Посадка моркви навесні у відкритий грунт

0

МорковьСеред величезної кількості коренеплодів, що полюбилися жителям нашої країни, своє гідне місце на кожній кухні зайняла моркву. Багато люблять вживати її в сірому вигляді, деяким більше за смаком зварена або тушкований продукт, але незалежно від цього морквина крім приємного смаку має безліч корисних вітамінів і мікроелементів. При цьому найбільшу важливість для здоров’я людини має каротин, у великій кількості, міститься в коренеплодах.

Как вырастить морковьХочеться відзначити і те, що в моркві присутні: кальцій, фосфор, залізо і цілий ряд вітамінів групи В. Цей овоч містить у своїх коренеплодах приблизно 8% цукру, який робить його улюбленим ласощами дітвори, а характерний аромат і смакові якості він отримав, завдяки ефірним оліям, що входять до його складу. У вареному або тушкованому вигляді, морква легко усваиваема людським організмом, тому її рекомендують дієтологи.

Широке застосування коренеплід овоча, отримав в приготуванні зимової консервації та різних маринадів. У висушеному вигляді морква використовується людьми, які працюють у віддалених від цивілізації місцях, куди доставити свіжі овочі просто неможливо. Також вона сподобалася вегетаріанцям і увійшла в меню багатьох дитячих установ.

Коли краще садити моркву?

Сажаем морковьДосвідченим городникам не з чуток відомо наскільки важлива своєчасна посадка моркви. Від правильно обраних строків посіву безпосередньо залежатиме урожай коренеплодів. Адже терміни дозрівання морквини різних сортів можуть змінюватись в значних межах. Крім цього потрібно враховувати і бажані огородником рядка збирання коренеплодів.

Для отримання ранньої моркви, або як її називають садівники-городники «пучкова продукція», практикують посів насіння на зиму або вирощування весняних скоростиглих сортів. Однак у першому випадку це можна реалізувати не у всіх кліматичних широтах. При сильних морозах навіть добре утеплений посівний матеріал в землі, може вимерзнути. Тому доцільно використовувати ранній весняний спосіб вирощування моркви, який можливий відразу після прогрівання верхнього шару ґрунту.

Хочеться відзначити, що при повторному похолодання, коренеплоди можуть активно викидати квіткові стрілки, альо для пучкової продукції це не настільки важливо. Саме з цієї причини, скоростиглі сорти можна сіяти раніше будь-яких інших овочевих культур. Ну а якщо планується довгого зберігання моркви у зимовий період року, то оптимальним буде вибрати насіння тривалого дозрівання, посадку, яких можна проводити при стабілізації постривай і підвищення температури до 15° C.

Вибір відповідних сортів моркви

З-за величезного розмаїття сортів, моркви представлених у спеціальних магазинах і на ринку, навіть досвідчені садівники-городники, можуть розгубитися. Тому важливо враховувати деякі особливості вибору хорошого посівного матеріалу:

  • Выбираем семена морковиКожному городникові завжди хочеться спробувати щось нове, але експериментуючи, існує ризик залишитися без врожаю. Тому для проби, краще посадити одну грядку нового сорту і якщо він зарекомендує себе, то взяти його на озброєння для посадки на наступний сезон.
  • Також дуже важливо щоб сорт посівного матеріалу підходив під умови клімату, де планується посадка моркви навесні.
  • Відомо, що ця овочева культура під час вирощування з домашніх насіння може перероджуватися, тому краще використовувати покупної посівний матеріал.
  • Плюс до всього сорти можуть відрізнятися врожайністю, за формою і довжиною коренеплоду, а також стійкістю різного роду паразитів і захворювань.

Хочеться відзначити, що морквина має досить складну структуру з серцевини і луб’янка дерев’яних частини. При цьому довжина зрілого плоду досягає 30 см, з діаметром до 5 см, а маса овоча варіюється в районі 100-300 гр.

