Картопля солодкий: властивості батату застосування овочу

0

Батат называют ещё Кожній людині знайоме назва картоплі, який є основною їжею в даний час. Альо при цьому мало хто замислюється про те, що навіть бульби картоплі можуть бути різними по своєму смаку. Існує, наприклад, батат – це теж картопля, солодкий. Відноситься до сімейства у юнків. Назва «батат» з’єднання явилося в російській мові з інших мов. Доведено, що це слово запозичене з мови араваків.

Опис батату

Візуально цей овоч можна побачити і виділити серед інших практично відразу. Він являє собою ліану з великими і довгими коренями, адже в них як раз і утворюється плоди. Зазвичай висота такого трав’яний янистої овоча дорівнює від 15 до 18 сантиметрів.

Бульби утворюються від коренів батату, які знаходяться збоку. Забарвлення бульби можуть мати самий різний: білий, рожевий, жовтий, білий, помаранчевий, червоний або навіть фіолетовий. М якоть у такого бульби їстівна. Варто відзначити, що один такий бульба може важити по-різному: і 200 грам, і більше 3 кілограм. Листя невеликі, але на довгих черешках.

Цей картоплю також цвіте і його квітки дрібні, бувають різного кольору. Зазвичай вони або рожевого або білого, або ж блідо-бузкового кольору. Запилюються вони зазвичай за допомогою бджіл.

Вважається, що такий картопля — це наявність великої кількості ніжної клітковини, в якій величезна кількість цукру і крохмалю. На сто грамів продукту доводиться приблизно 61 калорій. Багато в ньому білків і вуглеводів, а вісь жиру зовсім немає.

Поширення батату

Как посадить бататЗони, де вирощується такий овоч, зазвичай це або тропічні або субтропічні регіони. Альо якщо створити всі умови, то, відповідно, можна вирощувати овоч батат і в тих зонах світу, де клімат помірний.

Висока врожайність батату радує тих, хто займається його вирощуванням. Зазвичай з одного гектара землі збирають від 10 до 12 тонн, альо в залежності від кліматичних умов, наприклад, у тропіках, його врожайність може доходити і до 30 тонн з одного гектара.

Такі країни, як Індонезія, китай або Індія спеціалізуються на вирощуванні такого виду картоплі. Тому він вирощується в цих країнах у величезних обсягах. Так, Китай на сьогоднішній день є світовим лідером по високому врожаю батату. Але є країни, де такий вид картоплі, незважаючи на те, що він солодкий, є основною їжею. Насамперед, мова йде про Руанді, Нової Гвінеї, Бурунді, Уганді та Соломонових островах.

В Америці батат широко поширений, але його в цій країні прийнято називати ямсом. Це помилкове найменування, так як ямс — трохи інша рослина. Відомий батат і в Ізраїлі, а також у Грузії та в Середній Азії. А вісь в Росії батат досить рідкісна рослина. Але все може змінитися в найближчому майбутньому.

Користь і шкода батату

Такий незвичайний картопля, має солодкий смак, рекомен-дованих до вживання людям, у яких є які-небудь розлади травлення. Особливу увагу варто приділити батуту тім, хто не можете переносити ту клітковину, яка надходить в організм з таких овочів, як буряк, морква та інших.

З батату можна добути і крохмаль, який згодом буде можуть застосовуватися в медичних цілях. Такий крохмаль дуже корисний для лікування шлунково-кишкового тракту. Він приємно впливає на шлунок і створює таке відчуття, немов огортає його. Є й інше застосування в медичних цілях батату. Так, цей солодкий продукт може діяти і як прекрасний загальнозміцнюючий засіб.

У Китаї цього солодкого продукту приписують і безліч інших лікувальних властивостей, серед яких деякі здаються просто магічними, якщо враховувати ті захворювання, при яких він може допомогти. Жінкам потрібно приділити пильну увагу батату, адже в ньому містяться натуральні жіночі гормони, які є цінними в період клімаксу. Наприклад, прогестерон.

Але якщо у людини є якісь виразкові захворювання, то тоді такий солодкий продукт йому явно протипоказів, так як серед властивостей такої картоплі є і роздратування слизової оболонки травної системи. Молодим мамам або жінкам, які очікують народження дитини, також не рекомендується вживання батату. Є і такі випадки, коли на цей вид картоплі є і непереносимість, альо це вже індивідуальні особливості людини.

Як вирощувати батат

Картофель сладкий БататМожна вирощувати батат розсадою. Для початку буде достатня придбати лише один-два бульби, а далі вони вже будуть розмножуватися досить швидко. Звичайно ж, може виникнути питання про те, де купити батат. Але краще всього придбати його у супермаркетах. Вже в січні ці бульби варто посадити в спеціальний ящик для розсади, щоб отримати хороші сходи.

