Що це таке діня канталупа і її корисні властивості

0

Характеристика дыни CantaloupeЧасто доводиться чути по телевізору або зустрічати на базарі така рослина, як канталупа (Cantaloupe), але що це таке і чим корисний цей фрукт, мало хто знає. Насправді це ягода, яка відноситься до різновиду гарбузових плодів.

Ще одна назва канталупи, ближче за вимовою до нашої батьківщини це мускусна диня. Рослина за зовнішнім поглядом має овальну або трохи плескату форму. Забарвлення канталупи має жовтуваті відтінки або оранжевий колір, а листя найчастіше мають темно-зеленого тону. Всередині діня помаранчевого кольору, а при розрізі виділяється велика кількість соку і м якоті.

Історія походження мускусної дині

История появления мускусной дыниКанталупа (Cantaloupe) є різновидом дині згадки, про яку зустрічаються вже більше 2 тис. років. Найпізніше згадка про мускусної дині, зустрічається у вся прикладена інформацію з Індії та Гвінеї, але в основному прийнято вважати що цей сорт бере початок у західній Європі.

Насправді з Європи поширилися тільки сорти канталупи, а потрапила діня на ці землі завдяки Хрестовим походам. У часи Хрестових походів, лицарі часто збирали дивовижні знахідки і насіння рідкісних рослин.

Так, насіння канталупи були завезені з Вірменії і принесені в дар Папі Римському. Ще одна згадка про це вигляді дині, можна знайте в вся прикладена інформацію Риму, які датовані I століттям н. е.

На сьогоднішній день обробіток мускусної дині можна знайте у будь-якому куточку цивілізаційного світу. В Росію і Америку канталупа потрапила прямо з Італії, де найбільше полюбили цей фрукт за його вишуканий смак. З Італії по всьму світу були поширені багато сорти дині канталупи.

У сільському господарстві канталупа цінується в основному через свою невибагливість. Невелика кількість вологи протягом сезону, не створює перешкод для дозрівання цієї рослини. Кулінари також використовують мускатную діню у своїх стравах, так як вона має сильний аромат і приємний смак.

Популярні сорти дині канталупи

У Росії, як і в інших країнах люди намагалися вивести нові сорти, які могли б легко пристосуватися до тутешнього клімату. Вдалося створити щонайменше 15 сортів до 50-х років минулого сторіччя, з яких найвідоміші це:

  1. Канталупа московська.
  2. Царицин день.
  3. Анастасія.

Після 50-х років минулого століття виведення нових сортів також продовжилося. Зараз найчастіше обробляють дині такі сортів, як:

  • Прескотт.
  • Алжирська.
  • Турська.
  • Кармелітська.

По всьму світу розкидано колосальну кількість сортів цього фрукта, але найбільшою популярністю користується Шаранта. Плоди цього сорту мають невеликий розмір і вага (600-1200 мм).

За всіма іншими показниками, Шаранта схожа з звичайними динями, але її особливість — це дуже сильний і стійкий аромат, а також пікантний смак, який не зустрічається в інших сортах.

Мускусний діню Шаранта вирощують виключно у Франції на захищеному грунті. Найчастіше вона йде просто як додаток, а не основний інгредієнт.

Хімічний склад мускатної дині

Перечень полезных элементов в дыне канталупе и полезных свойствКанталупа або мускусна диня, цінується не тільки за рахунок чарівного смаку, але і за її корисні властивості. У деяких критеріях, діня навіть не має собі рівних серед інших плодів.

Наприклад, у її складі перебувати саме велика кількість каротину серед всіх інших фруктів. Крім того, в мускусної дині міститься велика кількість сахарози. Вміст цукру в дині перевищує показники кавуна, де знаходиться чимало фруктози, яка при великій кількості може серйозно нашкодити здоров’ю людини.

Канталупа містить залізо, яке за кількістю вдвічі перевищує показники в курячому м ясі, і в 17 разів перевищує вміст заліза в молоці. З корисних компонентів можна виділити і вітамін C, який знову за своєю кількістю перевершує вміст цієї речовини у кавуна в три рази.

Мускусна диня корисна для вживання, в тих випадках, коли людина страждає від ожиріння, холестерину або проявляється випадання волосся. Інозин, перешкоджає прогресу цих захворювань.

Велика кількість калію перешкоджає підвищенню тиску, тому канталупа буде корисна при розвиненій гіпертонії. Крім того, цей плід ще і малокалорійний, тому його можна спокійно вживати в тих випадках, коли людина сидить на дієті.

Використання канталупи

Применение мускусной дыниНайпростіше застосування мускусної дині — її вживання в їжу, але канталупа — це ще і сировину для виготовлення цукатів вищого сорту і варення. Суть полягає в тому, що вживати в їжу цей фрукт можуть тільки ті, хто займається його вирощуванням.

Пов’язаність язано це з невеликим терміном зберігання канталупи, і саме тому йому знайшли інше застосування у вигляді сировини для виготовлення мускатів і варення. Велику популярність має і канталупа в сушеному вигляді. Доводитися використовувати довгу і складну процедуру для того, щоб сухофрукти з мускусної дині були вищої якості.

Спочатку плоди розміщують на рівній поверхні, де вони проходять процедуру пров’ялювання на сонці протягом двох днів. Далі канталупу промивають і висушують. Після того як дині висихають, їх розрізають навпіл по всій довжині і видаляють з центральної частини все насіння.

Далі кожну з половинок плоду, поділяють на рівні частки від двох до чотирьох сантиметрів в залежності від подальшого застосування сухофруктів. Кожну з частин очищають від шкірки, а також видаляють зелений куля, який прилягає до шкірці. У такому вигляді шматочки мускусної дині розміщують ще на 8-12 днів для пров’ялювання на сонці.

Після того як сухофрукти готові, їх сплітають в коси (джгути) і укладають в коробки, застелене пергаментним папером. По своїй структурі сухофрукти з мускусної дині виходять твердими, на смак кисло-солодкі.

Кількість вологи в сушених скибочках мінімальне, але при цьому залишається велика кількість сахарози, яка становить майже 65% продукту. Вологість, становить близько 15% або менше в залежності від строків пров’ялювання.

У готовому вигляді сухофрукти з плоду канталупи мають світло-жовті або світло-коричневі відтінки. Кількість темних плям мінімальна і становить не більше 5% всієї площі скибочок.

Канталупа — це ягода, яка може допомогти впоратися з великою кількістю захворювань, додати в організм корисних компонентів або просто скрасити минулий день своїм унікальним смаком.

Цей продукт використовується в багатьох країнах навіть в якості сировини для виготовлення цукатів, варення в кулінарії і кондитерській справі і це неспроста, адже, по суті, фруктів аналогічних за смаком і кількістю корисних властивостей у світі більше немає.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.