Корисні лікувальні властивості плодів і квітів глоду

0

Свойства боярышникаЛікувальні властивості глоду стали відомі ще в Стародавньому Китаї та Середньої Азії. Цілителі помітили корисні властивості дикорослого чагарнику і застосовували його для усунення проблем шлунка і кишечника. Пізніше вивели і культурні види глоду. У процесі застосування в лікувальних і профілактичних цілях було виявлено сприятливий вплив його плодів і квітів на серцево-судинну систему, нормалізує травлення і тиску, усунення безсоння, нервове перенапруження і перевтоми.

Глід як лікарський засіб

Лечебные полезные свойства плодов боярышникаКорисні властивості ягід і квіток глоду пов’язані з тими речовинами, вітамінами та мінералами, які містяться у складі його квітів і плодів. Саме вони, діючи на судини, перешкоджають їх ламкості. Якісь речовини нейтралізують вільні радикали в організмі людини. Інші мають ранозагоювальні, протизапальні, тонізуючі, жовчогінними та протисклеротичні властивості. Розглянемо склад корисних речовин та їх властивостей, що містяться в плодах і квітах.

Склад плодів і квітів

Повний склад і корисні властивості ще не до кінця вивчені. Але вже зараз відомо, що усунення ламкості стінок судин і нейтралізація вільних радикалів відбувається за дії флавоноїдів, рослинних поліфенолів.

  • Кверцитрин — підтримує еластичність капілярів, знижує їх проникність, має протипухлинні та антиоксидантними властивостями.
  • Кверцетин знижує ймовірність утворення катаракти, необхідний для профілактики, а також лікування хвороби серця, судин і порушень кровообігу мозку.
  • Гіперозид — завдяки йому збільшується утилізація глюкози і зростає використання кисню. Серце збагачується іонами калію і як наслідок, скоротність міокарда — середнього шару серцевого м’яза збільшується і зростає величина серцевого викиду.
  • Вітексин — сприяє посиленню в серцевому м’язі обмінних процесів, розширює судини.

Лікувальними властивостями володіють і містяться в рослині кислоти:

  • урсолова кислота протизапальний і ранозагоювальний ефект.
  • олеанолова має тонізуючі властивості, підсилює кровопостачання головного мозку і серця.
  • хлорогенова кислота чинить жовчогінну і протисклеротичну дію, нормалізує функції печінки і нирок.
  • кавова кислота крім жовчогінного і надає антибактеріальну дію.

Крім флавонідів, рослинних поліфенолів і кислот плоди і квітки містять корисні для організму людини вітаміни. Це каротин, провітамін А, С, Е, К. А також залізо Fe, магній Mg, калій K, кальцій Ca, цукру, сорбіт, мікроелементи цинку, марганцю, міді і дубильні речовини.

Корисні властивості

Ознайомившись зі складом вітамінів, мінералів, амінокислот і мікроелементів глоду, стає зрозуміла користь, яку можна отримати для профілактики та лікування всього організму. Так як ця рослина надає вплив на всі органи і системи комплексно.

  • Серце. Завдяки судинорозширювальній дії глоду, серцевий м’яз виявляється в тонусі, надходить необхідна кількість кисню, знижується частота, ритм встановлюється і зростає сила серцевих скорочень. Збудливість серця зменшується і знімається його стомлення. Коронарний та мозковий кровотік звернення поліпшуються. Користь глоду в тому, що він сприяють зниженню прояву легких форм миготливої аритмії і тахікардії.
  • Судини. Користь глоду в тому, що при його прийомі поліпшуються результати згортання крові і знижується рівень холестерину, а також запобігає появі атеросклеротичних бляшок, знімається спазм судин.
  • Нервова система. Важливі властивості глоду виявляються у подоланні безсоння, нормалізації сну, зниження збудливості нервової системи. Заспокійливий, седативна дія не викликає сонливості.
  • Травна система. Нормалізує роботу шлунка і кишечника. Корисний при гастриті і усунення рідкого стільця, метеоризмі, утрудненому травлення у дітей.
  • Головний біль, запаморочення, задишка, підвищення імунітету, антиоксидантні властивості, тонізуючу та заспокійливу дію. Стимулює утворення молока у годуючих матерів. У косметичних засобах проказывает зволожуючий ефект на шкіру, знімає набряклість, володіє властивістю покращувати вікові зміни шкірних покривів.

