Болгарський перець: посадка, вирощування і догляд

0

Спелый болгарский перецБолгарський перець — це корисний овоч з великою кількістю вітамінів і корисних речовин. Влітку його можна купити за копійки на будь-якому ринку, а от з настанням осені він помітно дорожчає. Тому багато садівників і дачників намагаються самостійно вирощувати болгарський перець у власних теплицях. Процес вирощування досить цікавий і нескладний.

Звичайно, посадка і догляд мають свої особливості, але після знайомства з наведеними нижче рекомендаціями, ви без праці зможете самостійно виростити цей корисний і смачний овоч.

Секрети вирощування болгарського перцю

Выращивание болгарского перцаБагатьом непідготовленим дачникам може здатися що процес вирощування цього овочу досить складний, але це зовсім не так. Але все ж перед початком вирощування краще ознайомитися з особливостями різних сортів.

Плоди перцю можуть бути самих різних форм: кулястою, зігнутої, призмовидної, конусоподібної, кубовидної, подовженою. Довжина плодів теж може змінюватися (від 1 до 30 см). Вага плодів теж буває різним (від 0.5 до 200 гр.). Колір змінюється в залежності від ступеня зрілості плоду: коричневі, червоні, фіолетові і світло-зелені відтінки.

Сорти перцю найбільш підходящі для вирощування в теплиці:

  • «Астраханський» — середньостиглий сорт. Має конусоподібні, пониклі плоди. М’якоть груба.
  • «Слоновий хобот» — сорт середньостиглий. Плоди подовжені, конусоподібні, хоботовидные.
  • «Нічка» — гібрид перцю, середньостиглий. Плоди усічено-пірамідальні. Колір яскраво-червоний.
  • «Негоціант» — ранньостиглий гібрид. Плоди призмовидної форми. Колір червоний.
  • «Ніжність» — сорт ранньостиглий. Плоди усічено-пірамідальні, червоного кольору. М’якоть дуже ніжна.
  • «Каліфорнійське чудо» — сорт середньостиглий. Плоди досить великі, призматичної форми. Колір яскраво-червоний.
  • «Ластівка» — сорт середньоранній. Плоди конусоподібні. Колір червоний.
  • «Буратіно» — гібрид перцю ранньостиглий. Плоди подовжено-конусовидної форми, гладкі, трохи ребристі. Колір червоний.
  • «Вінні-Пух» — сорт ранньостиглий. Плоди укорочені, конусоподібної форми. Колір червоний.
  • «Оленка» — гібрид перцю середньоранній. Плоди усічено-пірамідальні. Колір червоний.
  • «Помаранчеве диво» — ранньостиглий гібрид. Плоди кубовидної форми. Колір яскраво-жовтий.

Посадка насіння

Посадка семян перцаНасіння для розсади сіють ближче до кінця лютого. Перед посівом у грунт, їх піддають спеціальній обробці. Знезаражують близько 30 хвилин 15 розчині марганцівки. Потім промивають водою. Обробляють стимуляторами росту, які продаються в магазинах для садівників. Обробляють протигрибковим засобом, щоб у майбутньому захистити від грибка.

Оброблене насіння висівають в окремі ємності, на глибину 10 мм. Субстрат для вирощування повинен бути рихлим і легким і складатися з перегною (2 частини), піску (1 частина), землі (1 частина). В 1 кг цієї суміші додають 1 ст. л. золи. Пророщують насіння при температурі 25–30С. Сходи зазвичай з’являються через 4 дні. Як тільки з’являться перші паростки, температуру на тиждень знижують до 17С. Цей прийом необхідний для того, щоб сходи не витягувалися в зростання. Через 7 днів температуру підвищують до 27С.

Висаджування у відкритий грунт

Высаживаем рассаду перцаПеред висадкою саджанці гартують, поступово привчають до низьких температур, дощу, вітру і променів сонця. Для цього саджанці виносять на вулицю і потроху збільшують час перебування на свіжому повітрі. Під час загартовування потрібно уважно стежити за погодою, щоб не допустити підмерзання розсади.

Найбільш підходящими попередниками для перцю є: морква, кабачок, капуста, гарбуз, огірки, цибуля.

Погані попередники: баклажан, помідори, перець, картопля.

Вирощувати болгарський перець найкраще у легкому грунті. Готують ґрунт заздалегідь — за рік. Для цього, під попередника вносять органічні добрива (5 кг на 1 кв. м). Восени в грунт вносять по 50 гр фосфорних і калійних добрив. Навесні вносять 40 гр аміачної селітри у верхній шар грунту. За 5 днів до висадки перцю на постійне місце, ґрунт знезаражують. Роблять це розчином (1 ст. л. мідного купоросу на відро води).

У відкритий грунт саджанці висаджують з кінця травня до середини червня. У необігріваєму теплицю висаджують ближче до початку квітня. Пересаджувати саджанці в лунки слід акуратно, щоб не оголити коріння перцю і не прикопувати прикореневу шийку. Солодкий перець дуже не любить холодний грунт, тому для отримання хорошого врожаю потрібно буде підняти грядки на 30-50 див.

Не варто намагатися вирощувати перець з посадкою насіння відразу у відкритий грунт. Тому що висівати насіння доведеться пізно, коли грунт прогріється, розвиватися рослина буде значно повільніше і плоди дозріють пізніше.

Порада: якщо на ділянці росте кілька сортів перцю, то розташувати їх слід якомога далі один від одного. Якщо гострий перець буде рости близько до солодкого, може статися перехресне запилення і смак плодів, може дуже сильно змінитися.

Догляд за болгарським перцем

Догляд складається з підживлення, поливання, підв’язки та прополювання.

  1. Правильный уход за рассадойПершу підгодівлю проводять після появи у саджанців по 2 листочка. Суміш для підгодівлі готують так: в 1 літрі води змішують 1 гр калійних добрив, 0.5 гр аміачної селітри і 3 гр суперфосфату.
  2. Другу підгодівлю проводять через 13 днів після першої, а дозу добрив подвоюють.
  3. Третю підгодівлю проводять через 2 доби до висадки перцю на постійне місце, а дозу добрив збільшують до 7 гр.

Важливо:

  • При нестачі калію — у перцю починають скручуватися листочки і з’являється подсохшая облямівка. Але з ним треба бути обережнішим, тому що перець не любить надлишок хлористого калію.
  • Якщо не вистачає азоту, листя перцю стають матові з сірим відтінком і дрібнішають.
  • При недоліку фосфору, колір нижньої сторони листочків стає фіолетовим і вони притискаються до стовбура.
  • Якщо не вистачає магнію, листя стають мармурові. А при надлишку азоту рослина скидає зав’язі і квітки.

В жарку вологу погоду проводять пасинкування, інакше кажучи, видалення бічних пагонів. Якщо погода суха і спекотна, тоді рослини не пасинкують. Досвідчені городники, для збільшення врожаю, рекомендують видаляти центральний квітка.

У період вегетації рослини підрізають кілька разів, вкорочують більш довгі пагони. Видаляють всі відростки, які розташовані нижче головної розгалуження стебла. Обрізку проводять раз в 10 днів. Підв’язування рослин проводять після підгортання.

Вирощування солодкого перцю процес нескладний і цікавий. Для того щоб майбутній врожай був гарним і приніс радість господарям, необхідно дотримуватися технологію вирощування, правильно доглядати і дбати. Якщо дотримуватися всі вищеописані рекомендації, то урожай порадує вас не тільки якістю, але й кількістю.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.