Кожній людині знайоме назва картоплі, який є основною їжею в даний час. Альо при цьому мало хто замислюється про те, що навіть бульби картоплі можуть бути різними по своєму смаку. Існує, наприклад, батат – це теж картопля, солодкий. Відноситься до сімейства у юнків. Назва «батат» з’єднання явилося в російській мові з інших мов. Доведено, що це слово запозичене з мови араваків.
Опис батату
Візуально цей овоч можна побачити і виділити серед інших практично відразу. Він являє собою ліану з великими і довгими коренями, адже в них як раз і утворюється плоди. Зазвичай висота такого трав’яний янистої овоча дорівнює від 15 до 18 сантиметрів.
Бульби утворюються від коренів батату, які знаходяться збоку. Забарвлення бульби можуть мати самий різний: білий, рожевий, жовтий, білий, помаранчевий, червоний або навіть фіолетовий. М якоть у такого бульби їстівна. Варто відзначити, що один такий бульба може важити по-різному: і 200 грам, і більше 3 кілограм. Листя невеликі, але на довгих черешках.
Цей картоплю також цвіте і його квітки дрібні, бувають різного кольору. Зазвичай вони або рожевого або білого, або ж блідо-бузкового кольору. Запилюються вони зазвичай за допомогою бджіл.
Вважається, що такий картопля — це наявність великої кількості ніжної клітковини, в якій величезна кількість цукру і крохмалю. На сто грамів продукту доводиться приблизно 61 калорій. Багато в ньому білків і вуглеводів, а вісь жиру зовсім немає.
Поширення батату
Зони, де вирощується такий овоч, зазвичай це або тропічні або субтропічні регіони. Альо якщо створити всі умови, то, відповідно, можна вирощувати овоч батат і в тих зонах світу, де клімат помірний.
Висока врожайність батату радує тих, хто займається його вирощуванням. Зазвичай з одного гектара землі збирають від 10 до 12 тонн, альо в залежності від кліматичних умов, наприклад, у тропіках, його врожайність може доходити і до 30 тонн з одного гектара.
Такі країни, як Індонезія, китай або Індія спеціалізуються на вирощуванні такого виду картоплі. Тому він вирощується в цих країнах у величезних обсягах. Так, Китай на сьогоднішній день є світовим лідером по високому врожаю батату. Але є країни, де такий вид картоплі, незважаючи на те, що він солодкий, є основною їжею. Насамперед, мова йде про Руанді, Нової Гвінеї, Бурунді, Уганді та Соломонових островах.
В Америці батат широко поширений, але його в цій країні прийнято називати ямсом. Це помилкове найменування, так як ямс — трохи інша рослина. Відомий батат і в Ізраїлі, а також у Грузії та в Середній Азії. А вісь в Росії батат досить рідкісна рослина. Але все може змінитися в найближчому майбутньому.
Користь і шкода батату
Такий незвичайний картопля, має солодкий смак, рекомен-дованих до вживання людям, у яких є які-небудь розлади травлення. Особливу увагу варто приділити батуту тім, хто не можете переносити ту клітковину, яка надходить в організм з таких овочів, як буряк, морква та інших.
З батату можна добути і крохмаль, який згодом буде можуть застосовуватися в медичних цілях. Такий крохмаль дуже корисний для лікування шлунково-кишкового тракту. Він приємно впливає на шлунок і створює таке відчуття, немов огортає його. Є й інше застосування в медичних цілях батату. Так, цей солодкий продукт може діяти і як прекрасний загальнозміцнюючий засіб.
У Китаї цього солодкого продукту приписують і безліч інших лікувальних властивостей, серед яких деякі здаються просто магічними, якщо враховувати ті захворювання, при яких він може допомогти. Жінкам потрібно приділити пильну увагу батату, адже в ньому містяться натуральні жіночі гормони, які є цінними в період клімаксу. Наприклад, прогестерон.
Але якщо у людини є якісь виразкові захворювання, то тоді такий солодкий продукт йому явно протипоказів, так як серед властивостей такої картоплі є і роздратування слизової оболонки травної системи. Молодим мамам або жінкам, які очікують народження дитини, також не рекомендується вживання батату. Є і такі випадки, коли на цей вид картоплі є і непереносимість, альо це вже індивідуальні особливості людини.
Як вирощувати батат
Можна вирощувати батат розсадою. Для початку буде достатня придбати лише один-два бульби, а далі вони вже будуть розмножуватися досить швидко. Звичайно ж, може виникнути питання про те, де купити батат. Але краще всього придбати його у супермаркетах. Вже в січні ці бульби варто посадити в спеціальний ящик для розсади, щоб отримати хороші сходи.
