Бадьян і аніс в кулінарії і медицині — в чому різниця?

0

Как применяется анис и бадьянЛюди, які часто готують з кулінарних книг, не з чуток знають про те, що в рецептурі до багатьох страв серед обов’язкових компонентів часто присутні аніс або аніс. І нерідко будь-яку з цих спецій можна використовувати в якості замінника іншого. Природно, якщо рецептура відноситься до будь-якого лікарського препарату, то рішення використовувати аніс замість бадьяну може призвести до непоправних наслідків. Однак, якщо мова йде про кухню, то правильно буде замінювати ці рослини?

Опис бадьяна

Бадьян відноситься до числа рослин, батьківщиною якого є тропіки Південно-Східної Азії і Північна Америка. У дорослому стані дерево може мати висоту до 10 м. відрізняє Її розлога крона, темно-зелені листи великих розмірів, а також суцвіття, представлене квітками білого відтінку. Досить цікаві плоди анісу, які нагадують зірочки, містять всередині круглі насіння білі-коричневого забарвлення.

Потрібно згадати про те, що до цвітіння повинно пройти досить багато часу — не менше чотирьох років. Ще більшим терпінням доведеться запастися тім, хто хоче дочекатися плодів, оскільки ця фаза настає тільки через 15 років. Розмноження цього дерева відбувається за допомогою насіння, які падають поруч з рослиною, що згодом призводить до появи важкопрохідних заростей.

Особливості анісу

На відміну від бадьяна аніс — це однорічник, який виростає не вище 70 см. Рослина має пряме стебло і верхівку у формі парасольки. Воно має довгастим коренем, який йде глибоко в землю, здатне витримати несприятливі погодні умови, тому його можна вирощувати на всій території нашої країни.

В процесі розвитку формує невеликі квітки білого кольору, зібрані в суцвіття. Що стосується насіння, то вони дуже невеликі, мають довгасту форму і дуже схожі на насіння кмину з-за темно-зеленого забарвлення. Коли вони досягають стадії зрілості, насіння потрапляють в грунт, і, якщо створюються сприятливі умови, то незабаром виростають молоді саджанці анісу.

Трохи історії

Как используются семена аниса и бадьянаІснує версія, що вперше з корисними властивостями бадьяна познайомилися китайці, які раніше за інших змогли дізнатися про ті, що ця спеція може бути корисна не тільки в кулінарії, але і в боротьбі з різними недугами. Згодом з бадьяном познайомилися і жителів європейських країн, в результаті він досить скоро придбав в цьому регіоні високу популярність. Тому в перший час одна унція насіння цієї рослини коштувала фантастичних грошей.

Коли наша країна познайомилася з цією пряністю, то її стали використовувати не тільки в кулінарії. Знайшли їй застосування в якості засобу боротьби з хворобами дихальних шляхів.

Якщо говорити про історію виникнення анісу, то першими про нього дізналися жителі Давнього Єгипту і Східного Середземномор’я. Протягом багатьох століть це рослина виступало сировиною, з якого виготовляли ефірне масло, що володіє цілющими властивостями. Про нього чудово висловлювався сам Авіценна, звертаючи увагу на ті, як чудово вона покращує травлення.

У тієї годину існувала думка, що насіння цієї рослини мають омолоджуючий ефект і можуть захистити від кошмарів. Для цього достатня пучок насіння закріпити біля ліжка. У нашій країні ця рослина вперше стали вирощувати ще в дев’ять ятнадцятому столітті. Та згодом для плантацій анісу стояли відводити сотні гектар, що дало змогу нашій країні стати найбільшим експортером цієї спеції.

Застосування

З-за того, що про корисні властивості бадьяна було добре відомо ще багато століть тому, і сьогодні інтерес до цієї рослини залишається високим. Тому його часто включають до складу багатьох препаратів. Найбільш білі виражений лікувальний ефект рослини на корені, набагато менше проявляють собі насіння. Споживання свіжого кореня бадьяна дозволяє відновити менструальний цикл, також він володіє хорошим лактогонние дією.

Крім цього, є у бадьяна і інші достоїнства: з його допомогою можна підвищити захисні властивості організму і вивести з нього токсичні сполуки, що утворилися в результаті отруєння. Екстракт анісу дуже багатий антибактеріальними речовинами, флавоноїдами та ефірними маслами. Через це препарати і витяжки, які виготовляють на його основі, рекомендуються при наступних станах:

  • запалення сечового міхура і нирок, спровоковані попаданням в органі бактеріальної інфекції. Також у нього є білі виражений сечогінний ефект;
  • катаральні явища, які спостерігаються у верхніх дихальних шляхах, а також ангіна і тонзиліт. При подібних станах ефективним є полоскання настоєм бадьяна;
  • трясця, спровокована запальними процесами. Вживання препарату стимулює вироблення поту;
  • нудота і хвороби шлунка, що протікають на тлі атонії. Користь від препарату пов’язана з його впливом на слизову оболонку шлунка, що позитивно впливає на травлення;
  • різні види кашлю за винятком алергічного. Прийом бадьяна дозволяє краще розріджувати мокротиння в бронхах, що пов’язаність язано з його легким подразнюючою дією. Результатом його прийому є утворення великої кількості харкотиння, яка легко видаляється під час кашлю;
  • настоянка з цієї рослини в змозі допомогти впоратися з внутрішніми паразитами. Для цього береться сухий корінь бадьяна, заливається склянкою гарячої кип’яченої води і приймається натще.

