Корінь селери: корисні властивості і протипоказання

0

СельдерейСелера є одним з найбільш корисних овочів, причому в їжу можна вживати всі його складові: коріння, стебла і листя. Про його цілющі властивості знали ще стародавні греки і єгиптяни, згадки про нього зустрічаються, в тому числі і у Гіппократа. Батьківщиною селери вважається Середземномор’ї. Зараз існує більше 20 його видів, найпопулярніші серед них – листової, черешковий і кореневої. Саме про останній піде мова нижче.

Хімічний склад

Селера містить велику кількість вітамінів, мікро – і макроелементів.

У першу чергу необхідно відзначити провітамін А, вітаміни C і E, які необхідні для повноцінної життєдіяльності і є потужними антиоксидантами. Потім широкий спектр вітамінів групи B: холін – потужний гепатопротектор, рибофлавін і тіамін, необхідні для підтримки багатьох функцій організму, в тому числі здоров’я шкіри і нігтів, піридоксин – для зміцнення судин і гарної роботи пам’яті, фолієва кислота – для функціонування кровоносної та імунної систем, пантотенова кислота – для здоров’я суглобів. Важливим є наявність вітаміну K, так як він бере участь у процесі згортання крові і корисний для кісток.

Очищенный кореньЗ мінералів в першу чергу слід відзначити великий відсоток калію – 300 мг в 100 грамах продукту. Його функції в організмі дуже великі: він регулює водно-сольовий баланс і обмін речовин, впливає на роботу серцевого м’яза. Інші життєво важливі мікроелементи – це фосфор, натрій, кальцій і магній, мікроелементи – залізо, цинк, марганець, селен, мідь.

До складу рослини входять також ненасичені і насичені жирні кислоти, моносахариди і дисахариди.

Багатий склад компонентів селери робить його корисним і навіть цілющим продуктом.

Корисні властивості

  • Витамины Завдяки вмісту вітамінів селера чудово підтримує імунітет і підходить для профілактики простудних і вірусних захворювань.
  • Якщо включити його в свій щоденний раціон, можна уникнути перевтоми і хронічної втоми, а також нормалізувати сон і позбутися від безсоння. Причому цей натуральний продукт не викликає звикання, як снодійне.
  • Він підходить для профілактики атеросклерозу, так як його компоненти знижують поганий холестерин в крові.
  • Оскільки рослина має протизапальні і сечогінними властивостями, воно корисне при захворюваннях сечостатевої системи. Відвари і настої з нього також застосовуються як знезаражуючі засоби, оскільки рослина містить фітонциди.
  • Селера вважається прекрасним засобом для підвищення потенції у чоловіків і для лікування простатиту.
  • Оскільки ця рослина допомагає вивести зайву воду з організму, а з нею і продукти розпаду, воно очищає нирки і знімає набряки.
  • З його допомогою з організму виводяться зайві солі, що сприяє профілактиці ревматизму і артритів.
  • Завдяки високому вмісту клітковини корінь селери допомагає позбутися від запорів і очищає кишечник від шлаків і токсинів.
  • Його рекомендується вживати при порушенні обміну речовин, наприклад, при цукровому діабеті і зайву вагу.

Стакан соку з селери сприяє омолодженню і очищенню організму, уповільнює процеси старіння і додає сил на весь день.

Протипоказання

Цей корисний продукт чудово підходить для профілактики і навіть для лікування багатьох хронічних захворювань. Однак при деяких гострих захворюваннях корінь селери протипоказаний, а в ряді випадків його вживання рекомендується обмежити.

  • Нарезанный сельдереНаприклад, до протипоказань відносяться виразка шлунка або гастрит з підвищеною кислотністю, так як компоненти рослини посилюють секрецію шлункового соку.
  • Корінь селери протипоказаний і при гострих захворюваннях печінки, сечостатевої системи – зокрема, різного роду кровотечах, менструації, нетриманні сечі, при захворюваннях щитовидної залози, епілепсії, неврозах та інших патологічних станах.
  • При варикозному розширенні вен є цей овоч не рекомендується, так як його компоненти сприяють розширенню кровоносних судин. Але в невеликих обсягах все ж допустимо, не більше 60 гр в день.
  • Селера слід їсти з обережністю при наявності каменів у нирках. Оскільки він стимулює виведення вологи і очищає нирки, камені можуть почати активно рухатися, що дуже небезпечно і може призвести до операції. Невелика кількість, 60 – 80 грам в день, буде сприяти м’якому очищенню, однак необхідно уважно прислухатися до свого організму, а краще спочатку порадитися з лікарем.
  • На третьому триместрі вагітності і під час лактації є цей продукт не рекомендується, так як він може викликати здуття кишечника.

Страви

У кулінарії корінь селери використовується в різному вигляді: додається в салати, супи, з нього роблять пряну приправу, а також віджимають сік.

Найкраще вживати її в свіжому вигляді, так як після теплової обробки він втрачає майже всі корисні властивості. Цей овоч смачно і корисно їсти з м’ясними стравами – він допомагає білку краще засвоїтися. З них можна готувати різноманітні салати, а також робити сік. Якщо немає протипоказань, рекомендується з’їдати 200 гр селери в день.

  • Салат из сельдереяСалат із селери з м’ясом. Для приготування знадобиться 500 гр кореня селери, 250 гр вареної яловичини, 100 гр ріпчастої цибулі, 50 г рослинного масла. Селера потрібно почистити, нарізати тонкою соломкою. Додати цибулю, обсмажену до золотистої скоринки, і нарізане скибочками м’ясо. Заправити олією. При бажанні додати дрібно нашатковану зелень.
  • Салат із селери з морквою. Корінь селери і моркву беруть в рівній пропорції, натирають на тертці. За бажанням можна додати родзинки, волоські горіхи і заправити сметаною або йогуртом. Замість моркви можна додати яблуко, салат також вийде смачним і корисним.
  • Тушкований селера з овочами. Якщо все-таки гіркуватий смак свіжого коренеплоду відштовхує, його можна обсмажити або загасити. Для приготування можна взяти 200 гр коренеплоду, морква – 2 – 3 шт., 1 ріпу, ріпчаста цибуля – 2 шт., томатну пасту і борошно – по 1 ст. ложці, борошно – 1 ст. ложку, жир – 2 ст. ложки, сіль і спеції за смаком. Корінь селери потрібно промити і нарізати кубиками. Цибулю і моркву також нарізати і обсмажити на жирі. Додати томатну пасту, розведену бульйоном, тушкувати. Коренеплід з підсмаженими овочами скласти в каструлю, змішати. Підсмажене борошно розвести бульйоном і перемішати з овочами. Посолити і тушкувати овочі 30 – 40 хвилин. По готовності додати приправи і зелень.

Приготування селери не вимагає особливих навичок, тому смачні та корисні страви можна їсти кожен день.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.