Розкислення грунту: навесні або в інший час?

0

Раскисление почвы на участкеБагато дачники або власники приватних ділянок вважають, що ключовою причиною неврожаю є надмірна кислотність грунту. І це вірно, оскільки підвищена кислотність грунту негативно впливає на ріст багатьох городніх культур, також кислий грунт – благодать для зростання деяких бур’янів. А ось для вирощування культурних рослин грунт має бути нейтральною, саме тому її слід раскислять. Як правильно раскислять ґрунт, що представляє собою розкислення, чи потрібно це робити навесні або ж в інший час року, ми і розповімо в цьому матеріалі.

Як визначити рівень грунтової кислотності

Перш за все, запам’ятайте, що кислотність землі на око, свій або сусідський, визначити не можна. Перед тим як раскислять грунт слід визначити, кисла вона чи ні, або ж поганий врожай і надмірна кількість бур’янів — наслідок іншої причини, а не кислотності.

У будь-якому випадку пропонуємо вашій увазі ознайомитися з вірними способами визначення кислотності землі:

  1. для першого способу визначення кислотності вам потрібно лакмусовий папірець і зразок самої грунту, який ви можете отримати на 20-сантиметровій глибині землі. Для експерименту вам буде потрібно близько 100 гр грунту. Намочіть чистою водою і папірець і землю, потім стисніть все в руці на кілька хвилин. Тепер зверніть увагу на колір папірця, якщо вона стала червоною, значить, грунт занадто кисла і її потрібно раскислять. Якщо ж вона стала рожевою, то земля має середній рівень кислотності. Синій або ж зелено-синій відтінок говорить про те, що земля має нейтральний склад і не потребує розкислення;
  2. інший спосіб полягає у використанні для визначення кислотності ґрунту бур’янів і диких рослин. Наприклад, якщо грунт рясно вкрилася оксамитовим мохом – значить, вона досить кисла. Про зайвої кислотності говорять також і кінський щавель, дика м’ята, польовий хвощ і триколірна фіалка. Якщо ж на городі ростуть папороті, кульбаби, ромашки, конюшина, мати-й-мачуха, пирій – означає, що грунт має середню кислотність. Ну а про її відсутність свідчить наявність на ґрунті лободи, кропиви, мокриці і пастушої сумки;
  3. і останній спосіб: візьміть невелику кількість листя вишні або чорної смородини і помістіть їх в скляну банку, залити окропом. Коли вода охолоне, додайте в неї трохи землі. Якщо з часом земля почервоніє, значить, грунт кисла, якщо посиніє – то среднекислая, а якщо позеленіє – значить, причин для занепокоєння немає.

Як раскислить грунт

Якщо ви провели тест одним із наведених вище способів на кислотність і з’ясували, що ваша земля досить кисла, слід її раскислить. Нижче наводимо вам перелік найбільш відомих способів розкислення землі:

  1. Что необходимо перед посадкойВапнування – найбільш популярний спосіб у середовищі городників. Для його реалізації потрібно обробити грунт вапняними добривами. Завдяки цьому кислотність ґрунту знизиться, також грунт змінить на краще свою структуру. Крім того, вапнування здатне активізувати роботу корисних мікробів, щоб скоротити кількість бур’янів на ділянці. Зверніть увагу, що для більшого ефекту найкраще застосовувати вапняк дрібного помелу. Подібну процедуру часто робити не можна, це робиться один раз за кілька років;
  2. Розкислення крейдою, його дія на землю буде менш агресивним;
  3. Розкислення доломітового борошном, також такий матеріал застосовується заодно і для удобрення грунту. Завдяки цій муці земля розкислює і насичується магнієм, калієм і іншими корисними речовинами, а також мікроорганізмами;
  4. Розкислення за допомогою деревної золи, хоча цей метод і не вважається дуже ефективним.

Також для розкислення нерідко застосовують:

  1. мергель;
  2. крейда-рухляк;
  3. алебастр;
  4. цемент;
  5. використану штукатурку;
  6. яєчну шкаралупу.

Зверніть увагу: при використанні доломітового борошна або вапна в цілях розкислення землі ні в якому разі не поєднуйте їх з суперфосфатом, сечовини, аміачної селітрою або ж сульфатом амонію, ці поєднання для грунту вкрай небезпечні.

Коли потрібно раскислять грунт

Удобряем землюРаскислять грунт можна навесні або восени, все залежить від матеріалу, який ви будете використовувати. Наприклад, деревну золу краще використовувати восени, оскільки вона є сильною лугом і вкрай небажано змішувати з добривами, якими обробляють землю навесні. Також внаслідок цього, вапно та зола можуть змінити грунт з кислотною на лужну, внаслідок чого рослини не зможуть отримати фосфор та інші поживні елементи. І навіть якщо грунт позбавиться від зайвої кислотності, ви не зможете отримати той урожай, який очікували.

Навесні раскислять землю найкраще доломітовим крейдою або гіпсом, які при розчиненні у землі, знижують рівень її кислотності. А доломіт здатний насичувати грунт фосфором і калієм, що неодмінно позитивно позначиться на кількості майбутнього врожаю. Крім того, ці матеріали не будуть змиті водою при перших опадах і зможуть тривалий час регулювати ґрунтову кислотність.

Раскисляющий матеріал треба класти в землю при перекопуванні. Якщо з якихось причин ви це вчасно не зробили, то розсипте його зверху вскопанной землі і по приствольным колам дерева, якщо мова йде про плодоносних деревах. Це найбільш підходящий варіант, оскільки з осені і до весни у рослин відсутня вегетація і такий вплив не буде небезпечним. Раскислители з часом поглибляться в землю разом з талою водою. До речі, їх можна розсипати навіть взимку вздовж снігового покриву.

Які рослини люблять кислий грунт

Також є ряд рослин, для вирощування яких не потрібно раскислять кислу землю, тому що саме на такій землі вони ростуть краще й здобувають повною мірою все необхідне для свого росту і розвитку. Наприклад, кисле середовище дуже люблять такі рослини, як:

  • Цветы, которые любят кислую землюперстач;
  • папороть;
  • люпин;
  • рододендрони;
  • вереси;
  • гортензія, дають свої прекрасні блакитні квіти виключно на кислому землі.

Нерідко для вирощування цих культур дачникам потрібно додатково удобрювати землю кислотою, а не раскислять її.

Як видно з переліку, кислу землю найбільше люблять декоративні рослини, чого не скажеш про овочах і фруктових деревах. Розкислення обов’язково слід проводити при посадці дерев сливи і вишні, а також при бажанні отримати багатий урожай смородини, жимолості, моркви, буряка, капусти, часнику, цибулі та інших городніх культур.

Нерідко робота може ускладнюватися тим, що в різних місцях ділянках земля може мати різний рівень кислотності, для цього слід регулювати застосування розкислювачів, щоб в результаті отримати хороший урожай.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.