Технологія посіву, вирощування і догляду за морквою

0

Выращивание морковиМорква є дуже корисним коренеплодом. В ній містяться вітаміни допомагають при захворюваннях очей і шкіри, а також відмінно зміцнюють імунну систему. Морква використовується для приготування різноманітних страв. Коштує вона недорого, і у більшості людей є можливість купувати її постійно. Однак, краще самому виростити її без використання різних шкідливих хімікатів.

Грунт для посадки моркви

Багатий урожай моркви збирають, застосовуючи для цього прості секрети догляду та вирощування, наведені нижче.

Де садять морква

Полив морковиНайголовніше, потрібно знайте місце під посадку моркви. Для цього вибирають освітлене, рівне і відкрите місце. Не можна садити її на одному місці кілька років поспіль, тому що грунт виснажується на вміст поживних речовин та врожайність рік від року буде падати. До того ж у грунті за цею годину накопичуються шкідники та захворювання, які можуть погубити моркву. Якщо ж місце для посадки дуже хороше, то в черговий раз її можна використовувати через три роки. Найкраще місце для посадки моркви таке, де раніше росла картопля, боби, капуста.

Підготовка грунту

Морква дуже вимоглива до якості грунту. Бажано, щоб це була суглинистий земля. Готувати її необхідно з осені. Землю очищають від каменів, які заважають росту коренеплодів. Потім грунт перекопують, щоб до весни вона усталилася. Копати треба досить глибоко. Неглибока копка сприяє тому, що коренеплоди можуть дорости до кулі не вскопанной грунту і оберуть новий напрямок росту. Після того як ділянка буде перекопана, необхідно скористатися граблями, щоб вирівняти землю.

Добриво грунту

Красивая морковьГрядку перед посівом готують за 2-3 дні. Орієнтуючись на якість ґрунту, по весні в неї додають органічні і мінеральні добрива.

Якщо грунт торф’яна, то на 1 м2 застосовують:

  • 5 кілограм грубозернистого річкового піску;
  • 3-5 кілограм гнойового перегною;
  • відро глинистої або суглинному землі.

Також додають мінеральні добрива: чайну ложку натрієвої селітри або сечовини, столову ложку суперфосфату у вигляді порошку і хлористий калій.

Після того як ці компоненти будуть додані в грунт, її перекопують, роблячи поверхню рівною. Грядку необхідно політи таким розчином: на відро теплої води використовують чайну ложку мідного купоросу, стакан кашкоподібного коров’як яку і розмішують. Щоб волога не випарувалася і збереглося тепло, використовують поліетиленову плівку для покриття грядки.

Якщо грунт глинистий і подзолистая, на 1 м2 застосовують:

  • 2 відра торфу і грубозернистого піску;
  • відро перегною;
  • 3-5 кілограм відпрацьованих тирси, бажано перегнивших.

Додають мінеральні добрива: столову ложку суперфосфату і дві столові ложки нітрофоска. Восени або навесні проводять вапнування ґрунту крейдою або доломітового борошном.

Якщо грунт легка суглинистий, удобрюють її також, але пісок не додають.

Для піщаного ґрунту застосовується торф, дернова земля (по два відра), відро деревної тирси і перегній.

Підготовка насіння моркви

Посев морковиДля посіву використовують тільки свіжі насіння. Вони сходять досить довго, зазвичай через два тижню після посіву. Це відбувається з-за того, що насіння містять ефірні масла, які не пропускають вологу, від чого гальмується процес набухання і проростання. Він починається тільки тоді, коли з їх оболонок змиються ці масла, тому в посуху морква проростає дуже довго. Щоб цього не допустити, насіння потрібно підготувати.

Спосібі підготовки насіння

Для швидкого сходів насіння використовують наступні спосібі:

  • Замочування. Насіння засипають у мішечки бувають з тканини і опускають в теплу воду на добу. Міняти її потрібно регулярно. Ще замочують у води, в яку додають деревну золу з розрахунку 1 столова ложка золі на літр води. Наприкінці насіння необхідно прополоскати в чистій води. Деякі садівники, щоб домогтися гарних результатів, разом із замочуванням застосовують загартовування. У цьому випадку мішечки бувають з насінням, кладуть у холодильник на 2-5 днів.
  • Термічна обробка. Мішечки бувають з насінням спочатку опускають в гарячу воду на 20 хвилин, а потім охолоджують в чистій холодній води протягом 2 хвилин.
  • Барботирование. Цей спосіб полягає в тому, що насіння замочуються у води, яка насичена киснем або повітрям. Ємність вибирають з неокисляющихся матеріалів. Для насичення води киснем використовують шланг, за допомогою якого подається повітря від компресора або кисневого балона. На кінець шланга повинен бути надітий фільтр з наждачного круга. У ємності має бути отвір для зливу води або сольового розчину. В процесі барботуванні вода рівномірно насичується киснем. Цей процес триває від 17 до 24 годин. Якщо замість кисню подається повітря, тривалість збільшується на третину.
  • Закопування насіння. Сухі насіння насипають в мішечок з тканини і на 10-12 днів закопують в землю на невелику глибину. Такий спосіб забезпечує схожість насіння на 4-5 день після висіву.

