Що таке кумкват — характеристика цього фрукта

0

Описание фрукта кумкватаНа прилавках магазинів часто можна зустріти цікавий фрукт – по виду це крихітні апельсини овальній формі, а на смак – кислуватий мандарин. Це кумкват – смачний і корисний цитрусовий, який їдять цілком, разом з шкіркою.

Кумкват рідко вирощується з насіння, тому що у нього слабка коренева система. В Китаї і Японії для розмноження рослини роблять щеплення до Poncirus trifoliata (трехлистному апельсину). Часто вирощується як кімнатне рослина.

Історія фрукта

История фрукта кумкватаБатьківщина цього фрукта – Південно-Східна Азія, а назва походить від кантонського найменування – кам куат. Ще його називають кинкан, або фортунелла. Його вогненно-руді плоди з ніжним ароматом можна сплутати з іншими цитрусовим на фото, але в реальності ви завжди відрізните кумкват від інших фруктів.

Кумкват – дуже популярний фрукт не тільки в Китаї і Південно-Східній Азії, але і в Японії, на Близькому Сході – там, де жаркий і вологий клімат з температурою повітря до 25-30 градусів. Він зростанні в дикому вигляді, і в культивованої – на величезних плантаціях, і навіть в домашніх умовах. Це найменший з цитрусових.

Вперше про кумквате згадується ще в стародавніх китайських рукописах, а опис йому було дано на початку XII століття. У Середні століття він ставши одним з найпопулярніших фруктів в Японії, а в середині XIX століття став відомий і в Європі. Туди фрукт завіз шотландський ботанік Роберт Форчун.

Кумкват в кулінарії

За рахунок своїх відмінних смакових властивостей цей фрукт їдять не тільки у свіжому вигляді, але і у ялять його, сушать, додають в різні гарячі і холодні страви – він чудово поєднується зі свининою, куркою і рибою, відмінно доповнює десерти, сирні страви і йогурти.

З кумквата виходять чудові кисло-солодкі соуси для заправки м яса і овочів. Можна варити варення з плодів, робити желе, мармелад, цукати, а який чудовий виходить з нього сік! Ніжний, ароматний, освіжаючий!

Кумкват, як лікарська рослина

Состав фрукта кумкватаВсі їстівні сорти не тільки дуже смачні, але і буквально напхані вітамінами і корисними ефірними маслами. З-за його унікальних властивостей кумкват отримав назву «золотого фрукта».

В плоді кумквата міститься до 80 відсотків води, вуглеводи, жирні кислоти, цінні ефірні олії, моносахариди, пектинові речовини, мінеральні сполуки, а також вітаміни:

  • З — майже 50 відсотків.
  • Ретинол (А).
  • Ніацин (В3), пантотенова кислота (В5) і інші вітаміни групи В.
  • Рутин.
  • Токоферол (Е).

У шкірці плоду містяться залізо, марганець, мідь, молібден. Кумкват володіє унікальною властивістю – він не накопичує в м якоті і шкірці шкідливі нітрати, як багато цитрусові.

До всього, він низько калорійний, в ньому всього 71 ккал на 100 р., активно покращує обмінні процеси в організмі. Завдяки таким властивостям його часто використовують в дієтах і для зниження ваги.

Лікувальні властивості фрукта

Описание лечебных свойств фрукта кумкватаПросто джерело здоров’я – кумкват! Що це так, підтверджують жителі країн, де він зростанні: там його часто використовують замість лікарських засобів.

Сушені плоди не менш корисні, ніж свіжі: в них утворюється речовина фирокумарин – ефективний «боєць» з грибковими захворювання. До речі, сушений фрукт – ще й хороший засіб при похміллі, досить пожувати кумкват – і симптоми зникають.

Також у ялений і свіжий кумкват відмінно справляється з депресією і пригніченим настроєм, позбавляє від апатії, благотворно впливає на організм при стресах і нервовому напруженні. Кумкват – фрукт радості, він підвищує настрій і позитивно впливає на нервову систему.

Плюс до цього він активізує мозкову діяльність, внаслідок чого рекомендується тим, хто зайнятий інтелектуальною працею.

У цьому фрукті неймовірно великий вміст ефірних масел, корисних для організму. Тому в народній медицині він став популярний як засіб для профілактики і лікування простудних захворювань, ангіни, кашлю, нежиті.

