Баклажани: особливості вирощування та догляду

0

Кусты с созревшими баклажанамиБаклажан — це овоч сімейства пасльонових. Славиться своєю любов’ю до тепла.

З середини березня починають висаджувати насіння баклажана на розсаду. Коли посадили насіння, фахівці рекомендують проводити підсвічування, особливо в 1-й місяць. Якщо цього не робити, то розсада зростанні повільно і пізніше звичайного з’єднання є квіткові бутони.

Баклажан: вирощування розсади

Найбільш підходяща температура для вирощування насіння – це 20-25 градусів. При даній температури, насіння баклажана сходять через 8-10 днів. Коли з’єднання явилися сходи, бажано знизити температуру до 17-20 градусів вдень, а вночі – 10-12 градусів на протязі 3-5 днів. Це сприяє поліпшенню росту коренів у розсади. Потім температуру знову піднімають до 25-27 градусів вдень і вночі до 15-18.

Робити пікіровку насіння не потрібно.

Слід врахувати, що пересаджувати розсаду баклажана не дуже просто і потім вона може не взятися, тому краще відразу садити насіння в окремі горщики. В один горщик садять 3 насіння глибиною до 1,5–2 див Коли ці насіння проростає, то далі рости залишають тільки ті, які самі великі, інші виривають.

Після того як тільки рослина проросло, його можна поливати, якщо грунт сухий, то його просто обприскують. Поливати можна днів через 2-3, робити це рекомендується регулярно, щоб земля не пересихала.

Коли вирощуєте розсаду баклажанів, її потрібно підгодовувати приблизно два рази. Для цього беріть комплексні мінеральні добрива. Першу підгодівлю потрібно робити, коли з’єднання являються перші листя, а потім через 2 тижню.

Якщо у розсади баклажана добре розвинена коренева система і є приблизно 5-6 листя, то можна вважати, що розсада готова до висадки.

Посадка баклажанів

Рассада баклажан З кінця травня і за першу декаду червня відбувається висаджування розсади в грунт, при цьому розсаді повинно бути 60-65 днів.

На 1 м2 потрібно садити приблизно 5 рослин, не більше, щоб уникнути зниження врожаю. Між розсадою баклажана в ряду повинна бути 30-35 см, а між рядами – 60-65 див.

Щоб підготувати розсаду до висадки, треба загартувати її десь за тиждень, знижуючи температуру до 15-17 градусів вдень і 10-14 – вночі.

Баклажани більшою мірою вибагливі рослини. Тому їх потрібно садити і вирощувати в найбільш плодородней грунті і добре прогрітій місці, захищеному від вітрів. Це рослина відмінно уживається, якщо по сусідству ростуть томати або перець.

Якщо ви вже визначилися з місцем, де будуть рости баклажани, то навесні туди потрібно внести мінеральні добрива. Для розрахунку на 1 м2 беруть 40 г аміачної селітри, 60 г суперфосфату і 30 г хлористого калію.

Перед тим як садити розсаду, лунку потрібно дуже добре політи водою. В отриману кашку висаджують рослину, з боків присипають землею.

Якщо ви вирощували розсаду у торф’яні яному горщику, то саджати її можна прямо з горщиком, якщо в пластиковому – обережно витягнути, не пошкоджуючи ком.

Догляд за рослиною

Уход за баклажанамиБаклажани, вирощування і догляд за ними – справа тільки на перший погляд легке. Дня через два, після того, як ви посадили розсаду баклажанів, їх поливають. Потім, слід рясно політи через 3 дні. Варто пам ” ятати, що баклажани не люблять пересихання, тому їх потрібно регулярно поливати. До того, як вони зацвітуть – 1 раз в тиждень, а коли зацвітуть – 1 раз в 5 днів. Температура води повинна бути вище 20 градусів. Якщо поливати баклажани холодною водою, то вони повільніше ростуть.

Коли відбувається вирощування баклажанів, потрібно не забувати про підгодівлю. Коли починається масова бутонізація, робіть 1-ю підгодівлю, 2-ю – робіть перед тим, як збирати врожай і 3-ю – коли на бічних пагонах утворюються плоди. Підгодівлю баклажанів роблять за допомогою водного розчину, розраховують на 1 м2, беруть аміачну селітру (4-5 гр), хлористий калій (5-10 гр) і суперфосфат (10-20 гр). Баклажани можна ще удобрювати з допомогою органічного добрива (перегною або перепрілого гною), розраховуючи на 1 м2 – 3-6 кг.

Особливості вирощування

Якщо ви хочете, щоб кущ баклажана вийшов добре розвинений, потрібно видалити верхню частину головного стебла, тільки це слід робити, коли він буде у висоту 25-30 див Коли з’єднання є бічні пагони, потрібно залишити приблизно 4 найсильніші, а решта видалити. Потім слід видаляти всі, крім плодоносящихся пагонів.

Щоб кущ баклажанів був більш стійкий, його потрібно підв’зв’язати до опори, які встромлені поруч.

