Йошта — що це таке і фото ягідної культури

0

Что такое йоштаМайже на кожній присадибній ділянці є чагарники різних ягід. Найчастіше садівники вирощують чорну і червону смородину, аґрус і малину. Сучасний селекціонерам вдалося виростити і інші види ягід, шляхом схрещування всім нам знайомих ягідних культур. Так з’єднання являються все нові гібриди, що володіють своєрідними смаковими якостями. Багато з них стійкі до хвороб і шкідників.

Напевно багато хто з нас чули про таку ягоді, як йошта, але не всі знають про її особливості і як її вирощувати. Про неї буде цікаво дізнатися багатьом починаючим садівникам.

Що таке йошта? Фото ягід

Всі ягоди гарні по-своєму, вони володіють своїм смаком і ароматом. За свої смакові якості і лікувальні властивості дуже цінується чорна смородина. Її єдиний недолік — погана стійкість до хвороб і шкідників. З цією метою селекціонери вивели новий ранньостиглий, тривалість, схрестивши чорну смородину і агрус. В результаті вийшла незвичайна ягода під назвою йошта. Ця ягода взяла від агрусу і чорної смородини кращі якості, але її не можна назвати ідеальною в усіх відношеннях.

Протягом довгих років були спроби створити цей ранньостиглий, тривалість, але результати були невдалими. Чагарник йошти не давав ягід, рослина було безплідним. Тільки з появою нових технологій, вченим вдалося в 70-ті роки домогтися успіху. Ранньостиглий, тривалість намагалися виростити в різних країнах, тому ягоди на плодоносних чагарниках відрізнялися зовнішнім поглядом і смаком.

Окрім приємного смаку, рослина має також не менш приємний вигляд, за що багато садівники почали його використовувати як елемент ландшафтного дизайну. Листя багаторічного чагарнику мають дуже привабливий вигляд. Вони великі і ажурні, а гілки не мають колючок, на відміну від аґрусу. Дорослий кущ у висоту може досягати 2 метрів і більше. Він має 15-20 великих гілок різного віку. Коренева система йде у грунт приблизно на глибину 30-40 см від поверхні грунту.

Навесні кущі покривається золотистими квіточками, які дуже швидко перетворюються на зелені ягоди. Смак ягоди нагадує агрус і чорну смородину одночасно — прийнято кисло-солодкі. Як видно на фото, розміри ягід великі майже з вишню. За кольором вони чорні з фіолетовим відливом.

Вирощування йошти

Как выращивают йоштуПравильна посадка і догляд забезпечують надалі врожайність йошти. Ця ягода дуже добре приживається на легких родючих суглинистих ґрунтах. Чагарники краще висаджувати на сонячних ділянках без сильного вітру. Бажано висаджувати кущі йошти поруч, тоді врожаї будуть вищими. Яма під посадку повинна бути приблизно 50 х 50 х 50 див.

Догляд за йоштой нескладний, її можуть вирощувати навіть недосвідчені садівники. Рослина має потребу в регулярному і частому поливі. У спекотні сонячні дні її потрібно рясно поливати. Вона добре реагує на підживлення, тому 2-3 рази в році необхідно вносити під чагарники йошти мінеральні добрива. Дуже добре навесні під кожен кущ висипати по кілька склянок деревної золі.

У традиційній обрізанні чагарники не потребують. По мірі необхідності слід видаляти сухі та пошкоджені гілки. Рослина практично не хворіє, йошта не боїться шкідників і стійка до хвороб. З-за того, що рослина невибаглива йошту часто висаджують замість живої огорожі, Кущі ростуть швидко і без проблем, а також дарують смачні і корисні плоди. Йошта вважається молодою культурою, тому ще не виведені інші сорти.

Посадка і догляд

Ягода йоштаЙошту зазвичай висаджують в кінці весни або на початку осені. Для отримання хорошого врожаю чагарники слід висаджувати на певній відстані приблизно в 2-х метрах один від одного. Згодом вони будуть розростатися, тому має бути достатня місця для нормального розвитку кущів. Якщо використовувати йошту в якості живої огорожі, тоді можна висаджувати кущі з інтервалом в півметра.

Перед початком посадки необхідно підготувати ділянку. Його обов’язково перекопують і удобрюють компонентами з підвищеним вмістом калію. Йошта добре реагує на калійні добрива. Місце повинно бути добре освітленим з рихлим грунтом. Догляд за культурою такий же, як і за чорною смородиною. Відмінності між ними такі:

  • йошта потребує великої посадкової площі:
  • для неї необхідно вносити більше різних добрив;
  • бажано мульчувати грунт під кущами.

Мульча сприяє гарним живильним і водному середовищі в ґрунті. Також це дає позитивний результат у боротьбі з бур’янами. З мульчею немає необхідності часто рихлити грунт, де ростуть чагарники. Більшість садівників для компосту використовують:

  • перегній,
  • підготовлений компост зі своєї ділянки;
  • дрібні трав’яний янисті рослини;
  • невеликі пагони і пасинки з винограду.

Найбільше підгодівлі йошта потребує перші три роки — не менше 6 кг. Потім кількість мінеральних добрив бажано збільшити в 2 рази.

Ранньостиглий, тривалість може розмножуватися двома способами:

  • насінням;
  • живцями.

Перший спосіб досить складний, оскільки необхідно відібрати насіння, стратифікувати їх протягом 200 днів. Температура зберігання повинна бути на рівні +5проС. Після цього забирається мезга і в осінній час року насіння можна висаджувати на ділянці.

Розмноження живцями — самий звичний спосіб розмноження для більшості садівників. Вони вже давно успішно його використовують для розмноження багатьох ягідних культур.

Великий склад вітамінів і інших корисних речовин в йоште сприяє зміцненню імунітету. У цих ягодах навіть більше вітамінів, ніж в агрусі або смородині. Вони відмінно підходять для вживання у свіжому вигляді і для зимової заготівлі. З йошти також роблять смачне варення, вино, оскільки в ягодах є мускатні нотки і вино виходить дуже ароматним.

Така ягідна культура може вирощуватися на будь-якому присадибній ділянці, адже вона невибаглива у догляді. Корисний і красивий чагарник можна використовувати відразу в двох цілях — для отримання ягідного врожаю та оформлення ландшафтного дизайну.

Йошта — ягідна культура.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.