Протипоказання

Кому противопоказан анис и бадьянПроте не всі люди можуть приймати це рослина. В першу чергу слід відмовитися від використання кореня, насінь і ефірного масла анісу жінкам на етапі виношування дитини. В іншому випадку виникає ймовірність кровотечі і навіть викидня. Також настій анісу слід виключити з препаратів для хворих, яких турбує алергія.

Аніс отримав широке поширення в медицині завдяки корисним властивостям, якими володіє його ефірну олію і насіння. Різниця між бадьяном і їм полягає в тому, що він надає більш м’яким який ефект. В першу чергу його рекомендують при наступних станах:

  • хвороби шлунку та кишечнику, метеоризм, спазми і коліки, що спостерігаються у дорослих і дітей;
  • кашель, спровокований прогресуванням простудних або вірусних респіраторних захворювань;
  • болючі менструації, патології, спостережувані під час менструального циклу;
  • неврози і безсоння. Препарат має заспокійливу дію, сприяє спокійному сну;
  • може допомогти тим, у кого запалена кон’юнктива. Також ефективний при будь-яких запальних захворюваннях очей, оскільки володіє зміцнюючою дією.

Якщо говорити про загальні властивості, якими володіють аніс і бадьян, то їх можна пояснити присутністю в складі цих рослин анетола, що є одним з основних компонентів ефірних масел. Наявність у аніс і бадьяне цієї речовини і є причиною, чому ці рослини мають настільки схожий смак і запах, а також демонструють аналогічні лікувальні властивості. Більшість мікстур від кашлю часто містять у складі анетол. Його присутність забезпечує відхаркувальний ефект, а сам він надає присмак і запах лакриці. Багато, хто встиг застати минулу епоху, напевно бачили лакричні цукерки і навіть пробували їх. Однак не всі знають, що в числі компонентів, які застосовували для виготовлення цих льодяників, був присутній і анетол.

Використання в кулінарії та косметології

Анис в косметологииЗ-за того, що аніс відрізняється великою доступністю, а його ефірну олію і насіння відносяться до числа найменш недорогих компонентів, це рослина сьогодні часто використовують не тільки в кулінарії, але і в косметології. Це рослина володіє м’яким яким освіжаючим ароматом і ніжним смаком, тому відмінно підходить для різноманітної їжі і маринадів, а також надає дивовижний смак випічці.

Багато кухаря великих ресторанів часто вдаються до допомоги цієї прянощі, коли перед ними ставиться завдання з приготування м ясних страв і овочевих гарнірів. Також багато господинь добре знайомі з смаковими якостями цієї спеції, тому і тримають на кухні пакетик або баночку з цією пряністю.

У косметології отримали поширення екстракт і ефірна олія анісу. Як правило, вони входять до складу ароматизаторів для кремів, використовуються при приготуванні зубної пасти і міла для надання їм характерного запаху. У складі анісу присутні антибактеріальні компоненти, які ефективно усувають шкірні проблеми. З-за цієї особливості екстракт цієї рослини часто використовують при приготуванні лосьйонів і тоніків для особини.

На відміну від анісу бадьян отримав менш широке застосування. Добре знайомі з цією пряністю кухаря, що займаються приготуванням страв китайської кухні, оскільки вона входить в число обов’язкових препаратів, які несуть довголіття.

  • бадьян володіє більш тонким ароматом і смаком, тому його часто використовують в якості добавки в супи та бульйони;
  • рослину застосовують при приготуванні варення і пряників;
  • незайвою ця спеція буде в маринадах і варення, адже завдяки їм готові продукти не тільки стають більш смачними, але і довше залишаються ароматними і красивими.

Висновок

Бадьян и анисДосвідчені кулінари напевно знайомі з такими популярними спеціями, як бадьян і аніс. Швидше за все, їм відомо про те, що часто ці спеції можна замінювати одне одним. Однак потрібно враховувати, що ці рослини використовують не тільки в якості прянощів, але і в лікувальних цілях. Тому в цьому призначенні вкрай неправильно застосовувати аналогічний підхід.

Навіть незважаючи на свою велику схожість між собою, ці рослини відрізняються властивостями, які необхідно враховувати, перш ніж використовувати їх для лікування певної хвороби. Аналогічним чином йде справа і в кулінарії, де не завжди можна добитися рівнозначного ефекту, якщо замість бадьяну використовувати аніс.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.