Вирощування цибулі шніт з насіння

0

Лук шниттСвіжа зелень — неодмінний елемент здорового харчування, джерело вітамінів і ароматна приправа для салатів і гарячих страв. У багатьох рецептах неодмінним інгредієнтом є цибуля. У кулінарії використовуються різні його види. Шніт цибуля відрізняється приємний напівгострий смак, більш легким і тонким, ніж у звичного зеленого лука. Крім того, приємно дивує кількість корисних речовин у його складі: аскорбінова кислота, бета-каротин, холін, вітаміни А, В3, В9, До, залізо, кальцій, марганець, калій, магній, натрій, фосфор, мідь, цинк і селен.

Декоративні якості цієї рослини не поступаються його корисним властивостям. Рожеві, фіолетові або білі кульки суцвіть вже на початку травня прикрашають кущики цибулі шніт. Його запах приваблює бджіл — він є прекрасним медоносом. Шніт цибуля — це багаторічна і дуже витривала рослина практично не піддається хворобам, що робить його вирощування ще більш привабливим. У промислових цілях він культивується по всьому світу.

Ботанічні особливості

Выращивание лукаБагаторічна трав’яниста яниста рослина Allium schoenoprasum поширене по всій території північної півкулі. У різних країнах він має різні назви — цибуля-різанець, скорода, різун, сибірський цибулю. Листя у нього вузькі, темно-зелені, довжиною 25-40 див.

Рослина має невелику неправдиву цибулину. Кущ складається з декількох таких цибулин, переходять у стебла. Щільно сплітаючись корінням, вони утворюють суцільну дернину. Розрізняють два підвиди цибулі шніт:

  • російська (альпійський) має більш гіллястий кущ;
  • сибірський з більш великим пером і меншою густотою.

Обидва віді відрізняються відмінною морозостійкістю, навіть молоді пагони здатні витримувати заморозки, що дозволяє вирощувати його навіть за Полярним колом. Цей лук має унікальну здатність пристосовуватися до умов зростання. Шніт цибуля може рости на одному місці до 10 років, однак, краща урожайність зберігається перші 2-3 роки, після чого його потрібно розсадити. Насіння зав’язуються з іншого року і зберігають схожість до двох років.

Вирощування

Шнитт лукРетельний підхід до вибору підходящого місця для посадки і забезпечення оптимальних умов для росту дозволить виростити відмінний шніт цибуля. Вирощування цієї невибагливої культури вимагає застосування нескладної агротехніки. Ділянку для посадки повинен бути очищень від бур’бур’янів і добре висвітлюватися сонцем, хоча допускається і легка півтінь.

Грунт для вирощування цибулі шніт винна бути родючим і помірно вологої (не заболоченій). Її підготовку починають з осені. Ділянка ретельно перекопують на штик лопати, додаючи під перекопування 7-10 кг компосту або перепрілого гною на кожен квадратний метр. При підготовці до весняної сівби ґрунт потрібно розпушити і закоткувати для ущільнення.

Попереднє замочування насіння прискорює процес проростання. Для цього можна використовувати воду або розчин стимулятора росту. Його потрібно змінити три рази протягом доби. Перед посівом насіння необхідно підсушити, щоб вони стали сипучими. При підзимовому посіві замочування не застосовують.

Посів

СеменаПосів може проводитись навесні в квітні — явились в місті у та влітку в червні — липні. Можливий посів під зиму. Якщо ділянка невелика, вибирають гніздовий спосіб сівби. Насіння розподіляють по 3-4 в кожне гніздо з відстані 25-30 см між ними. На великих площах застосовують рядковий посів. На відстані 25-30 см прокладають 2-3 рядки, розташовуючи стрічки з інтервалом 50-60 див. Витрата насіння — 20 г на квадратний метр.

Насіння зашпаровують на глибину 5-7 мм Зверху посіви покривають тонким шаром пухкої грунту і зволожують. Якщо грунт важкий і після дощів утворюється кірка, рекомендується мульчувати посіви, наприклад, тирсою або торфом. Через 7– 10 днів з’єднання є пагони. Після цього потрібно провести розпушування міжрядь.

