Правильно садимо жимолость навесні і організуємо догляд за нею

0

Съедобный куст жимолостьЖимолость широко відома в нашій країні. Існує багато різновидів цієї культури. Можна зустріти декоративну жимолость. Такі сорти — справжній скарб для любителів ландшафтного дизайну. Вони відмінно виглядають у вигляді живоплоту, добре переносять стрижку. Є навіть кучеряві сорту.

До ягідних культур належать жимолость їстівна. Вона являє собою чагарник, який може досягати висоти 2 метри. Плоди жимолості темно-синього кольору. Вони мають кисло-солодкий смак і трохи гірчать. Але саме це робить їх неповторними.

Що особливо цінно в жимолості

Жимолость починає плодоносити однією з перших. І це її головна перевага! Ви отримуєте багаті вітамінами ягоди вже в початку-середині червня. Плоди цієї культури містять величезну кількість вітамінів, а також багато незамінні для здоров’я людини мікроелементи. Це багато в чому і визначає широке використання жимолості в медицині.

Її застосовують при серцевих і судинних захворюваннях, при проблемах з тиском, авітамінозі. Особливо рекомендують жимолость людям, які проживають на забруднених радіацією територіях. І це не весь спектр лікувальних можливостей цієї ягоди.

Жимолость легко переносить морози: ростові бруньки і деревина витримують мороз до мінус 50°C, квіткові бруньки і коренева система – мінус 40°C, а перші паростки готові пережити заморозки до мінус 8°C. В’юнкі рослини більш теплолюбні.

Ця культура може плодоносити майже 20 років, при наявності правильного догляду.

Жимолость володіє високою стійкістю до шкідників.

Посадка жимолості

Перш ніж приступити безпосередньо до посадки, потрібно вирішити два питання:

  • Де найкраще посадити жимолость.
  • Як правильно вибрати саджанці для посадки.

Оптимальне місце для посадки

Рассада кустарника жимолостьЖимолость не дуже вимоглива рослина, але все ж варто знати, що вона любить. Якщо ви не будете враховувати її переваги, то урожай буде значно нижче.

Жимолость не любить занадто кислий грунт, краще, якщо вона буде нейтральної кислотності. Якщо не виконати цього умови, плодоношення різко знизиться, а листя стане блідою. Оптимально садити цю ягоду в суглинистий грунт, з додаванням органічних добрив.

Вона буде погано рости на важких і заболочених ґрунтах, а також на дуже сухих ділянках. При надлишку вологи коріння рослини починають гнити. Тому місце посадки не повинна бути там, де близько до поверхні підходять грунтові води. Але полив повинен бути регулярним, особливо в жарку погоду. Жимолость любить вологе повітря і погано переносить сильні вітри.

Визначаючи місце для жимолості, зверніть увагу на освітлення. Ця рослина любить сонячні місця. Можна зробити посадку і в тіні, але тоді кількість плодів буде значно менше. У деяких сортів нижні гілки краще затінити, але це умова виконується природним чином при густій посадці.

Жимолость перехресно запилюється. Тому потрібно садити відразу кілька кущів різних сортів. Якщо вирощувати тільки один кущ або використовувати єдиний сорт, то рослина буде рясно цвісти, але при цьому не дасть врожаю.

Вибираємо саджанці

Обов’язково уточніть у продавця особливості саджанців: сорт, вік, смакові якості, урожайність. При купівлі керуйтеся наступними порадами:

  1. Саженцы съедобной жимолостиОптимальний вік саджанця – два або три роки. Такий кущ почне плодоносити вже через 2 роки.
  2. Обов’язково проверти стан кущів. Пошкодження повинні бути відсутніми. Гілочки повинні зберігати гнучкість. Якщо ви побачите, що кора відшаровується і висить, то не лякайтеся, це особливість жимолості, а не зіпсований саджанець.
  3. Вибирайте кущі з великими нирками і розвинутою кореневою системою.
  4. Купуйте відразу 3-4 сорту. Це необхідно для гарного плодоносіння. Надалі ви зможете розмножувати жимолость вегетативно.
  5. Вибирайте саджанці в контейнерах або спеціальних мішках. У них коренева система рослини захищена, і тому кущі краще приживаються.
  6. Зверніть увагу на висоту рослин. Не можна купувати дуже короткі саджанці висотою 0,25–0,3 метра і дуже довгі – 1,5 метра. Перші, швидше за все, погано вкоренилися і ще недостатньо розвинуті, а другі будуть погано приживатися.
  7. Уточніть інформацію про сорти, які ви купуєте. Потрібно, щоб їм підходив клімат у вашій місцевості, і вони могли запилювати один одного.

