Особливості посадки насіння кабачків на розсаду

0

Растим кабачки на участкеКабачки відносять до однорічним рослинам, смороду є різновидом гарбуза. Вирощуються у багатьох країнах світу завдяки своїй скороспілості і наявності великого урожаю з одного куща.

Кабачок має розгалужена будова стебла, корінь потужний і йде глибоко в землю. Бічні відгалуження кореневої системи в основному розгалужуються у верхньому шарі грунту. Листя зеленого або світло-зеленого кольору, великі, з розділеними пластинками. Квітки розташовуються на підставі листків на головному стеблі і мають форму дзвіночка жовтого або оранжевого кольору. Запилюються за допомогою комах.

Різні сорти кабачків мають плоди, що відрізняються один від одного. Вони можуть бути довгої або короткої циліндричної форми або мати округлі обриси. Колір овоча темно-зелений, світло-зелений, жовтий або смугастий з усіма цими відтінками. За розміром найбільші плоди досягають півметра в довжину, а в діаметрі до 15 див. Молоді овочі мають м’які яку кірку, яка з визріванням стає твердою.

М якоть кабачків світла, жовтуватого кольору. Насіння, зібрані восени при правильному зберіганні зберігає здатність до проращиванию до 7 років.

Рослина відрізняє витримка до посушливих кліматичних умов за розвиненої та потужної кореневої системи. Альо при відкритих променях палючого сонця з поверхні великих листя кабачків випаровується досить багато вологи. В такі дні кущі додатково зволожують водою, обов’язково теплою.

Користь кабачків для організму

  • Через вміст у складі м якоті овоча вуглеводів, які легко засвоюються, плоди використовують для приготування їжі при дієтичному харчуванні і для дітей.
  • Вітаміни групи В, потрапляючи з їжею з кабачків в організм, запобігають розвиток неврологічних захворювань, зокрема, порушення роботи периферичних нервових закінчень, дбають про функціонування спинного мозку.
  • При порушенні еластичності кровоносних капілярів і судин допоможе вітамін РР, що міститься в овочі.
  • Аскорбінова кислота підвищує імунітет і адсорбує шкідливі речовини з організму, сприяє здоровому росту зубів у дітей.
  • В стиглих плодах жовтих кабачків дуже багато каротину (провітаміну А), іноді навіть більше, ніж в деяких сортах моркви.
  • Калій в кабачках, потрапляючи в тіло людини з їжею, починає роботу в напрямку підтримки серцевих функцій і травного тракту.
  • Ці прості овочі мають сечогінну, жовчогінну дію, їх дуже корисно їсти людям із захворюваннями сечостатевої системи, нирок і печінки.

Наскільки кабачок є теплолюбною рослиною, настільки він може протистояти короткочасних похолодань. При невеликих заморозках пророслі насіння овоча завжди гинуть, але температура, знижена до 5ºС, переноситися нормально. Починає проростати посівний матеріал вже при 9–10ºС. Альо це в критичних умовах, а оптимальною температурою для росту розсади вважається 18–24С.

Вирощування розсади кабачків

Підготовка і посів насіння

Щоб домогтися дружних і міцних сходів, насіння заздалегідь готують до вирощування.

  • Посев семян кабачковДуже дієвим методом підготовки вважається загартовування насіння. Це ефективно, якщо висаджувати потрібно в дуже ранні терміни. Профілактика полягає в тому, що матеріал на 2-3 дні поміщають на нижню полицю холодильника. Протягом доби виймають насіння на теплі повітря на 8-10 годин, а решту часу вони перебувають у спартанських умовах.
  • Ще один спосіб полягає в прогріванні насіння протягом 5 годин за температури 50–55ºС. Рівносильно по впливу на посівний матеріал нагрівання його під сонцем близько тижня.
  • Для знезараження і збільшення стійкості рослин проти захворювань в період розвитку виконують замочування насіння у 5% розчині марганцевокислого калію і обов’язкове промивання.
  • Найпростіша підготовка – це помістити матеріал в теплу воду на добу, а потім у два шарі вологої марлі.

