Коли і як розсаджувати на грядках помідори

0

ПомидорыПомідори відносять до рослин родини пасльонових. Добре розвинений здоровий кущ має багату кореневу систему з головним стрижнем довжиною до одного метра і додатковими бічними відростками. Висота куща буває від 0,3 до 2,0 м і залежить від сорту і умов вирощування. Плід представляє собою овоч червоного, жовтого, помаранчевого, зеленого або чорного кольору.

Гроздь помидорПершими звернули увагу і почали вирощувати в домашніх умовах цей помідор перуанські індіанці, а в Європу його завіз Колумб ще в часи царювання Катерини. Пройшли довгі роки, поки з декоративного рослини, яким вважали помідор, він не перетворився у незамінний компонент виготовлення багатьох кулінарних шедеврів.

Помідори є смачною і корисною їжею, вони містять глюкозу, фруктозу, органічні кислоти та природні антиоксиданти, які мають протизапальну, антибактеріальну і антисептичною дією. Цей привабливий на вигляд овоч у своєму хімічному складі налічує цілий список мінеральних речовин і вітамінів.

  • Калій, присутній у помідорі, сприяє поліпшенню роботи серцевого м’яза і зміцненню стінок судин.
  • Кальцій незамінний для зростання кісткової тканини і запобігає її руйнуванню.
  • Залізо в помідорі підвищує кількість гемоглобіну в крові, розріджує її і попереджає утворення тромбів.
  • Магній покращує стан нервової системи та обмінні процеси в організмі.
  • Серотонін, присутній у помідорі, покращує настрій і підвищує життєвий тонус.
  • Вітаміни групи В розгладжують зморшки на шкірі, роблять волосся еластичним і забезпечують якісну роботу м’язової тканини.

Завдяки вмісту в помідорах речовини лікопіну вони набувають червоний колір. Ця хімічна складова овоча запобігає ріст ракових клітин в організмі. Низька калорійність помідора дозволяє використовувати його в багатьох дієт для зниження ваги тіла.

Сорт вирощується вибирають залежно від бажання кінцевого результату, від строків визрівання і умов вирощування.

Поширені сорти помідор

  • Помидоры андромедаСорт Андромеда. Плоди цього з раннього дозрівання сорти достигають на 91-115 день після появи паростків. З куща отримують до 2-3 кг червоних плоских помідорів вагою близько 120 гр. Висота рослини досягає 75 див. Насіння починають пророщувати в кінці березня обов’язково пікірують. Коли земля прогріється до 20ºС, висаджують у грунт на ділянці по чотири кущика на одному квадратному метрі.
  • Сорт Бичаче серце вважається найпоширенішим серед городників. Відноситься до середніх і пізніх сортів. Однаково успішно плодоносить в теплицях і на городі. Відрізняється високим зростом і досягає висоти 2 метрів. Для успішного плодоношення кущі підв’язують до опори. Пророщування насіння починається в березні, пікіровку роблять при наявності двох дорослих листочків. Стиглі плоди цього сорту дуже великі, м’ясисті, рожевого кольору, важать 380-400 гр.
  • Сорт Де Барао має багато різновидів, тому колір плодів буває червоний, рожевий і жовтий. Останній підвид містить велику кількість каротину (провітаміну А). Кущі цієї рослини сильні, потужні і високі підв’язують для підтримки. Збирають з куща близько 4 кг врожаю. Насіння починає пророщувати в середині або на початку березня. Дозрівання плодів відбувається через чотири місяці після появи сходів. Цей сорт найкраще росте і дає урожай в тепличних умовах. Плоди видовженої форми і важать 65-75 гр.
  • Сорт Невський відносять до скоростиглих сортів. Насіння пророщують на початку квітня, а в перших числах червня висаджують у відкритий ґрунт. Врожай збирають на 100 день. Жовто-червоні плоди невеликого розміру і важать 50-55 гр. Ці кущі підв’язки не вимагають із-за невеликої висоти. Висаджують їх часто, на одному квадратному метрі до 5 примірників.
  • Назва сорту Сибірський скоростиглий говорить сама за себе. Визріває урожай одночасно весь на 100-105 день після схожості розсади. Плоди відрізняються сильним ароматом, мають опором до утворення тріщин. Насіння готують в кінці березня або на початку квітня. Цей вид стійкий до холоду. Кущі підв’язці підлягають лише ті, що досягли високого зросту. Плоди червоні і важать до 100 гр.
  • Сорт Солодка гроно невибагливий до перепадів температури і чинить опір багатьом хворобам рослинництва. Скоростиглий урожай на 90-97 день містить 2 кг невеликих плодів з куща вагою до 40 гр. Кущі дуже високі і підлягають подвязыванию до опор.
  • Для приготування салатів відмінно підійде сорт Демидов. Невисокі кущики цього виду висаджують в землю при досягненні температури 20ºС. Часте розташування кущів (до 6 штук) на квадратному метрі не заважає високої врожайності сорту. Плоди відрізняються досконалою формою і важать близько 100 гр.
  • Кущі раннього сорту помідорів сорту Фитоус стійкі до захворювання фітофтора. Урожай можна збирати на 90-100 день після сходів. Вирощується як в теплицях, так і на відкритих дачних ділянках. Виростають екземпляри до 50 см і не підлягають підв’язці. З одного квадратного метра збирають 10-12 кг плодів у формі груші. Насіння пророщують на початку квітня, висаджують у відкритий грунт в перших числах червня.

