Вирощування гороху — посадка і догляд

0

Описание процесса выращивания горохаЗ дитинства нам знайомий неповторний смак молодого солодкого горошку. Він зростанні собі на грядці спокійно, цвіте, наповнюється життєвою енергією, а коли починає дозрівати, то немає йому спокою, адже так хочеться поласувати свіжими стручками або горошинами. Тому, якщо на ділянці залишився шматочок вільного місця, відведіть його під горох.

Горох не тільки порадує дітей в період дозрівання, але і стане в нагоді для приготування різних консервації і закруток. Потім в салат набагато приємніше буде додати банку вирощеного самостійно горошку, ніж купувати в магазині.

Корисні властивості

Перечень содержания полезных элементов и полезные свойстваГорох — трав’яниста яниста рослина, що відноситься до бобових. Його ні з чим не сплутаєш. Кучерявий однорічник зеленого кольору містить в собі величезну кількість корисних речовин, вітамінів і мінералів. Культура вирощується з метою консервування, приготування різних салатів і вживання в свіжому вигляді.

Горох дуже смачний і корисний. Існують сорти, плоди яких можна вживати разом зі стручками. Він наповнює організм енергією, сприяє зміцненню пам’яті та активізації мозкової діяльності. Рекомендується вживати горох людям, які ведуть активний спосіб життя, а також тим, чия робота пов’язана з підвищеними розумовими і фізичними навантаженнями.

Горох містить в собі величезну кількість антиоксидантів, що позитивно впливає на регенерацію клітин. Доведено, що регулярне вживання свіжого зеленого горошку є відмінним профілактичним методом проти онкологічних захворювань.

Плоди культури добре впливають на роботу травної системи, допомагають позбутися від печії. Також горох багатий насиченими жирами, які покращують стан шкіри і волосся.

Посівний матеріал

Як посадити горох, щоб отримати гідний урожай? Це головне питання, з яким стикаються городники, виділили рослині невелику грядку на дачній ділянці. Так, половина успіху залежить від якості посівного матеріалу, який заготовляється восени при збиранні.

Советы опытных огородников для подготовки семянДля початку зібрані сирі насіння необхідно обробити інсектицидами. Потім поміщаємо їх на стіл з вібрацією і відбираємо третина з усієї кількості, ті, що важчі. Потім зерна просеваются через велике решето і відбираються тільки насіння однакового розміру, які заготовлюються для посадки в наступному році.

Важливо правильно зберегти посівний матеріал. Відносна вологість приміщення не повинна перевищувати 75%, оптимальна температура повітря — 5-10 градусів.

Контактування сім’ї ядоль з вологою може спричинити передчасне проростання або утворення грибка, що зробить насіння непридатними для подальшого використання. Найкращим місцем зберігання посівного матеріалу є дерев’яна яні ящики з утеплювачем.

Підготовка грунту

Горох відноситься до вибагливим рослинам, але його вирощування може бути вибачимо і легким при дотриманні певних правил.

Перед тим як посадити горох треба правильно підготувати грунт. Під час висіву насіння вона вже винна буті трохи підігрітою сонячними променями. Грядку рекомендується перекопати і внести добрива ще з осені, так як коріння гороху йдуть глибоко в землю і їм потрібно забезпечити хороше харчування.

Описание способа подготовки почвыПід культуру не рекомендують вносити свіжий гній, так як він сприяє зростанню і розвитку стебел і листя на шкоду врожаю.

Горох любити світло і тепло, йому відмінно підходять добре прогріті, безвітряні, тихі ділянки. Урожай культури багато в чому залежить від її попередників. Рослина любити грунт, де раніше були помідори, гарбуз, рання картопля. В одному і тому ж місці культуру можна садити тільки з періодичністю раз в чотири роки.

Механічний склад ґрунту під горох не має великого значення. Це можуть бути піщані, суглинні, глинисті ґрунти. Зайва кислотність нейтралізується шляхом внесення вапна.

Посадка гороху

Рекомендации как правильно сажать горох

Для вирощування культури не вимагається підготовка розсади, насіння висівають безпосередньо в грунт. Для кращих східців їх попередньо замочують на 12-18 годин у води. Ще можна провести обробку насіння регулятором росту водою з мікродобривами.

Горох відноситься до холодостійким культур, тому посів починають рано. Проростає вже за температури 4-7 градусів. Сходам не страшні заморозки, але щоб не ризикувати, можна накрити грядку поліетиленовою плівкою. Час посадки гороху триває від кінця квітня до початку травня.

Оптимальна відстань між рядками гороху — 15-20 см, в ряду між рослинами — 5-6 см, густота посіву на метр погонний — 16-19 штук. Якщо перевищити цю цифру, то рослина буде довше визрівати, а розмір бобів не досягне свого максимуму. Альо, у загальній сумі врожайність буде вище.

Горошини розкладають в неглибокі борозенки в 3-4 див. Альо, глибина залягання насіння може відрізнятися в залежності від часу посадки. Якщо це середина квітня, то достатня буде 2-3 див. Щоб запобігти викраденню насіння птаха, варто закрити грядку легким тканинним матеріалом.

Перші сходи з’єднання є вже через тиждень — півтора. Тривалий період зростання в ґрунті негативно впливає на розвиток гороху. Вирощування культури вимагає уважності. Наявність певних знань з догляду забезпечить більш якісний урожай.

Догляд за горохом

Правильний догляд за горохом забезпечить йому привабливий зовнішній вигляд у період розвитку, захист від шкідників і хорошу врожайність. Полягає він у здійсненні поливу, періодичному розпушуванні грунту, підгодівлі і спорудженні надійної опори.

