Основні питання агротехніки вирощування моркви

0

Хороший урожай моркови Морква — світлолюбна і холодостійка культура довгого дня, витримує заморозки до мінус 5ºС і досить невибаглива, яку давно вирощують в самих різних умовах і всюди.

Рослина віддає перевагу глибокі піщані і легкі суглинисті ґрунти, достатня дренованим, багатим органікою, кислотністю максимум рН 6-7. Добре зростанні морква на заплавних і торф’яні янистих грунтах. На одному місці вирощування моркви, можливо, лише через 3-4 роки.

Оптимальні для моркви попередники-рослини, після яких грунт залишається родючої і без бур’бур’янів: картопля, бобові, цибуля, огірки, томати, капуста, пшениця озима пшениця, цибуля-порей.

Вибір місця і підготовка грядок

Как готовить грядки под морковьДля вирощування моркви вибирають рівні або злегка похилі, добре освітлені ділянки.

Грунт під морквяні грядки готують влітку або ранньої осені. При перекопуванні на штик лопати вносять мінеральні добрива, а на неродючих ділянках перегній або компост. Гній закладаті потрібно не менш, ніж за рік перед посівом моркви.

Якщо грунт на ділянці закислений, то восени в неї додають вапнякові і крейдяні добрива, а навесні перекопують з додаванням золі і сечовини, на в’їхав язких ґрунтах вносять річковий пісок.

Наступної весни землю ще раз перекопують, вносять сечовину з суперфосфатом і розрівнюють граблями.

Грядки для вирощування моркви можуть бути:

  1. Найчастіше роблять плоскі грядки з поперечними рядами глибиною до 2 см на відстані 12-15 см, ряди добре утрамбовують і поливають водою.
  2. Високі грядки — найбільш комфортний і зручний варіант. Моркву на такий грядці добре освітлюється і розвивається краще, вода не застоюється навіть у дощову і холодну погоду, догляд зручніше.
  3. По вузькому гребеню сіють моркву в один ряд. В цілому догляд за гребеню зручний, але коли піди ще дрібні, проводити полив, розпушування і підгодівлю досить складно.
  4. Широкий гребінь роблять висотою до 20 см, з плоскою, рівною верхівкою шириною 35 див. На поверхні гребеня нарізають 2 ряду через 10-15 див. Така грядка для догляду дуже зручна.

Підготовка насіння

Готовим семена моркови к посевуЗ вибором сорту моркви визначаються в залежності від призначення коренеплодів: для літнього споживання або на зиму.

Насіння зберігає схожість в середньому два роки, тому сіяти рекомендують свіжі насіння. Звичайна схожість насіння моркви 50-80%.

У продаж є гранульовані і звичайні насіння моркви.

Гранульовані сходять довше, так як, крім власної твердої оболонки, насіння покриті шаром поживних речовин і бактерицидів, тому їх готувати додатково не потрібно. Для розчинення таких насіння потрібно дуже багато вологи, а сходять вони нерівномірно.

При підготовці негранулированных насіння рекомендується спочатку відсортувати порожні. Насіння заливають водою, і порожні насіння спливають. Осілі насіння просушують до сипучого стану.

Для підвищення врожайності насіння моркви до 20 годин витримують у 100 мл розчину сірчанокислого марганцю (200 мг), мідного купоросу (500 мг) і борної кислоти (100 мг) або обробляють стимуляторами росту типу «Епін».

Якщо планується пророщувати насіння, сортування проводять заздалегідь.

Сіяти можна сухі, замочені або пророщені насіння.

  • Сухі насіння моркви в ґрунті проростають досить повільно, тому насіння краще заздалегідь будинку проростити або просто замочити.
  • Замочені або пророщені насіння можуть зійти протягом 1 тижня. Існують різні спосібі замочування і пророщування насіння.
  • Готові до посіву пророщені насіння повинні бути з корінцями 0,5–1,5 см. Їх сіють тільки в теплу і вологу грунт. У вологих і холодних умовах пророслі насіння часто загнивають, а в сухий гинуть від нестачі вологи.

Сіяти моркву рекомендується, поки з ґрунту не пішла весняна волога. Насіння моркви сіють добре подрібнену грунт через 1-2 см на глибину 1-2 см навесні влітку і 2-3 см, засипають ґрунтом і ущільнюють. При посіві під зиму моркву висівають на глибину 1 див. Землю над насінням не ущільнюють, а мульчують 2-3 см торфу або перегною.

Сухі насіння висівають в ряд або смугою шириною 6-12 див. Морква проростає повільно, і щоб бачіті рядок, додають маячкові культури (редиски, гірчиці), які сходять раніше.

На відкритій грядці пророщені насіння висівають у вологий і теплий ґрунт, засипають рихлим матеріалом або закривають прозорою плівкою. До появи сходів грядку не поливають. Плівку прибирають, як тільки з’єднання бути сходи.

За один сезон вирощування моркви, можливо, при посіві насіння:

  • ранньою весною (з квітня по травень) для вживання в червні-липні;
  • влітку (з кінця травня до кінця червня) для збирання та зберігання;
  • під зиму (з середини жовтня по листопад) для річного споживання в наступному сезоні.

