Цей плід застосовується в кулінарії, де він знайшов застосування в якості важливого компонента для багатьох страв або використовується в якості делікатесу. Також з листя можна готувати і корисний чай, який знімає запалення.

Продукт артишок

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.