Приготування глоду в домашніх умовах

Лечебные полезные свойства цветов боярышника

Заготовлені або куплені квіти і ягоди глоду вживають у вигляді соку, чаю, настою, настоянки. По можливості в період дозрівання глоду з ягід можна видавити сік. Такий напій корисний тим, що поліпшує кровообіг, нормалізує діяльність травної системи.

Чай з плодів заварюється з вечора в термосі: одним літром окропу залити приблизно тридцять свіжих ягід і залишити на ніч настоюватися. Випита вранці такий чай додасть бадьорості і зарядить енергією завдяки комплексу вітамінів і мінералів.

Не меншими корисними властивостями володіють і висушені плоди і квітки глоду. З них також у термосі готується настій. Сушені ягоди заливаються одним літром окропу і настоюють протягом ночі. Настій приймати щодня три-чотири рази по 1/3 склянки за годину до прийому їжі. Він корисний від стенокардії, аритмії, нервового збудження. Для швидкого приготування настою ягоди потрібно подрібнити. Також залити окропом подрібнені плоди приблизно одну столову ложку, настоювати близько півгодини. Приймати по 1/3 склянки за годину до чергового прийому їжі.

З цілих або подрібнених плодів і квіток можна приготувати настоянку на горілці. Беремо чотири столові ложки подрібнених квіток і ягід глоду і заливаємо двома склянками горілки. Така настоянка готується два тижні, пити по 26-30 крапель, розбавляючи водою, за годину до їжі. Для лікування гіпертонії і стенокардії особливо корисна настоянка з квіток глоду.

Глід в аптеці: плоди, квітки та настоянки

Плоди і квітки глоду у вигляді рослинної сировини для настоїв і настоянки можна придбати в аптеці. Там же в асортименті є таблетки, порошки, сік, настоянки і екстракти, які можна застосовувати для профілактичних цілей і лікування хвороб судин і серця, усунення аритмії, нормалізації ШКТ, згортання крові, зниження холестерину, тиску, нервової системи та підвищення тонусу організму в цілому.

  • Настоянка глоду. Спиртова настоянка готується з сухих подрібнених плодів глоду і на 70% медичному спирті.
  • Кардіовален. Краплі для прийому всередину, до складу яких крім екстракту глоду, входить адонізид і настойка валеріани. Корисною властивістю є збільшення сили серцевих м’язів та седативний ефект.
  • Валемедин. Краплі на спирту седативної дії усувають спазми гладкої мускулатури судин і внутрішніх органів.
  • Фиторелакс. Таблетки з квіток глоду і кореневища валеріани надають заспокійливу дію, допомагають впоратися з нервовим перезбудженням і безсонням.
  • Кедровит. Еліксир з плодів і квіток глоду, кедрових горішків, березових бруньок, меду, ягід аронії чорноплідної. Підвищує опірність організму, тонізує, допомагає подолати перевтома.
  • Амріта. Спиртово-водний екстракт з плодів шипшини, кореня імбиру, оману, трави ялівцю, кардамону, чебрецю, солодки і плодів глоду — володіє загальнозміцнюючою дією на організм людини в цілому і відмінно тонізує.
  • Демидівський рецепт. До його складу входить березові бруньки, кора дуба, аїр, материнка і плоди глоду. Сироп корисний тим, що надає оздоровлюючу дію на організм в цілому. Він сприяє усуненню спазму гладкої мускулатури і викликає жовчогінну дію.

Застосування при захворюваннях серця і судин

Как сделать настойку из боярышникаПлоди і квітки використовуються при лікуванні і профілактики хвороби серця і судин. Коли з’являються такі симптоми, як підвищена стомлюваність, слабкість без фізичного навантаження, непритомність, викликані порушенням мозкового кровообігу задишка і здавлення в грудях. Звичайно, при такому стані необхідно звернутися до лікаря.