Сорти жимолості відрізняються за час вегетації. Цей процес відбувається трохи пізніше у альпійської жимолості, сорти Маака, мелколистной і інших, тому їх можна садити навесні. А жимолость їстівну краще посадити в осінній період, так як вегетація у неї починається раніше, ніж розмерзнеться земля. Для цього краще підходить період з серпня по вересень. До цього часу кущ вже перестає рости, у нього формуються бруньки. Якщо ви придбали саджанці з закритими корінням, то їх можна посадити в будь-який час з весни по осінь, незалежно від сорту.

Особливості весняної посадки жимолості

Посадка навесні виконується в основному методом перевалки земляної грудки з саджанцем з одного місця на інше. Все потрібно робити дуже обережно. Якщо нирки у рослини вже розпустилися, чіпати його не бажано. Краще посадити навесні жимолость в такому місці, де сонце буває протягом всього дня.

Покрокова посадка жимолості

Якщо посадка виконується навесні, то оптимальний час – кінець квітня – початок травня, а восени – середина вересня. Розглянемо основні етапи посадки жимолості.

  • Посадка саженца жимолостиОбов’язково дотримуйтесь відстань між кущами, воно повинно бути не менше 1,5 метра. Пізніше кущі утворюють широку крону, і проходи можуть стати дуже вузькими. А це небажано, так як гілки у жимолості відрізняються крихкістю і можуть легко зламатися. Якщо висаджуються декоративні сорти, то відстань між кущами краще зробити три метри.
  • Ями для посадки виконують у вигляді куба зі сторонами в 40 сантиметрів. У вийшло поглиблення додають компост. У кожну яму потрібно додати по 2 відра компостируваного добрива. Після цього додають суперфосфат – 3 столові ложки та один літр золи. Якщо золи немає, то можна використовувати вапно тільки в два рази менше. Якщо посадка виконується в піщаний грунт, то потрібно збільшити кількість компосту до трьох відер.
  • Після перемішування потрібно додати воду. Зволоження має бути рівномірним по всій глибині лунки. В центрі поглиблення потрібно сформувати горбок.
  • Необхідно оглянути кореневу систему рослини і видалити пошкоджені коріння.
  • Опускають саджанець у ямку і засипають рихлим грунтом. Формують невеликі бортики навколо лунки. Потім знову потрібно полити кущ. При цьому кореневу шийку заглиблюють тільки на п’ять сантиметрів, що пояснюється відсутністю прикореневих нащадків.
  • Наступна дія – це мульчування. Його можна виконати за допомогою звичайних газет або використовувати торф, перегній або суху землю. Це необхідно для утримання вологи.
  • При посадці чергуйте саджанці різних сортів. Це необхідно для хорошого запилення.
  • Ні в якому разі не підрізайте кущі після посадки. Це затримає розвиток рослини і істотно відсуне час його плодоносіння.

Догляд за жимолостю

Доглядаючи за жимолостю правильно, ви створюєте всі умови для рясного цвітіння і отримання відмінного врожаю. Оптимальний догляд включає в себе прополку, розпушування, полив, підживлення, обрізання.

Розпушування

Навесні і влітку грунт під жимолостю обов’язково потрібно рихлити. Процес повинен бути поверхневим, так як корені знаходяться дуже близько. Якщо мульчування зроблено якісно, то можна не проводити розпушування. Восени грунт перекопують на глибину до 15 сантиметрів. Краще використовувати вила.

Полив і підживлення

Уход за саженцем жимолостьДля жимолості дуже важлива вологість ґрунту, оскільки коренева система розташована близько до поверхні ґрунту. Кількість поливів залежить від погодних умов, складу субстрату і можливостей ґрунту зберігати воду. Природно, що в спеку потрібно частий полив. Якщо рослині не вистачає вологи, то ягоди будуть дуже гіркими.

Підживлення виконують рано навесні з допомогою мінеральних добрив: на один квадратний метр вносять від двадцяти до тридцяти грам добрива. Азотсодержащую підгодівлю вносять рано навесні, а фосфорно-калійну – восени. У цей же період для підтримки рослини використовують золу: 0,1–0,2 кг на 1 квадратний метр.

