Умови вирощування стручкової квасолі і догляд за рослинами

0

Стручки фасолиЗелена стручкова квасоля, іноді ще звана спаржевої квасолею, являє собою недостиглі стручки квасолі звичайної. Квасоля є одним з найбільш популярних видів рослин сімейства бобових. Квасоля широко поширена як харчова культура в багатьох країнах світу.

Користь стручкової квасолі

Стручковая фасольВисока харчова цінність квасолі пояснюється тим, що в її плодах дуже високо вміст білків. За своїм складом білок квасолі досить близький до тварині, що визначає його високу харчову цінність, він засвоюється організмом приблизно на 75%.

Велика кількість вітамінів і мікроелементів робить квасоля незамінною на нашому столі. Завдяки вживання в їжу стручків квасолі організм отримує такі вітаміни, як С, А, Е, К, В1, В2, а також кальцій, калій, магній, залізо, фосфор, цинк, і фолієву кислоту.

Квасоля досить часто застосовується в дієтичному харчуванні, сприяє нормалізації серцевого ритму, рекомендується при атеросклерозі. Даними властивостями бобове зобов’язана значному вмісту калію.

Відома користь квасолі і при цукровому діабеті, так як вона сприяє зниженню рівня цукру в крові.

Залізо і фолієва кислота, що містяться в стручках, сприяє підтримці репродуктивної функції у жінок, а в процесі вагітності сприяє розвитку плода. Допомагає боротися фолієва кислота і з депресією, вона ж позитивно позначається на надходженні крові та поживних речовин в мозок.

Вміст вітаміну До поліпшує засвоєння організмом кальцію, що сприяє підтримці здоров’я кісток.

Значний вміст хлорофілу нівелює шкоду канцерогенів, що утворюються в разі приготування м’яса на грилі, що робить спаржеву квасолю чудовим гарніром. При цьому вживання квасолі не обтяжує їжу, в цьому випадку вона виступає більше в ролі зелені, ніж бобової рослини.

Високий вміст клітковини сприяє травленню і очищає кишечник від токсинів. Завдяки сечогінній дії спаржева квасоля виводить з організму шкідливі солі, показана при захворюваннях гіпертонічною хворобою.

Вміст лецитину дозволяє очищати стінки судин від склеротичних бляшок. Помічено, що зелена квасоля практично не схильна до поглинання з навколишнього середовища шкідливих речовин.

Вченими доведено суттєве зниження ризику утворення ракових пухлин.

Відомо також застосування квасолі і в косметичних цілях при приготуванні поживних масок для оздоровлення шкіри та усунення зморшок.

Вирощування стручкової квасолі

Выращиваем фасольКвасоля є досить невибагливою рослиною. Якщо дотримувати деякі правила посадки і догляду за спаржевої квасолею, вирощування її забезпечить рясний урожай корисного овоча.

З метою збільшення врожайності при вирощуванні квасолі варто ретельно підійти до вибору типу грунту та місця для посадки.

Найбільшою мірою для квасолі підійдуть грунти середньої вологості. Оптимальним буде середній суглинок. У вологих умовах та на заболочених ґрунтах рослини розвиваються набагато гірше і можуть бути схильні до різних захворювань.

Зелена квасоля любить добре освітлені і досить прогріваються ділянки, захищені від сильного вітру. В якості попередників оптимальними будуть такі рослини, як картопля, капуста або томати.

Підготовка та удобрення ґрунту

Першим етапом у підготовці грунту буде перекопування, яке проводять восени. Одночасно вносяться такі добрива:

  • органічні (гній) – до 6 кг на 1 кв. м. площі;
  • суперфосфат – 35 г на 1 кв. м.;
  • хлористий калій – 20 г на 1 кв. м.

Після цього грунт повинен перезимувати, а навесні в нього можна додати комплексну мінеральну підгодівлю з високим вмістом калію – 25 г на 1 кв. м. площі.

Підготовка і загортання насіння

Семена фасолиПідготовка насіння і садіння аналогічні іншим бобовим. Насіння попередньо піддають замочуванню. Деякі радять перед мочінням витримати насіння в розчині марганцівки протягом 20 хвилин.

