Унікальна гарбуз — лагенарія пляшкова: фото та опис

0

Лагенария бутылочная тыкваДеякі городники в нашій країні знають про дивовижний рослині – лагенарії, і дуже даремно. В’єтнамський кабачок, індійський огірок, лагенарія змієподібна – все це назви одного унікального рослини з сімейства гарбузових, що відомо людям з античних часів. У стародавньому Китаї його навіть вважали царем всіх овочів. З лагенарії, вирощеної при імператорському дворі, виготовляли різноманітні судини. Отримати таку саморобку з рук китайського імператора вважалося великою честю.

А в країнах тропічної Африки та Азії з цього оригінального овоча і донині виготовляють ковші, миски, кухлі і т. д. В такому посудині вода довгий час залишається прохолодною, а молоко не скисає. Це пов’язаність язано з тим, що шкірка цієї гарбуза не пропускає тепло і практично не піддається впливу мікроорганізмів.

Як використовувати лагенарії

Переглянувши різні фото лагенарії, можна побачити, що рослина це – кучерява трав’яний яниста ліана, а вісь форма плодів у кожного сорту своя. Найпоширеніші – темно-зелені гарбузи, названі так завдяки тому, що вид їх чимось нагадує бутелі або вазу.

Використовувати рослину можна по-різному:

  1. Вживати в їжу.
  2. Прикрашати ділянку.
  3. Виготовляти незвичайні сувеніри та вироби.
  4. Використовувати в якості підщепи для інших гарбузових рослин.

Плоди лагенарії приємні на смак і володіють дієтичними якостями, які по достоїнству оцінять всі, хто стежить за своїм здоров ” ям. Молоді плоди вживають в їжу, як знайомі всім огірки, але краще блюдо з лагенарії це ікра. Готують її за тим самим рецептом, що і кабачкову, але вона виходить набагато смачніше. А ще цю гарбуз можна маринувати, консервувати, і навіть листя і молоді стебла годяться в їжу. У цієї рослини є одна незвичайна особливість. Його плоди можна зрізати не повністю, а частинами. Захотів поїсти – відрізав половинку гарбуза. Інша половина при цьому не загниє, а зарубцюється і продовжить рости.

Оптимальна довжина плодів – близько 50 см. У цей період їх м якоть ніжна, а шкірка – тонка. Альо чім довше овоч зростає і дозріває, тім більше пересихають тканини, а шкірка твердіє і поступово перетворюється в самий справжній панцир. Так що зрілі плоди йдуть тільки на виготовлення різноманітних сувенірів, є їх не можна.

Страви з лагенарії дуже корисні для організму, адже в них міститься магній, кальцій, залізо, вітаміни B 1, B 2, C, PP. Її рекомендують вживати при хворобах шлунка, серцево-судинної системи, печінки, сечового міхура і нирок. Це дивовижне рослина сприяє поліпшенню обміну речовин, виведенню холестерину з організму і навіть уповільнення зростання пухлин.

Декоративні властивості лагенарії

Свойства лагенарииВирощують лагенарії пляшкову не тільки заради плодів. Ця могутня тропічна ліана дуже красива і може використовуватися для прикраси ділянки. Листя у неї великі, бархатисті на дотик, з довгими черешками. Квіти – келихоподібні і досить великі. Але найцікавіше колір: світло-білий вранці квітка до вечора перетворюється в практично білий.

На жаль, вони швидко в’їхав януть, зате на місці опалих, відразу з’єднання являються нові, так що лагенарія до пізньої осені буде прикрашати ваш двір рясним цвітінням. Плоди також можна сформувати по своєму смаку, помістивши зав’язі в різні дерев’яна яні форми. Гарбуз буде рости, і приймати потрібний вам вид.

Коренева система лагенарії дуже потужна. Вона швидко нарощує повітряні і підземні корені. Головний корінь товстий і має довжину більше 80 см, а бічні – 3 м і більше. З цієї причини ліану часто використовують для підщепи при вирощуванні цінних сортів гарбуза, кавуна або дині.

Особливості вирощування лагенарії

Лагенарія – уродженка теплих тропіків, і з цієї причини дуже вимоглива до вологи, освітлення і температури. Найкраще посадити рослину в самому сонячному місці, надійно захищеному від холодних вітрів, адже навіть легкі приморозки завдають йому непоправної шкоди. Грунт повинен бути родючим, структурної, добре удобреному гноєм. А вісь у кислий грунт овоч краще не садити, він цього не любити. Погано позначиться на зростанні лагенарії і близьке розташування ґрунтових вод.

Готувати ідеальну грядку для тропічної гості потрібно з осені. Для цього, на 1 м2 землі вносять:

  • 1 столова ложка сульфату калію;
  • 0,5 склянки золі;
  • 2 відра гною;
  • 2 столова ложка суперфосфату.