Органічні добрива починають вносити з третього року. Досить одного відра під кожну рослину.

Обрізання

Потрібно уникати загущення кущів. Коли вік жимолості досягне шести років, потрібно провести санітарну обрізку. Для цього видаляють всі зламані, хворі гілки під основу. Потім кожні 2-3 роки потрібно проріджувати крону, видаляючи всі старі гілки і залишаючи близько п’яти найбільш міцних кущів. Верхівки чіпати не можна, так як на них розташовані нирки з квітками.

Якщо жимолості вже більше 15 років, то можна обрізати її під корінь і залишити пень висотою 40 див. На наступний рік з’являться новий молоді і сильні пагони.

На в’ється жимолості зазвичай проводять тільки санітарну обрізку.

Розмноження

Жимолость можна розмножувати трьома способами:

  • за допомогою насіння;
  • зеленим живцюванням;
  • діленням куща.

Насіннєвий спосіб

Семена на посев кустарникаРозмноження насінням дуже трудомістко і малоефективно. Цей спосіб цікавий тільки селекціонерам. При цьому способі не зберігаються батьківські властивості, рослина може дати як дуже поганий, так і дуже хороший урожай.

Насіння краще брати з соковитих ягід. Якщо сорт жимолості дозріває рано, то такі насіння можна відразу ж висадити в грунт або в яку-небудь ємність, яку накривають плівкою. Після появи паростків її знімають. До осені ці паростки мають по два — три повноцінних листа. На зиму такі сіянці потрібно обов’язково вкрити.

Найкраще висівати насіння ранньою весною. Перед посівом їх замочують в марганцівці. Використовують спеціальні ємності з легким і родючим субстратом. Насіння розташовують на поверхні грунту і притискають, а потім засипають тонким шаром піску. Оптимальна температура для проростання – 24 °C. Обов’язковий регулярний полив. Паростки з’являються через тридцять днів. Через рік сіянці можна пікірувати на грядки на відстані п’яти сантиметрів.

Недоліки цього способу: доводиться чекати близько п’яти років до плодоношення, не можна бути впевненим у врожайності і смакових якостях плодів, так як сортові особливості не зберігаються.

Зелене живцювання

Це найефективніший спосіб розмноження. Потрібно дочекатися появи на жимолості зелених плодів. У цей час можна розпочати заготівлю живців. Зрізають пагони поточного року завдовжки близько 10 див. Зверху втеча обрізають на відстані одного сантиметра від нирки. Залишають 2-3 вузла. Нижній зріз роблять під кутом. Верхні листя обрізають наполовину.

Зелені живці саджають у теплицю. Приблизно через один або два тижні вони дадуть коріння. Краще залишити зимувати живці прямо в теплиці, гарненько їх укривши. Навесні можна виконати посадку вже на постійне місце.

Поділ куща

Поділ куща можна здійснювати лише для жимолості віком від 8 років. Деревина у цієї рослини дуже міцна, тому доводиться використовувати сокиру чи пилку. На кожній отриманої частини повинні розташовуватися 2-3 гілки, 2 стебла й корінь довжиною не менше 200 мм. Такі живці відразу садять на підготовлене місце.

Для заготовки використовують самі міцні гілки, вік яких становить один рік. Виконувати такий поділ краще до розпускання бруньок. Кожна частина повинна бути довжиною 150-180 мм При посадці живці поглиблюють на десять сантиметрів. Приблизно через місяць у живців повинні з’явитися коріння.

Збір врожаю

Сочные плоды жимолостиЯкщо ви використовували саджанці, то перше плодоношення потрібно чекати через 2-3 роки, а максимальний урожай – через 4-5 років.

Перші ягоди з’являються приблизно в останніх числах травня. Все залежить від сорту. Але сам процес достигання розтягнутий, плоди зріють нерівномірно. Це головний недолік жимолості. Відкладати збір врожаю не можна, так як ягоди дуже легко обсипаються. Тому збір плодів проводять кілька разів.

Потрібно розстелити плівку перед початком прибирання. На неї падатимуть перезрілі ягоди, які ви потім з легкістю зберете.

При правильній посадці і оптимальному догляді жимолость може радувати вас вітамінними ягодами протягом 20-25 років.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.