Фото декоративних видів запашного чебрецю

0

Растение чабрецЧебрець, чебрець — багаторічна трав’яниста рослина з прямостоячими або распластанными по землі бурими стеблами заввишки до 35 см, з вираженим ароматом. Запах виникає завдяки великому вмісту ефірних олій, до складу яких входить речовина «тимол». Основна кількість ефірних масел міститься в листках і стеблах рослини, а в кореневищах повністю відсутні.

На основі тимолу створено багато медичні препарати, а сама рослина широко використовується в народній медицині. Властивості чебрецю знайшли також широке застосування у парфюмерній, косметичної та харчової промисловості. У побуті висушену надземну частину рослини заварюють як чай, використовують як приправу, а в свіжому вигляді додають в салати і супи.

Різновиди

Чабрец в период цветенияУ дикорослому стані місця проживання його численних видів різні: лісові галявини, кам’янисті схили і скелі, піщані і глинисті степу. Його фото люблять викладати в інтернеті туристи, так як чебрець привертає увагу своїми картинами. Забарвлення квіток залежить від сорту і досить різноманітна – біла, рожева, рожева.

Маленькі квіточки ростуть на кінцях пагонів і зібрані в рихлі суцвіття метелочками або у формі кулястих головок. Його довгасті або округлі листки дрібні і жорсткі. У нижній надземної частини рослини знаходяться здерев’янілі стебла, а у верхній – тонкі розгалужені пагони, які можуть утворювати додаткове коріння.

Це невибаглива і світлолюбна посухостійка рослина. Найбільш комфортні для нього помірно родючі нейтральні грунти на відкритих просторах, без зайвого застою води. Сорти окультуреного рослини люблять вапнування, прополку і розпушування ґрунту. В різновидах квітки зовсім невеликі відмінності за зовнішнім виглядом, складу ефірних масел і корисних речовин.

На території Росії і в країнах колишнього Радянського Союзу росте понад 170 видів рослини чебрець . Фото поширених культивованих видів:

Різновиди чебрецю

  1. Thymus praecox – ранній.
  2. Thymus sibiricus – сибірський.
  3. Thymus serpyllum – повзучий.
  4. Thymus vulgaris – звичайний.
  5. Thymus citriodorus – лимоннопахнущий.

Корисність та протипоказання

Народом давно помічено позитивний вплив богородской трави на організм людини:

  • Для чего полезен чабрецвикликає позитивні емоції;
  • заспокоює, тонізує, зігріває;
  • підвищує функції статевих залоз;
  • помірно впливає на судини;
  • покращує травлення;
  • відновлює сили;
  • зміцнює зір;
  • сприяє здоровому сну.

Чоловікам чебрець відмінний помічник, застережливий простатит. Для жінок чебрець корисний для поліпшення лактації годуючих грудьми матерів і для регулювання циклу менструації. Вагітним чебрець протипоказаний, як підвищує тонус м’язової мускулатури матки. Категорично неприйнятно застосування рослини при лікуванні дітей до двох років.

Прийом всередину чебрецю протипоказаний при підвищеній температурі тіла, підвищеному артеріальному тиску, атеросклерозі судин головного мозку і виражених проблеми серця. Будь-безконтрольне вживання чебрецю призводить до появи нудоти, позначаючись на діяльності шлунку, нирках, печінки і щитовидної залози.

При незначних протипоказання застосовувати чебрець треба з обережністю – рекомендована доза повинна бути зменшена вдвічі. При будь-яких негативних проявах або при алергічних реакціях курс лікування зупиняють негайно.

Застосування

Застосування чебрецю буде корисно при захворюваннях:

  • шлунково-кишкового тракту;
  • дихальних шляхів;
  • порожнини рота;
  • шкірних.

Речовини, що входять до складу чебрецю мають властивості:

  • дезинфікуючими;
  • знеболюючими;
  • противоспазматическими;
  • відхаркувальні;
  • сечогінні;
  • глистогонными.

В медицині використовуються такі форми застосування чебрецю:

  • відвари;
  • настої;
  • порошки;
  • інгаляції;
  • лікувальні ванни.

Як добавка в харчовій галузі чебрець цінується за свого пряного, прогірклого смаку та приємного запаху. При його додавання в овочеві, м’ясні, рибні страви вони набувають виражений смак і краще зберігаються. До того ж чебрець полегшує засвоєння труднопереваріваемий продуктів.

