Користь цибулі для зміцнення здоров’я

0

Репчатый лукБільшість кулінарів щодня використовують ріпчаста цибуля при приготуванні різноманітних смачних страв, але навряд чи при цьому замислюються про його цінних і корисних якостях. Саме завдяки їм цей овоч використовують не тільки в їжу, але і в медицині, і навіть в косметології. Історія походження і початку використання ріпчастої цибулі іде своїми коренями в 4 тис. до н. е.

Достеменно відомо, що спочатку цибулю використовували у східних країнах (Іран, Афганістан), а вже потім його слід зафіксували в Китаї, Греції, Індії. На Русі його почали використовувати в XII столітті. В даний час селекціонери вивели більш четырехсотен видів цибулі.

Чим корисний ріпчаста цибуля?

Величезна кількість цінних компонентів у складі роблять його універсальним продуктом при різних недугах, а також незамінним овочем при заповненні вітамінів. Особлива користь цибулі при нестачі вітаміну С, в період сезонних простудних захворювань.

В його склад входять:

  • Полезные свойства лукаВітаміни А, Рр, В1 І В2, С.
  • Мінерали цинку, заліза, кальцію, фтору, нікелю.
  • Флавоноїди.
  • Полісахариди, в тому числі й інулін.
  • Фітонциди.
  • Яблучна і лимонна кислоти.
  • Цілющі ефірні олії.

Соковитий і корисний продукт має досить насичений смак і запах, завдяки фітонцидам. Саме вони мають потужний бактерицидний ефект.

Для лікування різних недуг ріпчасту цибулю використовують як в сірому, так і обробленому вигляді. Від теплової обробки продукт не втрачає своїх цілющих властивостей. Він допоможе при різних захворюваннях:

  • травної системи;
  • при хворобах судин і серця;
  • сечовивідних шляхів;
  • дихальної системи;
  • при захворюваннях шкіри.

Підсилюючи виділення травних соків, цибуля стимулює апетит і сприяє кращому засвоєнню корисних речовин з їжі. У медичних цілях його використовують для лікування різних захворювань, пов’язаних з активністю хвороботворних бактерій і вірусів, так як продукт наділений потужними антисептичними властивостями.

Насамперед ріпчаста цибуля надає тонізуючу дію на організм, особливо в період весняного авітамінозу. У нетрадиційній медицині овоч застосовують при різних захворюваннях. Наприклад, при зниженні гостроти зору і слуху, різних інфекційних захворюваннях дихальних шляхів і нежиті, тахікардії. При атеросклерозі цибулю корисний тім, що запобігає розвитку захворювання.

Ріпчаста цибуля має гарне глистогінні властивості. Цей цінний овоч необхідний в раціоні людей, які страждають зайвою вагою, так як він стимулює обмінні процеси в організмі і допомагає спалювати жир. Допоможе він і страждаючим гіпертонією, різними захворюваннями нервової системи — зніме зайве збудження, поліпшить сон.

У косметології буде корисний свіжовичавлений цибульний сік. Він допоможе в боротьбі з веснянками, пігментацією шкіри і буде корисний у складі різних масок для волосся і шкіри голови, видаляє лупу. Корисно його застосування при тьмяних, рідкісних волоссі. Кашку з спеченого лука накладають на ділянки шкіри, ураженої наривами. Завдяки великій кількості заліза, він позитивно впливає на склад крові, очищає її, зміцнює стінки кровоносних судин.

Протипоказання

Противопоказания репчатого лукаНезважаючи на широкий спектр позитивних властивостей цибулі, зобов’язання зобов’язані застерегти — при вживанні всередину цибуля має протипоказання. Протипоказано застосування лука, особливо у свіжому вигляді, людям, страждаючим захворюваннями шлунка та системи травлення.

Він має надмірно подразнюючу дію на стінки слизових, підвищує кислотність шлунку, тому може призвести до плачевних наслідків, таких як виразкова хвороба, загострення гастриту, холециститу, панкреатиту.

Особливим любителям продукту слід зменшити свій запал, так як він має властивість викликати гіпертонічний криз. Тому людям, які страждають підвищеним артеріальним тиском не слід надмірно захоплюватися вживанням овоча.

Таким чином, споживати в їжу велику кількість продукту перерахованих вище категорій не можна, а вісь ж зовнішнє застосування при різних захворюваннях шкіри, волосся піде на користь.

Як використовувати?

Применение репчатого лукаВ основному з свіжого або запеченого лука віджимають сік, який і входити до складу масок, примочок або домашніх мікстур.

При респіраторних захворюваннях, що супроводжуються закладеністю носа, видавіть трохи цибульного соку. Змочіть в ньому ватні турунди, сформовані заздалегідь, і закладіть їх у кожну ніздрю.

Цибульна настоянка від глистів. На склянку окропу достатня 2-3 середніх цибулини. Залити цибулини окропом і протягом 7 годин наполягати. На прийом досить 100 мл теплого настою. Тривалість прийому 3-4 дні.

Цибуля від фурункулів. Запекти 1 цибулину і подрібнити. Взяти достатню кількість кашки і накласти на фурункул, накрити серветкою і зафіксувати пластиром. Процедуру проводити кожні 3-4 години.

Видаляємо мозолі. Цибульне лушпиння залити оцтом так, щоб вона занурилася в нього повністю, накрити папером і витримати протягом двох тижнів. Оцет злити, а вимочену лушпиння накласти на мозоль і зафіксувати пластиром і надіти бавовняні шкарпетки. Залишити для впливу на ніч. Вранці можна видалити мозоль, попередньо розпарити ногу. Для рецепту досить лушпиння з 1 кг цибулі. Застосовувати рецепт можна неодноразово.

Роздратування від укусів. Досить розрізати невелику цибулину навпіл і прикласти до сверблячі місця хвилин на 20.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.