Якщо його регулярно вживати в їжу, то підвищується імунітет, поліпшується загальний стан організму. Крім того, кумкват нормалізує роботу травного тракту, перешкоджає грибкових захворювань.

Також цей фрукт має позитивний вплив на серцево-судинну систему: настоянка плодів з медом значно знижує рівень холестерину, бореться з захворюваннями судин і серцевого м язу.

Як вибирати кумкват при купівлі

Правила выбора фруктов кумквата при покупкеДе б ви не купували кумкват обов’язково огляньте фрукти. Плоди повинні бути гладкими, без плям, пошкоджень.

На дотик вони повинні бути помірно м’яка якими – занадто твердий фрукт незрілий, надто м’яким який – перезрілий і, можливо, вже псується. Плоди повинні мати насичений колір.

Свіжі плоди можна зберігати три тижню в прохолодному місці. Можна зберігати їх у морозилці – протягом півроку фрукти не загубляться своїх корисних властивостей.

Види і сорти кумквата

Кумкват – це невисокий (до 4,5 метра) вічнозелений чагарник з довгастими листям. В липні-серпні він розпускається запашними біло-рожевими квітами, через кілька тижнів часто розквітає повторно.

Плоди дозрівають у грудні-січні. Колір і смак плодів залежить від сорту. Вирощуються такі сорти:

  1. «Нагами» – помаранчевий сорт з терпкою солодкою м якоттю, один з найпоширеніших видів кумквата; різновидність сорту – безнасінний «Нордманн нагами».
  2. «Маруми» – це зимостійкий сорт з округлими або овальними плодами з тонкої золотисто-жовтою шкіркою і кислої м якоттю.
  3. «Фукуши» – сорт з овальними або грушоподібними плодами довжиною 5 см, поширений в Японії. У нього кисло-солодка середньо-соковита м якоть, гладка, тонка шкірка має помаранчевий колір і дуже ароматний запах.

Деякі сорти кумквата являють собою гібриди:

  • «Ряболисті» – ранньостиглий, тривалість 1993 року, має довгасті помаранчеві плоди зі світло-зеленими або світло-жовтими смугами; у гібрида немає насіння, смак приємний, кислий, м якоть дуже соковита.
  • «Оранжекват ніппон» – «помісь» мандарина уншиу і кумквата. Незважаючи на соковиті солодкі смачні плоди і здатність витримувати заморозки до -15 градусів, ранньостиглий, тривалість зустрічається рідко.
  • «Мейва» – модифікація сортів «Нагами» і «Маруми». Популярний у Китаї та Японії за свій особливий кисло-солодкий смак, що нагадує лимон, товсту і солодку шкірку і декоративний зовнішній вигляд.
  • «Лаймкват» ранньостиглий, тривалість, отриманий при схрещуванні кумквата і лайма. У лаймквата дрібні зеленувато-жовті плоди, що ростуть на мініатюрному дереві, пахнути лаймом і мають гірко-солодким смаком.

Деякі сорти вирощують виключно за їх декоративності, плоди ж їх неїстівні:

  • «Гонконгський» – сорт, поширений в Китаї та Гонконгу, у нього білі-оранжеві або червоно-помаранчеві дрібні плоди не більше 2 см в довжину;
  • «Малайська» кумкват вирощується на Малайському півострові як декоративний завдяки своїй золотаво-оранжевою шкірці.

Не завжди можна зрозуміти, який саме вид являє кумкват, фото сортів може допомогти розібратися, альо в цілому будь-який їстівний вид фрукта дуже смачний і корисний.

Кумкват в домашніх умовах

Особенности выращивания кумквата в домашних условияхЦю рослину можна вирощувати як кімнатну. Краще всього для цих цілей підійдуть сорти «Фукуши», «Нагами» і «Маруми». Невисоке дерево відмінно прикрасити інтер’єр своїм декоративним поглядом, витонченими квітами і яскравими плодами.

В домашніх умовах дерево зазвичай не перевищує півтора метрів, завдяки компактній кроні з нього також можна створювати бонсай. Його ефектні гілки з плодами часто використовуються у флористиці.

Кумкват розмножується насінням, живцями, відсадками, щепленням. Він любити легкий, живильний грунт, в якій міститься листовий перегній, дерен, доданий вермикуліт і грубозернистий пісок. Найкраще почуває себе при яскравому розсіяному освітленні і помірному поливі.

При гарному догляді рослина буде довго радувати своїм помітним поглядом і навіть плодоносити!

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.