Посадка селери, правильний догляд і збір врожаю

0

Корневой пищевой сельдерейУ листках і коренеплодах селери містяться численні амінокислоти, вітаміни, мікроелементи, корисні для людського організму речовини. Овоч рекомендується вживати при серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки, нирок і шлункового тракту, а вишуканий смак, на думку фахівців, завжди викликає апетит, тому селера часто додають як приправу до основних страв.

Посадка та вирощування селери

Протягом багатьох років городники категорично відмовлялися вирощувати селеру. Згодом, вивчивши тонкощі посадки та догляду за екзотичною культурою, погодилися, що овочі зі своєї грядки – кращі і якісніші, ніж куплені в магазинах. Безумовно, селера відноситься до примхливим культурам, але на сьогоднішній день його вирощування не викликає особливих труднощів.

Різновиди селери

Відомі три різновиди культивованого селери:

  • Листовий. Рослина утворює численна кількість дрібних листочків, які вживають в їжу. Відноситься до скоростиглих культур, що вирощується посівним або розсадним способом. Термін дозрівання – близько 105 днів;
  • Черешкова. Зріла культура являє собою численні великі листя на м’ясистих товстих черешках. Як правило, вирощується розсадним способом, а термін дозрівання становить приблизно 125 днів;
  • Кореневий – найбільш поширений серед культивованих представників селери. У їжу вживають як коренеплід округлий, так і самі ароматні листя наземної частини рослини. Вирощують переважно розсадним способом, а термін дозрівання коливається в межах 170-230 днів.

Вирощування кореневого селери

Корневой сельдерей в горшкахДо найбільш розповсюдженим сортам кореневого селери відносяться: «Фригго», «Юдинка», «Празький велетень», «Бейо Заден», «Яблучний», «Монарх», «Діамант» і т. д. Етапом вибору насіння не можна нехтувати, так як певний сорт позначається на майбутніх смакових якостях селери, на строки дозрівання і на способі посадки.

Як правильно вибрати і підготувати насіння до висадки

  • для посадки селери необхідно вибирати самі свіжі насіння, у яких термін придатності закінчується як мінімум у наступному році;
  • маса коренеплоду деяких сортів може досягати 0,5 кг , яким і рекомендується віддавати перевагу;
  • щоб у майбутньому не виникло проблем з термінами дозрівання, краще вибирати ранньостиглі сорти. В іншому випадку заморозки можуть наступити раніше, ніж дозріють коренеплоди селери;
  • сьогодні на ринку можна зустріти сорти як вітчизняних, так і зарубіжних виробників. Рекомендується віддавати переваги закордонним насінню, але при цьому консультуватися або мати інформацію про те чи іншому виробнику.

На кожній упаковці з-під насіння є інформація про правильному способі вирощування і терміни дозрівання, тому перед покупкою бажано з нею ознайомитися.

Безпосередньо перед посадкою насіння бажано знезаразити. Для цього вони поміщаються в однопроцентний розчин марганцівки з додаванням 0,2-процентної борної кислоти і витримуються 10-15 хвилин у гарячій воді (близько + 50°C ) або при кімнатній температурі протягом 1-2 діб. У другому випадку вода змінює кожні 2-3 години.

Після процедури знезаражування насіння просушуються на повітрі і сіється в кінці лютого або на початку березня. Настільки ранні строки посадки селери обумовлюються періодом дозрівання культури.

Посадка на розсаду кореневої селери

  • Контейнер для посадки семяндля початку необхідно обзавестися ящиками для розсади і приготувати ґрунт;
  • готову землю можна купити в спеціалізованих магазинах або приготувати самостійно. Для грунту краще взяти грунт з грядки, змішати з гноєм, перегноєм та піском;
  • за кілька днів до посіву проводиться процедура знезараження грунту розчином марганцівки і теплої води;
  • безпосередньо перед посадкою земля ретельно зволожується. Борозенки повинні бути глибиною не менше 1 см ;
  • насіння просіваються вздовж зроблених канавок з інтервалом переривання в 5 см ;
  • якщо борозенки залишити не засипаними або засипати невеликим шаром землі, насіння зійде швидше;
  • після посіву розсади грунт зволожується в черговий раз. У цьому випадку бажано скористатися пульверизатором або подібним пристроєм, щоб не вимити насіння зі свого місця;
  • ящик з майбутньою розсадою накривається поліетиленовою плівкою або склом – для створення парникового ефекту і поміщається в тепле місце з температурою повітря не менше + 25°C ;
  • після появи перших сходів температура повітря знижується до + 16°C – для запобігання витягуванню рослин;
  • більш слабкі саджанці потрібно видаляти на самих ранніх стадіях вирощування;
  • після появи перших справжніх листків розсаду необхідно пікірувати в окремі горщики. Для кореневого селери простір – важлива умова повноцінного зростання, тому не варто нагромаджувати саджанці один на одного;
  • якщо розсаду сіяти дуже рано, селера потребує підсвічуванню штучними джерелами.

