Сівба редиски в теплиці – вирощуємо ранні коренеплоди

0

Когда сеять редис в теплицеСеред садівників-городників склалася думка, що зима – це сезон, коли овочеві культури можна вживати тільки у вигляді консервації або солінь. Проте зовсім необов’язково чекати поки погода дозволить висадити рослини у відкритий грунт. Відмінною альтернативою побалувати своїх рідних свіжими дарами природи, зірваними прямо з грядки взимку, є вирощування овочевих культур в тепличних умовах.

Вирощування редиски в теплиці

Когда и как сажать редисОсобливо невибагливий в цьому плані редис – технологія вирощування, якого не викликає особливих труднощів навіть у городників-любителів. Коренеплід дозріває досить швидко, та й навряд чи можна уявити більш раннє весняне страву зі свіжих овочів, ніж салат з редискою. Плюс до всього редис багатий на різні мінерали і вітаміни групи A і С.

Даний овоч, по праву можна назвати самим невибагливим коренеплодом. Трохи тільки зійде сніг, відразу можна сіяти насіння редиски у відкритий ґрунт. Навіть слабкий мороз не зашкодить йому, а щоб отримати максимально ранні врожаї можна вирощувати редиску в теплиці.

Позитивні властивості редиски

Редис відноситься до однорічним рослинам, які висаджують раніше інших овочевих культур. Після закінчення всього півтора місяці можна насолоджуватися першим урожаєм корисного, а найголовніше смачного коренеплоду.

До складу редиски входить маса корисних компонентів починаючи від клітковини, кислот на органічній основі, магнію, калію і закінчуючи корисними вітамінами групи C і A, а також іншими мікроелементами, необхідними для правильної життєдіяльності організму людини.

Ця овочева культура, має порівняно м’якими смаковими якостями, з невеликою гіркуватістю. Саме тому вона припала до смаку багатьом городникам, які вирощують на присадибній ділянці, в теплиці. При цьому редис, вирощені в тепличних умовах, дозволяє насолоджуватися його смаком протягом круглого року.

Специфіка вирощування

Цей коренеплід хоча і невибагливий у догляді, але все ж таки віддає перевагу для вирощування місця з великою кількістю світла і тепла, як в принципі і інші овочеві культури. Відсутність мінімальних вимог для зростання редиски призведе до того, що плід виростить дрібним. Хочеться відзначити, що тепличний спосіб вирощування редиски вимагає наявності додаткового освітлення.

Посев семян редиса в тепличный грунтЯкщо говорити про температуру, редиска досить невибаглива до неї. Вона легко переносить мороз до 3°C. Але при температурах вище 25°C, плоди починають в’янути і стають порожніми всередині. Оптимальним температурним режимом для вирощування редиски вважається 18-20°С.

Для отримання хорошого врожаю важливо правильно вибрати грунт. Посів редиски в кислий грунт, може призвести до захворювання кілою. Також потрібно приділити особливу увагу, наявності високої кількості азоту і калію в землі. Інакше плоди можуть не визріти, а листя забарвиться в рожевий відтінок.

Підготовка грунту

Підготовка грунту – один з найбільш важливих етапів. Від того, наскільки якісно він пройде, буде залежати урожай особливо зовнішній вигляд і смак коренеплодів овочевої культури.

  1. Підготовчий етап потрібно проводити завчасно, приблизно за півроку до висадки насіння. Для цього потрібно в першу чергу перекопати грунт, потім додати в неї добрива багаті на мінерали. Матеріал для підживлення має складатися з 40 гр фосфатів змішаних з 15 гр хлориду калію.
  2. Потрібно переконатися, що грунт, в яку буде проведена висадка редиски, має нейтральні показники кислотності. В кисле середовище, доцільно додати приблизно відро, можна трохи більше, компосту на квадратний метр грунту. Це дозволить гарантувати високу врожайність овочевої культури.
  3. Можна приготувати і грядку під посів насіння. Її ширина повинна змінюватись до одного метра, а грунт повинен бути рихлим і вологим.

Підготовка та вибір посадкового матеріалу

Перш ніж почнеться посадка редиски в теплиці, важливо ретельно вибрати і підготувати посівний матеріал. При цьому основну увагу потрібно зосередити саме на сорт овочу:

  • Ультраскоростиглий сорт – період визрівання, якого становить менше місяця (18-25 доби). При цьому найбільш популярні серед городників, вважаються сорти: «Дитячий F1», «20 днів» та інші.
  • Ранньостиглий сорт — дозрівання коренеплодів відбувається протягом 25-30 днів. Тут популярністю користуються сорти: «Зоря», «Рубін», «Камелот» і тому подібні.
  • Середньостиглий сорт, вегетаційний період якого коливається від 30 до 40 діб. Кращі сорти редиски: «Бурулька», «Червоний велетень», та інші.
  • Пізньостиглий сорт дозріває понад 40 діб. До цієї категорії можна віднести сорт «Дунганскій» і «Зеніт».