Також насіння перемішують з вологим торфом і кладуть у тепле місце на один тиждень. Там вони проростають і після цього їх використовують для посіву.

Який би спосіб не використовувався, необхідно після цього підсушити насіння моркви при кімнатній температури протягом 20 хвилин, а потім висаджувати в грунт.

Посів моркви

Прореживание моркови

Садівники рідко використовують розсаду моркви для посадки, віддаючи для цього насіння.

Посадку насіння у відкритий грунт здійснюється у такі рядки: в зиму – у другій половині жовтня і першій декаді листопаду, навесні – в третій декаді квітня, в першій декаді травня і в першій декаді червня.

Насіння моркви дуже дрібні, тому сіяти їх складно. Грядки повинні бути вузькими, не більше 4 смуг.

Якщо грядки призначені тільки під моркву, застосовують наступний метод посіву. На попередньо підготовлених грядках роблять борозенки з відстанню 15-20 сантиметрів. Потім їх поливають водою. Посипають попелом і висівають насіння на відстані два сантиметри один від одного.

Навесні висівають набряклі насіння на глибину 3-4 сантиметри. Потім борозенки посипають землею або перегноєм. Після закінчення посіву грядки накривають плівкою.

Під зиму насіння моркви висівають, коли температура ґрунту опускається нижче +5 градусів, на глибину в 2 сантиметри. Висівають ранні сорти, насіння при цьому повинні бути сухими. Товщина мульчуючого шару становить 3-4 сантиметри. При малосніжною зими грядки додатково вкривають шаром снігу, що дозволяє зібрати врожай на два тижню раніше.

Догляд за морквою

Доглядати за морквою треба при дотриманні певних умов.

  • Морковная грядкаТемпературний режим. Щоб прорости, насінню потрібна температура близько +5. А щоб нормально рости і розвиватися, коренеплодів потрібно +20 градусів. Морква не боїться заморозків і витримує низьку температуру до -4 градусів. Загинути може тільки тоді, коли температура нижче -6 градусів буде триматися довгий годину. Бадилля гине при -8 градусів.
  • Режим поливу. Погода і вік рослин впливають на обсяг та частоту поливів. Зазвичай морква вімагає поливання раз в тиждень. За 2 місяці до збирання врожаю починають поливати раз на два тижню. За 2-3 тижню до збирання врожаю поливати її вже не потрібно. Необхідно постійно стежити, наскільки зволожений грунт. Вона не винна буті суху і надмірно вологого. Надмірне зволоження призводить до загнивання моркви, а при посухи коренеплоди погано розвиваються.
  • Прополка. Морква сходити дуже повільно, і за цей час вся заростає бур’янами. Вони шкодять моркви, не даючи їй нормально розвиватися, тому від них треба позбавлятися. Спочатку прополюють грядки через 12 днів після того, як з’явиться перший справжній листків. Наступна прополка винна буті через 10 днів після появи наступного справжнього листка. Прополюють грядки після поливу або дощу, а також розпушують грунт і проріджують сходи.
  • Підгодівля. Після того як з’єднання з’являтися перші паростки, починають підживлення рослин, використовуючи водний розчин курячого посліду, перегною, золі або коров’як яку в пропорції 1:10. У разі потреби у процесі формування коренеплодів її повторюють. Ґрунт, що містить шар гумусу, нічим не підгодовують.

Щоб морква не росла дуже часто, її проріджують, роблячи відстань між паростками 3 сантиметри. Після цього її поливають.

Фахівці радять обробляти грунт, на якому посаджена морква, червоним меленим перцем. Такий спосіб приглушує специфічний морквяний запах і відганяє морквяних мух.

Фактори, що впливають на якість врожаю

Необхідно пам ” ятати, що на врожайність впливають багато факторів.

  • Морква любити світло. При його нестачі виростають дрібні коренеплоди.
  • Важкі глинисті, щільні і кам’янко янисті ґрунти сприяють тому, що коренеплоди починають розвиватися неправильно, приймаючи потворні форми.
  • Кислий грунт впливає на смак моркви, роблячи її несолодким.
  • Рідкі посіви і надмірне зволоження сприяють тому, що коренеплоди розростаються, грубіють і деформуються.
  • Не отримуючи достатня води, морква втрачає соковитість.
  • Внесення в грунт нового гною призводить до викривлення коренеплодів.

Шкідники моркви

Основним шкідником моркви є морквяна муха. Вона розмножується при теплій погоді з підвищеною вологістю. Її личинки вражають морква дуже сильно. Її листя при цьому набувають фіолетового відтінку.

Наступний шкідник – це зонтична моль. Метелики відкладають яйця на листки, з яких згодом з’єднання є гусениці. Вони обплутують листки павутиною і ними харчуються.

Морквяна листоблошка живиться соком листя молодої моркви, в результаті чого вони починають скручуватися, а урожайність при цьому падає.

Збір і зберігання врожаю

Моркву збирають восени. Головне встигнути до заморозків, інакше вона подморозится і буде погано зберігатися. Після того як морква викопають, необхідно обрізати бадилля. Морква повинна трохи відлежатися в купі і тільки після цього закладають на зберігання. Зберігають її в ящиках з піском або у банках з кришкою.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.