Догляд за брокколі і вирощування в Підмосков’ї

0

Как выращивают брокколиПоживна і корисна броколі за зовнішнім поглядом нагадує цвітну капусту, але відрізняється забарвленням, смаком і розташуванням суцвіть в голівці. Відмінний продукт харчування легко вирощується в підсобному господарстві своїми руками, користь для організму тільки зростає, якщо не напихати її добривами і хімією.

Сорт брокколі не подарований природою, а є результатом праці селекціонерів ще в 6-7 століттях до нашої ери в країнах Середземномор’я. Цей спаржевый вид обробляється протягом століть у Стародавньому Римі, за межі Італії потрапляє через століття після завезення її в Візантію, звідки насіння брокколі розвозяться по світу. Назва брокколі бере з мови корінного італійського народу, що в перекладі означає «квітуча гілка капусти». Після поширення у світовому масштабі у побуті її називають італійською спаржею, а німці дають їй прізвисько коричневою голови.

Корисні поживні властивості

Полезные свойства брокколиПоживна цінність продукту ставити його в один ряд з білковою їжею, наприклад, м ясом. Повноцінні білки й велика кількість клітковини, що входять до складу капусти сприяють швидкому насиченню організму, речовини легко розщеплюються і засвоюються шлунково-кишковим трактом. Завдяки високому вмісту вітаміну U, продукт активно бореться з виразковою хворобою шлунку, дванадцятипалої кишки і колітом.

Брокколі проявляє антиоксидантну дію в організмі, завдяки здатності зв’язку язувати вільні радикали і виводити їх за межі людського тіла. Ця особливість виводить рослина в число відомих і затребуваних продуктів на ринку Європи. Овоч набірає популярність, як повноцінний компонент здорового харчування.

  • За вмістом аскорбінової кислоти (вітамін С) брокколі займає одне з лідируючих положень серед рослинних продуктів. Організм отримує денну норму вітаміну, якщо людина вживає всього 100 г овоча, цього вистачає для підтримки імунітету організму.
  • Високий вміст кальцію (4,5%) від обсягу зміцнює кісткову тканину, вирішує проблему з судомами, сприяє активному росту волосся і нігтів.
  • Вітамін А підвищує зір і покращує стан шкірних покривів, його в капусті міститься 12,5%.
  • Залізо, якого в продукті міститься 4,5%, підвищує гемоглобін, зменшує згортання крові, тім самим лікуючи тромбоз судин.
  • Крім цих важливих вітамінів в брокколі, знайдені вітаміни В1, В2, В6, К, міститься фолієва кислота, амінокислоти.
  • Калій, фосфор, натрій, магній, селен, залізо, цинк, марганець і інші мікроелементи роблять овоч справжнім чемпіоном серед корисних продуктів.

Дієтичне харчування

У 100 г брокколі міститься лише 0,3 г жирів, це кількість ставити його в ряд дієтичних продуктів для схуднення. Овоч не містить насичених, поліненасичених, мононенасичених жирів і холестерину. Калорійність зазначеної порції становить 34,2 до/калорії. Вуглеводи складають 2,2%, клітковина міститься в кількості 10,3%, білки – 10,4%.

Брокколі у вареному маринованому, смаженому і засоленому вигляді стає популярною в різних дієтах, спрямованих на зменшення ваги тіла. При вегетаріанському харчуванні її включають до складу різних страв. Завдяки значному вмісту бета-каротину (провітаміну А), овоч стає незамінним при оздоровчому харчуванні, використовується в косметології, як дієти краси.

Обережність у вживанні

Лікарі не рекомендують готувати їжу з брокколі при гастриті шлунка з підвищеною кислотністю. Неправильно працює підшлункова залоза також не приймає цей продукт, підвищена кислотність овоча викликає ускладнення захворювання. Не можна використовувати для приготування страв відвар, в якому вариться капуста, в нього переходити деяку кількість шкідливої речовини гуанін, яке викликає слабке отруєння організму.

Сорти брокколі

Незвичайна форма брокколі, створена великою кількістю рослинних конусів, розташованих по спіралі, робить її популярною серед споживачів. Кожен сорт капусти відрізняється за кольором, щільності і врожайності.

