Картопля Романо — опис сорту

0

Картофель РоманоНе секрет, що такий продукт, як картопля, вирощується людством протягом декількох тисяч років. Альо на європейському континенті він з’єднання явився тільки в XVI столітті і був привезений з Південної Америки в 1551 році іспанським географом Сьеса де Леоном при поверненні з експедиції в Перу.

Історія картоплі

Перші згадки про картоплю були зафіксовані ще 9-7 тисяч років тому, а батьківщиною рослини вважається Південна Америка. Стародавні індійці вирощували картоплю на території нинішньої Болівії, а сам продукт використовувався не тільки для кулінарних цілей, але і як ідол, якому поклонялися і вважали живим створінням.

Згідно з історичними даними, окремий сорт картоплі задіювався для визначення годині доби. У якості мірила для племені інків служило час, який було витрачено на приготування страви. В ідеалі, це рівно 1 годину.

Що стосується застосування картоплі в Європі, то перший реальний факт був зареєстрований в Іспанії в 1573 році. За невеликий проміжок годині культура здобула велику популярність і в інших країнах континенту. Спочатку, рослина вважалося декоративним, але незабаром і отруйним.

Корисність картоплі, багатий на вітаміни та цінні мікроелементи склад та чудові поживні властивості були остаточно доведені французьким агрономом Антуаном-Огюстом Парманьте. Після тверджень цієї людини картоплю ставши використовуватися і на території Франції.

Незабаром черга дійшла і до Росії. Появу продукту на території держави пов’язаність язане з Петром I, який привіз з Голландії мішок бульб, для вирощування в окремих губерніях. Спочатку картопля подавався до якості страви тільки в аристократичних будинках. Селянське населення ставилося до рослині з особливою обережністю, вважаючи його «чортовим яблуком».

В даний час, картопля становить більшу частину харчового раціону всіх жителів планети і відіграє величезну роль в економіці багатьох країн.

Склад картоплі

Полезные свойства картофеляКартопля містить в собі велику кількість амінокислот і мікроелементів, які зустрічаються в інших рослинах. Добова норма вареного картоплі (близько 300 грамів на добу), дозволяє забезпечити організм всіма необхідними вуглеводами, калієм і фосфором. Всього лише 100 грам молодого продукту можуть наситити організм 20 мг вітаміну С. Але при тривалому зберіганні обсяг цього вітаміну істотно знижується. Тому вже до весни, в бульбах може залишитися тільки 1/3 від попереднього змісту вітаміну С.

Картопля вважається чудовим джерелом мінералів, які представлені солями калію і фосфору. Також у складі знаходиться багато натрію, кальцію, заліза і хлору.

Застосування картоплі

Різні сорти картоплі знайшли широке застосування в різних сферах життєдіяльності людини. Бульби використовуються в кулінарії, медицині і навіть косметології.

Вирощування картоплі

У наші дні, вирощуванням картоплі займаються практично всі садівники-дачники, і для цього необов’язково володіти окремими навичками або пристосуваннями. Картопля не славиться особливою вередливістю до регіональних або кліматичним особливостям. Він вільно приживається в будь-яких регіонах і в будь-якому грунті, при цьому не вимагає інтенсивного догляду. Альо перед тім як приступити до самостійного вирощування, необхідно ознайомитися з фото та описом окремих сортів, а також порадитися з досвідченим агрономом. Справа в тому, що кожен сорт картоплі відрізняється своїми особливостями, які варто враховувати при посадці. Якщо підібрати хороший сорт та ще знаті, як за ним доглядати, великий урожай не змусить себе чекати.

Сорт Романо. Опис

Сорти картоплі голландської походження завжди користувалися великою популярністю. І це не дивно. Все тому, що їм владі значною приносити великий урожай і приживатися в різних умовах. І вісь такий сорт картоплі, як Романо, описи і фото якого можна вільно знайті у інтернеті, відноситься до найбільш поширених і популярних різновидів окультуреного рослини.

Перші описи і фото цього сорту в Державному реєстрі селекційних досягнення Російської Федерації з’єднання явилися в 1994 році.

Характеристики сорту Романо

Семенной картофель Сорт Романо відноситься до середньораннім столовим. Картопля виростає за 80-90 діб і має бульби. Сорт відрізняється привабливим зовнішнім поглядом, гладкою структурою і світло-рожевим забарвленням.

Стебло рослини прямостояче, а її висота варіюється між середніми і високими сортами.

З кожного куща садівник може збирати до 700-800 грам Романо. Кожна картоплина здатна досягати великих розмірів, а в одному кущі налічується до 8-9 штук. Смакові якості сорту Романо залишаються просто неймовірними, що і не дивно. Весь секрет полягає в тому, що в складі цього сорту знаходиться велика кількість крохмалю. А адже від цього залежить не тільки смак продукту, але і її поживні властивості.

Пюре з картоплі даного сорту відрізняється особливою м’яка якістю і ніжністю. Продукт не розварюється, а розім’п’яте пюре готується без грудочок.

Альо крім пюре, даний продукт може використовуватися для створення інших кулінарних шедеврів. Наприклад, сорт Романо відмінно підходить для запікання в духовці або виробництва картоплі фрі та чіпсів. Єдине, що може створити для кухаря ряд труднощів – це неймовірно груба і товста шкірка продукту. Правда, добре наточенный кухонний ніж швидко вирішує цю проблему. Все ж, за рахунок міцної оболонки, в якості якої служити шкірка, Романо відмінно переносити транспортування і може пролежати в одному місці протягом тривалого часу.

Варто зазначити, що дрібні бульби сорту Романо є справжньою рідкістю. Значна частина картоплин досягає великих розмірів.

Врожайність даної рослини завжди залишається дуже високою, і вона практично не залежить від географічних чи кліматичних особливостей регіону, де відбувається вирощування. Сорт не схильний до проростання і для посадки можна використовувати будь-який грунт.

Як підвищити врожайною сорти Романо

У досвідчених агрономів є ряд хитрощів, які вони використовують для підвищення врожайності Романо. Для початку вам варто підібрати якісний сортовий матеріал. Потім слід забезпечити такі умови:

  • Посадка и уход за картофелемідеальні температурні показники. У момент посадки, температура грунту повинні становити 15-20 градусів Цельсія;
  • Якщо планується різання бульб, то робити це потрібно перед самою посадкою, попередньо обробивши ніж розчином марганцівки;
  • бадилля потрібно скосити ще за тиждень до викопування врожаю, т. к. це дозволить зміцнити шкірку.

Рослина відрізняється прекрасною стійкістю до шкідників і хвороб. Можна відзначити наступні переваги сорту Романо:

  1. чудова стійкість до фітофторозу;
  2. непогана стійкість до парші та вірусних хвороб;
  3. стійкість до колорадського жука;

Романо – це дійсно один із самих популярних і плодовитих сортів добре знайомої всім культури, який широко застосовується не тільки європейської, але і у вітчизняній сільськогосподарській сфері.

Картопля Романо

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.