Після прогріву землі на ділянці до температури 15-18 градусів пророслі насіння висаджують у грунт, заглиблюючи на 3-4 див. Необхідно виключити можливість повернення заморозків.

Потім грядку рекомендується присипати шаром перегною. Іноді після посадки грядки накривають плівкою. Для більшості регіонів оптимальним часом посадки вважається початок червня.

Найбільш сприятливою температурою для появи сходів вважаються 20-25 градусів. При цьому перші сходи з’являться вже на 10-20 день.

Відстань між рослинами визначається сортом квасолі. Більшу частину сортів можна розділити на дві групи:

  1. виткі;
  2. кущові.

Найбільш часто практикують посадку рядами. У випадку з кущової квасолею між рослинами витримують відстань 15-20 см, відстань між рядами становить близько 30 см. В’ється квасоля садять більш часто, ніж кущову, між рослинами проміжок становить 8-10 див.

Полив і підживлення

Уход за фасольюСтручкова квасоля є досить вологолюбним рослиною. Для отримання соковитих м’ясистих плодів стручкової квасолі вирощування її здійснюють з дотриманням регулярності поливу і забезпеченням достатньої для живлення кількості води. Слід уникати застою води в грунті після поливу.

В якості універсального складу для одночасного поливу та підживлення рослин можна приготувати спеціальний настій. Для цього в ємність, наполовину або більш наповнену травою і бур’янами, доливається вода. Суміш повинна настоюватися протягом тижня. При поливі на кожне відро води додається 1 літр поживного настою.

Непоганим варіантом для першого підживлення вважається розведений у воді і настояний пташиний послід.

Квасоля відноситься до рослинам, здатним завдяки особливим бактерій на коренях засвоювати азот з атмосфери. Але на початку росту рекомендується додатково внести азотні добрива для розвитку вегетативної маси.

Калій, магній і фосфор рослина може отримати з деревної золи.

Протягом вегетаційного періоду рекомендується провести дві або три мінеральні підгодівлі. Одна з них має припадати на період цвітіння і утворення зав’язі.

Догляд за рослинами

В цілому догляд за спаржевої квасолею в процесі вирощування досить простий. Головними його моментами є:

  • періодичний рясний полив;
  • розпушування ґрунту;
  • підгортання сходів;
  • періодична підживлення;
  • підв’язування рослин.

Про полив і підгодівлю розказано вище. Підгортання не тільки сприяє зростанню, але і забезпечує стійкість рослин від впливу вітру і дощу. Розпушування ґрунту сприяє надходженню повітря і вологи до коріння рослини, що сприятливим чином позначається на рості. Зважаючи на те, що квасоля є дуже високим рослиною, для нормального росту йому потрібна опора, тому рослини доводиться підв’язувати. Найбільш вимоглива до цього кущова. При надмірному збільшенні довжини рослини іноді практикують їх прищипування, щоб посилити формування стручків.

Хвороби і шкідники

Спаржева квасоля може бути заражена наступними хворобами:

  1. ФасольБорошниста роса. Грибкове захворювання. Ураження схильні листя і стебла. Виглядає як білий наліт, що складається з міцелію. В цілях лікування потрібна обробка препаратами сірки від 2 до 3 разів з інтервалом в 10-15 днів.
  2. Антракноз. Проявляється бурими плямами. Призводить до загнивання плодів. Передається з зараженими насінням і залишками хворих рослин. В якості профілактики ведуть відбраковування насіння і розсади. Для лікування проводять обприскування бордоською рідиною. Рекомендується обробка хлорокисью міді.
  3. Біла гниль. Призводить до розм’якшення або побелению стебел і бобів. В цілях боротьби видаляють уражені тканини, їх також можна присипати вугіллям або крейдою.
  4. Коренева гниль. Гине частина головного кореня. На заражених тканинах спостерігається наліт. Рослини в’януть. Для боротьби з хворобою можна продезінфікувати грунт. Сильно заражені листя або рослини цілком видаляють.
  5. Мозаїка квасолі. Забарвлення листя виглядає строкатою, у вигляді мозаїки. Місцями тканини аркуша зморщуються, утворюються здуття. Рослина сильно відстає у розвитку. Як профілактику застосовують захист від попелиць. Заражені рослини видаляють.