Посів насіння на розсаду

Насіння кабачка допускається сіяти просто у відкритий ґрунт, але для отримання ранніх урожаїв виробляють вирощування розсади. Її починають вирощувати в кінці квітня-на початку травня, якщо саджанці призначені для висадки у відкритий грунт. За умови приміщення розсади для отримання врожаю в теплиці приступають до вирощування насіння вже в середині квітня.

Тарою для розсади служать одноразові стакани або горщики без дна. Грунт для вирощування розсади готують самостійно, або купують у готовому вигляді. Склад містить 4 складові перегною, 5 таких же частин торфу, 1 частина дрібних деревних відходів. На 10 кг суміші домішують половину склянки деревної золі і на кінчику ножа додають аміачної селітри.

Сумішшю наповнюють стаканчики, поливають водою і закладають туди насіння на глибину 3 см, стаканчики надавати у загальну ємність, таз або ящик і постійно повертають різними сторонами до променів сонця.

Вирощування розсади кабачкової

Рассада кабачковДо того, як паростки з’єднання бути над поверхнею грунту, в приміщенні підтримують температуру 18–20ºС. Після цього вночі потрібно 12-15 ° С, а вдень 15–20ºС. Якщо розсаду поставити в більш теплий клімат, то вона зупиниться в рості і кущі кабачків надалі дадуть слабкі врожаї.

Полив здійснюється через п’ять днів водою трохи вище кімнатної температури? з розрахунку один стакан на саджанець.

Перше добриво дають через тиждень після появи паростків. На 1 літр води розмішують 15 г сечовини, поливають на одну рослину 100-120 рр. Другий раз в стаканчики вливають по 100 г нітрофоски, розведеною у води.

Посадка розсади у відкритий грунт

Вибір місця на грядках

Так як кабачки відносять до виду гарбузів, то їх не вирощують на городі після того, як там росли і плодоносили огірки, гарбузи, патисони. Не садять їх і два роки поспіль на одне і ті ж місце.

Добре ростуть кабачкові культури після помідорів, картоплі, баклажанів, всіх видів капусти, зелених овочів і бобових видів.

Рослини вирощують на високих грядках, в місцях, де ґрунтові води близько до поверхні не підходять.

Підготовка грунту під посадку

Обработка почвы перед посевомКабачки воліють чорнозем і легкі суглинки. Не підходять для вирощування важкі глинисті і вологі торф’яні яні ґрунти з високим вмістом кислотних. Піщані ґрунти розглядають як придатних після збагачення їх магнієм. Овочі любляна повітряну грунт, тому перед посадкою обов’язковим є розпушування землі.

Деякі дачники садять кабачки на компостну купу. Така посадка допускається, якщо компост повністю розклався. Свіжі купи з-за перенасичення азотом, сприяють бурхливому зростанню зеленої наземної частини на шкоду врожаю.

У місцях майбутньої посадки кабачків восени грунт перекопують з гноєм, боронують і вносять суперфосфатные добрива і солі калію.

Навесні перша обробка землі передбачає боронування граблями, а друга перекопування здійснюється в явились в місті у і збігається з підживленням ґрунту аміачною селітрою по 20 г на один квадратний метр.

Якщо дозволяють умови, то важкі глинисті ґрунти злегка розбавляють піщаними домішками, а в піщані ґрунти аналогічно підмішують глину. Грядки під кабачки формують шириною 120 див.

Дуже ефективна процедура підігріву грядок. Вона полягає у копанні по всій довжині грядки борозенки глибиною 25-30 см і набиванні її компостом. Накривають грунтом. Такі закладення служать відмінним способом обігріву землі при похолоданні.

Догляд та вирощування

Рассада кабачкаПосадку розсади в лунки виконують, коли грунт нагріється до 7–9ºС на глибині 10 см Ямки роблять на відстані 70-90 см один від одного залежно від сорти кабачків. Присипають лунки суху землею і мульчують торфом. Після вкорінення саджанців їх проріджують, залишаючи для розвитку куща два — три добрих рослини.

Грунт, на якому посаджені кабачки, необхідно дуже часто рихлити, так як рослини задихаються під кіркою. Для шкірного ґрунту періоди обробки різні, стежать за тим, щоб не виникав сухий і твердий куля. Цю процедуру поєднують із прополкою бур’бур’янів на грядках.

