Любисток і правила його вирощування

0

Цветение любисткаНапевно, немає такого садівника-городника, який бі не знав, що таке любисток. Адже це дивовижне рослина не тільки має гарний декоративний вигляд, але і володіє унікальними властивостями, які широко застосовуються в лікувальних і кулінарних цілях.

Незважаючи на те, що у рослини чимало народних назв, в основному вони пов’язані зі словом «любов» – любец, улюблено-трава, любчик.

Здавна любисток вважався сильним афродизіаком. Народні перекази розповідають про те, що відвар з листя і коріння любистку – сильна «приворотне зілля».

Так це чи ні, важко сказати, але те, що як лікарська рослина любисток відомий з давніх часів, безперечно.

Ботанічний опис любистку

Любисток – рослина багаторічна. Воно досягає у висоту один-два метри. Стебло тонкий розгалужується догори. Листя соковитого зеленого кольору, перисті, блискучі, з надрізаними часточками. Квітки жовтуватого відтінку утворюють складно-парасолькове суцвіття. Коренева система з товстим потужним корінням добре розвинена. Період цвітіння триває з червня по серпень, після чого у вересні дозрівають плоди. Рослина володіє специфічним пряним запахом, схожим на запах селери, вісь чому його ще називають гірським або зимовим селерою.

Батьківщина любистку – Іран, але в силу того, що рослина прекрасно адаптується до будь-яких кліматичних умов, воно широко культивується в усьому світі.

Вміст корисних речовин

Любисток – одне з небагатьох рослин, що має ефірні олії в усіх своїх частинах. У насінні їх вміст становить 1,5%, в коренях -0,5%, а в листках – 0,25%. В коренях рослини присутні смоли, лецитин, дубильні речовини, крохмаль, цукор, камедь і органічні кислоти. Листя – джерело вітамінів А, С і Р-вмісних сполук.

Лікувальні властивості любистку

Лекарственные свойства любисткаДля лікувальних цілей використовують листя і коріння любистку.

  1. Настої з сировини рослини широко застосовуються для підтримки жіночого здоров’я. Прийом всередину посилює кровообігу в органах малого тазу. За рахунок цього нормалізується менструальний цикл, легше переносяться прояви клімаксу. Зовнішнє застосування в якості спринцювань допомагає при різних гінекологічних запальних процесах.
  2. Відвари з кореня любистку допомагають при сечокам’яній хворобі і циститі, знімають запалення нирок, сприяють зменшенню набряклості ніг.
  3. Любисток має антибактеріальний і протизапальний ефект. При грипі та застуді настій застосовують як потогінний засіб, а при бронхітах і синуситах для розрідження та відходження слизу. Також настій використовують як полоскання горла при ангінах, ларингітах і фарингітах.
  4. Відвари з рослини благотворно впливають на роботу печінки та кишково-шлункового тракту. Вони нормалізують шлункову секрецію, усувають відрижку, сприяють гарному травленню їжу, допомагають при виразковій хворобі і викликають хороший відтік жовчі.
  5. При головних болях різного походження, неврозах, прискореному серцебитті любисток – незамінний зілля.
  6. Настоянка з сировини любистку прекрасно вирішує проблеми чоловічої потенції.
  7. Компреси та ванни з настою листя любистку застосовують при комплексному лікуванні шкірних захворювань, таких як екзема, дерматози, псоріаз і діатез, а також для загоєння ран.
  8. Це чудовий засіб по догляду за волоссям. Регулярно втираючи в шкіру голови настій з рослини і обполіскуючи волосся відваром, можна домогтися приголомшливого результату – пишних, шовковисте волосся, без ознак випадання.

Протипоказання

  • Поряд з цим слід знаті, що зілля з любистку можуть принести не тільки величезну користь, але і завдати шкоди організму.
  • Не можна вживати рослина для лікувальних цілей в період його цвітіння. В цей час воно досить отруйна.
  • Його прийом протипоказів людям, що страждають матковими кровотечами та гемороєм, нирковою недостатністю, нефритом і запаленнями сечоводів, а також алергією на рослини сімейства зонтичних. Також забороняється приймати їх у період вагітності.

Кулінарні властивості любистку

Любисток в кулинарииЛюбисток визнаний прекрасною приправою, яка володіє пряним стійким ароматом та гострим смаком з легкою гіркуватістю. Застосовують рослину не тільки у свіжому, але і в сушеному вигляді. Молоді пагони і листки додають у бульйони і супи, а також у літні салати. Соуси і підливи набувають вишуканий смак і аромат, а страви з риби, птиці, м яса та овочів виявляють ще сильніше свої смакові якості і до того ж легко засвоюються, оскільки любисток сприяє поліпшенню травлення.

Гілочки любистку, додані в соління, приготовані на зиму, роблять їх більш ароматними та смачними. Цю пряність у вигляді порошку додають у кондитерські вироби і напої. Також її використовують для ароматизації лікеро-горілчаніх виробів.

Тільки не треба забувати про те, що як добавку для різних страв, любисток застосовують в невеликих кількостях, з-за інтенсивності його ароматичних і смакових якостей.

