Шовковичне дерево: віді шовковиці, корисні властивості тутовника

0

Дерево шелковицаШовковичне дерево або шовковицю воістину можна назвати довгожителем. Живе воно в середньому 200-300 років, але вік окремих екземплярів доходити до 500-1000 років. А в Єрихоні (Ізраїль) виявлено тутовник, вік якого досяг вже 2000 років!

Дерево добре зростанні в межах міста і завдяки своєму прекрасному плодоношення, часто використовується в ландшафтному дизайні. Рослина відмінно виглядає у вигляді живоплоту, а також у групових посадках. Найбільшою популярністю користуються декоративні віді тутовника (напр. шовковиця плакуча), а також карликові сорти шовковиці, мають кулясту крону. Шовковичне дерево з вузько пірамідальної та пірамідальною кроною частіше використовується в групових посадках. Такі дерева можуть досягати висоти до 6 метрів.

У народі тутовник називають шовковиця, ковалика, шах-тута, тут і пр.

Віді шовковиці, фото

До родини тутових входити 17 видів тутового дерева. Зростанні воно в субтропічних і помірно теплих зонах Америки, Африки і Азії. Одне дерево заввишки 10 — 15 метрів може дати врожай до 200 кг. Його плоди (ягоди) схожі на малину і ожину і також є збірної кістянкою. Ягоди шовковиці мають чорний, фіолетовий або біло-рожеве забарвлення.

У Росії найбільш популярні два види тутовника:

  • Плоды тутового дереваБіла шовковиця. Досить морозостійкий сорт тутовника, розповсюджений практично всюди. Рослина має ніжні листочки, якими харчуються гусениці-шовкопряди. Плоди нудотно-солодкі і соковиті, рожевого, жовтого або білого кольору, але (!) зустрічаються і темні. Кора сірого кольору, досить товста.
  • Чорна шовковиця. Дерево родом з Ірану. Грубі листя рослини «не подобаються» примхливим шелкопрядам, тому в корм їм не годяться. Зате фіолетово-чорні ягоди цілком припали до вподоби людям. Плоди зовні схожі на ожину, володіють солодким смаком з невеликою кислинкою. Чорний тутовник — рослина теплолюбна, хоча селекціонерами виведені і морозостійкі сорти. Кора рослини має червоно-бурій відтінок.

Шовковичне дерево використовується в багатьох галузях. Найбільш поширеним продуктом цієї рослини є його плоди — шовковиця. У виробництві музичних інструментів використовується деревина тутового дерева, а його харчується листям шовкопряд, кокони якого і служать сировиною для виготовлення натурального шовку.

Заготівля сировини тутовника

Листя рослини можна збирати протягом всього періоду зростання і розвитку тутовника і висушувати на гори або під навісом, що кора заготовлюється початку сокоруху (ранньою весною), корені — пізно восени. В кінці червня-на початку серпня можна заготовляти ягоди тутового дерева. Після збору їх необхідно відразу ж відправити на переробку, так як дріжджові грибки, що знаходяться на поверхні плодів, викликають бродіння вже через добу. Саме з цієї причини висушити ягоди досить проблематично, але якщо все ж вам це вдалося — їх необхідно зберігати у щільно закритій тарі, так як вони дуже швидко вбирають воду, що, в свою чергу, призводить до псування сировини.

Лікувальні властивості дерева тутовника

Хоча тутовник і не відноситься до числа лікарських рослин, коріння, кора і ягоди з давніх пір використовувалися для терапії різних хвороб. Шовковиця володіє широким спектром корисних властивостей і багатою мінерально-вітамінним складом, завдяки чому ягода знайшла застосування в народній медицині. Крім того, шовковиця використовується в області кулінарії: ягоди готують різні сиропи, желе і компоти.

Хімічні властивості сировини

Какими лечебными свойствами обладает тутаПлоди тутовника синтезують у собі практично всі необхідні організму людини вітаміни, а також накопичують мікро – і макроелементи, що сприяють нормальному функціонуванню всіх систем і внутрішніх органів. За твердженням народних цілителів, ягоди шовковиці сприяють підвищенню імунітету, а також з’єднання їдений за сезон 1 склянку плодів тутового дерева послужити надійним захистом від захворювань підшлункової залози і нирок.

Хімічний склад ягід білої та чорної шовковиці має деякі відмінності. Так, білі плоди відрізняються підвищеною концентрацією вуглеводів, а в чорних ягодах накопичується більше органічних кислот і заліза.

Фармакологічні властивості плодів тутовника

Органічні сполуки заліза, що входять до складу шовковиці чорної сприяють утворенню гемоглобіну, тому плоди успішно застосовуються в лікуванні залізодефіцитної анемії. Якщо анемія викликана нестачею вітамінів групи B, чорні ягоди тутовника також нададуть благотворний вплив на кровотворну діяльність.

Всі плоди, незалежно від виду, сприятливо впливають на серцево-судинну систему, тому широко використовуються при лікуванні серцево-судинних захворювань.

Ягоди шовковиці надають позитивний вплив на роботу органів ШКТ. Примітно, що недозрілі плоди, що володіють підвищеною концентрацією дубильних речовин, успішно використовуються при діареї, а дозрілі ягоди сприяють поліпшенню перистальтики кишечника і застосовуються як делікатний проносний засіб.

Тутовник робить позитивний вплив на підшлункову залозу, сприяючи підвищенню її ферментної активності. Крім цього ягоди мають сечогінну дію і стимулюють жовчовиділення.