Збір і заготівля

Как заготавливать чабрецПеріод цвітіння чебрецю з травня-липня (в залежності від кліматичної зони) по вересень. Рослина є прекрасним медоносом. Вважалося, що особливий період заготівлі – день свята Трійці, коли під час повного цвітіння досягається максимальний рівень цілющого ефекту.

У серпні-вересні дозрівають його насіння. До цього часу заготовляють верхню частину рослини, обережно зрізаючи без грубих задерев’янілих підстав, щоб не пошкодити вразливу кореневу систему. Сушать це корисна рослина за тією ж технологією, що і більшість трав. Для прискореної заготівлі сировину висушують у духовці при 60° C з відчиненими дверцятами.

Традиційна сушіння у затінку на відкритому повітрі, передбачає вивішування пучками вертикально або розкладання на тканини горизонтально. Щоб зелень не зіпсувалася, треба не пізніше, ніж через 2-3 години після збору розкласти її горизонтальним шаром близько 5 див.

При необхідності свіжозрізане трав’яну масу споліскують холодною водою. Необхідно виключити попадання прямих сонячних променів, а також краплею дощу або ранкової роси. Від впливу цих факторів на сировину діючі корисні речовини розпадаються і збір може почорніти.

Суміш квіток, стебел і листя часто перемішують для рівномірного процесу сушіння. Після просушування траву подрібнюють перетиранием, заодно відкидаючи грубі частини збору. Якісна збереження готового продукту в скляній, паперовій або тканинній тарі не більше 2-3 років.

Розмноження

Как размножить чабрецРослина широко вирощують як кімнатну, так і на відкритих просторах. Чебрець зимостійкий, але «ковдра» з березового листя йому не зашкодить. Розмножується чебрець поділом, живцюванням куща і насінням. Найбільш прийнятний розсадний метод, так як дрібне рослина на відкритому просторі може бути забито бур’янами.

При поділі кущик викопують, поділяють на частини по можливості не травмуючи коренів, висаджують у підготовлений грунт. Процедуру поділу можна виробляти до ранньої осені. Багато сортів, стикаючись стеблом з грунтом, вкорінюються самостійно за допомогою придаткових коренів. Періодична зрізка до задерев’янілих прикореневих частин робить кущики гущі і компактніше.

Для того щоб укоренити живці:

  1. Відщипують верхню частину стебла рослини.
  2. Звільняють нижню частину втечі від листя.
  3. Прикопують в лунці, пролитої попередньо водою.
  4. Засипають землею, знову поливають.
  5. Накривають банкою.

Поливають чебрець щодня до появи нових листочків. На третьому році життя рослини накопичується найбільша кількість цінних речовин, тому немає сенсу часто його пересаджувати. До необхідної пересадки рослини проходить не менше 5 років.

Грунт і насіння

Вид семян чабрецаНасіння чебрецю висіваються в землю осінь або навесні на глибину не більше 1 см Між рядами чебрецю рекомендується відстань до 30-40 див Деякі садівники застосовують метод сівби по поверхні грунту з прожареним річковим піском. У день посіву до дружних сходів при 20° C зазвичай проходить 15 днів.

На зиму та ранньою весною місце посіву вкривають плівкою. На розсаду насіння висівають в середині березня. Так як чебрець розвивається повільно, від посіву до висадки у відкритий грунт має пройти приблизно 70 днів. Технологія висадки така ж, як і у відкритий грунт.

Підготовку грунту для посадки чебрецю можна зробити восени або ранньою весною. Все, як зазвичай – перекопують, очищають від коренів інших рослин, розбивають грудки. Вноситься компост або перепрілий гній, фосфорно-калійні добрива. Свіжий гній рослина не переносить.

Навесні можна використовувати:

  • сечовину;
  • деревну золу;
  • доломітове борошно;
  • вапнякову крихту;
  • мінеральні добрива.

Стародавні єгиптяни використовували рослину для ароматизації смол, що застосовуються при бальзамуванні. В Елладі його застосовували для храмових пахощів, досі в перекладі з грецької назва чебрецю «фіміам, пахощі».

У багатьох слов’янських племенах вінки з запашного чебрецю одягали дівчатам, як благословення на продовження роду в перший день заміжжя. Наші предки носили висушений квітка в спеціальних ладанках на шиї, як оберіг. Чебрецем обкурювали житло і корівники для захисту від нечистих духів. Пізніше їм стали прикрашати ікони на церковне свято Успіння Богородиці у серпні.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.