Сорти білокачанної капусти: фото та назви

0

Характеристика сортов белокочанной капустыЗа рахунок своєї гарної схоронності свіжа капуста майже цілий рік знаходиться на столі. Вибір сортів і різновидів білокачанної капусти дуже великий: від ранньої до пізньої; за вагою качана від 500 грам до 15 кілограм. По щільності капусти: від пухкої до щільної. Всього в нашій країні районировано 343 увазі, в тому числі і гібридів.

Посадка, догляд та фото сортів білоголової капусти

Описание способов посадки и ухода за белокочанной капустойРанні сорти використовуються для вживання у вареному, тушкованому, свіжому вигляді: в пиріжках, борщі, салати і т. д.

У середньому регіоні капусту вирощують за допомогою розсади. Годину висіву насіння ранньостиглої капусти — середина березня, пізньостиглої — кінець березня, середньостиглих — початок травня.

Для посіву бажано підбирати легкий од і зволожений грунт. Глибина посадки насіння кілька сантиметрів, посів глибше затягує терміни освіти східців. Насіння швидко починають рости і розвиватися.

Спочатку необхідно чітко стежити за вологістю грунту і при необхідності здійснювати полівін. Як правило, сходи білокачанної капусти проявляються вже через п’ять днів. При утворенні декількох листків капусту пікірують і переміщують у різні ємності.

Загалом, приблизний вік розсади, придатного для посадки, повинен бути 1,1−1,5 місяця. За цею годину у капусти зобов’язана перебувати до шести листя і розвинене коріння.

Оптимальний час посадки сіянців білокачанної капусти в нечорноземної ґрунті:

  • для пізніх сортів — кінець травня;
  • для ранніх сортів — кінець квітня;
  • для середньопізніх сортів — середина травня.

Сіянці краще всього висаджувати у похмурий день. Як правило, між рядами роблять дистанцію 65-75 см, а в рядку 30-45 див. Під час висадки сіянці заглиблюють в землю до першого листочка. Зволожений грунт мульчують торфом.

Догляд за білокачанної капустою полягає у розпушуваннях, прополюванні, поливі і видаленні шкідників. Грунт розпушують глибиною 6-7 см, а глибину подальших разрыхлений проводять до 11-14 див. Глибина розпушення відбувається з урахуванням ґрунтових і погодних умов. При недостатній кількості опадів ґрунт розпушують дрібніше, при надмірному — глибше.

Цей овоч позитивно реагувати на підгортання. Кількість підгортання буде залежати від розміру кочеригі. Гібриди з невеликою кочеригою треба підгортати тільки раз, з високо — кілька разів. Спочатку підгортання проводять на початку інтенсивного росту розетки приблизно через місяць, а подальші — до з’єднання єднання листя.

Сорту і якості білокачанної капусти

Що щодо вибору ранніх сортів білоголової капусти, то потрібно звернути увагу на наступні види.

Білокачанна капуста Симпатія-F1. Придатна до споживання через 3 місяці. Круглий овоч, вагою 1,5−2,3 кг. ранньостиглий, тривалість добре дозріває, стійкий до потріскування, транспортабельний, добре адаптується до місцевого клімату і показує гарні врожаї.

Сеньйори-F1. Збирання врожаю білокачанної капусти можна вже робити через три місяці. Цілий качан, вагою 1,5−2,1 кг, щільний, з тонкої структурою всередині і чудовими смаковими властивостями. Цей сорт стійкий до розлому качанів при активному зростанні.

Спринт-F1. Стиглість врожаю відбувається через 2,5 місяці. Цілий качан, з невеликою внутрішньої кочерыгой, має досить щільну структуру. Вага 0,5−1,5 кг. Стійкий до руйнування. Щодо одночасне дозрівання качанів.

Середньоранні сорти білокачанної капусти

Методы выращивания среднеранних сортовДля вживання в свіжому вигляді в середині літа відмінно підійдуть середньоранні віді сорти капусти.

Отаман-F1. Час від посадки зняття врожаю два місяці. Має підняту розетку. Качан округлий, на зрізі білого кольору. Вага 1,2−1,7 кг Приємний на смак. Цей сорт найбільш стійкий до фузаріозного у янення. Найкраще вживання у свіжому вигляді.

Фрейліна-F1. Цей сорт дозріває через 100-120 діб після утворення пагонів. Смороду круглої форми, вагою 1,2−1,7 кг з щільною структурою всередині. Капуста характеризується відмінною адаптивністю до кліматичних умів, хорошим врожаями, чудовим смаком, стійкістю до розтріскування.