При вирощуванні баклажана, потрібно пам ” ятати, що він теплолюбний. Тому краще всього його вирощувати при температури 20-30 градусів. Якщо температура 15 градусів, то баклажан припиняє рости, якщо 13 градусів – жовкне і гине. Заморозки баклажан не долає, так що якщо в осінню пору залишаються молоді плоди, і ви не хочете, щоб вони пропали, то можна викопати кущ і помістити його в горщик, тобто надалі вирощувати в будинку.

Догляд за даними рослиною виражається в тому, що потрібно прополювати бур’яні і робити розпушування. Здійснюючи розпушування землі, робіть його неглибоким, тому що коріння в рослини розташовані ближче до поверхні.

Захворювання баклажана

Пораженный куст баклажанБаклажан може піддаватися:

  1. Фітофторозу.
  2. Сірої гнилі.
  3. Мозаїці листя.
  4. Внутрішнього некрозу плодів.

Фітофтороз. Першими симптомами цього захворювання є поява на нижніх листочках по краях темно-бурих плям, вони збільшуються і стають майже чорні. На листках, де проходити межа уражених і здорових тканин, виникає білий наліт, його можна відмінно побачити вранці, поки є роса. Потім фітофтороз переходити на суцвіття (квітконосу чорніє і засихає), плоди (з’єднання є підшкірні коричнево-бурі плями, тверді, вони збільшуються в габаритах) і клубки (з’єднання є сірі плями, вони поступово перетворюються на гниль) баклажана.

Дані захворювання виникає через перепади температури, рясну росу (якщо грунт є відкритим і підвищену вологість (таке трапляється в теплицях).

Таке захворювання баклажана, як сіра гниль є грибковим. В більшості випадків воно піддає зараження відмирають частини. Сіра гниль проявляється в білому, далі попелясто-сірому нальоті на хворих ділянках. Якщо зараження прогресує, то воно має вигляд сухої гнилі з деякими плямами.

Сіра гниль може заражати і здорові плоди, якщо надлишок вологи та різкі перепади температури.

Мозаїка листя є вірусним захворювання. Ознакою захворювання є ті, що на листочках з’єднання є світлі місця уздовж жилок, при цьому присутній зморшкуватість. Потім виникає темно-зелене обрамлення навколо цих місць. На зараженому аркуші виникають бульбашковидні здуття, він робиться зморшкуватим і стягується по жилках. М якоть у плодів стає твердою.

Мозаїка листя вражає баклажан через зниження температури і похмурої погоди.

Внутрішній некроз плодів також є вірусним захворювання. На плодах з’єднання є бурі відмерлі місця. Внаслідок цього, їх якість погіршується. Внутрішній некроз у рослини виникає внаслідок недостатньої освітленості разом з підвищеною вологою.

Вирощування баклажан може зіштовхнути вас з ушкодженнями від шкідників:

  • попелиць;
  • павутинним кліщем;
  • білокрилка;
  • колорадським жуком.

Попелиць є комахи, вони дуже маленькі, їх розмір не більше, ніж кілька міліметрів. Попелиці найбільш вражають пагони і нижню сторону листя. Це комаха проколює шкіру листка, щоб висмоктати сік, при цьому покриває листя клейкими виділеннями. Внаслідок цього стебла у януть, а листочки скручуватися, жовкнути і засихати. Якщо попелиця сильно вразила баклажан, то він може загинути.

Павутинний кліщ у більшості випадків страшний для баклажанів, які ростуть в теплиці. Він обплітає тоненькою павутиною нижню сторону листка, проколюючи шкіру і висмоктуючи сік. Якщо рослина заразивши цей шкідник, то майже завжди воно гине приблизно через місяць.

Такий шкідник, як білокрилка, небезпечний як дорослий, так і у вигляді личинок. Він тримається на нижній частині листа (перевагу листочки верхніх ярусів), висмоктуючи з них соки. Листочки сохнути, а плоди опадають.

Колорадський жук страшний рослині як дорослий, так і його личинки. Все листя з’єднання їдає вже дорослий шкідник. Що стосується личинок, то смороду першого віку з’єднання їдають м якоть листя з нижньої частини, іншого віку – м якоть їдять повністю, за винятком середніх товстих жилок.

Готові баклажани зрілі

Здоровые плоды баклажанПравильне вирощування в підсумку принесе вам гідний урожай. З одного куща баклажана можна зібрати приблизно 10-20 плодів, які важать 2-3 кілограми. Варто зауважити, що великі по розмірах плоди виростають на цих кущах, де їх менше в кількісному вимірі.

Баклажани збирають, коли настає технічна фаза зрілості, тобто насіння мають білий колір і їх можна з легкістю різати ножем. Стиглість характеризується сильним глянсовим блиском. Коли деякі плоди дозріли, їх необхідно відразу прибрати, тому що вони заважають дозрівати іншим.

Урожай збирають в середньому через 4 дні. Плоди зрізають з плодоніжкою.

Коли ви зібрали плоди, їх не можна залишати, щоб вони дозрівали, тому що вони швидко в’їхав януть і їх товарний вигляд погіршується. Внаслідок цього, баклажани треба відразу використовувати, як тільки ви їх зберете.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.