Догляд

Уход за лукомНеобхідно регулярно видаляти бур’яні, розпушувати міжряддя і виробляти полив. Підгодівлю мінеральними і органічними добривами проводять 2-3 рази. У перший рік посіви проріджують, залишаючи між ними близько 10 див. Збір пера цибулі шніт проводять 2-3 рази за сезон вегетації. Його зрізають гострими ножицями, залишаючи 1 см стебел, коли їх довжина досягне достатнього розміру.

Квіти цієї рослини можна використовувати для прикраси салатів. Для збільшення врожаю перед цвітінням зрізують всі стрілки і листя. Рослина не витрачає сили на цвітіння і швидко відростає зелень.

Після 3 років рослини використовують для розмноження вегетативним способом або для посадки в теплиці для отримання зимової зелені. Швидкість відростання пагонів дозволяє здійснювати його вигонку. При підтримці температури 18-20 градусів листя можна зрізати вже через 10 днів. При більш низькій температури термін трохи більше. Вигонку можна здійснювати також і у відкритому грунті, використовуючи плівкове покриття.

Цей вид цибулі можна без праці вирощувати в домашніх умовах на підвіконні. Він прекрасно себе почуває у квітковому горщику, всю зиму поставляючи вітаміни до сімейного столу.

Отримання насіння

Лук шнитт сборЯкщо рослини призначені для одержання насіння, не рекомендується зрізати з них листя. Це дозволить отримати більш якісне насіння та збільшити їх кількість. На початку весни під кущі цибулі шніт вносять азотні добрива в кількості 25-40 г на кожен квадратний метр. Грунт в міжряддях після цього розпушують. Через три тижню додають фосфорні (50–60г/м2) і калійні (20-25 г/м2).

Догляд за рослинами звичайний — розпушування, видалення бур’бур’янів, полив. Явились в місті У рослини дружно зацвітають, дозрівання настає після двотижневого цвітіння. До збору насіння приступають, коли висохлі коробочки починають тріскатися. Зрізка готових парасольок проводитися вибірково, після чого їх розкладають для сушіння в приміщенні з доброю вентиляцією. Повністю висохла парасольки обмолочують вручну.

Використання цибулі шніт

Применение лука шниттСвіжий, засолений і висушений шніт цибуля є чудовою приправою. У фермерських господарствах його іноді прибирають разом з цибулинами, при цьому отримують до 50т/га. У приватних містах збирають перо за необхідності і зберігають у холодильнику до 10-12 днів, упакувавши в поліетиленову плівку.

Для одержання сухої приправи цибуля міють, нарізають довжиною близько 5 з м і розкладають на піддонах або металевій сітці. Сушку проводять за температури 50-60 градусів у духовці або спеціальній сушарці, з подальшим просушуванням на повітрі.

Для засолювання промитий цибулю просушують, нарізають і укладають в банки упереміш з сіллю в пропорції 8:2 і ущільнюють. Через кілька днів витримки при кімнатній температури банки повністю заповнюють після усадки і, закупоривши, переносять в прохолодне місце для подальшого зберігання.

Корисні властивості:

  • Багатий вітамінний склад цибулі шніт зміцнює організм і посилює імунітет.
  • Він допомагає організму впоратися з застудою і шлунково-кишковими проблемами, а також підвищує апетит.
  • Наявність вітаміну А сприяє здоров’ю очної сітківки і шкіри.
  • Вітамін К, що міститься в ньому, забезпечує згортання крові.
  • Використання цибулі шніт в раціоні корисно людям, що мають захворювання нирок, жовчного міхура і серцево-судинної системи.
  • Також у цьому образі присутній антиоксидант глутатіон, допомагає боротися з раком.

Вирощування цибулі шніт доцільно як у приватних містах, так на фермерських полях в комерційних цілях. Цей чудовий продукт стане прекрасним доповненням до будь-якого столу і принесе користь здоров’ю.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.