Посадка кукурудзи в період весни і принципи догляду за нею

0

Общее описание свойств кукурузыПро корисні властивості кукурудзи написано багато статей. Улюблені ласощі з її качанів знайоме багатьом нашим громадянам ще з дитинства. Батьківщиною цієї культури є Американський континент, де її вирощували стародавні племена ще тисячі років тому. У нашій країні кукурудза щільно прижилася і вирощується в промислових масштабах у багатьох регіонах.

Більша її частина вирощується і переробляється для корму худоби, але зустрічаються сорти, придатні для вживання в їжу, які відрізняються більш м’яким якими зернами і мають приємними смаковими властивостями.

Кукурудза, яку ми бачимо на полях, настільки одомашнена, що нездатна самостійно рости і розмножуватися в дикому середовищі. Рослина має потужну коренєву систему, яка може досягати глибини в 1,5 м. Стебло кукурудзи прямий, і виростає у довжину від 60 см до 6 м.

Підготовка грунту

Рекомендации  как правильно подготовить грунт для посадки кукурузы

Перейдемо безпосередньо до технології вирощування самої культури. Потрібно враховувати той факт, що вона є теплолюбною рослиною і добре себе почуває на родючих грунтах з достатньою кількістю вологи.

Так що ж треба знати про вирощування кукурудзи, садіння та догляду за нею? Землю для посадки культури необхідно почати готувати ще з осені. Для цього, ділянка, на якій буде вирощуватися рослина, потрібно скопати на глибину 25-30 див

Щоб полегшити цей процес можна скористатися міні-культиватором, який стане незамінним помічником на дачній ділянці. При підготовці грунту потрібно намагатися звільнятися від бур’бур’янів. Як і інші рослини, кукурудзі необхідні добрива, щоб вона давала хороший урожай.

Культура потребує них, коли настає період формування качанів. Якщо рослина буде отримувати в недостатній кількості фосфор, то воно буде відставати в рості, листя придбають червонуватий відтінок.

При нестачі азоту буде спостерігатися пожовтіння листя з їх подальшим всиханням. Завдяки калію, рослина стає більш стійким до різних хвороб. Органічні добрива необхідно вносити безпосередньо перед оранкою землі.

Пропорції добрив, які слід вносити у грунт на кожні 10 кв. м.:

  • калійна сіль – 150-250 г;
  • суперфосфат – 300-400 г;
  • аміачна селітра – 200 р.

Советы специалистов как и чем лучше удобрять почвуКрім них, потрібно додавати в землю органічні добрива, в якості яких відмінно підійде компост. На кожні 10 кв. м. потрібно вносити 5 відер компосту разом з відром золі і 5 відрами піску. Якщо на ділянці є кислий грунт, то її потрібно вапнувати.

Для цього необхідно внести вапно-пушонку в пропорції 2-3 кг на кожні 10 кв. м. З настанням весни землю потрібно розпушити на глибину 8-10 см, а перед початком посадки ділянка обробляється ще раз. Це робиться для того, щоб позбутися від появи бур’бур’янів.

Посадка кукурудзи

Щоб домогтися гарного врожаю, посадка будь-якої рослини зводиться до основним правилам:

  • обробка грунту;
  • посів;
  • прополка і полив.

Альо крім цього, потрібно дотримуватися додаткових принципів, які розглянємо детальніше.

Багато хто знає, що кукурудзу можна висаджувати на одному і тому ж місці, кілька років поспіль. Якщо вирощувати культуру у великих масштабах, то поля кукурудзи можна чергувати з полями озимої та ярої пшениці, зернобобових і просапних культур.

На невеликих ділянках її можна вирощувати на місцях, де раніше були коренеплоди чи помідори. Кукурудзу можна сіяти насіння в грунт або вирощувати на розсаду.

Посадка насіння кукурудзи в землю

Описание процесса посадки кукурузы Сіяти кукурудзу можна в грунт, яка прогрівся до температури не нижче ніж 12 градусів. За день до початку роботи, можна внести азотні добрива в кількості 200 г на кожні 10 кв. м, а грунт потрібно розпушити до глибини 10 див.

Щоб поліпшити сходи культури, насіння необхідно прогрівати протягом 5 днів за температури 35 ° C, після чого їх потрібно замочити в теплій води. Посадку проводять з середини квітня. За оптимальних погодних умовах культура сходити вже на 12 день.

Якщо сіяти кукурудзу в невеликій кількості на садових ділянках, то посадку краще всього проводити рядами, між якими потрібно зберігати відстань 60 см, а між рослинами проміжок повинен становити близько 40 див.

Найкращим способом посадки кукурудзи є квадратно-гніздовий метод. Він полягає в тому, що кожну лунку поливають водою і кладуть по 3 зернини. Після цього, її присипають невеликою кількістю вологої землі і мульчують сухим. При появі сходів, потрібно залишити самий міцний стебло, а решта видалити.

Допускається також конвеєрний спосіб посадки, при якому кукурудза з різним терміном дозрівання висаджується в грунт з інтервалом в 15 днів. Завдяки цьому, урожай можна збирати безперервно на протязі довгого проміжку часу.

Більшість сортів сходити, коли температура повітря більше 10 градусів. Тому деякі садівники вирощують розсаду, щоб домогтися гарних врожаїв, не турбуючись про низьких температурах.

Вирощування кукурудзи на розсаду

Инструкции для правильного выращивания рассады кукурузы

До такого методу вирощування вдаються в основному в північних регіонах країни, де теплий період триває дуже короткий час. Цей спосіб можна використовувати в тих випадках, коли потрібно отримати ранній урожай.

Для того щоб виростити розсаду, потрібно посіяти насіння кукурудзи в паперові стаканчики, в яких знаходиться спеціально підготовлена поживна суміш.

