Вирощування цибулі шалот з насіння: особливості догляду та посадки

0

Уход за луком-шалотЦибулю-шалот – це один з видів цибулі, і відповідно його вирощування таке ж, але відмінності все-таки є. І ми їх розглянємо.. Головна їхня відмінність у тому, що у цибулі-шалот, з посадженою однієї материнської цибулини, народжуються кілька крихітних цибулинок. Їх величина становить приблизно 3-4 сантиметри. Смороду з’єднання єднані з материнською цибулиною і утворюють навколо неї щось на зразок кільця. Таких маленьких цибулин можуть бути 6-12, альо іноді і 25, і навіть 40, альо це тільки у деяких сортів. Того цибулю-шалот іноді городники називають сорокозубой. Крім того, на материнській цибулині можна побачити цілий пучок тонких пір’я.

Цибулю-шалот також відрізняється від свого побратима наявністю величезної кількості корисних для здоров’я людей речовин. Ще у нього приємний смак і аромат. Тому він особливо популярний у французьких стравах.

Трохи історії

Посадк семенами лука шалот

Цибулю-шалот стали використовувати жителі європейських країн з тринадцятого століття. Тоді його назва була іншою – эшкалот, на честь біблійного міста Ашкалон, тому що його почали вирощувати саме тут. Через деякий час у більшості європейських мовах його назву було змінено на шалот. Варто відзначити, що в народі у нього є ще кілька назв – «кущівка», «квочка». Цим прізвиськом він зобов’язання язаний своїй властивості робити в одному кущі велике гніздо, що включає кілька крихітних цибулин. Саме за його здатність миттєво розмножуватися він завоював в нинішній годину любов багатьох господинь. Зараз можна знайте широкий вибір сортів цибулі-шалот. Вони відрізняються один від одного за величиною, формою і забарвленням цибулин.

Цибулю-шалот в кулінарії

Цибулю-шалот використовується в кулінарії в якості ароматної приправи для багатьох страв. Він володіє надзвичайним смаком і приємним запахом, що дозволяє дати страві родзинку. Крім того, варто підкреслити його здатність до поліпшення травлення й апетиту. Використовують не тільки цибулину, але й листя, їх додають в якості спецій в салати, супи, м’ясні страви. Крім того, вони присутні у складі багатьох соусів, маринадів і консервів. Особливо часто його використовують при приготуванні французьких і англійських страв.

Вирощування цибулі-шалот

При вирощуванні і розмноження цього виду зелені необхідно врахувати одну його особливість – якщо його садити на одному місці кожен рік, то починається знижуватися його якість і рівень врожаю. Так, якщо вирощувати його на богарі, то він буде вироджуватися вже через дванадцять-чотирнадцять років, а на поливному місці через двадцять-двадцять п’ять років. Можливо, для звичайних дачників це не такий вже важливий момент, альо якщо ві плануєте продавати свій урожай шалот, то потрібно це властивість взяти до уваги.

Посадка лука-шалотДля поновлення садивного матеріалу можна скористатися методом розмноження насінням. Насіння бувають у рослин з цибулиною вагою не менше шістдесяті грамів, вони зазвичай можуть утворювати більше чотирьох стрілок. На відміну від ріпчастої побратима, у шалоту насіння невеликого розміру.

Ще один момент, який потрібно врахувати при посадці цибулі-шалот – це ті, що він легко може схрещуватися з звичайним ріпчастою цибулею, тому краще передбачити для нього місце далеко від його побратима.

Цибулю-шалот має певну особливість, яку теж варто врахувати при вирощуванні. Вона полягає в тому, що коли в гніздах народжуються велика кількість плодів, їх розміри, як правило, дуже маленькі. Альо можна виправити цю ситуацію, можна просто обережно відгребти землю і прибрати кілька плодів у гнізді. Тоді решта цибулини виростуть більш великими.

Процес посадки

Процес вирощування цибулі-шалот в принципі схожий з технікою вирощування ріпчастої побратима.

Грунт, безумовно, як і під будь-яке інше рослина потрібна родюча. Вона винна буті удобрений і розпушення і без бур’бур’янів. Краще, якщо ви посадіть його на ту ділянку землі, де раніше росли бобові рослини. Доведено, що вони кращі попередники для цибулі-шалот. Не рекомендується на одному і тому ж місці садити шалот частіше, ніж раз на три або чотири роки. Краще якщо це буде раз у чотири роки.

Навесні перед посадкою і після глибокого перекопування необхідно внести добрива. Можна використовувати:

  • суперфосфати;
  • аміачна селітра;
  • хлористий кальцій.

Це досить світлолюбна рослина, тому йому потрібно відкрите і сонячне місце. Крім того, у нього площа живлення, на відміну від цибулі, набагато більше. Тому, як правило, його садять з відстанню в тридцять сантиметрів між грядками, а між ними – п’єр ятнадцять.

Якщо це рослина висаджується навесні, то глибина посадки буде близько шести сантиметрів, а восени – десять. Ще один момент, який потрібно взяти на замітку – шийка цибулини повинна бути прихована під шаром грунту в 2-3 сантиметри. Потрібно врахувати, що від розміру насіння буде залежати розмір врожаю – чим більший посадковий матеріал, тім більше він наростити листя і дасть гарний урожай. Альо, якщо рослина висаджується рано, то доцільніше використовувати невеликі або середні саджанці.

Догляд за цибулею-шалот

Свежий зеленый лук-шалотДоглядати за цією рослиною потрібно також як за ріпчастою цибулею – своєчасно видаляти бур’яні, поливати, розпушувати землю. Особливо важлива поливання, коли рослина виганяє зелену масу. Припинятися полівін необхідно за місяць до збирання врожаю.

У тому випадку, якщо неродючий грунт, то потрібно буде підгодовувати зелень коров’як яком або пташиним послідом, а на стадії утворення цибулини — калійними добривами або золою.

Хвороби і шкідники

Якщо літо дощове і холодне, то цибулю-шалот може страждати грибковою хворобою:

  • пероноспорозу;
  • шейковой гнилі.

Щоб вона не перенеслася на всю грядку, постраждалу зелень потрібно прибрати, а інші рослини обробити антигрибковими засобами. Позбутися від цибулевої мухи допоможе зола, а від черв’ячків у листі – розчин солі (1 склянка солі на 1 відро води).

Прибирання врожаю

Цибулю-шалот дозріває швидше цибулі ріпчастої. Зайнятися збиранням врожаю можна відразу після того, як листя на сніг.

Сама техніка прибирання проста і дуже схожа з прибиранням ріпчастої цибулі. Обережно висмикують гнізда з землі, акуратно поділяють їх на окремі цибулини. Обов’язково необхідно просушити цибулини. Так як цибуля-шалот по своїй природі рослина ніжне, тому його викопані пагони не варто залишати на відкритій поверхні, в іншому випадку сонячні промені можуть їх зварити. Тому рекомендується сушити їх під навісом. Після сушіння обрізають зелену частину і плетуть коси.

Незважаючи на наявність двошарової лушпиння, зберігання врожаю можна здійснювати при кімнатній температури, а при прохолодному приміщенні, цибулю можна зберегти на термін більше одного року.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.