Культура любити вологу. Її нестача призводить до обпадання квіток і зав’язі. Режим поливу буде відрізнятися в залежності від періоду розвитку рослин. Під час цвітіння йому потрібен рясний полив два рази на тиждень, при цьому потрібно стежити за станом грунту, не допускаючи її пересушування.

Коли рослина ще не зацвіло, то поливати його можна лише раз на тиждень, враховуючи також погодні умови. Після дощу на грядці може утворитися кірка, яку потрібно прибрати шляхом розпушування.

Опора

Варианты изготовления опоры гороху

Міцна опора здатна поліпшити якість урожаю гороху, особливо у випадках з високорослими рослинами. Зробити її можна таким чином:

  1. Підготувати кілки двометрової висоти.
  2. Підготувати сітку з дроту.
  3. Закріпити кілки на грядці.
  4. Натягніть між кілками сітку.

Звичайно, в декоративних цілях горох використовується вкрай рідко, але для прикраси альтанки, тераси, балкони він підійде відмінно, утворюючи собою зелені шпалери або лаштунки.

Підгодівля

Перший раз добрива вносяться, коли рослина досягає висоти 5-8 див. Відмінно в цьому випадку підійде гранульований азот. Після процедури грядку необхідно щедро політі.

Перед початком цвітіння ґрунт підживлюють розведеними добривами з мікроелементами. Їх можна замінити розчином коров’як яку. Він використовується також у період цвітіння і формування бобів.

Збір врожаю

Рослина починає цвісти через 30-60 днів після посіву. Збір урожаю, що триває до 40 днів, можна починати через місяць після цвітіння. Зелені лопатки горошку можна збирати кожні 2-3 дні після початку періоду дозрівання, зрілі зерна бобів збирають тоді, коли вони повністю дозріють нижні стручки культури.

Рослина обрезывается під корінь, зв’язку язується в пучки та в підвішеному стані в провітрюваному приміщенні залишається до повного дозрівання.

Після збору врожаю зрізають бадилля, а попередньо порубані лопатою коріння закопуються в землю, що служити відмінним добривом, поліпшує структуру і родючість грунту.

Хвороби і шкідники

Недостатньо просто посадити горох в землю, за ним треба доглядати і боротися з хворобами і шкідниками, адже останні також люблять поласувати солодкуватими плодами.

Одним з найбільш небезпечних ворогів гороху є зимуючу в ґрунті комаха, відоме під назвою горохової плодожерки або листовійки. Момент початку цвітіння культури збігається з вильотом метеликів з кокона.

Метелики відкладають близько двохсот яєчок на квітки, стебла, боби і листя рослини. Через тиждень з них з’єднання є гусениці. Маленькі шкідники проникають всередину горошини і з’єднання їдають її вміст, в результаті чого огородник залишається без врожаю.

Існує декілька методів боротьби з горохової плодожеркою. Вісь найефективніші:

  1. Описание способов предотвращения заболеваний гороха и защита от вредителейОбприскування настоєм часнику. Для приготування настою знадобиться 20 грам часнику, який натирається на дуже дрібній тертці або подрібнюється іншим способом. Одержану суміш заливають десятьма літрами води і залишають на добу. Потім проціджують і за допомогою пульверизатора обприскують настоєм грядку.
  2. Обприскування настоєм томатної бадилля. Готується з розрахунку 3 кг гички на 10 літрів води. Томатний настій бореться не тільки з плодожеркою, але і з горохової попелиць, як і часниковий.
  3. Обприскування відварами листя чистотілу, полину гіркого, настоями лопуха і тютюну.
  4. Обкурювання рослин сухим порошком чистотілу, тютюном, золою.

Щоб запобігти появі плодожерки, рекомендується проводити профілактичні заходь. Вони полягають у спеціальній тепловій обробці насіння перед посівом, підзимового перекопуванні ділянки, профілактичному обприскуванні томатним або часниковим відваром.

Захворювання, від якого найчастіше страждає горох, вважається борошниста роса. Щоб позбавитися від неї потрібно приготувати настій польового осоту. Для цього достатня замочити у води листочки рослини і залишити на ніч. Раз на тиждень потрібно обприскувати горох таким настоєм.

Сорти гороху

Сорти гороху поділяються на лущильні і цукрові. Перші відрізняються відмінною якістю плодів, альо стулки їх неїстівні. Другі вживаються в їжу разом зі стулками, які характеризуються гарним солодким смаком.

  • Горох Адагумський — середньостиглий сорт. Довжина рослини досягає 80 см, зрілі насіння жовто-зеленого кольору. Плоди підходять для вживання в сірому вигляді та для консервування.
  • Горох Амброзія — скоростиглий цукровий сорт. Технічна стиглість настає через 50 днів після перших сходів. Висота стебел — 50-70 див.
  • Горох Віра — дуже смачний ранній сорт, використовується у свіжому або консервованому вигляді. Період вегетації рослини триває від 47 до 60 днів. Стабільна врожайність забезпечується стійкість культури до шкідників і захворювань.
  • Горох Сфера — ранній сорт лущильного гороху, довжина стебла якого — близько 80 см, насіння жовто-зелені, полумозговые, округлі.

Вибір сорту залежить від уподобань господаря і від наступної мети використання врожаю. Так, цукрові культури відрізняються гарним солодким смаком і їх можна вживати прямо з грядки, лущильні ж більше підходять для заготівлі та консервування.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.