Для її приготування потрібно змішати компост, торф і пісок в пропорції 2: 1: 1. Можна додати золу в кількості 1 склянка на піввідра приготовленої суміші. У кожну склянку потрібно висаджувати одне зерно на глибину до 3 см, і присипати піском товщиною в 2 см, щоб зручніше було робити полив.

Завжди необхідно стежити за кількістю вологи і не допускати її надлишку. Оптимальною температурою для рослини є +18-20 ° C . Після посадки розсади в грунт її потрібно політи водою і присипати піском на 1 см для запобігання утворення кірки на ґрунті.

Завжди слід пам ” ятати про те, що кукурудза погано переносити пересадку, тому потрібно з особливою обережністю ставитися до рослини і намагатися не пошкоджувати кореневої системи.

Догляд за кукурудзою

Весь процес догляду зводиться до розпушування землі, на якій посаджені рослини, їх підгодівлі і проріджування. Коли на кукурудзі утворюється 7-8 листків, почнуть з’єднання являтися пасинки. Крім того, що вони створюють додаткову тінь, так ще й будуть виснажувати рослина.

При досягненні довжини 20-25 см ці бічні пагони необхідно видалити, причому непросто обрізати, а вирвати у самого заснування, намагаючись не завдати шкоди стеблах. Ці дії допоможуть підвищити врожайність на 15%.

Можна вдатися до ще однієї маленької хитрості, яка називається штучне запилення або дозапилення. Для цього, необхідно зірвати чоловічі квітки і потрясти ними над квітами інших рослин. Як і інші культури, кукурудза потребує ретельного догляду за нею. Тільки від вас і ваших старань залежить, який урожай ві в результаті зберете.

Віді кукурудзи

Кукурудза є однорічним рослиною, яке відносять до родини злакових. За такий довгий час селекції культура зазнала значних змін, і істотно відрізняється від тієї, яку американці вирощували ще в XVII століття.

Основні віді кукурудзи:

  • Перечень видов кукурузыКукурудза звичайна. Цей вид є одним з найпоширеніших на землі. Він має кілька підвидів, які відрізняються один від одного рядом морфологічних особливостей зерен.
  • Цукрова кукурудза є однією з найбільш популярних в нашій країні. Свою назву отримала через те, що при дозріванні в ній накопичується значна кількість цукру. Завдяки їй, були виведені багато інші сорти. В основному використовується для консервування.
  • Восковидная кукурудза – її зерна мають гладке покриття матовий колір. Внутрішня частина зерна має структуру, схожу на віск, чому їй і було присвоєно таку назву.
  • Плівчаста кукурудза – цей підвид не використовується у виробництві. Індивідуальні обгортки є не тільки у качанів, але і у зерен.
  • Лопається кукурудза – завдяки цьому виду на світ з’єднання явився попкорн. При високих температурах її зерна лопаються.
  • Зубовидна кукурудза – за формою зерна нагадують зуб. Цей вид поширений на території США. В основному використовується для корму худоби.
  • Крохмалиста кукурудза – використовується для виготовлення крохмалю. Зерна відрізняються гладкою, блискучою поверхнею.
  • Кремениста кукурудза зерна мають зморшкувату форму жовтого або білого кольору. Вона використовується для приготування кукурудзяних паличок і пластівців.
  • Кукурудза острозерная. На сьогоднішній день дуже рідко зустрічається і не має особливої цінності.
  • Кукурудза Курагуа. Використовується для корму тварин. В основному вирощується на території Північної Америки. Відмінною рисою цього виду є великі розміри качанів.

Сорти кукурудзи звичайної:

  1. Список разновидностей обыкновенной кукурузыКукурудза Спірит. Цей сорт відмінно підходить для висаджування розсадою, завдяки високій швидкості дозрівання. Вже через 2 місяці можна збирати гарні врожаї. Досить стійка до холодного клімату, тому підходить для вирощування у всіх регіонах Росії. Зерна відрізняються великими розмірами білі-жовтого кольору. Стебло рослини досягає довжини до 2 м. Цей сорт був виведений нещодавно з цукрової кукурудзи. Завдяки приємному солодкуватому смаку цей ранньостиглий, тривалість особливо цінується в харчовій промисловості.
  2. Сорт Санденс. Особливістю цього гібрида є невеликі розміри рослин. Як правило, на одному стеблі формується два качана, які виростають до 20 см в довжину і близько 5 см у діаметрі. Сіяти культуру починають у другій половині травня, а повне дозрівання настає через 70-95 днів. Завдяки відмінним смаковим властивостям часто використовується для консервування.
  3. Кукурудза Добриня. Відрізняється швидкими термінами дозрівання. Посадка проводитися в явились в місті у, коли середня температура вище 10 ° C. Початки цього сорту мають великі розміри, а зерна солодкий смак. Висота стебел близько 1,7 м. Дуже поширена на території країни, завдяки стійкості до хвороб і можливості посадки на будь-якому грунті. Використовується для приготування, заморожування, консервування та вживання у свіжому вигляді.
  4. Сорт Хоппі. Незвичайний для нас сорт, зерна якої має чорно-фіолетового забарвлення. Раніше вона вирощувалася в індіанців хоппі, від чого і походити її назва. Вона має ніжний, солодкуватий смак з вираженим горіховим присмаком. Хоппі є однією з найстаріших сортів, на зміну якій прийшла жовта і помаранчева кукурудза. Завдяки наявності в її складі амтиокданта вона має такий незвичайний колір. На сьогоднішній день цей сорт використовується для приготування сумішей, кукурудзяних чіпсів, застосовується в косметології і додається до перуанського коктейлю Чича Морадо.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.