Фундук і ліщина (лісовий горіх) — в чому різниця і особливості

0

Описание различий лесного ореха и фундукаБільшість з нас люблять горіхи і цінують їх за великий вміст поживних речовин, вітамінів і мікроелементів. Великою популярністю користуються фундук і лісові горішки, мають приємний смак. Вони приносять користь організму, якщо горіхи правильно зберігати і вживати.

Яка різниця між лісовим горіхом і фундуком, чим вони відрізняються? Відповідь на таке питання буде цікавий багатьом любителям горіхів.

Ліщина або лісовий горіх

Характеристика лесных ореховЛіщина є дикорастущим рослиною. Це листопадний чагарник, рідше дерево, що має широкі і великі листи. Зростання ліщина в густих листяних лісах середньої смуги Росії.

Сучасні садівники тепер ліщину вирощують на своїх дачних ділянках, але не всім вдається збирати щедрий урожай горіхів. В занадто затінених місцях або при тісній посадці врожайність ліщини сильно скорочується.

Розводиться ліщина кущовим способом, посівом зрілих плодів, з допомогою щеплення. При правильному догляді ліщина може залишатися здоровою і плодоносити тривалий час, протягом 20-30 років.

Чагарник виростає заввишки до 3-5 метрів. Квіти на ліщині з’єднання являються в квітні-явились в місті у, а плоди дозрівають в серпні. Кущ дає плоди щорічно, але рівень врожайності буває різним.

У старої ліщини необхідно омолоджувати стовбур рослини, зрізати і засипати його родючим грунтом. Ліщина потребує правильної обрізки, старі гілки видаляються, а нові залишаються, щоб дати нові чоловічі і жіночі квітки.

Плоди необхідно збирати, тільки коли вони цілком дозріли. Недозрілі горіхи втрачають свій смак і корисність. Ліщина використовується в харчовій промисловості. Горішки додають у кондитерські та молочні вироби.

Фундук

Характерные свойства фундукаЦей вид горіхів вважається культурним. Він відрізняється від ліщини великим вибором виведених сортів, величиною плодів і гарною врожайністю. Є різниця і в розмірах чагарнику. Фундук дуже цінується за свої корисні властивості і смак.

Ще до нашої ери люди вживали в їжу цінний і поживний лісовий горіх. Він допомагав їм пережити зиму, коли не було рослинності. З роками люди методом селекції стали отримувати покращені сорти фундука. Вони мають багато переваг:

  1. Більш потужну коренєву систему, яка черпає всі необхідні компоненти з грунту.
  2. Вони менш схильні до різних захворювань, тому немає необхідності застосовувати хімікати.
  3. Покращений смак.
  4. Великі розміри плодів.

Корисні і лікувальні властивості фундука

Лекарственные и полезные свойства и качества фундукаПо своїй суті фундук є окультурених видом ліщини. Різні сорти фундука були виведені людьми для вирощування в промислових цілях. Він вважається дуже цінним і корисним для здоров’я продуктом.

Крім смакових якостей фундук володіє лікувальними властивостями. Для приготування лікарських засобів йдуть всі частини рослини:

  • ядра;
  • шкаралупа;
  • листя;
  • пилок;
  • кора;
  • пагони;
  • коріння.

Фундук дуже калорійний, але незважаючи на це при розумному вживанні він не дасть зайвих кілограмів. У ньому міститься велика кількість високоцінних жирів і ненасичених жирних кислот, багато вітамінів і білка, амінокислот.

Горіхи також знайшли застосування в косметологиі його масло додають в шампуні, креми, маски. Воно має потужну тонізуючу, регенеруючою і поживними властивостями. Щоб фундук приніс користь для здоров’я його необхідно правильно застосовувати.

Правильне поєднання в продуктах дасть позитивний результат. В основному це фруктові та овочеві страви, а також кисломолочні, хлібобулочні, зернові та круп’яні вироби.

Фундук, лісовий горіх: відмінності і нюанси посадки

Нюансы посадки лесных ореховПо суті, різниці між фундуком та ліщиною немає, оскільки ліщину окультурили і стали вирощувати в домашніх умовах. Лісовий горіх дрібніший, ніж фундук, його складніше збирати в лісових хащах.

Плоди горіха лісового вважаються більш корисними для здоров’я, оскільки зростає він у природному середовищі. Вважається, що виростити лісовий горіх на своїй ділянці дуже складно, для цього потрібно багато сил і часу. Простіше купити саджанець фундука і посадити його на своїй ділянці.

Для посадки слід вибирати сорт фундука, відповідний до певних кліматичних умов. Є чимало сортів, що дають великі плоди. Через кілька років при правильному догляді кущі дадуть гарний урожай.

Фахівці рекомендують для вирощування на власній ділянці підбирати морозостійкі сорти фундука. Висаджують фундук навесні і восени, але якщо саджанець посадити навесні, то до настання холодів він встигне укріпити свою коренєву систему.

Посаджені восени кущі вже навесні принесуть перші плоди горіхів. Ямки під посадку ліщини необхідно робити заздалегідь, щоб грунт змогла вивітритися. Це послужити захистом молодому рослині від бактеріозу.

У догляді фундук невимогливий, але любити, коли грунт періодично неглибоко розпушують, щоб не пошкодити коренєву систему рослини. Вона розташована поверхнево. Рекомендується після розпушування добре політи грунт. Бажано вибирати добре освітлені місця під посадку.

Саджанці краще всього розміщувати по краю ділянки. Після посадки саджанці необхідно скоротити на 15-20 см, а основне формування куща виконується після 5 років. Кожен рік необхідно робити санітарну та омолоджуючу обрізку.

Збір врожаю і його зберігання

Правила сбора урожая фундука и способы правильного храненияЛісові горіхи потрібно збирати, враховуючи кліматичні умови краю, в якому вони ростуть. Найчастіше збирання врожаю припадає на липень-вересень місяць. Якщо зібрати недостиглі плоди вони погано зберігатися і зможуть зберігатися не більше одного місяця.

Повне дозрівання плодів можна визначити по шкірці горіхів. Якщо вона стає бурою або жовтуватою — це вже явна ознака зрілості плодів. Дозрівання триває до середини вересня і якщо вчасно не зібрати горіхи, вони осипаються на землю. Дозрілі плоди зазвичай обтрушують на землю і збирають так само як і волоські горіхи.

Для тривалого зберігання слід відбирати плоди з твердою і жорсткою шкаралупою. Горіхи укладають у паперові або тканинні мішки, здатні добре пропускати повітря. Якщо зберігати фундук в поліетиленовій упаковці, горіхи швидко задихнутися і почнуть пліснявіти.

Горіхи рекомендується зберігати тільки в сухому місці. У разі появи згірклого смаку вживати їх в їжу не можна. Це може викликати отруєння, оскільки цвіль викликає появу грибка, у них виробляються шкідливі речовини.

З попаданням в організм вони призводять до серйозних захворювань. Очищені горіхи краще тримати в закритій ємності зі скла або металу, щоб потім насолоджуватися смаком і корисними властивостями.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.