Як прискорити схожість насіння

Подготовка семян морковиУ більшості випадків насіння морквини проростають протягом 18-25 доби. Щоб цей процес максимально прискорився можна вдатися до певних методів передпосівної підготовки посівного матеріалу, які вже давно відомі городникам.

Сольовий метод – коли морквяних насіння поміщають в ємність з сольовим розчином, приготованим в пропорції 2 ст. л. на літр води. Насіння, які спливли потрібно відразу викинути, а осів посівний матеріал укладається в мішечок з марлі і промивається під теплою водою. Потім насіння в мішечку поміщаються в гарячу 50° C воду хвилин на 15, потім на тій же проміжок годині в холодну. Після загартування насіння розкладають на вологій матерії при кімнатній температури на 24 години. Підготовлений посівний матеріал висаджується в грунт.

Щоб перші сходи з’єднання явилися вже через 4-5 днів, використовують підземний спосіб підготовки. Для цього сухі насіння поміщаються в мішечок з тканини і з настанням першого весняного місяця закопуються у відкритий холодний грунт на глибину, рівну багнета лопати. Перед посадкою насіння викопуються і розкладається на сухому шматку матерії, злегка просушуються і висіваються стандартним способом.

Також для прискорення схожості насіння морквини замочують у гарячій води на цілий день, а посівний матеріал, який спливе, викидають. Потім вода зливається, а набряклі зерна розкладаються на плоскій тарілці укритої шматком тканини, і накриваються вологою марлею. Таким способом насіння проращиваются від 2 до 4 діб при кімнатній температури не нижче +20° C. При цьому дуже важливо стежити, щоб марля була постійно вологою.

Часто досвідчені городники, проводять дезінфекцію посівного матеріалу перекисом водню. Для цього насіння, поміщені в марлю, занурюються на 24 години в теплу 45° C воду, в яку додають перекис водню в пропорції 1 ст. ложка на склянку води. Завдяки використанню перекису значною мірою збільшується обмін кисню, який прискорює проростання морквяних насіння. Після закінчення доби посівний матеріал промивається і просушується на аркуші паперу і через пару годин висаджується в грунт.

Ще одним способом прискорення, розвитку насіння і збільшення врожайності моркви є їх обробка мінеральними добривами. Одна таблетка добрив розчиняється в літрі води, температура якої становить 45° C. Обробка проводитись безпосередньо перед посівом протягом однієї ночі. Після замочування зерна моркви просто просушуються без попередньої промивки. Покупні добрива можна замінити деревною золою, настояної протягом 48 годин у літрі води.

Підготовка грунту і посів моркви

Подготовка грунтаПеред посівом морквяних насіння, навесні необхідно попередньо підготувати грунт. З цією метою потрібно перекопати грунт на глибину до 25 см, при цьому краще все зробити ще восени, так як морква швидше зростання на який осів грунті. Дуже важливо за 10-14 днів перед посівом, внести добрива на мінеральній основі, а також пісок і перегній.

Не слід нехтувати загальними правилами посадки овочевих культур, насіння яких потрібно сіяти в пухкий сухий грунт без грудок. В іншому випадку морква при зростанні втратить свій товарний вигляд, тобто коренеплоди зростуть кривими і тонкими.

Хочеться відзначити що посадка моркви навесні здійснюють на завчасно підготовлені грядки, в кілька рядів, на відстані один від одного не менше 20 см. Глибина посадки буде залежати від структури ґрунту на присадибній ділянці. Так, наприклад, для легкого грунту роблять борозенки до 3 см, а в щільному грунті насіння заглиблюють не більше ніж на 1,5 см. При цьому борозенки повинні ущільнюватися по всій довжині, що збільшить приплив вологи до посаджене насіння. З-за того, що морквяних насіння порівняно дрібні, городниками використовуються різноманітні методи посіву:

  1. Посев семян морковиНаклеюють насіння на туалетний папір з шагом 5 див. Далі, отримані стрічки занурюють у підготовлені борозенки і засипають грунтом.
  2. Застосовують гранульований посівний матеріал, який продається в магазинах. У складі гранул знаходиться спеціальний гель, набухає від води, насіння морквини і набір необхідних поживних речовин для прискорення зростання овочевої культури.
  3. Посівний матеріал висаджується розсипом в борозенки, після чого з появою сходів виробляється проріджування паростків.