Як правильно вирощувати і розмножувати любисток

Якщо вам на присадибній ділянці потрібен в одній особі надійний доктор і відмінний кулінар, то, не роздумуючи, садіть любисток. Вирощування цього чудового рослини не доставити вам багато клопоту.

Розвиток його має дворічний цикл. У перший рік формується потужна коренева система і стебло з листям, а на іншому році любисток починає цвісти і дає насіння, перетворюючись в красиве велике рослина, що досягає двох метрів висоти.

Любисток морозостійкий і дуже рано починає відростати навесні. Для його вирощування підходять будь-які ґрунти – піщані, глинисті, торф’яні яні, але, природно, найсприятливіші – родючі. Рослина добре переносити тінь, але для гарного росту ідеально підходять ділянки з півтінню.

Полив не повинен бути надмірним, це може викликати загнивання кореневої системи. Рослина стійка до посухи, тому при помірному поливі досить рихлити землю навколо кущів і два рази в місяць підгодовувати його живильною сумішшю: аміачна селітра (20 г), суперфосфат (30 г), хлористий калій (20 г) і води (10 л).

Слід своєчасно робити обрізання. Надземна частина відростає досить швидко, вісь чому протягом літа потрібно 2 рази обрізати листя.

Кустик растения любистокРозмножується любисток насінням. Їх можна сіяти як безпосередньо у відкритий грунт, так і використовувати для розсади, що дає можливість швидше виростити любисток на ділянці. До того ж він чудово розмножується і самопосевом. Насіння, які восени обсипається з куща, навесні добре проростають. Їм дають трохи підрости, і пересаджують на нове місце.

Посів у відкритий грунт зазвичай проводять навесні або в кінці осені.

  • Насіння замочують на 48 годин у теплій води.
  • Перед качаном висівання їх просушують до сипучого стану.
  • Грунт перед посівом удобрюють компостом (4 кг) змішаним з суперфосфатом (20 г), сечовиною (20 г), сульфатом калію (20г) і золою (1 склянка).
  • Насіння заглиблюють в грунт на 20-30 мм. Рядки розбивають на відстані 08-1 м один від одного, а сходи прореживаются так, щоб між ними було не менше 15 див.
  • Через рік це відстань збільшують до 30 см, а через два роки до 60 см, видаляючи зайві рослини.

Посів для отримання розсади краще за все проводити в кінці березня.

  • Насіння замочують на 6-7 годин у розчині «Епін-екстра», що прискорює їх проростання і збільшує схожість.
  • Перед висіванням насіння промивають у води і сіють по 3-5 штук в торф’яні яні горщики.
  • Після того як з’єднання бути сходи (приблизно 20 днів) їх проріджують і залишають один найжиттєздатніший росток.
  • Час повного вирощування розсади становить зазвичай півтора місяці, після чого її висаджують у грунт тім же способом, що і насіння.

Сорти любистку

У любистку не так багато сортів, але кожен з них по-своєму привабливий. Найпопулярніші серед садівників вважаються наступні:

  1. Особый сорт любисткаСорт «Лідер». Любисток цього сорту повністю відповідає своїй назві. До достоїнств сорту відноситься хороша якість листя, їх швидке відростання і висока врожайність (2 кг за одну зрізання), а також відмінна зимостійкість. Аркуші світло-зеленого кольору, дуже соковиті і ніжні, слабоострого смаку з легким часниковим запахом і великим вмістом вітаміну С.
  2. Сорт «Преображенський Семко». Кущ компактний, висотою до двох метрів. Листи темно-смарагдового кольору, глянцеві, великі, гостро-гіркого смаку з досить сильним пряним ароматом. Рослини цього сорту визнані найбільш морозостійкими і добре ростуть навіть у північних регіонах, не вимагаючи на зиму додаткового утеплення.
  3. Сорт «Геракл». Рослина середньо–компактна, стійка до морозів, з сильним ароматом. Листи великі, зеленого кольору з соковитою тканиною пластини. Урожайність зелені на другий рік вирощування – 2 кг, на третій – 5 кг.
  4. Сорт «Амур». Невеликий кущ, який досягає у висоту 60 див. Листи великі, сірувато-зеленого кольору. Духмяність сильна. Морозостійкість середня. Урожайність зеленої маси – 2,5 кг.

Збір і заготівля любистку

Запас лекарственных растений

На першому році зростання любистку вже можна використовувати зелену масу. Листи всіх сортів застосовують в свіжому, замороженого і сушеному вигляді як приправу для кулінарних страв, солінь, маринадів і для лікувальних відварів.

На другому році можна використовувати корінь і верхню частину куща. Для заготівлі корені викопують, ретельно міють, очищають верхній шар, розрізають на окремі частини і просушують. Верхню частину куща (суцвіття) також сушать, а плоди збирають після повного їх дозрівання.

Вісь ви і познайомилися з цим дивовижним рослиною. Висаджуйте його на своїй присадибній ділянці, готуйте з нього кулінарні шедеври, робіть лікувальні зілля і будьте завжди здорові!

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.