Особливості посіву різних видів і сортів петрушки навесні

0

Высаживание зелени петрушкиПетрушка — це досить поширена в нашій країні городня культура. Її дуже часто застосовують для заправки бульйонів і маринадів. Використовуються і її листя, і її корінь. Останній володіє неповторним смаком, а красивими і різьбленими листочками нерідко прикрашають страви. Тепер розглянемо можливі варіації петрушки і опишемо процес її вирощування.

Різновиди петрушки

Как садить петрушкуІснує листова і коренева петрушка. До листової ставиться всім відома звичайна або кучерява. У цього виду зелені у вживання йде тільки листова частина. У кореневої формується потужний коренеплід, який йде в соуси або для засолювання. Її зелень може вживатися в їжу, але за смаковими якостями вона програє листової, так як смак більш грубий.

Технологія вирощування петрушки

Вибір грунту

Грунт для посадки повинна володіти нормальною або трохи підвищеною кислотністю і мати пухку структуру. У плані вдалого місця для зростання, не такі жорсткі вимоги, як у інших городніх культур. Тут підійде як сонячне місце, так і півтінь.

Придатний грунт, у якому в минулому сезоні росли капуста, цибуля, огірки, помідори або картопля. А ось після того як виростите петрушку, на цьому місці можна буде посадити моркву, кінзу, кмин і кріп тільки через 3-4 роки.

Як садити петрушку?

Виды корневой петрушки

Ця зелень володіє відмінною морозостійкістю. У зв’язку з цим одержувати врожай свіжої зелені є можливість починаючи з ранньої весни і аж до пізньої осені. Щоб протягом багатьох місяців, крім зими, регулярно отримувати свіженьку петрушку, потрібно використовувати так званий конвеєрний метод. Він укладає у собі посів насіння з весни до пізньої осені з тимчасовим інтервалом в 2-3 тижні.

Грунт слід готувати ще з осені, збагативши її органічними та мінеральними добривами. З приходом весни додатково вносять калійно-фосфорні добрива, ще можна при бажанні збагатити сечовиною та аміачною селітрою.

Насіння замочують на один день у воді, а можна для цього скористатися і 0,2% розчином марганцівки. Після закінчення часу їх перекладають в марлю і чекають проростання паростків білого кольору. Щоб прискорити появу сходів, можна замочити насіння в молоці на 4 години і після, в розчині марганцівки.

На городньої грядці потрібно зробити борозенки глибиною два сантиметри на відстані 15-17 сантиметрів один від одного. Ці сформовані канавки необхідно кілька разів посипати дрібною негашеним вапном, між кожним разом чекати хвилин 15.

Коли закладіть насіння, ущільніть землю, трохи поплескавши по ній. Відразу після цього замульчуйте грунт перегноєм.

Перші сходи повинні з’являться на світ приблизно на 11-15 добу. Якщо в цей період часу можливі нічні заморозки до -10 °С, то нічого страшного, рослина стійка до подібної температурі.

Якщо немає бажання проводити вищеописані маніпуляції з насінням перед посадкою, то можна садити і сухі, але вони зійдуть на тиждень пізніше, ніж попередньо вимочені. Найчастіше сухі насіння садять в мерзлу землю до зими.

Розмноження петрушки

Як і зелень кропу, петрушку розмножують за допомогою насіння. На початку повної стиглості на другий рік збирають насіння. Для цього потрібно залишити головки з насінням. Зріжте петрушку і висушіть. Через тиждень сухі рослини слід обмолотити, просушити насіння і вибрати потрібну лушпиння.

Як доглядати за петрушкою?

Выращивание петрушкиЦе невибаглива рослина і все що потрібно для догляду за ним це вечірні поливи. Якщо вирощуєте кореневу петрушку, то особливо цінних стане серпневе поливання, адже саме в цей період коренева система набирає всю свою корисність. Добре б час від часу проріджувати рослини, видаляти бур’яни і розпушувати грунт.

У випадках, коли з грядки постійно беруть зелень, рослина природним чином проріджується. А для кореневої петрушки, проріджування необхідно проводити в будь-якому випадку.

Як потрібно правильно проріджувати описано нижче.

  • У перший раз при проріджуванні залишають близько 3 см між рослинами.
  • Через 2 тижні процедуру повторюють і роблять відстань трохи більше.
  • Останній етап. Відстань між кожною рослиною має скласти 5-10 сантиметрів.

Посев петрушки весной

Звертайте увагу на стан листя. На них не повинно бути ніяких ознак захворювання і комах.

Восени збирають кореневу петрушку, до настання заморозків. При цьому листя обрізають. Зберігати слід у прохолодному місці і як морква пересипати піском.

До речі, якщо не викопувати кореневу петрушку, то в ранній період весни можна отримати свіженьку зелень.

А листову можна зрізати в будь-який момент часу і сушити в затемненому місці, головне, щоб не було надто темно. Її можна і заморозити.

Які існують сорти?

Особливо багато сортів ця ароматна зелень не має. Наведемо деякі з них, які користуються популярністю у середній смузі.

  • Цукрова — це середньоранній сорт кореневої. Вживається в їжу в літній та осінній сезони.
  • Бордовикская— також коренева зелень, але це вже середньопізній сорт. Підходить для тривалого зберігання. Їдять в осінній та зимовий період.
  • Урожайна — середньостиглий сорт кореневої петрушки.

До речі, цікавий факт. Можливо, не кожен знає, виявляється, в петрушці вітаміну С міститься більше, ніж у лимоні, а вітаміну А в ній більше, ніж в моркві! Безумовно, у зв’язку зі своєю корисністю ця зелень повинна входить в раціон кожної людини.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.