Також, можливо, поразка квасолі деякими шкідниками, серед яких:

  1. Слимаки. Для захисту від них рекомендується видаляти бур’яни, ліквідувати знаходяться в безпосередній близькості шкідників.
  2. Білокрилка. Невелика жовтувате комаха довжиною близько 1,5 мм з двома парами крил. Всмоктує сік з листя. Допомагає навіть просто обприскування водою або промивання листя. З хімічних препаратів, представлених у продажу, застосовуються Командор і Іскра-М.
  3. Росткова муха. Сіре комаха завдовжки до 5 мм з трьома коричневими смужками. Вражає насіння і сходи. Практикують створення найбільш сприятливих умов для розвитку сходів.
  4. Баштанна попелиця. Висмоктує сік з різних частин рослини. Переносить різні захворювання. В якості профілактики видаляють бур’яни. Пошкоджені частини рослин спалюють. Рекомендується запилення меленою сіркою. У разі появи обприскують карбофосом. Існують і народні рецепти боротьби (настої часнику, цибулиння та інші).

Збір і зберігання врожаю

Сбор фасолиПлодоношення зазвичай починається в липні і закінчується вже у вересні. Терміни освіти стиглих стручків залежать від сорту. Урожай доводиться збирати вибірково, суворо відстежуючи дозрілі плоди. Як правило, періодичність збору становить 1-2 рази на тиждень.

Найкращим часом вважається раннє ранок, коли ще не так жарко. Це перешкоджає в’янення зібраних стручків. Збір необхідно вести стручків стану молочної стиглості, щоб не допустити затвердіння зерен. Довжина плодів зазвичай становить від 5 до 15 сантиметрів. Існує закономірність, що стручки ростуть тим інтенсивніше, чим частіше видаляються дозрілі.

Звісно, найкращим варіантом є вживання зібраної квасолі відразу, В холодильнику стручки можуть зберігатися до 10 діб при температурі від +4 до +7 градусів. Якщо потрібне більш тривале зберігання, квасолю необхідно заморозити. Перед цим стручки необхідно ретельно промити і нарізати. Довжина нарізки не повинна перевищувати 2,5 див. Необхідно білити квасоля, опустивши в киплячу воду. Після цього потрібно остудити стручки. Далі, слід провести розфасовку в пакети або пластикові контейнери, які і поміщають в морозильну камеру.

Збір зерна для подальшої посадки

Сбор семян фасолиПрибирання кущів, залишених на зерно, починають, коли переважна більшість плодів досягне повної стиглості. Сигналом до цього служать отверділі зерна і підсохлі листя рослини. Зазвичай рослини висмикують із землі цілком, пов’язують і поміщають на дозрівання.

Іноді процес дозрівання може йти і на грядці, якщо дозволяє погода. Тоді під рослини розстеляють поліетиленову плівку, з якої потім збирають насіння, випали з растрескавшихся стручків.

Призначені для подальшої посадки зерна квасолі можуть зберігатися досить довго. Існують обов’язкові умови для зберігання посадкового матеріалу. Ретельна просушування перед закладкою на зберігання. Сушити зерна краще розсипом, щоденно перемішуючи.

Захист від комах. Не підходять мішечки і ємності, що забезпечують доступ ззовні. Оптимальним варіантом є скляні банки або ємності з можливістю відкачування повітря.

Сорти стручкової квасолі

В залежності від часу дозрівання врожаю всі сорти можна розділити на наступні групи:

  • Ранньостиглі (Кучерява овочева, Контендер, Оран). Урожай через 50-60 днів з моменту появи сходів.
  • Середньоранні (Грибовська 92). Урожай через 60-70 днів.
  • Середні (Тара). Урожай через 70-80 днів.
  • Середньостиглі (Гармонія, Рожева, Тираспольська). Урожай через 90-100 днів.
  • Пізні (Кочівник). Урожай через 110-130 днів.

На закінчення, можна сказати, що правила посадки і догляду за стручкової квасолею досить легкі. Дотримуючись цих правил в процесі вирощування квасолі, можна отримати хороший урожай непросто смачною, а ще й дуже корисною овочевої культури. Регулярне вживання спаржевої квасолі надає сприятливу оздоровчий вплив на весь організм.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.