Ранні сорти

Виды капусты брокколиСорт Вітамінна відноситься до ранньостиглим, тому що врожай збирають на 75-92 день від появи сходів. Вимагає швидкої прибирання, так як головки капусти, передержанной на грядці, швидко рыхлеют і набувають нетоварний вигляд. Сорт відрізняється зеленим насиченим цвітом верхівок, суцвіття щільно охоплюють стебло. Поспевшая головка переважати 120 – 260 грам , зрізанням центрального плоду не закінчується врожайність, після цього відростають головки на бічних відгалуженнях.

Високоврожайний ранньостиглий, тривалість, що дає ранній урожай Лазер F1. Великі головки, важать близько кілограма, щільні, зеленого кольору. Дуже витривалий сорт, не боїться поганих погодних умов, можливе вирощування увазі при знижених денних температурах.

Сорт Кучерява голова відноситься до ранніх видів, що приносити плоди через три місяці після сходів на поверхні. Відрізняється підвищеним відростанням бокових головок після зрізання першого центрального плода. Хороший сорт для вирощування в несприятливих умовах, стійко чинити опір характерним захворювань брокколі. Відрізняється тривалістю зберігання без псування.

Ще один ранньостиглий сорт Цезар з гарною врожайністю. Відмінно зберігається після збору, стійко переносити негоду і напад гусениць, темно-зелений качан переважати від 650 до 1000 грам.

До ранньостиглим сортам, крім основних поширених, відносять найменування:

  • Вярус, колір сіро-зелений, має середню щільність, пухирчасті листя утворюють горизонтальну розетку, відрізняється відмінним смаком;
  • Грін Спроутинг щільної консистенції, стійкий сорт;
  • Імператор F1 дозріває на 80 день, великі головки темно-зеленого кольору важать до 1000 грамів і мають форму купола;
  • Команчі – сорт, стійкий до вирощування при спеці і в холодну погоду, однаково дає урожай, незалежно від погоди;
  • Корвент F1 дуже рано зацвітає і дає урожай на 75-80 добу, головки сорти відрізняються зеленим кольором з відтінком сірого, невибагливий до догляду, зростанні без прополки і проріджування;
  • Самме Кінг при вирощуванні в холодному кліматі дає головки капусти пізніше, відрізняється гарною врожайністю;
  • Сорт Фієста приносити смачні плоди, при вирощуванні в поганих умовах не розвиває бічні відгалуження.

Середньостиглі віді брокколі

До середньостиглих сортів відносять різновиди капусти, дозріваючих на 90-105 день після появи сходів над поверхнею грунту:

  • Уход за капустой брокколисередньостиглий сорт Гном з невеликою голівкою, вагою не більше 500 грам , утворює відгалуження з новими плодами, які важать до 200 грам , вирощування відбувається в нормальних умовах і при холодній температури повітря;
  • щільні головки сорти Калабрезе важать до 400 грам і вирощуються при холодному кліматі;
  • Лінда відрізняється дивовижним смаком, блакитно-зелений плід переважати 300 – 450 грам , утворює багато бокових головок;
  • ранньостиглий, тривалість Монтерей відноситься, скоріше, до середньопізніх сортів, має незвичайну горбисту поверхню головки сіро-зеленого кольору, зрілий плід переважати від 500 до 1900 грам , добре розвивається і зростання при несприятливому кліматі, не утворює відгалуження після обрізки першої верхівки;

Пізньостиглі сорти брокколі

До них відносять віді капусти, головки яких можна зрізати після 110-115 дня дозрівання, вирощування їх менш поширене, ніж ранньостиглих і середньостиглих сортів:

  • пізньостиглий сорт Континенталь з горбистою щільною поверхнею головки, яскравого зеленого кольору, які важать до 550 грам , відрізняється гарним смаком;
  • пізній сорт Лаки F1 приносити врожай пізніше 110 доби, плодоношення триває тривалий час, рослина добре переносити негоду.
  • Маратон F1 відрізняється великою голівкою, вагою до 1 кг та піднесеній розеткою.

Вирощування розсади

Рассада капусты брокколиДля вирощування капусти броколі найкращим часом є початок березня. Садять овоч у кілька строків, тім самим, утворюючи безперервний плодоношення. Якщо годиною висадки призначається середина квітня або травень, то насіння сіють в грунт і не користуються розсадою.

