Гарбуз: вирощування у відкритому грунті і догляд

0

Способы выращивания тыквыГарбуз, вирощування і догляд за якої досить прості, являє собою великий корисний овоч, багатий на каротин. Вирощені в умовах жаркого клімату плоди можуть досягати ваги близько 20 кг. В помірному кліматі маса окремих екземплярів нерідко становить 50 кг.

Вирощування гарбуза розсадним способом

Більшість городників воліють вирощувати гарбуз розсадним способом. В такому випадку насіння висівають у квітні-травні. Якщо ємність з сіянцями розташована на південному підвіконні, то додаткове освітлення не потрібно. Оптимальна температура повинна становити 25-27º C . Відомо, що проростання відбувається навіть при температурі від 10 º C , але у такому разі нормального розвитку не буде. Пікірувати сіянці не потрібно.

Тыква в открытом грунте

Розсаду гарбуза прийнято вирощувати в горщиках діаметром 14 див. При цьому слід засипати ємність землею лише наполовину. Через 10 днів, коли ріст стебла трохи сповільниться, потрібно досипати вологий грунт, скрутивши втеча так, щоб з землі визирали тільки сім’ядольні листки. Такий прийом відомий, як кільцювання розсади.

Під час вирощування розсади гарбуза необхідно внести підгодівлю 2 рази, використовуючи мінеральні добрива.

Висаджувати сіянці у відкритий грунт можна, коли у них виросте мінімум 3 справжніх листки. Як правило, такий розвиток спостерігається у 25-30-денної розсади. При цьому фахівці рекомендують висаджувати гарбуз у відкритий грунт не раніше травня.

За 5-10 днів до висадки розсаду гартують. Для цього денну температуру необхідно поступово знизити до 16 º C , а нічну – до 13º C .

Для вирощування гарбуза у відкритому грунті ідеально підійдуть ділянки, де раніше росли бобові, капуста, томати та картопля. Під посадку ідеально підходить сухий і теплий ділянку, де навіть у нічний час зберігається тепло.

Деякі садівники вирощують гарбузи на компостній купі, внісши в посадкову яму невелику кількість суперфосфату і золи.

Якщо сіянці вирощували в пластикових горщиках, то рослини потрібно акуратно вийняти, щоб не пошкодити кореневу систему. Якщо ж це був торф’яної горщик, то його не видаляють.

Розсаду висаджують на невеликий горбок в ямки глибиною до 10 см. У кожну лунку садять тільки один паросток. Перед висадкою у підготовлену лунку вносять близько 2 кг перегною або компосту. Після цього ділянку поливають теплою водою з розрахунку 1-2 л на одну ямку. Розсаду акуратно поміщають в лунку і засипають сухим грунтом.

Оскільки гарбуз є плетистым рослиною, необхідно витримувати відстань між окремими саджанцями близько 1 м Між рядами повинен бути проміжок в 2 м.

Щоб розсада добре прижилася, протягом тижня після висадки рослини необхідно вкривати паперовими ковпаками або обрізаними пластиковими пляшками.

Вирощування гарбуза безрозсадним способом

Семена тыквенныеДілянка, на якій планується вирощування гарбуза, необхідно попередньо удобрити. Так, на 1 м2 потрібно 2 відра перегною, піввідра тирси, стакан нітрофоски і 1 кг золи. Після внесення підгодівлі грядки перекопують на глибину до 50 см і поливають гарячою водою.

Щоб прискорити проростання насіння, посадковий матеріал необхідно на добу помістити в розчин гумату натрію або калію, а потім накрити вологою ганчіркою і залишити на 2 діб. Ємність необхідно помістити в кімнату, де температура повітря не перевищує 20 ° C .

Недосвідчені городники часто використовують старі насіння. Природно, вони не завжди сходить. Щоб уникнути цього, необхідно за місяць до висадки перевірити посадковий матеріал на схожість. Так, насіння замочують і залишають на вологій ганчірці до прокльовування.

Висівати гарбуз у відкритий грунт можна за умови, що ґрунт прогрівся мінімум до 12º C . Якщо на ділянці представлена легка грунт, то глибина закладення садивного матеріалу повинна становити 8-10 см, а якщо це среднесуглинистая земля, то 5-6 см буде достатньо. Щоб сходи не загинули із-за можливих нічних заморозків, насіння опускають на різну глибину. Між окремими лунками має бути відстань близько 1 м.

Найчастіше при посіві насіння в грунт відзначається недолік вологи. З-за цього схід довго не з’являються і повільно розвиваються. Відповідно, під час посадки необхідно в кожну лунку вилити 2 л теплою водою. Після її повного вбирання потрібно опустити насіння в ямку і засипати його ґрунтом. Потім грядки мульчують торф’яної крихтою або перегноєм, що підвищує схожість насіння. Крім цього, можна накрити ділянку плівкою. Коли насіння проростуть, в ній роблять кілька отворів і натягують на каркас. Деякі садівники воліють прибирати плівку, але робити це можна тільки за умови теплої погоди.

Найчастіше проростання відбувається вже через тиждень після посадки. Як тільки з’явиться пора справжніх листочків, сходи необхідно прорідити. У великоплідної гарбуза залишають одне сильне рослина, а у мускатної і твердокорой – 2. Після появи 5 справжніх листків, у двох останніх сортів необхідно відщепнути слабкий паросток. Його не викопують, інакше можна пошкодити кореневу систему сильного сіянця.

Багато досвідчені городники рекомендують використовувати плівку при вирощуванні гарбуза. У такому випадку після появи сходів над кожною рослиною робиться надріз для вентиляції. Коли ймовірність заморозків буде виключена, діаметр надрізів збільшується до 15 див. Потім рослини потрібно акуратно вивільнити, щоб вони стелилися по плівці. Завдяки цьому випаровування вологи зменшиться, а температура ґрунту трохи збільшиться.