Завдяки тому, що великим змістом цинку і хрому, листя тутовника широко застосовуються в терапії захворювань простати, а також входять до складу протидіабетичних зборів.

Кора гілок шовковиці надає стимулюючу дію на процеси регенерації тканин, кора з коренів рослини сприяє зниженню артеріального тиску, а також має відхаркувальні властивості.

Рецепти народної медицини

Сировина тутовника широко застосовується для лікування різних захворювань.

  • Шелковица - полезные свойства тутовникаВідвар кори гілок. Кору подрібнити. Забити 1 ч. л. сировини водою (250 мл) і варити 15 хвилин. Дати настоятися протягом години і приймати по 50 мл перед їдою 3 — 4 рази в день. Засіб має відхаркувальну і сечогінними властивостями. Відвар кору рослини також використовується в якості знеболюючого засобу. 10 гр. подрібненої сировини залити киплячою водою і настояти 1 рік. Для купірування больових нападів приймати по 20 гр. напою 3 рази на добу.
  • Відвар листя. Одну ст. л. сухого листя залити холодною водою (0,5 л), поставити на вогонь і довести до кипіння. Настоювати 30 хвилин. Відвар використовується при захворюваннях дихальних шляхів як відхаркувальний засіб. Схема лікування та ж, що і при використанні кору — по 50 мл перед їдою. При набряках ниркового і серцевого походження-відвар слід приймати перед сном. Засіб сприяє нормалізації частоти пульсу, а також з його допомогою можна швидко і ефективно позбавити хворого від задишки і усунути болі в серці. Крім цього, його можна використовувати для лікування опіків і ран у вигляді компресу. Відвар листя використовується для поліпшення стану хворого на цукровий діабет. Для цього подрібнені листочки тутового дерева додають у їжу. З цією ж метою можна приготувати лікувальний відвар. Двадцять гр. подрібненої сировини залити окропом (200 мл) і прокип’ятити на водяній бані, процідити. Вживати до їжі не більше 3 разів протягом дня.
  • Свіжий сік плодів тутовника. Використовується при лікуванні простудних захворювань та ангіни. Для цього необхідно розбавити сік з водою в пропорції 50/50, і отриманим розчином полоскати рот . Для лікування нежиті необхідно кожні 4 — 5 годин закапувати в ніс свіжий сік по 2-3 краплі.
  • Свіжі ягоди тутовника володіють ефектом бадьорості. У народній медицині плоди шовковиці використовуються також для підвищення працездатності. В цілях зміцнення витривалості і поліпшення самопочуття рекомендується їсти свіжі ягоди (не менше 1,5 кг) протягом трьох тижнів, розділивши обсяг на 5-6 прийомів.
  • Настій листя. Застосовується при підвищеній температури. Одну ст. л. сировини залити окропом і настоювати 2 години, процідити. Приймати кілька разів на добу по 50 мл настій ягід. Призначається при лікуванні простудних захворювань як потогінний і сечогінний засоби.
  • Дерево шелковицаМазь. Лікувальна мазь на основі кору тутовника застосовується для терапії захворювань шкіри (дерматити, екзема тощо), а також для лікування травматичних пошкоджень шкірного покриву (гнійники, порізи, опіки). 2 ст. л. кору подрібнити (бажано в кавомолці) і залити 100 мл соняшникової олії. Інгредієнти добре перемішати до отримання однорідної маси (якщо необхідно, можна додавати порошок кору невеликими порціями). Отриману суміш помістити в холодильник. Обробляти уражені ділянки шкірного покриву 4 — 5 разів на добу.
  • Антидіабетичний збір. До його складу входять листя чорниці, кукурудзяні рильця, стручки квасолі, листя тутовника. Всі компоненти беруться в рівному співвідношенні. Сировина ретельно подрібнити і перемішати. Одну ст. л. приготовленої суміші залити окропом (250 мл), варити 1-2 хвилини, настоювати 2 години, процідити. Вживати 2 — 3 рази в день.
  • Сироп шовковиці. Застосовується при лікуванні простудних захворювань, а також при тривалих маткових кровотечах у жінок.

Тутовник практично не має протипоказань до застосування. Єдиною перешкодою використання шовковиці може служити індивідуальна непереносимість організму. Крім того, не рекомендується застосовувати сировину тутового дерева, зібране поблизу доріг.

Розмноження тутовника

Шовковичне дерево розмножується наступними способами:

  • Как ухаживать за тутовым деревомНасіння. Селекціонери застосовують такий метод з метою адаптації тутовника до суворих умов півночі або для вирощування підщепи. Насіння перед посівом необхідно стратифікувати протягом двох місяців. Якщо насіння сіються без попередньої підготовки — перед посадкою їх слід замочити на 3 дні. Посів потрібно проводити ранньою весною.
  • Вегетативний спосіб. Рослину можна розмножувати щепленням, зеленими живцями, відводками (для плакучої шовковиці) і порослю. Культурні сорти зазвичай розмножують щепленням. Для цього використовується окулірування. Підщепа береться від білої шовковиці. Щеплення слід робити тільки тоді, коли у щепи добре визріють нирки.

Отже, сировина тутового дерева має широке застосування практично у всіх галузях народного господарства, а лікувальні властивості тутовника добре відомі і що часто застосовуються лікарями у всьому світі. Дотримуючись вищевказаних порад і рекомендацій, ви не тільки зможете поласувати смачними ягодами шовковиці, але і з їх допомогою знайті здоров’я і гарний настрій.

Шовковичне дерево

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.