Середні сорти білокачанної капусти

Ці овочі використовуються для вживання свіжими з вересня по кінець жовтня, придатні для закваски.

Реванш-F1. Час від посадки сіянців до зняття врожаю 80-95 доби. Капуста круглої форми, на зрізі має білий колір. Чудові смакові властивості. Вага понад 2,5 кг. Найкраще для свіжого вживання. Погано піддається шкідниками і захворювань.

Графиня-F1. Час від посадки сіянців до зняття врожаю 80 днів. Качан округлої і невеликий форми, щільний, вагою до 3,5 кг, з гарним смаком і структурою, на зрізі має білий колір. Сорт характеризується одночасним достиганням, стійкістю до зараження трипсом і фузаріозного у янення, застосовується для переробки та закваски.

Середньопізні сорти білокачанної капусти

Характерной описание среднепоздних сортов белокочанной капусты и способов выращиванияЦя капуста в собі поєднує відмінну врожайність, а також високу якість плодів. Завдяки підвищеному кількості цукру та інших речовин цей сорт ідеальний для свіжого вживання і закваски.

Княгиня-F1. Від посадки сіянців до зняття врожаю 110-125 днів. Сорт одночасний в дозріванні, стійкий до розтріскування, відмінно транспортується. Невеликий качан, вага 3,1−3,5 кг, круглої форми, з хорошою щільною структурою. Застосовується для свіжого вживання, закваски і зберігання протягом 100 днів.

Застільний-F1. Достигає через 110-120 доби після посадки розсади. Качан сплюснутої форми, вагою 3,6−5,2 кг, з щільною структурою. Характеризується одночасним утворенням врожаю і підвищеною стійкістю до розтріскування. Сорт відмінно підходить для закваски та свіжого споживання з жовтня по грудень. За дегустаційному показником в заквашенном вигляді цей сорт перевершує всі інші вітчизняні і зарубіжні аналоги.

Симфонія-F1. Час від посадки сіянців до збору врожаю 125-135 доби. Качан округлий, з щільною структурою, на зрізі білого кольору. Вага приблизно 4,1 кг. Має чудовий смак. Сорт найбільш стійкий до потріскування, одночасно приносити врожай.

Флібустьєр-Ф1. Дозріває через 4 місяці після посадки сіянців. Краще всього для закваски з прибирання до закінчення зберігання і для свіжого вживання. Капуста стійко переносити фузаріозне у янення і некроз листя.

Якості пізніх сортів білоголової капусти

Ця капуста цінна хорошим урожаєм, а також тім, що організує надходження свіжих овочів протягом усього холодного періоду.

Купідон-F1. Дозріває через 4 місяці після посадки сіянців. Качан круглий і досить щільний, середнього розміру, вагою 3,1−3,5 кг. Має чудові смакові властивості. Пластичний сорт, з одночасним дозріванням врожаю, стійкий до фузаріозу. Можна використовувати для свіжого вживання, закваски та зберігання (до березня).

Гарант-F1. Від посадки сіянців до збирання 4 місяці. Качан вагою 2,2−3,2 кг, щільний, з чудовими смаковими властивостями. Сорт досить стійкий до ряду захворювань. Найкраще підходить для закваски з часу прибирання до завершення зберігання.

Арктика-F1. Дозрівання капусти відбувається через 112-120 доби після посадки сіянців. Качан невеликого розміру, щільний, округлий, вагою 2,3−3,1 кг, з чудовими смаковими властивостями. Сорт стійкий до ряду захворювань. Може зберігатися у свіжому вигляді до наступного врожаю.

Бомонд Arpo-F1. Час від посадки сіянців до зняття врожаю 4 місяці. Білокачанна капуста круглої форми, досить щільна, з хорошою структурою, середнього розміру, вагою 3,4−4,1 кг Характеризується відмінною стійкістю до березня, стійкістю до некрозу листя. Чудові смакові властивості.

Морозко. Час від посадки до збирання 5 місяців. Качан округлий, вага 2,3−3,1 кг, досить щільний, з відмінними смаковими показниками. Капуста характеризується стійкість до розтріскування і відмінною збереженням. Найкраще підходить для тривалого зберігання.