Для вирощування хорошої розсади цього солодкого продукту необхідно правильно підготувати грунт. Склад для вирощування розсади наступний:

  1. Земля.
  2. Пісок.
  3. Перегній.

Співвідношення зазвичай дорівнює 1:1:1. Зверху бульби батату добре присипаються піском і обов’язково необхідно часто поливати. Як тільки розсада проросте, то її необхідно буде пересадити із заздалегідь підготовлені горщики з ґрунтом. Тут же можна зробити і поділ бульб картоплі.

Але у відкритий грунт можна висаджувати розсаду лише тоді, коли заморозки пройдуть, так як батат – це все-таки теплолюбна рослина. Альо іноді спочатку, особливо вночі, добре накрити яким-небудь матеріалом або навіть плівкою, щоб був захист від несподіваних морозів.

Якщо ж погода буде занадто спекотна, то листя у цієї рослини може пожовтіти. Прибирають урожай восени, але приблизно за два тижню варто припинити його поливати, адже тільки зібраний врожай буде добре і довго зберігатися. Якщо батат правильно висушити і очистити, то він чудово зберегтися до самої весни.

Сорти батату

У сучасному світі налічується величезна кількість видів цього продукту. Якщо взяти статистику, то тільки в Китаї вирощується вже більше 100 сортів цієї рослини. Альо, на жаль, багато назви просто ніхто не знає, а все це відбувається тому, що класифікації, яка б була офіційно затверджена, не існує.

В офіційній науці прийнято це рослина розділять на кілька видів:

  1. Овочеві.
  2. Кормові.
  3. Десертні.

В Японії В даний час такі віді рослини, де бульб немає, а є тільки добре розвинена листова частина.

Як же розділити між собою сорту? Що ж лежить в основі такого поділу? Існує кілька способів, як визначити сорт цього продукту. Насамперед, необхідно дивитися на наступні ознаки:

  1. Другое название батата - сладкий картофельЗабарвлення шкірки.
  2. Колір м’ясного якоті бульби.
  3. Форма бульби (вона може бути куляста, немов схожа на помідор), або ж видовжено-веретеновидная (схожість за формою з морквою). Друга форма зустрічається найчастіше. Дуже рідко можна зустріти рослина, яка за своєю формою нагадує змію, що скрутилася.
  4. Урожайність.
  5. За кольором і формою листя.
  6. По купчастості формування бульб.

На сьогоднішній день самими популярними сортами є: «Лососевий», «Ненсі – Хол» (відомий як гарбузовий сорт), «червоний Женьшень», «Хе — дун» (відомий більше як каштановий сорт), «Вир -85», «Карамельний», «Хуа – бей», «Вірджин 11», «Хат Бей», «Гоча» та інші.

Батат в кулінарії

Найчастіше батат, фото якого ви знайдете в галереї, використовують для салатів, бо в сірому вигляді він дуже багатий вітамінами. Але не менш смачний буде цей продукт і в тому разі, якщо його просто смажити. Якщо батат запекти, то з кашами, відварними овочами або будь-якими салатами буде дуже цікавий і чудовий смак.

Вживається в їжу батат і у вареному вигляді. Його можна в такому відвареному вигляді додати у котлети, супи або в пюре. Можна зварити з цього продукту і дуже смачне варення або повидло. А якщо молоде листя цієї рослини вимочити, то відмінно підійдуть для різноманітних відварів. Насіння ж необхідно обсмажити і тоді їх можна буде перемолоти, щоб отримати каву.

Цікаві факти

В чем особенность бататаВідомо, що при вживанні цього продукту з’єднання являється і підвищується сексуальне бажання. Це стало відомо ще в 1595 році. І пояснюється це тім, що в ньому знаходиться прогестерон.

У різних країнах воліють різні сорти цього продукту. Так, відомо, що американці вибирають ті бульби, де плід з помаранчевим забарвленням, а азіати з фіолетовою м якоттю. До речі, в Азії на іншому місці по вживанню цього продукту стояти ті бульби, де колір білий, але обов’язково винна буті поверхню гладкою. Вони його запікають, і страва виходить найсмачніше.

У кулінарії бульби можуть готувати з різним смаком: банана, горіха, банана з горіхом, гарбуза, кабачка, каштана, дині.

Про використання цього продукту можна говорити довго, адже з нього отримують і цукор і борошно, і кава (з насіння), і навіть спирт. А яка чудова приправа для салатів та інших страв виходить із соку вимочених або відварених листя!

Використовуйте корисні властивості батату і їжте на здоров’я!

Солодка картопля батат

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.