Мушмула: посадка, догляд та вирощування, фото

0

Слива с косточкамиМушмула являє собою субтропічне рослина, відноситься до сімейства Розоцвітих. Найпоширенішими вважаються два види:

  • Мушмула кавказька (німецька).
  • Мушмула японська.

У цій статті мова піде про мушмуле, фото якої представлено нижче.

Мушмула кавказька і японська істотно відрізняються один від одного. У висоту вона сягає шести метрів, але якщо вирощена в домашніх умовах, то може вирости тільки до двох метрів. У неї солодкі і смачні плоди, які містять велику кількість вітамінів та поживних речовин.

Особливості кавказької мушмули

Мушмула Мушмула кавказька — це дерево з добре розвиненим стовбуром, діаметром до 20 сантиметрів, за зиму скидають листя. Може бути у вигляді чагарнику.

Її пагони містять колючки. Листя мають гарний темно-зелений колір, досить великі, які розпускаються в кінці квітня. Квітки з п’ятьма пелюстками утворюються на верхівках пагонів. Спочатку квітки білі, пізніше купуючи прекрасний рожевий відтінок з прекрасним ароматом.

Вона починає цвісти наприкінці травня. Плоди цієї рослини дозрівають восени, мають червоно-коричневий колір і стають їстівними після заморозків. На смак м’якоть солодко-кисла. Форма плодів зазвичай куляста або овальна. Один плід має кілька насіння. Вони залишаються на гілках всю зиму.

Мушмула кавказька є зимостійким рослиною, може зростати навіть в помірних широтах. У неї довгий період вегетації триває до перших заморозків, тому молоді пагони в холоду значно страждають. Фото мушмули кавказької наведено нижче.

Особливості японської мушмули

Мушмула - колючий фруктМушмула японська являє собою вічнозелене дерево. Її висота становить 3-5 метрів. Листя досить великі, досягаючи в довжину 25 сантиметрів, а в ширину – 8 сантиметрів. Форму мають довгасто-овальну. Верхня частина листя глянцева і темно-зелена, а нижня – зеленувато-сіра і бархатиста.

Головна її особливість полягає в тому, що період цвітіння і плодоношення припадає на зовсім інші терміни, ніж у всіх садових рослин. Період цвітіння триває з вересня по березень, а плоди дозрівають у кінці травня – початку червня.

Пагони і суцвіття покриті опушенням. Її квітки мають кілька відтінків, які залежать від сорту, вони дуже ароматні, що нагадують мигдаль.

Плоди мають грушоподібну, кулясту, плескату і овальну форму. Смак у них приємно-солодкуватий.

Мушмула японська є теплолюбною рослиною. При температурі нижче -15 вона гине, тому вирощують в південних районах. Фото мушмули японської наведено нижче.

Мушмула кавказька і японська мають загальні характеристики:

  • Тіні;
  • Посухостійкі;
  • Невибагливі до грунту;
  • Самоплодны.

Смак плодів і корисні властивості мушмули

Мушмула - это растениеПлоди обох видів використовують для їжі в свіжому вигляді. Плоди мушмули японської дуже дивовижні на смак і нагадують яблуко, суницю і абрикос одночасно. Мушмула німецька має терпкі плоди, але з настанням перших заморозків вони набувають дуже приємний солодкувато-кислий смак, схоже на яблуко.

Плоди обох видів використовують для приготування варення, желе, джему, мармеладу та інших солодощів, а також застосовуються як добавка до напоїв. Мушмула японська має зброджений сік, в якому вміст алкоголю достегает чотирьох відсотків. Якщо його перегнати, то вийде горілка. Плоди мушмули кавказької використовують для маринування, з них готують оцет.

Хімічний склад і властивості плодів цих двох різновидів розрізняються, але ненабагато. Вони містять:

  • Сахарозу;
  • Фруктозу;
  • Глюкозу;
  • Яблучну кислоту;
  • Вітамін С.

Молоді недостиглі плоди містять дубильні речовини у великих кількостях. Вони застосовуються в народній медицині як засіб від діареї. Кора і листя обох видів володіють схожим лікувальним властивістю, а ось стиглі плоди, навпаки, застосовують в якості м’якого проносного. Настоянку з листя використовують для полоскання горла при простудних захворюваннях. Відвар листя здатний зупиняти кров.

Мушмула японська використовується як декоративна рослина і її часто вирощують у кімнатах.

Розмноження

Розмноження відбувається різними способами.

Насіннєвий спосіб

Мушмула германская Насіння перед посадкою замочують на один день. Якщо це південний район, те насіння висівають безпосередньо в ґрунт, а в регіонах з помірним кліматом використовують розсадний спосіб.

Висівають насіння в грунт в кінці жовтня – початку листопада. Якщо використовується розсадний спосіб, то пророщувати насіння необхідно у добре освітленому приміщенні з температурою близько +10 градусів землі, перемішаної з перегноєм, торфом, дернової землею, піском і листяної землею в рівних пропорціях. Насіння починає проростати тільки через рік.

Вегетативний спосіб

Мушмула кавказька розмножується відводками. Осінь є сприятливим періодом для цього. Розмноження відбувається стандартним способом, коли гілки для відведення пригинають і прикріплюють до землі, роблячи на корі надріз.

Щоб рослина добре вкоренилася, грунт зволожують. Протягом 2 років відводки повинні вкоренитися, за цей час у них повинна сформуватися добре розвинена коренева система і кілька пагонів. Відокремлюють і пересаджують їх тільки після того, як опаде листя.

Мушмула японська розмножується живцюванням. Береться держак з гілки минулорічного приросту з двома розвиненими вузлами. Листя обрізають наполовину, що сприяє зменшенню випаровування вологи, припудривая зрізи деревною золою. Це допомагає уникнути утворення гнилі і захищає від проникнення збудників хвороб.

При укоріненні живців в горщику, дно його посипають товстим шаром дренажу. Живці саджають на глибину 4-5 сантиметрів суворо вертикально. Після цього його рясно зволожують.

Садові сорти обох видів розмножують щепленням на айву, глід і грушу.

Посадка і догляд

Мушмула - красивая гостья Вирощувати мушмулу нескладно, головне – це правильний догляд, тільки тоді можна буде отримати хороший урожай. Садять її навесні або восени на ділянку, де необхідно заздалегідь знищити всі бур’яни. Ґрунт підживлюють кісткової борошном і мінеральними добривами. В землю забивають кілок, за нього згодом прив’язують дерево.

Яму викопують таких розмірів, щоб вільно увійшли коріння. Грунт втоптують і мульчують шаром гною або компосту. Під таким покривом ґрунт залишається вологою і прохолодною. Мушмулу необхідно рясно поливати, але тільки відстояною водою. Протягом перших двох років після посадки необхідно обрізати наполовину провідники скелетних гілок. У наступні два роки обрізку проводять лише на чверть довжини. Доросле дерево можна не обрізати.

Хворіти таке дерево може від нестачі вологи і від його надлишку. У цьому випадку листя покриваються плямами. Часто рослина вражає сажістий грибок. Підгодовують її навесні та влітку настоєм коров’яку та іншими органічними добривами.

Дотримуючи всі необхідні правила вирощування мушмули і її догляду, можна через короткий проміжок часу отримати здорове плодоносить дерево з привабливою кроною.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.