Що таке кервель: правила вирощування цієї рослини з насіння

0

Характерное описание кервеляКервель являє собою однорічна рослина, яка представляє інтерес як з гастрономічної, так медичної точки зору. Цей чагарник володіє тонким ароматом анісу, а його ажурні листя дуже сильно нагадують петрушку.

У природних умовах кервель виростає в південних регіонах нашої країни, воліє косогори і світлі ліси, а також добре дренованому і легкий грунт. Зазвичай це рослина носити назву «кервель ажурний». Його ми й розглянємо більш докладно.

Вирощування кервелю ажурного з насіння

Особенности выращивания ажурного кервеля из семянЦя рослина досить невибаглива, скоростигла, холодостійка. Віддає перевагу тінь, тому його вирощування зазвичай відбувається під плодовими деревами.

Розмножується він насінням. При недостатній зволоженості кервель дуже швидко зацвітає, при цьому зелень стає грубою і на смак дуже неприємною.

Вирощування з насіння проводитися ранньою весною на грядки, де посаджені інші пряні, зелені або коренеплідні культури: редис, аніс і т. д.

Так як насіння сходити досить довго, їх рекомендується замочувати дві доби в ростовом стимуляторі «Циркон». Засівають їх на глибину 1-1,5 см. Проростати насіння починають через 2-3 тижню після посадки.

Посів може бути розкиданим або рядовим. Якщо насіння садять рядками, то між ними має бути відстань в 20 див. Як тільки сіянці зростуть на висоту 5 см, їх проріджують.

Щоб зелень отримувати безперервно, це рослина сіють кілька разів, через кожні 20 днів. Для підвищення врожайності необхідно своєчасно видаляти квітконосні стебла. Доглядати за кервелем просто — рихлити грунт, прополювати і поливати в помірній кількості.

Підгодівля проводиться один раз такими препаратами, як:

  • розчин коров’як яку;
  • настій деревної золі.

Заготівлю зелені здійснюють при відростанні кервелю до 20 см. Повторно зелень не зрізають, тому що вона відростає повільно, причому якість знижується дуже сильно. Для насіння зазвичай залишають кілька кущиків з зеленню.

Рослина зацвітає через 4-6 тижнів після сходів паростків. Як тільки насінники побуріє, їх необхідно зрізати і підвісити в тінь. Схожість насіння зберігається протягом 3-4 років. Зберігати їх слід у паперових пакетиках.

Де застосовується кервель

Области применения кервеляЗавдяки великій кількості вітамінів і тонкому анисовому аромату, ця рослина визнано як цінний пряність, широко використовується в кулінарії.

Завдяки поєднанню в собі ноток анісу, петрушки і естрагону, кервель є чудовою приправою для рибних, м ясних страв, салатів, сирної пасти, посилюючи при цьому перебувають у страві інші приправи.

Молоді листочки зазвичай починають вживати вже ранньою весною, так як саме в цей період у них зосереджено максимальну кількість вітамінів і мікроелементів.

Вони добре усувають такі наслідки авітамінозу, як апатія і млявість. Завдяки чаю з свіжих листочків цієї рослини піднімається настрій, підвищується тонус, усувається депресія.

Листя цієї рослини сушити не рекомендується, тому що з-за цього вони починають швидко втрачати свій аромат і смак. Деякі господині зберігають їх в морозильній камері.

Рецепти приготування

Способы использования кервеля ажурного в приготовлении блюдНерідко цю пряність використовують для приготування різних соусів. Також кервель добре поєднується з сіром і м’яка якими сирами. Якщо змішати зелень і сир, виходить відмінний вітамінний сніданок. Таку суміш мажуть на хліб або вживають самостійно.

Краще всього використовувати кервель наступним чином: свіжозібрані листя додають в якості приправи до різних страв за кілька хвилин до їх готовності, тому що при нагріванні аромат швидко вивітрюється.

Дуже добре це рослина поєднується:

  1. З цибулею.
  2. Естрагоном.
  3. Петрушкою.

Однак, з такими приправами, як чебрець і гвоздика, змішувати його небажано. Використовувати кервель можна з овочами і яйцями, тому його часто додають в овочеві салати і омлети. Цілі гілочки рослини кладуть на бутерброди з ковбасою, рибою, сіром, шинкою.

Кервель часто використовують і в побутових умовах: він чудово допомагає боротися з різними комахами. Для цього гілочки рослини розкладають в місцях їх скупчення і чекають, поки небажані «гості» не підуть.

Корисні властивості прянощі кервелю

Описание полезных и лечебных свойств кервеляЗавдяки високому вмісту вітаміну C кервель часто вживають у свіжому вигляді. Цю рослину використовують як сечогінний і тонізуючий засіб.

Він покращує травлення, а якщо є захворювання дихальних шляхів, чинить протизапальну дію.

Крім того, препарати з цієї лікарської рослини допомагають при затяжному кашлі, так як ефективно виводить мокротиння з дихальних шляхів. У всіх частинах такого рослини міститься ефірна олія, головними компонентами якого є:

  • Мінеральні речовини.
  • Анетол.
  • Глікозиди.
  • Аскорбінова кислота.

Завдяки багатому мінеральному складу відвар з кервелю часто використовують при подагрі та хворобах печінки, а також застосовують для промивання очей. Свіжий сік можна давати маленьким дітям, якщо у них збільшені лімфатичні вузли.

Також він приносити користь при ушкодженнях шкірних і ударах. У цих випадках сік рослини наносять на поверхню рани, а свіже листя прикладають до наривів, що виникають при фурункульозі.

Провітамін A здатний знижувати дуже високий артеріальний тиск. Крім нього, що міститься в рослині фолієва кислота сприяє захисту здорових клітин від ушкоджень і атак ракових клітин. Тому вкрай важливо, щоб його брали маленькі діти і вагітні жінки.

Завдяки бактерицидним властивостям кервелю він використовується для очищення і знезараження порожнини рота. Крім цього, високий вміст вітамінів групи B, сприяє нормалізації нервової системи. Настій з цієї рослини є прекрасним засобом для бажаючих швидко скинути зайву вагу.

Таким чином, стало зрозуміло, що таке кервель, так як мало знають про цю рослину. Це унікальний чагарник, який можна використовувати в кулінарії, приправляючи їм різні страви. А завдяки вмісту різних вітамінів і корисних речовин він використовується в народній медицині для лікування багатьох захворювань.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.