Бамія-окра: користь і протипоказання, що це таке

0

Описание бамииПочати знайомство з цією рослиною хотілося б з того, що у нього є безліч назв. Однак найвідомішими є гомбо і окра. Також нерідко його називають дамські пальчики, що цілком логічно, враховуючи довгасту форму цієї рослини.

Тому, почувши будь-яке з цих назв, знайте, що мова йде про бамії. Вона являє собою сімейство мальвових, володіючи великою кількістю корисних властивостей.

Характерний опис рослини бамії

История появления растения бамииДосі не вдалося отримати достовірних даних про батьківщині цього овоча. Однак частіше його можна зустріти в Африці і Північній Америці, в Індії, а також і жарких тропічних широтах.

У пошуках відповіді на це запитання, вчені наводили як одного з ймовірних місць походження бамії Західну Африку і індійські простори. На цю думку їх наштовхнуло те, що саме в цих місцях овоч уявлень в найбільшій кількості. Однак виявити бамію можна і в європейських країнах.

Її поширенню в цей регіон посприяли арабі, завдяки зусиллям яких рослина і потрапило сюди. Враховуючи, що в останні роки клімат в нашій країні став більш теплим, у кожного садівника з’єднання єднання явилася можливість виростити бамію на дачній ділянці.

Багато жителів України вже змогли отримати перший досвід вирощування цієї рослини. Особливо добре вона почуває себе в південних областях країни. Всі ці факти тільки наочно показують, що інтерес до бамії тільки підвищується.

Особливості і вид рослини бамії

Бамія — це класичний однорічник, який може виростати до 40 див. Однак є і більш великі екземпляри, висота яких може досягати двох м. В процесі свого розвитку бамія формує товстий і гіллясте стебло.

Його прикрашають зелені, салатові листя, які розташовуються донизу і спрямовані до землі. Зазвичай у бамії виростають великі листя семикутної форми, але є й такі сорти, у яких листя мають п’ятому ятикутну форму.

Перетворюється це рослина, коли вступає у фазу цвітіння: у цей годину у неї розкриваються жовті або кремові квітки. Вони виростають в місцях з’єднання єднання єднання листа зі стеблом.

Потім після цвітіння починають формуватися плоди, представлене у вигляді коробочок з насінням. Причому за формою вони можуть сильно відрізнятися: вона може бути чотирьох і восьмикутної.

Бамія звична до теплого клімату, тому тільки при стійкій позитивній температури вона буде добре рости. Найбільш підходящим місцем для культивування бамії є південні райони країни. Однак і в більш холодних регіонах, можна займатися її вирощуванням, якщо побудувати теплиці.

Як вибирати плоди бамії

Правила выбора плодов бамииФото рослини може у багатьох викликати сильне бажання спробувати його. Якщо ви хочете купити плоди хорошої якості, насамперед, потрібно звернути увагу на їх зовнішній вигляд.

Справа в тому, що ви будете купувати екзотична рослина, яке проїхало багато кілометрів, тому не виключено його вирощування з застосуванням спеціальних засобів.

  1. При огляді рослини потрібно звернути увагу на його стручки, які повинні мати довжину приблизно 10 див. Такими вони виростають у природних умовах. Для посадки краще всього вибирати менш довгі плоди білі-зеленого забарвлення, у яких не повинно бути зовнішніх пошкоджень.
  2. Слід переконатися, щоб на поверхні плоду не було плям цвілі або засохлих ділянок.
  3. Якщо ви шукайте самі смачні плоди, то рекомендується вибирати молоді екземпляри. Вони не тільки мають ніжний смак, але і приємну текстуру. Вам буде простіше їх визначити, якщо ви будете дивитися на шкірку, яка повинна бути щільною.
  4. Також корисно перед покупкою взяти їх у руки: тримаючи соковиті плоди, ви будете відчувати їх шорсткість. Хоча у деяких випадках вам можуть запропонувати на ринку менш поширені сорти, які можуть мати інше забарвлення. Квітка може бути темнішим з червонуватим відтінком.
  5. Якщо вам попалися жорсткі і надто волокнисті плоди, значить, вам пропонують перезрілі плоди. Купувати їх ні в якому разі не рекомендується, так як ви лише зіпсувати смак страви, в яку збираєтеся додати їх.

Склад і корисні властивості бамії

Полезные свойства бамииКорисні властивості та протипоказання були відомі людині на початку минулого століття. У ті часи цей овоч вирощували практично всюди. Серед яскравих особистостей, які були знайомі з цим овочем, варто виділити Антона Павловича Чехова.

Доступна на тій момент інформація описувала бамію як овоч, який мав не тільки корисними властивостями. Вже тоді її визнавали низькокалорійним дієтичним продуктом. Це підтверджують такі дані: на 100 грамів цього овоча припадає 31 ккал, 2 грами білків, 0,1 грама жирів, 3,8 грама вуглеводів, 0,7 грама золі, 90,1 грама води.