Прополка, проріджування і розпушування

Уход за грядками морковиАгротехніку вирощування моркви потрібно дотримуватися весь весняно-літній сезон. Вона включає в себе проріджування і регулярні прополку, розпушування, полив, підживлення і боротьбу з шкідниками.

При появі паростків моркви грядки потрібно утримувати вологими.

Навесні достатня вологи з нижніх горизонтів, поливати грядки в цей період небажано, так як на ґрунті утворюється кірка, що утрудняє проростання сходів. Якщо паростки ще не проклюнулися, а кірка утворилася, її руйнують боронуванням грядки, одночасно знищуючи паростки бур’бур’янів. Якщо ж паростки моркви вже «на виході», кілька разів проводять неінтенсивний полив. Можна замульчувати грядки перегноєм, піском або поліетиленовою плівкою, альо при високих температурах сходи під плівкою можуть загинути.

Проріджування сходів проводять два рази. Спочатку при утворенні перших 2 листків. Другий раз – через 15– 20 днів, у фазі 3-5 листків. Між рослинами, залежно від сорту, залишають 3-6 див. У цею ж годину грунт розпушують, а посіяні «маячкові» культури видаляють. Моркву рекомендується поливати завжди після проріджування. Протягом всього сезону проводять розпушування та прополювання.

Розпушування міжрядь проводять по мірі необхідності протягом всього періоду вегетації на глибину 4-6 см в сухому ґрунті і на 6-12 см у вологому. Щоб уникнути частого розпушування, пропонується закривати міжряддя мульчею.

Для захисту коренеплодів від опіків сонця та озеленення їх обережно підгортають після поливу або дощу. Бур’яні видаляють й при підготовці грунту, і по посівам, щоб смороду не заглушили моркву.

Полив і підживлення

Секреты выращивания морковиМорква досить чуйна на зволоження протягом усього процесу зростання. Найбільш продуктивний краплинний полив, коли вода потрапляє безпосередньо в коренєву систему.

Якщо сходи моркви слабкі і дрібні, їх можна політи кілька разів. Під час інтенсивного зростання в липні і серпні морква зазвичай поливають 2-3 рази, витрачаючи піввідра води на 1 м2 грядки.

Поливають прогрітій на сонці водою ввечері, в два етапи: спочатку розпушують і проливають міжряддя, щоб вода вбиралася поступово, без утворення калюж. Коли вода вбереться — поливають рясно. Полив припиняють за 1 місяць до збирання.

Підбір підживлень може бути різним і залежить від складу і родючості грунту та погодних умов. В агротехніці використовують мінеральні і органічні добрива. Протягом сезону вирощування моркву можна двічі підгодовувати мінеральними добривами, вносячи їх з поливом. У перший раз — через 20 днів після появи сходів водним розчином сульфату калію (1 ст. л), подвійного суперфосфату (1,5 ст. л.) і сечовини (1 ч. л. на 10 л води, при витраті 3 л/ м2; другий раз – через 15 днів після попередньої підживлення – розчином нітрофоски/нітроамофоски (2 ст. л/10 л води), витрачаючи 5 л / м2.

Шкідники

Защита моркови от вредителейНайбільш небезпечний шкідник – морквяна муха і її личинки, при ураженні якими рослини червоніють, у януть і жовтіють. Якщо прорідити сходи занадто пізно, морквяна муха відкладе свої яйця в грунт, коренеплоди будуть міль і почнуть гнити. Боротися з морквяною мухою дуже важко.

Серед морквяних шкідників також моль, капустянка, дротянка, слимаки, совка, морквяна попелиця.

У другій половині вирощування, можливо, поразка моркви грибком — чорної, сірої, білої або мокрою бактеріальною гниллю. Спори хвороб передаються із залишками рослин, грунтом або насінням, особливо у вологу погоду.

Серйозну небезпеку становлять харчуються корінням моркви нематоди, що потрапляють з водою, інфікованими рослинами або грунтом.

Боротьба з шкідниками полягає в дотриманні агротехнічних заходів (розпушування міжрядь, прополка), глибокої оранки восени з додаванням відповідних препаратів і використання спеціальних хімічних засобів. Вирощування моркви рекомендується на вентильованих ділянках, без загущення, зі знищенням рослинних решток.

Для боротьби з шкідниками потрібно користуватися тільки дозволеними хімічними препаратами у допустимих дозах.

Прибирання врожаю

Уборка урожая морковиТермін збирання врожаю моркви залежить від її сорту, призначення, температури і стану рослин. Рядки збирання можна розрахувати, знаючи сорт моркви і зазначені фактори. Щоб отримати якісну, добре зберігається морква, її потрібно прибирати вчасно.

Розрізняють ранню моркву для літнього споживання, среднеспелую — з терміном визрівання 80-110 днів, і позднеспелую, які рекомендується прибрати до того, як почнуться досить стійкі заморозки — для вживання і зберігання.

Як бачимо, виростити якісну морква не так просто, але, при дотриманні вимог агротехніки, можна отримати соковиті і корисні коренеплоди для літнього споживання, заготовок і зберігання на зиму.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.