Шпинат: що це таке, користь і шкоду, фото продукту

0

В чем подьза шпинатаСеред всіх рослин шпинат відноситься до числа тих, які не потребують особливого представлення. Це один з яскравих представників родини Лободових. Напевно в дитинстві багато хто з нас бачили мультфільм про моряка Папая, який ставав неймовірно сильним після чергового поїдання банки шпинату. Вперше цю рослину було виявлено на близькому Сході.

Шпинат відрізняється різноманітною формою листя, які можуть змінюватися від трикутно-каплевидної до довгасто-яйцевидної. Також залежно від сорту мінливою може бути і поверхня, яка буває гладкою або зморшкуватою. Різноманітною є і забарвлення шпинату: зустрічаються види рослин, які можуть мати широку колірну палітру, починаючи блідо-зеленої і закінчуючи темно-зеленою.

Як вибрати і зберігати?

Щоб бути впевненим у якості шпинату, він повинен бути свіжим. Це можна визначити по пружності листя, наявності у них білі-зеленого забарвлення, а також характерному хрускоту, виробленому ними при натисканні. Якщо в процесі огляду ви виявите плями, потемніння, сухі кінці або потемнілі стебла, то, значить, перед вами зіпсоване рослина. Також не варто ризикувати і купувати шпинат, у якого м’яка які листя або вони встигли зів’янути.

Оскільки шпинат не довго зберігає свіжість, не рекомендується його купувати на тривалий термін. Принісши додому, листя рослини потрібно поставити в ємність з водою в холодильник, де їх можна тримати не більше 2 днів. Також можна скористатися іншим способом щодо продовження свіжості шпинату — для цього рослина загортають у поліетиленовий пакет. Не варто мити шпинат перед закладкою на зберігання. Тоді він з кожним днем буде втрачати все більше корисних властивостей. При необхідності шпинат можна піддати заморожуванню, що дозволяє збільшити термін його зберігання до 2 місяців.

Корисні властивості сірого шпинату

Свойства шпинатаБагато споживачі цінують шпинат з-за присутності в ньому безлічі різних вітамінів і мінералів, яких потребує людський організм на протязі всього свого життя. Люди, в меню яких постійно присутня ця рослина, відзначають поліпшення роботи нервової системи. Також вони надовго позбавляються від безсоння, втоми і стресу. Відчути полегшення при регулярному вживанні шпинату можуть люди, які страждають гіпертонією, анемією і діабет.

Це рослина дуже багата білком, який дозволяє уникнути розвитку сліпоти і позитивно впливає на роботу організму. Також у його складі присутній залізо, в якому особливо потребують люди, які мають проблеми крові та анемію. Цей елемент дозволяє відновити процес кровотворення і покращує якість крові.

Користь шпинату

Фото цієї рослини у більшості не здатні віклікаті до нього високого інтересу. Адже мало хто знає, якими позитивними властивостями володіє шпинат. Причому останні пов’язані з присутніми у його складі вітамінами:

  • Вітамін Що Він дозволяє зробити більш міцної кісткову тканину.
  • Вітамін А. Позитивно впливає на роботу очей, а також служити матеріалом для виробництва колагену, який потрібно шкірі. Також позитивним властивістю є здатність сповільнювати процеси старіння.
  • Вітамін С. Необхідний для підтримання на високому рівні імунітету організму, позитивно впливає на роботу мозку, також вітамін потрібен для правильного здійснення багатьох процесів в організмі.
  • Вітамін Е. Серед фахівців він відомий як вітамін краси, що не дивно, оскільки він необхідний для відновлення тканин і забезпечує необхідним харчуванням клітини.
  • Вітаміни групи В. Без нього неможливий процес відновлення м’язової тканини, тому він повинен обов’язково бути присутнім в організмі людей, що ведуть активний спосіб життя. Крім цього, він позитивно впливає на роботу нервової системи, репродуктивної функції і серця.
  • Вітамін Н. Необхідний для підтримки оптимального рівня цукру в крові, тому він обов’язково повинен бути присутнім в організмі діабетиків.

Серед інших корисних елементів шпинат також містить хлорофіл, який необхідний для попередження розвитку ракових захворювань та інфаркту. Також рослина багата міддю, користь якої полягає у підвищенні імунітету, а також стійкості організму до ультрафіолетових променів.

Шпинат по достоїнству оцінять люди, які приділяють особливу увагу своїй фігурі, адже це один з популярних низькокалорійних продуктів. У складі шпинату присутній калій, який крім поліпшення роботи серцево-судинної системи видаляє з організму надлишок рідини, а це забезпечує профілактику набряків і целюліту. Також в ньому міститься лютеїн, користь якого полягає в уповільненні процесів старіння. Шпинат обов’язково повинен бути присутнім в меню людей, що перенесли операцію або тяжке захворювання.

Шкода шпинату і протипоказання

Людям, які знають, як виглядає шпинат, слід бути обережними. Хоча ця рослина володіє багатьма корисними властивостями, проте не для всіх воно може бути безпечно.

  • Польза и вред шпината.виключити його з раціону доведеться людям, у яких є проблеми з нирками і жовчним міхуром;
  • також відмовитися від вживання його у великих кількостях слід людям, у яких порушений сольовий обмін;
  • погіршення самопочуття може спостерігатися у людей, у яких є порушення згортання крові, а також тим, хто приймає антикоагулянти;
  • також шпинат повинен відображатися в меню і тих людей, у яких порушена робота щитовидної залози.

Особливу увагу потрібно приділити зберіганню страв, приготованих з цієї рослини. Тримати їх у холодильнику можна не більше доби. Згодом у них утворюються азотисто-кислі солі, які можуть призвести до певних проблем зі здоров ям. У деяких випадках, якщо скуштувати таке блюдо, людина може отруїтися.