Хочеться відзначити, що існують сорти, виведені спеціально для вирощування редиски в теплиці, до яких можна віднести Ранній червоний», плодоносить протягом цілого року. Головне – створити відповідні умови.

Виды сортов редиса для теплицНезалежно від обраного сорти, вирощування редиски в теплиці починається в останні місяці зими. Однак на першому етапі, потрібно підготувати саму теплицю, яку накривають поліетиленовою плівкою. В такому стані вона повинна пробути певний час, що дозволить прогріти грунт. При необхідності можна провести підготовку грядки.

Самі насіння редиски потрібно відібрати, краще це зробити завчасно. Кращими вважаються великі насіння діаметром 3 мм. Такий матеріал для посадки дасть дружне дозрівання врожаю, а плоди будуть великими і рівними. Також важливо щоб посівний матеріал не був прострочений. Дрібні або прострочені насіння не дадуть бажаного результату, а вирощена редиска буде невеликою і гіркою.

Перед безпосередньою посадкою насіння їх можна помістити у вологу тканину, щоб вони проклюнулися, а щоб уникнути зараження сіянців, «сухою гниллю», насіння прогрівають у 50 градусній воді протягом 20 хвилин. Це також дозволить отримати більш ранні сходи.

Посів насіння

На етапі вибору якісного посівного матеріалу, насіння можна просіяти через сито з отворами невеликого діаметра (до 3 мм). Так можна швидко вибрати якісні зерна редиски. На наступному етапі насіння обробляють розчином перманганату калію і води.

Цією процедурою краще не нехтувати, так як розчин марганцю вбиває різних паразитів і запобігає утворенню хвороб. Посадка редиски виконується вручну з кроком в 1,5 сантиметра між майбутніми плодами і приблизно 7 см між сусідніми рядами.

Завдяки такому способу вирощування не знадобитися проріджування зійшли насіння в майбутньому. При цьому не слід занадто заглиблювати зміна в грунт. Достатньо їх просто присипати сантиметровим шаром грунту.

Догляд за редисом в теплиці

Після посіву садивного матеріалу, він вимагає до себе правильного догляду, щоб урожай вийшов великим і соковитим. Успішним урожай буде, якщо в теплиці підтримуються оптимальні умови – температура і вологість. При спорудженні теплиця з дотриманням усіх технологій, добитися цього просто.

  1. Выращивание редиса своими рукамиВажливо, щоб температурний режим у теплиці коливався в межах від 16 до 18° C , а після появи перших паростків, температура знижується до 8°C. Завдяки цьому можна попередити витягування паростків вгору. Такий температурний режим підтримується протягом 4 діб, а потім знову підвищують температуру до 20°C в денний час, а вночі знову знижують до 8°С.
  2. Крім цього потрібно вчасно обробляти, грядку з редискою, тютюновим пилом і золою, змішаних в рівних частках. Це добре рятує овочеву культуру від шкідників.
  3. Потрібно звертати увагу наскільки густо проростуть сходи. Якщо вони будуть розташовуватися дуже близько один до одного, потрібно їх прорідити. Оптимальним буде, коли редиска зростає з кроком мінімум в 1,5 див. Якщо густина буде більше, то плід виростить дрібним.
  4. Поливати посіви потрібно по мірі висихання верхнього шару грунту. Проте робити це потрібно ретельно. Редиска є вологолюбною овочевою культурою. Оптимальною нормою є полив на глибину до 15 см. Полив проводиться один раз на 2-3 доби. У разі коли на вулиці стоїть спека, частота поливу збільшується. Якщо грунт засохне, то коренеплід буде порожнім і навпаки, якщо розвести болото, то він просто трісне.
  5. Потрібно удобрювати грунт з допомогою торфу або перегною. Для цього їх розсипають сантиметровим шаром на грядку.
  6. Після кожного поливу теплиця відкривається для провітрювання. В іншому випадку, з-за високого рівня вологи, редис може захворіти чорною ніжкою.
  7. При поливі коренеплодів доцільно підживлювати овочі добривами, до складу яких входить азот, в пропорції 20-30 гр на один метр квадратний.
  8. Також не варто забувати про своєчасну прополці і розпушуванні грунту.

Збір врожаю

До збирання редиски приступають, коли розміри коренеплодів досягнуть більше 2 см в діаметрі. Зазвичай збір урожаю відбувається у декілька етапів з перервою до 20 діб. Середня врожайність редиски на метр квадратний, досягає двох, іноді і більше кілограм.

Ще перед початком збирання врожаю, можна в міжряддях, посіяти нові насіння редиски. При цьому якщо був використаний варіант посадки 5×20 см, то посівний матеріал висаджується відразу на першому етапі збору коренеплодів. Таким способом можна отримати безперервний урожай редиски в теплиці.

Завдяки такій технології вирощування, можна збирати до 10-15 врожаїв, а це до 30 кг з одного квадратного метра. А враховуючи те, що редис овоч не з дешевих (навесні його вартість максимально велика), то можна не тільки забезпечити свою сім’ю вітамінами, але і при бажанні заробити трохи грошей на закупівлю розсади інших овочевих культур.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.