Поливають кущі кабачків регулярно, приблизно один раз на сім — десять днів з розрахунку на один кущ потрібно виливати близько відра води. За тиждень до збирання врожаю полив припиняється щоб уникнути загнивання плодів.

Добриво кабачків виробляють два рази в період зростання. Перший раз поливають коли почалося цвітіння, друга підгодівля виконується в період початку зав’зв’язування плодів. Для кращого запилення квітки кабачків розкривають, щоб комахи могли безперешкодно потрапляти всередину, альо іноді запилення проводять вручну самостійно.

Сорти кабачкового культур

  1. Один из видов кабачковыхКабачок «Цукеша» — це дуже улюблений багатьма дачниками сорт цукіні. В цьому сорті найбільший вміст провітаміну А, більше, ніж у моркві. Такий вид городники вирощують для салатів та рагу, він дуже добре прижився в кліматі Підмосков’я.
  2. Сорт «М ячик». Цей плід за формою округлий і нагадує кулю. Відноситься до ранніх сортів, дуже популярний в середовищі садівників. Плоди дуже зручні в кулінарії для фарширування і приготування в духовій шафі.
  3. Класичним сортом можна назвати «Длинноплодный». Він має добре розвинений кущ, збір плодів наступає на 45-50 день після посадки Має циліндричну, іноді конусоподібну форму. Вирощується для приготування будь-яких страв, рагу, салатів, заготівель на зиму. М якоть всередині біле з зеленуватим відтінком, шкірка ніжно-зеленого кольору.
  4. Сорт Грибовський 37″ виділяється із загального ряду тим, що стійко переносити похолодання, тому рекомен-дованих для районів з нестійким кліматом. Має відмінний смак, підходити для різної кулінарної обробки.
  5. Сорт «Спагетті» дуже оригінальний тім, що після відварювання м якоть плоду нагадує довгі смужки спагетті. Плодоносити на 50 день після посадки.
  6. Сорт «Білий ультраскоростиглий» знаменитий тим, що на 35 день можна збирати плоди. М якоть ніжна і стигла, вишуканого смаку. Дуже добре підходить для дієтичного і дитячого харчування.

Основні хвороби і шкідники

Вредители кабачковых

Найпоширенішим захворювання всіх городніх рослин, і кабачки не виняток, є борошниста роса. Спочатку на верхній, а потім і на нижній поверхні з’єднання є цятки з білим нальотом. Потім захворювання переходити на пагони, рослина виснажується і відмирає. В особливо важких випадках захворювання вражає і плоди.

Борошниста роса з’єднання являється з-за частої зміни температур повітря, Поява частих зростав на рослинах теж чимало сприяє розвитку захворювання. Волога і сіра грунт — чудове середовище для розвитку збудника хвороби.

Щоб уникнути захворювання, насіння протруюють перед посадкою в спеціальних розчинах і збір насіння восени проводячи тільки з абсолютно здорових кущів.

Коренева гниль спочатку вражає кінчики системи, а в подальшому піднімається на шийку. Захворює рослина в будь-якому віці. Корені стають темного кольору і розтріскуються, а стебло перетворюється на трухлявий пеньок. Для розвитку захворювання сприятливими факторами стає похмура й холодна погода, і велика вологість грунту із високим підйомом ґрунтових вод.

Бактеріоз плодів кабачка розвивається внаслідок недостатньої підживлення рослин і ґрунту мінеральними речовинами, а також при поливі рослин дуже холодною водою. Спочатку уражається верхівка плоду, робиться твердою і відмирає, поступово хвороба перекидається і на стебло. В результаті виходять потворні і скорчені плоди з бурими плямами.

Шкідниками, постійно портящими рослини і плоди кабачків, є метелики совки і слимаки. Для боротьби з ними застосовують сучасні хімічні засоби, дозволені для застосування і обробки рослин в присадибних та приватність містах. Слимаків можна знищити і зменшити популяцію, притрусивши землю біля куща деревною золою, зубним порошком. Розкладають мокрі ганчірки по ділянці в якості пасток для слимаків. Періодично їх піднімають, збирають слимаків і знищують.

Вирощування різних сортів на ділянці є захоплюючим і вигідним заняттям, тім більше що рослини не є примхливими городніми культурами, навпаки, невибагливість кабачків дозволяє зібрати багатий урожай.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.