Нові сорти білокачанної капусти

Описание отечественных и зарубежных сортов гибридной белокочанной капустыДачники часто досить консервативні покупці різних сортів, альо сьогодні з’єднання явилося безліч хороших вітчизняних гібридів, які дозволяють організувати потік свіжої капусти цілорічно.

Однак у будь-якої іноземної транснаціональної фірми є свій асортимент, який дає можливість організувати цей потік.

А якщо дачник хоче виростити білокачанну капусту, наприклад, найбільшу, на заздрість людям, на які віді потрібно звертати увагу? І що потрібно цим сортам?

Всі рекорди по вирощуванню гігантської білокачанної капусти отримували сорти Пышкинская. На цій основі розробили вид Московська пізня-15. А також інші великогабаритні віді:

  1. Тайнінское білокачанна.
  2. Московська пізня-8.
  3. Московська пізня-9.

З голландських аналогів можна виділити:

  • Ф1-Мензания білокачанна.
  • Ф1-Мегатон.

У Московській білокачанної капусти пізньої вага може бути близько 27 кг. Альо насіння при цьому необхідно сіяти в кінці березня, після 2 місяці вирощувати в парнику. Висаджують сіянці на початку травня в родючу навоженную грунт, створюючи площею підгодовування у радіусі 1 метр.

Захворювання білокачанної капусти

Возможные заболевания белокочанной капусты и способы леченияОсновна проблема минулого року — сильне зараження качана. Стійких до цієї хвороби сортів у вітчизняному сортименті капусти поки немає, але в закордонному існують. Це F1-Текіла і F1-Килатон. Але їх не варто вирощувати на одному місці два сезони поспіль.

Для південних районів основною проблемою було сильне зараження білокачанної капусти трипсом, тому з’єднання явилася проблема: по 15-20 разів обробляти першої сильно отруйними інсектицидами або вивести стійкі гібриди. Сьогодні їх ще немає, з іноземних підвищену толерантність мають F1-Агресора, а з російських — F1-Домінанта.

Часто цікавляться, чи існують сорти, які є можливість вирощувати при підвищеній температури і невеликій кількості води?

Селекція жаростійких видів ведеться давно, і їх в НДІ Красноморска виведено досить багато. Серед жаростійких сортів для тривалого зберігання відмінні результати мають російські віді капусти: Ф1-Орбіта, Ф1-Квартет, Ф1-Домінанта та іноземного: Тайфун, Помітно, Адаптер, Агресор.

При цьому потрібно зауважити, що жаростійкість і посушливість — це абсолютно різні ознаки. Посухостійкою капусти не буває. Та й чи потрібна вона, так як смачною і соковитою вона точно не буде.

Навіть жаростійкою білокачанній капусті потрібен полив, при цьому під час дощування урожай набагато краще, на відміну від крапельного поливу. Нестача води, наприклад, при тривалої посухи може призвести до того, що листя не вистачає кальцію, і вони вмирають.

Якщо цей розрізати качан, то будуть помітні шарі темних відмерлих листків. На збереження це не позначиться, але товарність значно падає. З російських пізніх гібридів підвищеною стійкістю до даного розладу можна виділити сорти Ф1-Домінанта і Ф1-Оріон.

Природно, може з’єднання явитися ідея, вирощувати в середньому регіоні південні чи голландські віді білокачанної капусти. Але оскільки вони розроблені в умовах нетривалого дня, то в столичному регіоні, в якому день більш тривалий, формуватися зав’язь буде пізніше. Качан може вирости досить великим, але порожнистим усередині, з витягнутою кочеригою, що знизить товарні властивості.

Переваги вітчизняних сортів капусти перед іноземними

Будь-який сорт має і плюси, і мінуси, які залежать від мети його селекції. Основне гідність іноземних сортів — чудова морфологічна однорідність, але ця ознака зовсім несвязан з врожайністю і абсолютно не виправдовує високу ціну насіння.

Сорти вітчизняних гібридів нехай і не такі однорідні, але мають чудову лежкість. Це важливо: більше 80% капусти вживають взимку.

Отже, як правильно вибрати белокочанный сорт капусти для вашої ділянки? Спочатку, дізнайтеся у більш досвідчених городників по сусідству, які сорти точно дають хороший урожай в конкретній місцевості. Головний акцент зробіть на них, а заради експерименту підбирайте, що вам сподобається.

Альо все ж, нехай ваша душа орієнтується на різновиди капусти російського виробництва або іноземні, які спеціально районовані для цієї смуги.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.