Для вирощування хорошої розсади цього солодкого продукту необхідно правильно підготувати грунт. Склад для вирощування розсади наступний:
- Земля.
- Пісок.
- Перегній.
Співвідношення зазвичай дорівнює 1:1:1. Зверху бульби батату добре присипаються піском і обов’язково необхідно часто поливати. Як тільки розсада проросте, то її необхідно буде пересадити із заздалегідь підготовлені горщики з ґрунтом. Тут же можна зробити і поділ бульб картоплі.
Але у відкритий грунт можна висаджувати розсаду лише тоді, коли заморозки пройдуть, так як батат – це все-таки теплолюбна рослина. Альо іноді спочатку, особливо вночі, добре накрити яким-небудь матеріалом або навіть плівкою, щоб був захист від несподіваних морозів.
Якщо ж погода буде занадто спекотна, то листя у цієї рослини може пожовтіти. Прибирають урожай восени, але приблизно за два тижню варто припинити його поливати, адже тільки зібраний врожай буде добре і довго зберігатися. Якщо батат правильно висушити і очистити, то він чудово зберегтися до самої весни.
Сорти батату
У сучасному світі налічується величезна кількість видів цього продукту. Якщо взяти статистику, то тільки в Китаї вирощується вже більше 100 сортів цієї рослини. Альо, на жаль, багато назви просто ніхто не знає, а все це відбувається тому, що класифікації, яка б була офіційно затверджена, не існує.
В офіційній науці прийнято це рослина розділять на кілька видів:
- Овочеві.
- Кормові.
- Десертні.
В Японії В даний час такі віді рослини, де бульб немає, а є тільки добре розвинена листова частина.
Як же розділити між собою сорту? Що ж лежить в основі такого поділу? Існує кілька способів, як визначити сорт цього продукту. Насамперед, необхідно дивитися на наступні ознаки:
-
Забарвлення шкірки.
- Колір м’ясного якоті бульби.
- Форма бульби (вона може бути куляста, немов схожа на помідор), або ж видовжено-веретеновидная (схожість за формою з морквою). Друга форма зустрічається найчастіше. Дуже рідко можна зустріти рослина, яка за своєю формою нагадує змію, що скрутилася.
- Урожайність.
- За кольором і формою листя.
- По купчастості формування бульб.
На сьогоднішній день самими популярними сортами є: «Лососевий», «Ненсі – Хол» (відомий як гарбузовий сорт), «червоний Женьшень», «Хе — дун» (відомий більше як каштановий сорт), «Вир -85», «Карамельний», «Хуа – бей», «Вірджин 11», «Хат Бей», «Гоча» та інші.
Батат в кулінарії
Найчастіше батат, фото якого ви знайдете в галереї, використовують для салатів, бо в сірому вигляді він дуже багатий вітамінами. Але не менш смачний буде цей продукт і в тому разі, якщо його просто смажити. Якщо батат запекти, то з кашами, відварними овочами або будь-якими салатами буде дуже цікавий і чудовий смак.
Вживається в їжу батат і у вареному вигляді. Його можна в такому відвареному вигляді додати у котлети, супи або в пюре. Можна зварити з цього продукту і дуже смачне варення або повидло. А якщо молоде листя цієї рослини вимочити, то відмінно підійдуть для різноманітних відварів. Насіння ж необхідно обсмажити і тоді їх можна буде перемолоти, щоб отримати каву.
Цікаві факти
Відомо, що при вживанні цього продукту з’єднання являється і підвищується сексуальне бажання. Це стало відомо ще в 1595 році. І пояснюється це тім, що в ньому знаходиться прогестерон.
У різних країнах воліють різні сорти цього продукту. Так, відомо, що американці вибирають ті бульби, де плід з помаранчевим забарвленням, а азіати з фіолетовою м якоттю. До речі, в Азії на іншому місці по вживанню цього продукту стояти ті бульби, де колір білий, але обов’язково винна буті поверхню гладкою. Вони його запікають, і страва виходить найсмачніше.
У кулінарії бульби можуть готувати з різним смаком: банана, горіха, банана з горіхом, гарбуза, кабачка, каштана, дині.
Про використання цього продукту можна говорити довго, адже з нього отримують і цукор і борошно, і кава (з насіння), і навіть спирт. А яка чудова приправа для салатів та інших страв виходить із соку вимочених або відварених листя!
Використовуйте корисні властивості батату і їжте на здоров’я!
Солодка картопля батат