Перед вирощуванням розсади приділяють увагу обробці насіння. Для початку проводять сортування, відокремлюючи великі, життєздатні зразки. Насіння замочують в розчині марганцівки на одну годину, повторно замочують у стимуляторі росту, потім провітрюють на повітрі до напівсухого стану. Оброблене насіння відрізняються підвищеним проростанням, а молоді пагони краще розвиваються. В окремій просторій ємності заглиблюють насіння в грунт на 1 см . Розсаду поливають водою з розчиненими добривами, що містять молібден та сірку.

Після появи на пробившемся паростку п’ятдесят п’ятого листочка розсаду обережно пересаджують в грунт, з часу висадка в грунт збігається з початком травня або кінцем квітня. Насіння висаджують у добре промоченную землю. Якщо існує загроза весняних заморозків, капуста перенесення всього арс їх гідно, так як майже всі сорти при вирощуванні не боятися низьких температур. Рослини висаджують на грядку на відстані до 50 – 55 см один від одного між рядами і на 30 см по сусідству.

Посів брокколі безпосередньо в грунт

При висіванні в землю насіння розташовують один від одного на відстані аналогічно розсаді, не згущуючи посадку, скупченість призводить до поганого і слабкому врожаю. Не заглиблюють насіння більше 2 см в грунт, яку ретельно зволожують до мокрого стану. Кожне посаджена насіння після поливу накривають обрізаної пластикової ємністю величиною до 5 л . Прибирають її, коли на кожному паростку виростає 4-5 листочків.

Полив рослин

Как правильно поливать брокколиВсі види капусти любляна зволожений грунт і броколі в цьому не виняток. Поливають овоч за добу, якщо немає можливості постійно перебувати на дільниці, то рослина ретельно поливають хоча б раз на тиждень. Найвдалішим для зростання є похмуре і дощове літо. Полив здійснюють у вечірній час, коли сонце ховається за горизонт, інакше палятся листя. У похмурі дні без сонця поливають вдень або обприскують рослини.

Здійснення підживлення

Догляд за брокколі передбачає два етапи добрив за весь час росту у вегетаційний період. Підживлення є обов’язковою умовою вирощування багатого врожаю. Розсада, висаджена в грунт, перший раз підгодовується через 14-15 днів, для добрива використовують розчин гною (коров’як яку). Беруть на 10 літрів води один стакан або 200 грам гною, додають чайну ложку сечовини. Рослини, вирощені безпосередньо у грунті, підгодовують вперше тільки на 20-21 день після появи сходів над поверхнею землі.

Другу підгодівлю роблять розчином калійно-фосфорних добрив, розводять по інструкції до засобу. Цей етап внесення добрив не пропускають, так як із-за нестачі фосфору головки капусти виростають маленькі. Одного добриво вносять через 15-21 день після першого. Якщо роблять ще одну підгодівлю в кінці літа, то намагаються додавати мінімум азоту, пам’ятаючи, що позначається на врожайності недолік фосфору і калію. Зручніше купувати готове добриво в спеціалізованих магазинах.

Прополка брокколі

Капуста брокколи и ее видыДогляд за кущами вимагає постійної прополки і розпушування грунту. Після кожного поливу в обов’язковому порядку розпушують грунт навколо рослини, попутно видаляючи зайві бур’яні. Ретельно видаляють всі паростки хрестоцвітих, так як не допускається перезапилення брокколі з іншими сортами капустяних груп. До них відносять суріпицю і грицики. Відповідним температурним режимом відмінного зростання вважається 15-25ºС. Якщо виникають заморозки, то допускається їх короткострокове протягом і температура не опускається нижче -5 С. Якщо є загроза сильного похолодання, то капустяні кущі попередньо, згідно з прогнозом, накриваються для утеплення.

Дозрівання і збирання врожаю

Терміни зрізання головок залежать від скоростиглості сорту, час висадки та догляду за рослиною. Збір врожаю не можна затягувати на невизначений термін. Якщо вчасно не зрізати центральний плід, то бічні відгалуження дають неврожайні додаткові головки, а квітки з подальшим утворенням стручків (плодів з насінням). Якщо терміни зрізування центральної головки не пропущені, то нові плоди меншого діаметру і ваги зрізають вже через два тижню. Зберігати головки капусти без приготування довго не можна. Їх відкладають максимум на 10 днів до приготування або заморожують.

Як підсумок, можна сказати, що вирощування і догляд за брокколі не вимагає великих зусиль, тім більше, що натомість купується дуже смачний, корисний і здоровий овоч.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.