Це зайвій раз доводити, що невипадково люди, які намагаються підтримувати себе в хорошій формі, регулярно вживають бамію.

Додатково до цього овоч багатий і багатьма цінними вітамінами і мікроелементами. І на сьогоднішній день у нього мало знайдеться гідних конкурентів за складом.

Більшості з нас напевно невідомо про те, що у бамії є й інша назва — «мрія вегетаріанця». Пояснюється це дуже просто. У складі рослини присутня безліч корисних і поживних речовин:

  • Залізо.
  • Білок.
  • Вітаміни С, А, К, В6.
  • Кальцій.

Користь бамії для здоров’я

Описание полезных качеств бамии для здоровьяОкру, за заявами лікарів, обов’язково потрібно включати в свій раціон вагітним жінкам. Справа в тому, що продукт дуже багатий фолієвою кислотою, яка необхідна для правильного формування нервової системи зародка в перші тижню вагітності.

При регулярному вживанні плодів можна відновити рівень цукру в крові. Присутня в ньому рослинна сліз і дієтичні волокна є відмінним живильним середовищем для людського організму.

Найбільший інтерес це рослина представляє для людей, яких турбують захворювання шлунковокишкового тракту. Пояснюється це тім, що овоч чудово засвоюється організмом, видаляє з нього токсини і шкідливі відкладення і поглинається без залишку тонкої кишкою.

Окра припаде до смаку тим, хто пробує різні дієти. Будучи низькокалорійним продуктом, це рослина позитивним чином впливає на здоров ї, допомагаючи організму швидше впоратися з ангіною, депресією і хронічною втомою.

Є відомості, що овоч ефективний у лікуванні нападів астми, попередження атеросклерозу, зміцнення стінок капілярів. Плоди досить ефективно виводять з організму шкідливі речовини:

  • холестерин;
  • токсини;
  • інші негативні елементи.

Цінною бамію роблять її цілющі властивості, оскільки завдяки їй можна уникнути таких неприємних явищ, як здуття шлунка, запори і вилікувати виразку шлунка.

Обнадійливими є результати досліджень, що проводилися з бамією: як виявилося, вживання плодів дозволяє уникнути розвитку раку прямої кишки.

Бамія у великій кількості містить спеціальні речовини, які дозволяють зменшити ризик розвитку катаракти і діабету. Цей овоч може допомогти чоловікам, які зазнають труднощів з потенцією. Часто плоди бамії лікарі рекомендують в цілях профілактики, а також після проведення складних операцій.

Кому небажано вживати бамію

Навіть на тлі всіх своїх позитивних якостей бамія може нанести шкоду окремим категоріям людей. Зазвичай неприємності при вживанні цього овочу виникають із-за індивідуальної чутливості організму, а також алергічних реакцій, які виявляються у невеликої кількості людей.

Нерідко стручки бамії містять ділянки, які можуть пізнати здатися дуже гострими. Однак можна уникнути таких неприємних відчуттів, якщо плоди бамії піддати термічній обробці.

В іншому випадку у людини можуть з’єднання єднання явитися скарги на шкірний свербіж і подразнення поверхні шкіри. З-за цього до термообробці плодів цієї рослини пред’явлення являється вимога щодо використання гумовіх рукавичок.

Перш ніж ви займетеся підготовкою плодів окры до вживання, обов’язково потрібно очистити їх від волосків, які присутні на плоди бамії. Якщо їх залишити, то ніщо вас не врятує від алергічної реакції організму.

Як готувати бамію

Рецепты приготовления бамииЯкщо ви вирішите зварити плоди цього овоча, то майте на увазі, що під час термічної обробки, можливе утворення великої кількості слизького речовини. Не варто турбуватися з-за цієї слизу, якщо ви готуєте суп.

Однак, якщо ви вирішили загасити плоди, то занадто багато рідини буде небажано. Тому перед гасінням овоча необхідно в ємність, де він буде смажитися, додати лимонний або томатний сік.

Нерідко насіння окры служать замінником кави. Для цього потрібно їх гарненько обсмажити — тоді вони здобувають такий же смак і аромат, як і традиційний напій, що бадьорить.

Також з нього можна приготувати масло, истончающее приємний аромат. Для цього підготовлені насіння додають в пристрій для віджиму олії і починають віджимати сировину.

Бамія відноситься до числа тих екзотичних рослин, про які чули лише одиниці. Однак, незважаючи на те, що навіть досвідчені садівники не можуть сказати про бамії, що це, познайомитися з нею ближче не завадить.

Цей овоч дуже корисний, тому він зацікавить багатьох, хто стежить за своєю вагою. З нього можна готувати неймовірні по своїм смаковим властивостям страви. Проте, перш ніж використовувати цей продукт для приготування страв, необхідно усвідомити, що деяким людям він може бути протипоказів.

Зазвичай це пов’язаність язано з індивідуальною непереносимістю та алергічними реакціями, які можуть виникнути не тільки при вживанні цього овочу, але і його підготовці.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.