Використання в косметології

Как используется шпинат в косметикеШпинат відомий не тільки як продукт, що володіє цілющими властивостями, але може вікорістовуватіся в косметологічних цілях. Особливо у нього білі виражений омолоджуючий ефект. Ця рослина має тонізуючу, зволожуючим дією, здатне зробити шкіру більш еластичною, гладкою і чистою. Часто ця культура використовується в якості одного з компонентів для приготування лосьйонів, тоніків і масок для обличчя.

З інших особливостей варто відзначити відбілюючий дію. Познайомитися на особистому досвіді з цією властивістю можна, приготувавши наступну маску: для неї знадобиться одна столова ложка шпинату, стільки ж щавлю і кефіру. Всі компоненти змішують в блендері до однорідної маси. Далі нею покривають обличчя і шию і залишають на 20 хвилин. Після закінчення зазначеного часу маску змивають молоком.

Лікування

Також шпинат відомий і як один із засобів, що застосовуються в народній медицині. Рослина виділяється своїм протизапальною дією. Також воно має послаблюючу і сечогінну ефектом. Цілющими властивостями володіють як листя, так і насіння і коренеплоди. Приготовлені настої і відвари з цієї сировини допомагають усунути проблеми крові, легенів і ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Часто шпинат прописують людям, страждаючим гіпертонією, гемороєм, запорами і іншими проблемами.

Наявність у складі шпинату мінеральних солей дозволяє готувати з нього досить дієвий відвар. При його регулярному вживанні можна запобігти і навіть вилікуєте такі серйозні захворювання, як туберкульоз, онкологічні захворювання, також він корисний при зниженому імунітеті. Кашка зі шпинату може принести полегшення при судомах.

Використання в кулінарії

Еда живая и мертваяНевипадково це рослина носити звання «царя зелені», адже його можна зустріти в рецепти різних кухонь світу. Його можна вживати як в сірому, так і в обробленому вигляді. Тому вареним, тушкованим і запечених страв він додає незвичайний смак. Шпинат також може вікорістовуватіся в якості добавок в салати, перші страви і гарніри. Часто його використовують для приготування соусів, приправ і як доповнення до м ясних страв. Є чимало любителів шпинату, які використовують його в якості начинки для випічки.

Бекон, томати, сир і горіхи набувають ще більш приємний смак, якщо їх податі разом зі шпинатом. Знаходить застосування і сік цієї рослини, яким замінюють багато хімічні барвники при приготуванні морозиво, кремів, тіста тощо

Корисні поради

Якщо вам випала можливість придбати шпинат на ринку, то вам напевно будуть корисні наступні поради по його використанню:

  • Для нарізки шпинату треба взяти його листочки, скласти вдвічі, а потім відрізати корінці. Але викидати їх не слід, оскільки їх можна додати в бульйон.
  • Дещо інакше, ніж більшість продуктів потрібно мити шпинат. Для цього доведеться набрати в підходящу ємність води. Спершу треба тільки сполоснути листя, що допоможе очистити їх від піску. Далі їх складають у друшляк і дають стекти води.
  • Якщо ви хочете нарізати рослина у вигляді вузьких смужок, то вам потрібно взяти 5 листочків, згорнути їх у трубочку, і тоді ви зможете легко розрізати їх упоперек.
  • Якщо вам потрібно зварити шпинат, то вам потрібно глибока ємність з невеликою кількістю води, яку надавати на вогонь і доводять до кипіння. Далі в неї укладають тонким шаром листя. Листю потрібно дати покипіти протягом 2 хвилин. Потім кришку відкривають, шпинат помішують і залишають ще на одну хвилину. Потім листя потрібно витягти і покласти в друшляк, щоб видалити з нього всю рідину. Далі до них додають одну чайну ложку рослинної олії, 0,5 чайної ложки солі і 1 / 4 чайної ложки чорного перцю.

Вирощування шпинату

Выращивание шпинатаШпинат належить до холодостійких культур. Мінімальною для проростання насіння є температура 3-4 градуси. І хоча батьківщиною рослини є південна країна, проте його сходи не гинуть навіть при заморозках до — 5 градусів Цельсія. Восени можна спокійно садити повністю сформовані розетки. Завдяки сніговому покриттю вони спокійно переживуть зиму.

Багато займаються вирощуванням шпинату для отримання першого врожаю перед посадкою теплолюбних культур, а також після збирання зелених. Також для багатьох він служити просто ущільнювачем. Причому в цій якості він може використовуватися на кожному городі, оскільки відмінно сусідить з будь-якими рослинами.

Найкраще він зростанні на родючих грунтах, багатих органікою. Дуже важливо, щоб вони добре утримували вологу. На протязі всього періоду вегетації рослини потребують в постійному розпушуванні. Отримати хороший урожай цієї культури можна, лише якщо забезпечити їх поливом. В цьому плані доглядати за шпинатом нескладно, оскільки його можна поливати два-три рази на тиждень, витрачаючи 3 л води на погонний метр рядка. Якщо підтримувати оптимальну вологість ґрунту, то це допоможе не допустити стеблування посадок.

Висновок

Шпинат є однією з найпопулярніших культур, яка відома багатьом людям. Цінується ця рослина не тільки через корисних властивостей, але і з-за цілющого впливу, тому його часто використовують в медицині. Тому не дивно, що багато людей намагаються саджати на своїй ділянці цю культуру. Причому в цьому плані він виправдають очікування, оскільки не створює проблем у догляді. Після посадки шпинат може витримати несильні заморозки, тому ще до першої хвилі врожаю можна отримати соковиті стебла шпинату.

Шпинат корисний продукт

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.