Висадка кореневого селери у відкритий грунт

  • Высаживаем сельдерейвисадка селери у відкритий грунт проводиться у другій половині травня, коли стабілізується тепла погода і в найближчий тиждень не передбачаються температурні пониження;
  • безпосередньо перед самою висадкою розсаду гартують протягом декількох днів. Для цього достатньо виносити ящики з саджанцями на відкрите повітря на кілька годин в день;
  • оптимальні відстані між рядками – 50 – 65 см , між окремими саджанцями – не менше 20 см;
  • щоб уникнути кострубатих плодів, не слід сильно поглиблювати розсаду в грунт в момент посадки;
  • щоб уникнути неприємностей від непередбачених морозів грядка з селерою ховається до червня місяця.

За два тижні до висадки селери на грядку бажано провести рідку підгодівлю розсади. Рослини акуратно обприскуються за допомогою пульверизатора. Якщо після процедури на листках залишилися краплі, їх слід змити теплою водою.

Догляд за кореневим селерою і збір врожаю

  • поливають кореневої селера під корінь. Полив частішає в останній місяць зростання культури;
  • не варто забувати про регулярній прополці селери, щоб бур’яни не заважали повноцінному розвитку;
  • підгодівля проводиться 2-3 рази за сезон. В якості добрива використовують розчин суперфосфату, аміачної селітри, калію, взятих по 25 г на відро води. Перший етап підживлення – через два тижні після висадки на грядку, кожна наступна залежить від розвитку культури;
  • розпушування ґрунту проводяться до моменту змикання селери в єдину рядок. Підгортають культуру лише після того, як коренеплід сформувався повністю – у вересні;
  • важливо вчасно зривати пожовклі листочки, так як це перша ознака захворювання;
  • в процесі вирощування регулярно видаляються бічні пагони, а починаючи з середини літа і старі листя;
  • якщо помітні перші ознаки цвілі селера обробляється протигрибковим засобом.

Зібрати врожай потрібно до настання заморозків. Для викопування коренеплодів з землі чудово підійдуть вила. Якщо висмикувати вручну – це більш трудомісткий процес і часто в руках залишається одна наземна частина культури. Після вилучення з землі коренеплід обтрушується, очищається від зайвих корінців, листя і висушується. Після чого він повністю готовий до вживання в їжу або для подальшого зберігання.

Вирощування листового або черешкової селери

  1. Сельдерей на грядкеОсновна відмінність від кореневого селери – рясна наземна рослинність. У всьому іншому різновиду культури схожі між собою як вимогливістю під час вирощування, так і корисністю під час вживання в їжу.
  2. Розсаду для черешкової селери вирощують аналогічно попередній різновиди. Для листового селери в деяких випадках можлива посадка насінням безпосередньо в грунт.
  3. У період росту культури необхідно позбавлятися від бічних пагонів, великих і пожовклого листя.
  4. Щоб відбілити живці, необхідно у вересні підгорнути рослини.
  5. Для деяких сортів застосовується варіант загортання селери у сонцезахисний матеріал (картон, солому, крафт-папір, газету тощо). При цьому листя залишаються вільними, а завертывается тільки стебло.
  6. Зберігається зелень в обвернутом вигляді в ящиках з зволоженим піском.

Збір насіння

  • насіння селери дуже дрібні (1 – 1,5 мм ) і вони дозрівають у різний час;
  • зміна зеленого забарвлення парасольок на сірувато-зелений – сигнал, що час збирати насіння;
  • після висихання парасольки перетираються в долонях, сміття викидається, а насіння готові до подальшої посадки. Бажаний термін зберігання насіння – не більше 5 років.

Рекомендації від досвідчених садівників

  • Грядка с сельдереемщоб восени зібрати великий урожай кореневої селери, необхідно в середині серпня провести проріджування рядків;
  • оптимальні відстані між рядками для черешкової і листового селери в рядку – 50 – 60 см , між посадками – 40 – 50 см . Таке розташування дозволить зібрати велику наземну рослинність;
  • небажано висаджувати саджанці на грядку глибше, ніж він був у теплиці або в ящику для розсади;
  • для забезпечення повноцінного розвитку культури необхідно регулярно розпушувати землю, особливо після дощу, коли грунт покривається щільною кіркою. Перші розпушування менш глибокі – 5 – 7 см , наступні виробляються після підгодівлі у міру потреби;
  • перша підгодівля – рідка, проводиться через 2 тижні з моменту висадки селери на грядку. Друга підгодівля – через 2-3 тижні після першої. В якості підгодівлі використовується розчин суперфосфату, аміачної селітри, калію по 25 г на відро води. Обприскування селери краще робити перед поливом, щоб змити водою краплі добрива з живців і листя;
  • регулярне підгортання потрібно проробляти з метою відбілити черешки і листя. Підгортають селера починаючи з вересня і з періодичністю в два тижні;
  • на етапі вирощування розсади підливають воду в піддон, щоб волога не застоювалася і не утворювалася цвіль навколо ніжки саджанця;
  • в разі ранньої посадки використовуються додаткові джерела світла;
  • у разі блідого забарвлення листя рослина обробляють розчином сечовини ( 25 г органічного добрива на відро води);
  • оптимальна температура зберігання листового і черенкового різновидів – 0 – 2°C в ящиках з зволоженим піском;
  • зелену рослинність можна залишити на зимівлю, попередньо укривши грядку мульчирующим матеріалом. Навесні, щоб культура розвивалася швидше, її додатково захищають поліетиленовою плівкою.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.