Захворювання серцева недостатність викликано тим, що м’яз серця втрачає здатність сильно скорочуватися, всі інші органи відчувають кисневе голодування. Лікувальні корисні речовини глоду нормалізують кровообіг, запобігають стомлення серцевого м’яза, тонізують і надають підсилює скорочення дію.

Чайний бальзам з плодами глоду і шипшини.

Склад: 100 грам чорного чаю, 2 ст. ложки ягід шипшини і 1 ст. л. плодів глоду, а також 1 столову ложку м’яти перцевої, додати 1 чайну ложку валеріани, додати 1 ч. л. сушених квіток ромашки. Всі інгредієнти змішати. Заварювати, заливаючи окропом, необхідну кількість, як звичайний чай.

Натуральний сік з плодів глоду

Склад і приготування: Один стакан ягід глоду подрібнити, розбавити водою, підігріти до тридцяти градусів, ретельно вичавити сік. Приймати по столовій ложці не раніше ніж за одну годину до їди. З решти макухи заварити чай або настій.

Глодовий настій

Склад: 1 столову ложку подрібнених плодів заварюємо склянкою окропу, потім потрібно настояти півгодини, пити щодня вранці і ввечері по 1/2 склянки.

Другий рецепт настою з глоду і трав

Склад: змішати 2 частини глоду і стільки ж собачої кропиви, по 1 частини шишок хмелю і м’яти. Одну столову ложку приготованої суміші із трав та ягід запарити склянкою окропу, наполягати потрібно 30 хвилин і пити весь день.

Полезные свойства боярышникаІшемічна хвороба серця, стенокардія та інфаркт міокарда, запобігти які сприяє прийом глоду. Приймати настої та чаї глоду потрібно курсами. Це буде сприяти зниженню рівня холестерину, нормалізації серцевого ритму і тиску. Корисно заварювати плоди глоду з плодами шипшини. Для лікування і профілактики стенокардії, інфаркту міокарда корисні настій глоду з пустирником. Настій готується з рівних частин цих рослин, заварюються окропом. Настій потрібно через годину процідити через ситечко і пити по одній третині склянки за годину до їжі.

Корисний в профілактичних цілях і такий збір: по одній частині пустирника і глоду, по дві частини плодів фенхелю і валеріани змішати. Столову ложку збору трав залити склянкою окропу, наполягати на паровій бані 15 хвилин, охолодити і пити по 1/3 склянки через дві години після прийому їжі.

Застосування глоду для профілактики інших захворювань

Лечебные полезные свойства плодов и цветов боярышникаПрийом настоїв і чаю глоду корисно і для профілактики інших захворювань. Настій глоду з пустирником, сушеницею і ромашкою допомагає знизити тиск при гіпертонічній хворобі і зменшити ризик інфаркту або інсульту. Для приготування настою потрібно взяти по одній чайній ложці кожної рослини, заварити склянкою окропу, настояти протягом години, процідити і приймати по столовій ложці за годину до їжі. Корисний приготований настій з квітів глоду — висушені квітки одна столова ложка заливається окропом і настоюється до ранку в закритому посуді. Приймати такий настій слід протягом місяця по одній склянці за годину до їжі.

При гіпотонії — зниженому тиску для підвищення життєвого тонусу рекомендується настій з квітів і плодів. Готується він так: 2 ч. л. плодів глоду і одну год. л. квітів залити склянкою окропу, настояти 2 години. Приймати по одній склянці через 2 години після їжі або за годину до прийому їжі.

Лікувальні властивості плодів і квітів глоду застосовують для профілактики і при лікуванні, крім перерахованих вище, таких захворювань, як атеросклероз, захворювання судин, при перевтомі і стресах, порушенні обміну речовин.

Важливо правильно приймати будь-лікарська рослина, щоб воно принесло користь і зміцнювало здоров’я. Перш ніж приймати той чи інший настій, чай або препарат, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.