Як підготувати і посіяти насіння помідорів

  1. Семена помидорПроводять відбір якісних насіння шляхом занурення їх у водний розчин солі. Повновагі придатні насіння опустяться на дно, а непотрібні спливуть на поверхню. Хороший матеріал для посадки миють водою.
  2. Для первинного знезараження насіння залишають в розчині марганцівки фортецею 1% на чверть години, потім знову промивають.
  3. Замочування насіння для набухання на 10-12 годин проводять у воді або в розчині мінеральних добавок. В якості добрив у воду додають на один літр води солі калію 0,3 г, борної кислоти 0,02 г, суперфосфату 0,5 г купоросу міді 0,08 р. Посівний матеріал кладуть на серветку, змочену розчином, герметично закривають для неможливості випаровування рідини. Після закінчення часу набряклі насіння можна висаджувати в підготовлений грунт.
  4. Деякі городники чекають не тільки набухання, а і пророщування насіння, для цього потрібно ще 12-14 годин. Кладуть такі проростки в добре вологу і розпушування землі.
  5. Посадка проводиться на глибину 1,5–2 мм, потім ящики прикривають плівкою або ковпаком. Вкривати ємності перестають, коли з’являться перші вісники сходів над поверхнею землі.
  6. Для гарній схожості насіння підтримують в приміщенні температуру, наближену до 25ºС. При таких умовах паростки з’являться через тиждень. Після цього температуру знижують і підтримують 8ºС вночі-12 º с, а вдень 10ºС-16С.
  7. Для правильного росту сходів необхідно поставити ящики з розсадою в добре освітлене місце. При недостатньому сонце в приміщенні допускається застосування в якості штучного освітлення світлодіодні лампи. Вони мають перевагу перед лампами розжарювання в тому, що всю енергію перетворюють на світло, а не в теплові промені. Світлодіодні лампи економічніше за кількістю споживаної енергії.

Висаджують проростки в широку невисоку посуд або ящики. Дерев’яний матеріал тари може гнити від вологи і заражати насіння. Найбільш придатним матеріалом для тари є поліетилен, пластик, целофан. Використовують пакети від молока, кефіру, ємності з-під мінеральної води.

Пакети з-під кисломолочної продукції підлягають ретельної обробки та дезінфекції для неможливість розмноження в ній збереглися живих бактерій. У будь-якій тарі з штучних матеріалів роблять отвори з боків для дихання і провітрювання грунту.

Грунт для вирощування розсади

Грунт для рассады помидорДля насіння краще всього брати землю з тієї частини городу, куди будуть розсаджувати в подальшому кущі помідорів. Найбільш придатна дернова частина грунту.

Її змішують з такими ж частинами піску і торфу. Якщо необхідно знизити кислотне середовище торфу, то на одне відро готової суміші з трьох компонентів додають дві столові ложки товченого природного крейди. Замінити торф’яну складову в складі суміші можна на компост або перегній.

Щоб зволожити суху масу, її змішують з водяним розчином мінеральних добрив (на відро води по столовій ложці суперфосфату і калійної солі). У цю суміш добре додати пів-літрову банку попелу дерев. Воду беруть з водоймищ, свердловин, з водопроводу використовують тільки в крайніх випадках.

Якщо немає можливості приготувати самостійно ґрунтову суміш для насіння, купують готову землю в спеціалізованих магазинах. Вона містить всі необхідні добавки і мінеральні добрива і доопрацювання не потребує.

