Вирощування кореневого селери з насіння

0

Выращивание из семян корневого сельдереяПрактично кожна рослина володіє цілющими властивостями. Чим більше ми про це дізнаємося, тим сильніше хочеться створити зі своєї присадибної ділянки такий куточок, який буде справжнім джерелом користі для нас. Адже коли вирощені овочі та фрукти не тільки прикрашають наш стіл, але і є джерелом здоров’я і довголіття – це подвійно приємно.

Чем полезен корень сельдереяЯкщо вам нічого не відомо про селері, то саме час познайомитися з ним ближче і почати розводити на своєму городі. Селера буває черешковий, листової і кореневої, але саме останній підкорив серця садівників-городників набором своїх корисних і смакових якостей.

Цікаво знати, що селера вважається рослиною, що приносить щастя. Ось чому його вішали в оселях. У стародавній Греції з нього плели вінки для воїнів-переможців і прикрашали листям селери гробниці. У міфології є відомості про те, що богиня Афродіта кожен день їла корінці селери, щоб завжди залишатися молодою і красивою.

Опис селери кореневої

Селера кореневої – дворічник або багаторічник, заввишки близько метра. Листя яскраво-зеленого кольору, розсічені, перисті. Стебло гіллясте, квітки маленькі, зеленувато-білі, зібрані в складно-зонтичні суцвіття. Потовщений корінь, великих розмірів.

Виростає він зазвичай на вологих грунтах, переважно на болотах і солончаках. Культивується селера добре в будь-якій місцевості за умови достатнього зволоження грунту. Відмінно переносить холоду.

Вміст корисних речовин

В корені селери містяться вітаміни А, С і К. Відсоток вмісту вітаміну К найбільший. Макро – та мікроелементи присутні у всіх частинах рослини. Це фосфор, калій, натрій, магній, калій і залізо, а також мідь, цинк, марганець і селен. Харчову цінність представляє не тільки корінь рослини, але і листя з черешками.

Цілющі властивості

Селера вважається прекрасним тонізуючим засобом і покращує обмін речовин в організмі. Благотворно впливає на зміцнення нервової системи і є хорошим засобом від стресів. Сприяє зниженню артеріального тиску крові. За рахунок високого вмісту заліза він є хорошим засобом від анемії. Підвищує захисні функції організму і застосовується як профілактичний засіб при вірусних інфекціях і застудних захворюваннях. Ефективний засіб у боротьбі з проблемами чоловічої потенції, за рахунок високого вмісту такого гормону, як андростерон. Невипадково в народі його називають коренем чоловічої сили. Для бажаючих схуднути – це незамінна добавка в комплексних програмах схуднення.

Застосування в кулінарії

Уход за сельдереем корневымСелера кореневої володіє сильним ароматом і гірко-солодкуватим смаком. У вигляді прянощі використовуються всі частини рослини. Свіже листя селери додають в літні салати та перші страви. Сушений селера кореневої використовується для приготування соусів та підлив. Він надає вишуканий смак страв з м’яса, птиці і яєць. В якості приправи він добре підходить для овочевих гарнірів, особливо страв з бобових, а також грибів. У домашньої консервації це незамінна пряність при засолюванні огірків, кабачків і помідорів.

Для тих, хто цікавиться, як виростити кореневої селера, слід знати певні правила вирощування, без яких складно отримати хороший урожай.

Вирощування розсади та догляд за рослиною

Оскільки селера кореневої дозріває довго (5-7 місяців), то купувати треба тільки насіння ранніх сортів і обов’язково робити з них розсаду.

