Лаура — вирощування екзотичного фрукта з насіння

0

Как выглядит фрукт киваноКівано є екзотичним фруктом африканського походження, який в даний час ставши дуже популярними. По-іншому його ще називають африканським огірком або рогатої динею, так як на поверхні плоду овальної форми є шпильки у вигляді рогів. Ківано є трав’яний янистої ліаною сімейства гарбузових, підвиди – огірок. Його шкірка має жовто-оранжевий колір, а м якоть желеподібна з терпким смаком. Такий незвичайний зовнішній вигляд і форма не дозволяють сплутати його з яким-небудь іншим екзотичним фруктом.

Користь ківано

Цей плід має універсальний склад. У ньому міститься вода, вуглеводи, білки, жири, зола в різних кількостях. Крім цього, цей фрукт багатий на вітаміни A, B, C, а також макро – і мікроелементи (залізо, кальцій, цинк, калій, магній, марганець). Ківано вважається низькокалорійним продуктом, тому його використовують для дієтичного харчування.

Чим ще корисний цей фрукт?

  • Польза фрукта киваноТакий плід повністю забезпечує людський організм поживними речовинами, вкрай необхідних в зимовий період. Якщо регулярно включати його в свій раціон, то можна досить швидко зміцнити свій імунітет.
  • Завдяки тому, що м’яка якоть містить велику кількість води, його баланс в організмі підтримується на належному рівні. Високий вміст калію тонізує м’яка м’язи і найкращим чином впливає на роботу серця.
  • Хоча ця рогата діня на смак дуже солодка, її можуть вживати люди, які страждають на цукровий діабет. Її навіть рекомендується включати в раціон для хворих. Так як цей огірок має низьку калорійність, його можна вживати людям, що сидять на дієті.
  • Людям, які страждають захворюваннями травного тракту, слід вживати сік ківано. Міститься в плоді клітковина чудово засвоюється, сприяє стимуляції перистальтики кишечника і виводить з організму токсичні та шкідливі речовини.

Технологія вирощування ківано з насіння

Как растет киваноВирощувати цей екзотичний огірок можна різними способами. Багато воліють використовувати для цього насіння, яке висівають за місяць до їх висадки на постійне місце, що припадає на кінець квітня — початок травня. За добу до посіву їх замочують в ємності із заздалегідь приготуванням розчином гумату натрію або епін-екстра.

Як тільки насіння набрякнути, їх поміщають в горщик або іншу ємність з діаметром не менше 8 – 10 см, заповнених живильним грунтовою сумішшю. Перед тім як їх висаджувати у відкритий грунт, насіння найкраще потримати два тижню в теплиці. На грядки розсаду пересаджують після того, коли на грунті вже не буде приморозків.

Висаджувати ківано необхідно в два або три ряди, які повинні знаходитися на відстані не менше 40 см один від одного. Така сама величина повинна бути застосована і для східців.

Пересаджуючи рослина на відкритий грунт, слід вибирати таке місце, яке добре захистить розсаду від вітру і прямих сонячних променів. Хоча цей екзотичний огірок і вважається теплолюбних, він не переносити жаркого сонця. На листках швидко виникають опіки, а зав’язь і квітки можуть впасти.

Ківано любити пухку, легкий од і водопроникну грунт. Засуха і надмірне зволоження для нього згубними. Стебла його підв’язують до вертикальних стійок і по мірі їх росту обов’язково підкручують.

Щоб не занапастити розсаду, а також для отримання гарних плодів, слід дотримуватися основних правил по догляду за африканським огірком.

Догляд

Прополка і полив

Грунт навколо рослини необхідно постійно рихлити, виполювати бур’яні і здійснювати регулярний полив 2 – 3 рази в тиждень.

Підгодівля

Цей огірок дуже любити підгодівлі, які необхідно проводити регулярно, використовуючи для цього коров’як як або настій трави, розбавлені водою або курячим послідом. Обов’язково слід чергувати органічні підгодівлі мінеральними, застосовуючи комплексні мінеральні добрива. Корисні також і позакореневі підживлення з різними мікроелементами.

Прищипування

При сильному загущенні необхідно прищипувати бічні пагони на зав’язь, а пустоцвіт вирізають зовсім. Утворилися молоді зав’язі знімають через день-два, причому робити це необхідно якомога раніше, щоб швидше наростали нові плоди. Після закінчення вегетаційного періоду всі плоди збирають, а ківано закладають в компост.

Як їдять цей фрукт?

Как и с чем есть киваноВ якому вигляді можна вживати цей екзотичний огірок? Щоб отримати від неї максимальну користь, є фрукт необхідно, як тільки він був зірваний. В цьому випадку в ньому зберігаються вітаміни PP і аскорбінова кислота, які найсприятливішим чином позначається на імунній системі.

Ківано надає оригінальний смак варення і компотів. Щільна зелена м’яка якоть використовують для салатів і десертів. Очищеними зубчиками можна прикрасити:

  • коктейлі;
  • другі страви;
  • бутерброди.

Багато воліють вживати шкірку екзотичного огірка, так як в ній міститься дуже багато таких елементів, як:

  • вітамін B;
  • клітковина.

У сучасній кулінарії плоди використовуються для приготування різноманітних страв, а якщо вживати плід у сірому вигляді, то слід все насіння викинути, а всю м якоть вибрати ложечкою. Вживання рогатої дині не заподіяння кому-небудь шкоди. Однак людям, схильним до виникнення алергічних реакцій, в перший раз цей фрукт необхідно їсти з обережністю, краще всього невеликими шматочками.

Таким чином, вирощування такого екзотичного фрукта з насіння в нашій країні цілком під силу кожному. Правильний догляд за ним забезпечить прекрасний урожай. Лаура не тільки збагатить раціон, зробить страви ароматними і незвичайними, але і, завдяки великій кількості корисних речовин, добре зміцнить імунітет.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.