Також грядки з морквою, можна для економії корисної площі, обсадити редискою по периметру. Вона має більш швидку схожість і виділяє газ, який відганяє морквяну мошку, що поїдає зелені пагони.

Догляд за морквою, висадженої навесні

Коренеплоди моркви не вимагають до себе особливої уваги, все що потрібно – це прорідити її два рази, вчасно поливати, особливо якщо на вулиці літня спека, провести пару підгодівлі мінеральними і органічними добривами, рихлити землю після кожного поливу і боротися з бур’янами.

  1. Растущая морковьУ перший раз, проріджувати саджанці моркви, необхідно після появи справжніх листків, а вдруге, коли коренеплоди досягнуть 1-1,5 см в діаметрі. Між сусідніми морквинами після проріджування повинно залишатися до 5 див. Краще проводити таку процедуру, у вечірній час або в похмуру погоду.
  2. З часу посіву насіння моркви і до збирання врожаю необхідно контролювати вологість грунту. Води ця овочева культура вимагає багато, але захоплюватися поливом теж не потрібно. Найчастіше морквину поливають в момент активного нарощування коренеплодом маси, а до цього моменту просто стежать, щоб грунт не пересихав.
  3. Розпушування землі необхідно тільки при утворенні кірки у верхньому ґрунтовому шарі. З часу зміцнення паростків морквини до моменту поява 5 потужних листків, слід позбавлятися від всіх бур’бур’янів, які можуть заглушити зростання коренеплодів.

Як і чим удобрювати морквину?

Не можна використовувати свіжий гній, менш ніж за рік до посіву насіння моркви на виділеній ділянці. Ігнорування цього правила може призвести до розгалуження коренеплоду. Крім того, не можна перестаратися з азотними добривами, які стимулюють ріст листя, і загрубление їстівної частини моркви.

Для моркви посадженій навесні, оптимально підходять добрива містять кальцій і калій. За рекомендаціями досвідчених городників, по весні потрібно удобрювати грядку з розрахунку половина відра перегною на квадратний метр грунту. Щоб земля була пухка можна додавати в неї 2-3 літрові банки тирси з розрахунку на ту ж площу, що і при підживленні перегноєм. Для підживлення моркви мінеральними добривами, використовують суперфосфат в обсязі 2 ст. л. змішаний зі їдальню ложкою калію, чайною ложкою селітри і половиною літрової банки деревної золі.

Збір і зберігання врожаю моркви

Сбор урожаяЗбір урожаю моркви проводитися в кілька етапів, в залежності від сорту насіння і часу їх посіву в грунт. Першою дозріває морква підзимового посадки. Молодий коренеплід придатний для вживання в їжу під час іншого проріджування грядок, після якого моркву щодня набірає вагу, досягаючи умовних стандартів 3 см в діаметрі. Суцільна прибирання проводитися восени перед самими морозами.

Полудлинный і коротко рослий сорт моркви, без проблем висмикується з грунту руками спільно з бадиллям. Коренеплоди великої довжини, викопують лопатою або віллами. Обрізування гички, проводитися в суху погоду, щоб коренеплоди довго зберігалися в сховищі. Бадилля моркви зі слабкими листям, обривається руками, для всіх інших сортів, використовують ножицями, якими обрізається неїстівна зелена частина без пошкодження основного коренеплоду.

Краще зберігати моркву ящиках, при цьому кожен ряд покладених коренеплодів пересипається злегка вологим піском. Ящики встановлюються один на інший і не займають багато місця в сховищі. Оптимальний параметр температур для зберігання морквини, повинен знаходитися в межах +1 +2 °с і вологістю повітря 80%.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.