  1. Починаючи з перших чисел лютого до середини березня, проводять посів насіння для розсади. Перше що треба зробити – замочити насіння на 48 годин у воді, яку тричі на день слід міняти. Інший спосіб: блюдце накривають вологою тканиною, на яку потім висипають насіння, і ставлять його в темне місце. Тканина по мірі висихання зволожують.
  2. Коли насіння проклюнуться, їх садять в дерев’яні ящики зі спеціально підготовленим грунтом. Підходящий грунт для вирощування розсади, це суміш, що включає в себе шість частин торфу, змішаних з перегноєм, коров’яком і дернової землею взятих по одній частині. Добре себе зарекомендувала і інша суміш: біогумус і пісок, змішані в рівних частинах.
  3. Насіння засівають, дотримуючись схеми 2 на 2 див. Сірником роблять невелике заглиблення і укладають в нього насіння. Потім присипають шаром грунту не більше 0,5 см, вкривають поліетиленом і ставлять у тепле місце. Підсохлий ґрунт зволожують обприскувачем. Перші паростки з’являються на сьомий — восьмий день.
  4. З появою сходів ящики виставляють на підвіконня, підтримуючи температуру в приміщенні близько 15-16 градусів. Полив також здійснюється шляхом обприскування. Коли сходи трохи зміцніють і утворюють справжні листочки (2-3 штуки), їх проріджують, збільшуючи проміжок між ними до 50 мм, або розсаджують по горщикам.
  5. Розсада набирає чинності до середини травня. За цей час слід два–три рази підживити її мінеральними або органічними добривами і один раз обробити слабким розчином марганцю. Для того щоб селера кореневої в подальшому не піддавався різним хворобам слід один раз полити грунт триходерміном.

Вирощувати рослину, справа не складна, тому з ним легко впорається навіть самий не досвідчений городник.

Посадка розсади у відкритий грунт

Чем полезен корень сельдереяКраще всього висаджувати розсаду в грунт з 15 травня. День слід вибрати похмурий або ж посадити селера кореневої ввечері сонячного дня. Грядки розбивають таким чином, щоб проміжок між ними становив 40 см, а в рядку між саджанцями – 15 див.

Лунки викопують неглибокі, так щоб при посадці не заглибити точку росту рослини (нижні черешки). На дно лунок насипають жменю перегною змішаного з деревною золою, висаджують рослину і рясно поливають. Якщо в цей період спостерігаються нічні заморозки, то рослини слід на ніч накривати обрізаними пляшками з пластику.

Секрети гарного врожаю селери кореневої

  1. Правила выращивания корневого сельдерея

    Підгодівля. За сезон рослину слід підгодовувати чотири рази. Такий догляд за ним, вкрай необхідний. Спочатку, після закінчення тижні після посадки, рослини підгодовують трав’яним настоєм. Його готують з таких трав, як кропива, ромашка, суріпиця і хвощ польовий, змішуючи з золою та пташиним послідом. Друга підгодівля потрібно через три тижні – суміш води з коров’яком або пташиним послідом. Третю проводять в кінці липня, удобрюючи грунт суперфосфатом. Остання підживлення зазвичай потрібна під час зав’язування головок. Для неї чудово підходить розчин води з борною кислотою.

  2. Полив. Оскільки селера кореневої дуже вологолюбний, то поливати його треба постійно під час всього періоду дозрівання до моменту збору врожаю, причому під самий корінь.

  3. Розпушування. Це один з важливих моментів, який сприяє кращому росту рослини і зміцненню кореневої системи. Тільки слід розпушувати землю між рядками, а не навколо кореня. Потрібно, навпаки, коли корінь почне наливатися і збільшуватися в розмірах, відгрібати від нього грунт.

  4. Обрізка. Слід обрізати як бічні корені, так і листи. Для формування потужного основного кореня обрізаються всі бічні відростки, які виявляються, коли від кореня отгребается земля. На початку вересня, коли почне наливатися корінь, слід прибрати на рослині всі крайні листи, залишаючи лише ростуть вертикально вгору.

  5. Збір врожаю. Цей радісний момент настає в перших числах жовтня. Бульби викопують і обрізають відросле коріння. Невеликі коренеплоди з кількома молодими листочками залишають для подальшої вигонки рослини. Листя також обрізають.

  6. Зберігання. Листя, які планується вживати найближчим часом, ставлять у посуд з водою. Так вони чудово зберігаються протягом місяця. Ті, що заготовлюються на зиму, розфасовують по целофановим пакетах і заморожують. Бульби зберігаються в підвалі, як і інші овочі. З настанням тепла їх поміщають в холодильник.

Кращі сорти кореневого селери , відрізняються високою урожайністю, гарною якістю і великими розмірами коренеплодів, наступні: «Діамант», «Празький гігант», «Инвиктус», «Делікатес» та «Алабастер».

Тепер ви переконалися, що вирощування і догляд за кореневим селерою , досить просте заняття. Головне, його регулярно поливати і підгодовувати поживними речовинами. І тоді на вашому столі буде завжди ароматна зелень і соковита м’якоть його чарівних коренів, а ваша «зелена аптечка» поповниться ще одним чудовим оздоровчим засобом.

Міцного здоров’я вам і високих врожаїв!

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.