Особливості сівби редиски у відкритий грунт

0

РедисРедис – надзвичайно популярний у вітчизняних садівників коренеплід сімейства хрестоцвітних, що володіє гострим приємним смаком. Цим незвичайним смаком редис зобов’язаний вмісту в ньому гірчичного масла, яке, в свою чергу, є цінним джерелом омега-3 і омега-6 жирних кислот, які надають на організм широкий спектр цілющих впливів. Крім того, редис багатий такими елементами, як залізо, кальцій і натрій, а також фосфор і магній.

Посев редисаВисокий вміст клітковини надає позитивну дію на шлунково-кишковий тракт. Редис сприяє правильній роботі печінки і жовчного міхура, має жовчогінні властивості. Коренеплоди містять велику кількість вітамінів, з найбільш корисних можна виділити вітаміни групи В, вітаміни С і РР.

Скоростиглість редиски забезпечила величезну популярність цього овочу. Можливість після довгої зими швидко отримати урожай багатого вітамінами коренеплоду забезпечила редису велику популярність.

Форма коренеплоду може бути різноманітною, від плоскої до круглої або витягнутої.

Колір редиски, всупереч класичному уявленню, може бути не тільки рожевим, але і яскраво-червоним, білим, жовтим або фіолетовим. Таке розмаїття фарб дає можливість порадувати себе вітамінної палітрою вже на самому початку весни.

Повсюдне поширення редис отримав в якості овочевої культури. В основному в їжу використовуються коренеплоди. Їх можна зустріти в багатьох овочевих салатах, холодники, іноді гарнірах. Використовується і листя редиски, вона часто є компонентом салатів, а також застосовується при приготуванні супів.

Класифікація і сорти редиски

Всі сорти редису можна поділити за походженням на 3 групи:

  1. Європейська.
  2. Японська.
  3. Китайська.

Можна виділити дві групи сортів за класифікацією вегетаційного періоду:

  • Однорічний. І плоди і насіння рослина виробляє в рік посіву.
  • Дворічний. Коренеплід утворюється в рік посіву, насіння ж рослина дає тільки на наступний рік.

Більш зручними для вирощування традиційно вважаються однорічні сорти, так як є можливість отримати насіння вже в рік посіву.

Розрізняють коренеплід і за методом посіву:

  • парниковий редис;
  • редис для відкритого грунту.

Парниковий редис іноді висаджують вже в березні. Частіше ж висівають його просто у відкритий грунт.

Як і більшість овочів, всі сорти редиски за часом дозрівання можна розділити на:

  • ранні («Ранній червоний», «Корунд», «Французький сніданок»);
  • середні («Геліос», «Славія», «Сакса»);
  • пізні («Червоний велетень», «Вюрцбурзький», «Рампоуш»).

Навесні проводять посів раннього редиски. Ці сорти дозволяють отримати найбільш швидкий урожай. Для літнього періоду також існують спеціальні сорти. Вони ростуть довше, але дають більш великі коренеплоди.

В даний час існує велика кількість різноманітних сортів, які можна підібрати не тільки за часом дозрівання, але і за кольором, смаковими параметрами і формою коренеплоду.

Умови отримання хорошого врожаю

Запорукою успіху в отриманні гідної врожаю корисного коренеплоду є дотримання оптимальних умов вирощування:

  1. Выращивание редисастроки посіву;
  2. сприятливий ґрунт;
  3. правильна технологія посіву;
  4. полив;
  5. підживлення;
  6. захист від шкідників;
  7. захист від хвороб.

Розглянемо детально всі тонкощі процесу вирощування.

Терміни посіву

Как правильно сеять редисРедис досить добре росте в умовах короткого світлового дня. Це визначає можливість початку посіву ранньою весною. При використанні в якості посадкового матеріалу ранніх сортів перший урожай можна отримати вже через 3 тижні з моменту появи сходів.

Холодостійкість редиски є додатковим плюсом на користь раннього посіву. Коренеплід з успіхом може витримати нічні заморозки до -5 градусів. Однак невисокі денні температури не перевищують +8 градусів, суттєво уповільнюють утворення сходів.