Грядку, після внесення добрив, потрібно глибоко і ретельно перекопати.

Як підготувати розсаду

Выращивание тыквенныхНасіння лагенарії коричневі або світло-коричневі, досить великі і мають форму неправильного прямокутника. Їх шкірка дуже тверда, тому перед посівом їх потрібно замочити на півгодини в гарячій води, а після цього 2-3 доби пророщувати в сирих тирсі або мокрої тканини. Деякі городники, щоб істотно прискорити проростання насіння, підпилюють шкірку верхній частині насінини напилком, але робити це треба дуже і дуже обережно.

Коли насіння проклюнуться, їх садять в індивідуальні ємності або поживні стаканчики, об’єднання об’ємом близько 1 л, наповнені річковим піском і торфоперегнойной сумішшю у співвідношенні 1:2. В кожну ємність висаджують по 2 насінини на глибину приблизно 2 див. Потім майбутню розсаду накривають плівкою і ховають в теплі місце. Висаджувати насіння відразу у відкритий грунт не рекомендується, так як в нашому кліматі вони, швидше за все, не проросте.

При правильній комбінації вологи і температури днів через 10 рослина має даті перші сходи, і як тільки це станеться, плівку слід зняти, а всю розсаду перенести на сонячне підвіконня. Найслабше рослина з кожної ємності слід видалити, альо не висмикувати з землі, а обережно зрізати ножицями. Молоді саджанці потрібно регулярно поливати, використовуючи при цьому тільки теплу воду. А вісь удобрювати не слід, як і не слід тримати розсаду у ємностях більше 30 – 32 днів, щоб вона не переросла і не изнежилась.

Правильна висадка саджанців у відкритий грунт

Разнообразие тыквенныхЗа кілька днів до висаджування у відкритий ґрунт для лагенарії настає пора загартовування. Для цього ємності на деякий час виносять на свіже повітря і відкрите сонце. При посіві насіння слід враховувати, що пересаджувати рослини у відкритий грунт можна тільки тоді, коли ґрунт добре прогріється, і повністю зникне загроза заморозків, інакше лагенарія загине.

Якщо гарбуз проростала в поживних стаканчиках, то можна просто помістити їх в невеликі лунки і злегка присипати землею. А вісь із звичайних ємностей діставати розсаду треба дуже обережно, щоб не пошкодити чутливу коренєву систему. Занурювати в землю лагенарії слід до сім’ї ядольних листочків, якщо ж розсада переросла і досягла висоти понад 25 см, то присипати грунтом доведеться майже весь стебло, залишивши на поверхні лише верхівку. Землю біля лунок потрібно гарненько притиснути руками, і мульчувати перепрілим компостом і перегноєм. Якщо вночі ще буває прохолодно, гарбуз потрібно вкрити ящиками або плівкою. Ідеальне відстань між рослинами – 1 м. Цього цілком вистачить для нормального росту і розвитку.

Лагенарії гарбуз зовсім не обов’язково вирощувати на спеціально відведеній ділянці. Навпаки, багато садівники розміщують її біля альтанок і парканів. Таке рішення дає подвійну користь: по-перше, не доводитися майструвати для ліани спеціальні опори, а по-друге, так лагенарія прикрашає ділянку не гірше декоративних витких рослин. Можна посадити її біля старого дерева, і пустити батоги вгору.

Далі доглядати за лагенарией нескладно. Вона чудово переносити спечу і засуху, правда, ріст плодів і пагонів зменшується. Щоб уникнути цього, рослина рекомендується поливати хоча б три рази в тиждень, а краще – частіше. Для поливу використовується тільки тепла вода.

Посадка лагенарииКвіти на ліані розкриваються тільки ввечері і запилюються нічними комахами, але досвідчені садівники радять не покладатися на випадок і запилювати рослина вручну. Це дуже просто. Досить зібрати пензликом або ватною паличкою пилок з чоловічої квітки і перенести її на жіночий. Процедуру слід проводити в ранкові або вечірні години.

Отримані зав’язі дуже швидко ростуть, і через два тижню їх вже можна вживати в їжу. Якщо хочеться отримати власні насіння лагенарії пляшкової, то перші зав’язі потрібно відкласти, і зірвати перед самими морозами. Місяць їх тримають у теплому приміщенні, а взимку розпилюють плоди ножівкою, виймають насіння, міють їх, сушать і ховають в жінці місце. Залишені напризволяще плоди лагенарії виростають до 2 м у довжину, а їх вага часто перевищує 7 кг. Хто хоч раз бачив ліану, вкриту білими квітками, і гігантськими химерної пляшкової форми плодами, погодиться, що це дивовижне рослина стоїть всіх зусиль, витрачених на його вирощування.

Гарбуз лагенарія

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.