Проведення пікірування розсади

Пікіруванням розсади називають пересадка паростків із загального скриньки в індивідуальні коробочки або стаканчики для збільшення площі розвитку кореневої системи та покращення харчування. Роблять її, коли на рослині з’являться два повноцінних розвинених листка.

Перевага і користь від пікіровки:

  • Пикирование помидорПісля грамотно проведеної пікіровки проріджувати розсаду не потрібно.
  • Відбувається проміжна перебирання саджанців, і слабкі рослини на цьому етапі відбраковуються. Вибрані сіянці добре приживаються на новому місці.
  • Сильні, поміщені в індивідуальні умови проростання примірники накопичують потужний потенціал і віддають його у вигляді гарного врожаю.
  • Основна мережа коренів пикированных паростків при висадці в грунт розташовується в теплому поверхневому шарі землі, що сприяє зменшення терміну дозрівання.

Для швидкого проведення пікірування розсади потрібно підготувати грунт для розсади, індивідуальні стаканчики і кілочок або паличку. Найчастіше користуються стандартними пластиковими стаканчиками, іноді застосовують самостійно виготовлені ємності з старого паперу, керамічні ємності або торф’яні стаканчики.

Пікірування під кілочок. Ямку в посадковому грунті роблять з допомогою палички. Потім обережно вводять у грунт кілочок і їм обережно піддягають росток. Витягують його з землі, притримуючи за сім’ядольні листочки. Якщо тримати за стебло, то рослину від зайвого навантаження може зіпсуватися.

Відділення садивного матеріалу один від одного проводиться пальцями іншої руки, прищипывается головний корінь і рослина опускається у підготовлену лунку. Коренева система розправляється так, щоб напрям всіх придаткових відростків було вертикальним, потім масу коренів злегка притискають до однієї сторони ямки і акуратно присипають землею до рівня перших листків. Злегка придавлюють грунт зверху.

Пікірування під палець. Цей спосіб відрізняється від попереднього тим, що пікіровка проводиться за допомогою пальця. Робота без застосування кілочка проходить набагато швидше.

Переваги торф’яних стаканчиків

Стаканчики для помидорДля пікірування торф’яні стаканчики купують готовими в городніх магазинах. Їх виготовляють з торфу і домішок картону і паперу. Найбільшим попитом серед дачників користуються стаканчики, у яких додавання допоміжного матеріалу в масі становить 30%.

Купувати торф’яні ємності бажано у перевірених постачальників і продавців, так як недобросовісні виробники іноді пропонують просто спресований картон під виглядом торфу. Такі вироби не розкладаються з часом і восени під час скопування ділянки їх залишки можна виявити на городі.

Стаканчики з торфу є справжнім поживним і екологічно чистим будиночком для паростків помідорів. Коли проводиться цей матеріал, знищуються всі мікроби і бактерії, патогенна мікрофлора. Стінки ємності захищають рослину від бур’янів, в них найменший відсоток вмісту шкідливих речовин важких металів.

Стінки якісного торф’яного стаканчика повинні бути за товщиною 1,5–2 мм. Саме таке оточення дозволяє коріння рослини отримувати необхідні поживні речовини. Сам торф’яної стаканчик після поміщення його в грунт починає розкладатися і зникає після 22-25 днів, що полегшує прибирання городу.

Висаджування розсади в грунт

Высаживание помидорПересадку пикированных паростків у відкритий грунт виконують, коли стебло досягне по висоті не більше 30 см, і рослина буде мати 6-7 розвинених листків. На час для пересадки впливає розвиток квіткових кистей у саджанця. Для середніх і пізніх сортів повинна бути одна така кисть, для ранніх потрібно дві.

Висаджують помідори в сонячній частині городу, де немає сильних вітрів. Рослини не люблять зайвої вологи, тому розташовувати грядку в зниженому вологому секторі саду не можна. Густа тінь призведе до того, що рослини будуть надмірно витягуватися у висоту і не дадуть доброго врожаю.

Помідори не висаджують два роки підряд на одному і тому ж ділянці. Добре вони будуть відчувати себе на місці, де раніше були посаджені цвітна капуста, огірки, ріпа, морква, буряк, зелений лук. Не розсаджують помідори на ділянці, раніше засадженому картоплею.

Багато дачників не вирощують цей сонячний овоч на своїй ділянці, так як не знають простих правил. При дотриманні основ технології високі врожаї не змусять себе чекати і порадують самого господаря і його домочадців.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.