Кінець березня або початок квітня – найкращий час для посіву. У цей час сонце вже досить добре прогріває не тільки повітря, але і землю. Щоб більш точно визначити оптимальний строк сівби, варто звернути увагу на середнє значення температури. Для цього слід знати, що:

  • при температурі до +10 градусів проходить значний час до моменту появи сходів;
  • при значеннях від +10 до + 15 градусів середнє час утворення сходів становить близько тижня;
  • в умовах наближення середньої температури до проміжку від +18 до +23 градусів можна спостерігати сходи вже на 4 день.

Виходячи з цих даних, можна визначити найбільш сприятливу середньодобову температуру для посадки редиски у відкритий грунт, яка дорівнює +20 градусів.

Спираючись на прогноз погоди для конкретного регіону, можна визначити й найбільш сприятливий час посіву.

При сприятливих умовах перший урожай можна отримати вже через 20 днів після посадки. Поступово і досить швидко дозрівають інші коренеплоди. Орієнтуючись на скоростиглість, часто практикують посадку з проміжком, що становить один тиждень. Цим можна домогтися безперервного дозрівання врожаю і продовжити час отримання вітамінного овочу.

З наближенням літа істотно збільшується світловий день. Це умова, спільно з жаркою погодою, призводить до стрілкування редиски в результаті смак коренеплоду погіршується. Багато садівники, припинивши посадки на початку літа, відновлюють вирощування у вересні, не упускаючи можливості знову порадувати себе вітамінами. Іноді виробляють і посів в кінці липня для отримання врожаю до осені.

Сприятливий грунт

Редис в открытом грунтеЗрозуміло, редис, як і всі інші городні рослини, дуже любить хорошу родючий грунт. Тому варто уважно поставитися не лише до місця розміщення грядки, але і заздалегідь її правильно підготувати.

Фахівці радять готувати грядки ще з осені. Успішним розвитком і гарною врожайністю висловлюється редис на органічні добрива. У зв’язку з цим в землю під майбутні посадки рекомендується внести перегній, компост, удобрювати гноєм і перекопати вглиб на 30 сантиметрів.

Вирощування редис вимагає досить пухкого ґрунту. У глинистий грунт можна внести торф, а також крупний пісок. Незайвим буде внести та мінеральну підгодівлю. Добре зарекомендувало себе застосування наступних мінеральних добрив: аміачна селітра, суперфосфат, хлористий калій.

Що стосується кислотності грунту, коренеплід воліє швидше за нейтральну, можливий посів і в слабокислу.

Має значення й розташування грядок. В якості місця для розміщення редиски бажано вибрати сонячний ділянку, не схильний до дії сильного вітру. Найбільш вдалими для вирощування вважаються південні і південно-східні ділянки, що там відбувається більш ефективний прогрів землі і рослини отримують достатньо світла.

Має сенс пам’ятати про те, що редис відмінно може підготувати ґрунт для інших овочевих культур, наприклад, томатів, перців і огірків. Якщо кожен рік вибирати нове місце для посадки редиски, грунт всього городу буде відчувати себе найкращим чином. Не варто тільки садити після редиски рослини того ж сімейства, тобто хрестоцвіті. До них відносяться, наприклад, капуста, крес-салат. Специфічні для сімейства захворювання можуть передаватися свіжим посадкам.

Посів

Сівба редиски у відкритий грунт дещо відрізняється від висадки у теплицю. В парнику насіння зазвичай не піддають додатковій обробці, тобто просто проводять закладення на глибину кількох сантиметрів. У відкритому ґрунті вирощування редиски має деякі особливості:

  • Особенности посева редисаДля одержання більш якісних сходів можна провести калібрування насіння. Вони просеваются через сито, ширина осередків якого становить близько 2 мм. Найбільш великі насіння покажуть кращу схожість і будуть запорукою гарного врожаю.
  • Якщо є бажання отримати рівні і рівномірні ряди сходів, можна перед укладанням в борозну насіння пересипати крейдою. Тоді вони будуть видні на фоні грунту. Існує також спосіб наклеювання насіння клейстером на паперові стрічки для рівномірного їх розподілу.
  • Особливої підготовки самі насіння не вимагають, але можна і замочити їх на кілька днів. Попереднє пророщування дозволяє домогтися швидких сходів і раннього врожаю.
  • Перед висадкою заздалегідь робляться борозни, які потрібно добре полити водою. Відстань між рядами рекомендується робити від 15 до 20 см, а між окремими рослинами в ряду – близько 2 див.
  • Закладення насіння проводиться на глибину від 1,5 до 2,5 див. Чим важче грунт, тим менше повинна бути глибина загортання.
  • Після посіву рекомендується провести полив грядок і накрити їх плівкою до появи перших сходів. Після цього плівка прибирається.
  • Часто редис проріджують у разі появи густих сходів. Для коренеплодів середньої величини рекомендована відстань становить близько 3 см, для особливо великих – навіть до 10 див.
  • Через тиждень з моменту появи сходів варто провести прополку, яку рекомендується періодично повторювати.

Полив і підживлення

Уход за редисомДля отримання великого і соковитого коренеплоду потрібно багато води. Редис дуже любить воду, тому слід не тільки робити посів у добре зволожені борозни, але і забезпечити регулярне дощування сходів і стабільність періодичного поливу в процесі вирощування. Слід тільки запобігти застою води, щоб не нашкодити рослині і уникнути загнивання. При надлишковій кількості води смак редиски може погіршитися, а структура коренеплоду стане водянистою.

Вода рекомендується тепла, так рослина легше переносить похолодання вночі. В посушливих умовах рекомендується рясно поливати рослини кожен день. При не дуже жаркій погоді можна зменшити кількість поливів до одного разу кожні 2 дні.

Вже згадувалося рекомендоване внесення органічних добрив і деяких мінеральних (аміачна селітра, суперфосфат, хлористий калій) при посадці. Як правило, додаткові підгодівлі не потрібні, адже вегетаційний період досить короткий. Якщо ж ми маємо справу з поганою грунтом, яка не відрізняється своєю родючістю, рекомендується через тиждень після появи сходів провести додаткову підгодівлю органічними добривами. Найпростішим варіантом буде наполягання у воді гною або компосту з подальшим додаванням у воду для поливу. Можна проводити мульчування грунту сухим перегноєм.

В добриві редиски є один цікавий момент, про який не слід забувати. При надлишку поживних речовин відбувається бурхливий освіта зелені, енергія рослини буде спрямована на стрілкування, а ось величина і смак коренеплоду постраждають.

Шкідники і хвороби

ВредителиІснує досить великий перелік шкідників, які можуть перешкодити отримати хороший урожай. Це і довгоносик, і капустяна міль, личинки капустяної мухи. Так як редиска є досить рано і скоростиглих овочем, слід виключити можливість нагромадження в ньому шкідливих речовин.

З цією метою не рекомендується застосування хімічних засобів проти шкідників. Прекрасним рішенням буде використання натуральної деревної золи, якою можна просто поспати рослини зверху. Варто зазначити, що використовувати золу при посадці не слід, так як це призведе до активного утворення стрілок, що негативно позначається на зростанні самого коренеплоду.

До хвороб, які можуть вражати редис, відносяться борошниста роса, біла гниль та інші. В якості захисту від них можна порекомендувати спалювати бадилля уражених рослин після збирання врожаю і не проводити посадку на місцях, де вирощувалися інші уражені хрестоцвіті.

Прибирання врожаю

Готовый урожайДля довго збереження привабливого зовнішнього вигляду редис прибирають особливим способом. З вечора поливають грядки, з ранку ж проводиться збір зрілих рослин. Коріння чіпати не рекомендується. Бадилля ж обрізується на відстані 3 сантиметрів від коренеплоду. Зберігати зібраний врожай рекомендується в холодильнику, так він зможе протягом тривалого часу зберігати свою свіжість.

Можливість раннього посіву, скоростиглість і велика кількість вітамінів роблять редис заслуженим улюбленцем серед інших овочевих культур. Дотримуючись рекомендацій з підготовки грунту і догляду за рослинами, можна отримати надзвичайно смачний і корисний продукт, який обов’язково подарує весняний настрій.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.