Вирощування гарбуза в теплиці

Тепличная тыкваДеякі садівники використовують оригінальний спосіб вирощування гарбуза насінням. Так, рослину висаджують в огіркової теплиці, а саме, в її південній частині біля стіни. Необхідно викопати 2 ямки і засипати їх живильною сумішшю, а потім посіяти насіння гарбуза. Внесення добрив, полив і обприскування від шкідників проводиться одночасно з доглядом за огірками. Коли гарбуз досягне у висоту 5-10 см, батоги необхідно акуратно підняти і направити їх у відкритий грунт. При цьому коріння залишаться в теплиці, завдяки чому можна висівати насіння на 10 днів раніше.

Догляд

  • Полив. Оскільки гарбуз є вологолюбним рослиною, вона потребує рясному поливі. У цієї культури представлена розвинена коренева система, через яку пагони витягають багато води з грунту. Значна кількість вологи потрібно під час росту, масового цвітіння і утворення плодів. З настанням посухи необхідно поливати рослини водою, температура якої становить мінімум 20 ° C . При цьому не слід брати воду з артезіанської свердловини, інакше рослина загине. Варто відзначити, що на відміну від огірків гарбуз легше переносить невеликі періоди посухи. Фахівці рекомендують поливати рослину відразу після розпушування грунту та видалення бур’янів.
  • Підгодівля. Щоб гарбуз була великою, її необхідно підгодовувати. Першу підгодівлю вносять після появи 3-5 справжніх листочків. У процесі утворення огудини рекомендується використовувати нітрофоску. У дощову погоду добрива використовують в сухому вигляді, а під час посухи складу розчиняють у воді. Деякі городники вважають за краще вносити золу або розчин коров’яку.

Формування

Для отримання хорошого врожаю необхідно формувати рослина.

  • Формируем куст тыквыФормування в одне стебло. Всі зайві зав’язі і бічні пагони відразу ж видаляють. На батоги потрібно залишити буквально 2-3 зав’язі, причому після них повинно знаходитися всього 3-4 листочка. Точку росту прищипують. Якщо цього не зробити або залишити більшу кількість листя, плоди будуть дрібними.
  • Формування в 2 стебла. На головній батоги залишають 2 плоду, а на бічній – 1. При цьому після плодів також складають 3 листочка і прищипують верхівку.

При вирощуванні різних сортів гарбуза рекомендується присипати батоги, коли їх довжина перевищить 1 м. Батоги слід акуратно розплутати, укласти в необхідному напрямку і в декількох місцях присипати грунтом. Якщо цього не зробити, то вони будуть перевертатися і скручуватися. Більш того, можливе пошкодження листя і стебел, що негативно вплине на розвиток гарбуза. Також потрібно пам’ятати, що в місцях, де була виконана присипка, з’являються коріння, тому такі ділянки необхідно періодично поливати.

Хвороби і шкідники

  • Борошниста роса. На верхніх і нижніх сторонах аркуша, а також на стеблі з’являються маленькі білі плями. Надалі уражені листя поступово жовтіють і відмирають. У запущених випадках можливе ураження плодів.
  • Оливкова плямистість. На стеблах з’являються невеликі виразки, а на листі – бурі плями. Трохи пізніше на плодах утворюються маслянисті плями, які перетворюються у виразки. В результаті зав’язі гинуть, а сам овоч втрачає свої якості.
  • З комах найбільшу шкоду здатні завдати слимаки, які псують дозревающие плоди. Щоб позбутися від цієї напасті, необхідно насипати на землю біля гарбуза зубний порошок, деревну золу або суперфосфат. Також досить ефективними можуть виявитися прості пастки: біля рослини розкладають мокрі ганчірки і кожен день збирають з них слимаків.

Для боротьби з будь-якими захворюваннями і шкідниками необхідно використовувати сучасні препарати, які придатні для застосування в приватних присадибних господарствах. При цьому важливо дотримуватися дозування, кратність і терміни обробок.

На що звернути увагу?

Тыква в процессе созреванияДеякі городники помічають загниваючі зав’язі на гарбузі. Це пояснюється тим, що жіночі квітки не були обпилити. Таке нерідко трапляється при поганих погодних умовах. Щоб уникнути такого явища, необхідно штучно запилювати квітки. Для цього рано вранці або в першій половині дня необхідно зібрати всі чоловічі квітки, прибрати пелюстки і притиснути кілька пиляків до рыльцу маточки. При цьому важливо пам’ятати наступне:

  • Чоловічі квіти розпускаються дуже рано. Вони в’януть вже ввечері.
  • Жіночі квіти, які відрізняються наявністю маточки, в’януть на наступний день, якщо їх не запилити після розкриття.

Якщо батоги рослини вкрили огорожі або альтанку, то необхідно підвісити сітку і помістити в неї зростаючий плід. В іншому випадку пагони можуть пошкодитися під вагою врожаю.

Гарбуз особливо великих розмірів слід захистити від ґрунтової вологи. Так, на землю кладуть кілька каменів, а зверху широку плиту, куди укладають овоч. Робити це потрібно, поки плід зовсім невеликий. В іншому випадку висока ймовірність пошкодження стебла.

Дозрілі плоди зрізають, залишаючи плодоніжку довжиною близько 5 см, що забезпечує добру лежкість. Оптимальна температура для зберігання врожаю становить 5-8º С . В таких умовах гарбуз пролежить до весни, не втративши своїх властивостей.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.