Вирощування патисонів, їх різновиди та догляд

0

Выращиваем патиссоны разных сортовПрийнявши рішення вирощувати на своїй ділянці патисони, необхідно пам ” ятати, що насіння їх можна сіяти відразу в грядки або виростити розсаду. І тоді буде ранній урожай. Їх буде багато, якщо вирощувати розсаду у теплиці під плівкою.

На дачних ділянках, у кого мало місця, можна дати пораду вирощування в контейнерах, замість яких вазони або пакети.

Підготовчі роботи на дільницях

Місце для вирощування патисонів має добре обігріватися сонцем і охолоджуватися вітерцем. Восени можна даті землі підгодівлю органічними схваленнями, потім перекопати і залишити великі грудки цілими. Якщо грунт кисла, необхідно восени провести обробку вапном. Продовження підготовки навесні — граблями потрібно рівняти землю і збирати бур’яні. Приблизно в середині травня вносяться мінеральні добрива, і якщо восени не удобрювали землю органікою, то потрібно це зробити зараз.

Добриво грунту перед посадкою

В залежності від грунту дізнаємося, які добрива для неї будуть корисними.

Торф’яні яні ґрунти. Рекомендується обробити кожен метр кв. 2 кг гнойового перегною і одним відром дернової землею. Грунт повинна отримати сульфат калію з суперфосфатом (по 1 ч. л.) і деревну золу (2 ст. л.). Потім приблизно 70 см шириною смугу перекопують на 20-25 см в глибину, і виливають теплу воду по цій грядці з добривом Агрікола-5 (на 10 л води 2 ст. л. добрива), 3 л розчину на 1 кв. метр Як внесли всі добрива, покривають плівкою, щоб зберегти вологу і тепло.

Якщо садити патисони на глинистому грунті, то спочатку її удобрюють торфом (2-3 кг на 1 кв. м), тирсою і перегноєм. При цьому вносять суперфосфат і деревну золу по 1 і 2 ст. ложки. Піщаний ґрунт обробляють дернової землею і торфом (1 відро на 1 кв. м.) також тирсою та перегноєм (3 кг на 1 кв. м.), всі інші добрива в таких же кількостях, як для глинистого ґрунту. Звичайно, родючий чорнозем – необхідно внести по 2 кг на 1 кв. м. тирси, деревну золу (2 ст. л.) і суперфосфат порошковий (1 ст. л.).

Спочатку очистити грунт від бур’яну, потім внести перегній (2-3 кг на 1 кв. м.), і деревну золу (2 ст. л.), 1 ст. л. нітрофоски. Потім всі перекопати і політи розчином Агріколи-5.

Після всіх цих заходів, грядці 3-5 днів потрібно побути під плівкою, потім можна сіяти насіння патисонів.

Як правильно підготувати насіння

Семена патиссонаВиробляючи вирощування, патисони можна виростити посівом насіння або садінням розсади. Поєднання цих методів дасть однакову дозрівання патисонів. Насіння, які великі самі по собі, містять достатня речовин і добре сходять, але незайвим буде додатково стимулювати їх зростання:

  • Насіння насипати в марлеві мішечки бувають і занурити в розчин борної кислоти (20 мг на 1 л), витримати добу при кімнатній температури, вимити водою і висушити. Цим урожай може зрости на 15-20%.
  • При загартовуванні насіння, їх зволожують і в марлевих мішечках переміщують періодично 3-5 діб в приміщення з температурою 20° 6 годин, потім в приміщення від 0– 2° C 18 годин.
  • Дуже часто городники готують насіння для посіву, замачівая їх у розчинах, які стимулюють зростання: наприклад, розчин Бутон (2 р. на 1 л води) або Энерген (5 крапель на 1 л води). Коли пройшла обробка, їх промивають і кладуть на вологу тканину при 22-25° C.

Посадка патисонів

У середині квітня можна сіяти патисони, висаджувати розсаду можна в другій половині травня. Посів насіння за схемою 60*60 см, якщо грунт легка, то насіння заглиблюють на 5-7 см, коли грунт важка — на 3-4 див. В лунку надавати по 2-3 насінини, які віддалені один від одного на 5-6 див. Паростки, пророслі в лунці, залишають по одному, які прорвали розсаджують по іншим грядок. Щоб був забезпечений хороший режим вологості грядки посипають торфом.

Вирощуємо патисони. Розсаду патисонів покривають зверху плівкою, яку розстеляють на дугах, поставлених між грядок висотою приблизно з півметра. Якщо очікуються заморозки, потрібно додаткове прикриття. З плівки роблять укриття, щоб посіяти насіння 15-20 днів раніше і зробити комфортний водно-температурний режим для паростків, покращуючи при цьому врожайність. За допомогою органічних добрив можна вирішити проблему зігрівання в холоди. Вириту лунку наповнюють великим шаром перегною, наверх накладають 20 см городньої землі і поливають мінеральною речовиною.

Догляд за патиссонами

Куст патиссонаОсновним відходом вважається поливання грядок, прополка, очистити від сухого листя в нижній частині і видалення таких плодів. Полив повинен бути рясним і з відстояної води приблизно 22-25° C . Полив потрібен раз у 5-6 днів по 6-8 л. На 1 кв. метр – до початку цвітіння патисонів, по 8-10 літрів через кожні 3-4 дні в період цвітіння. Вирощування, багато значення має вміння поливати патисони – необхідно це робити під корінь або по борознах, щоб вода не потрапляла на цвітіння і зав’язі, так як вони можуть погнить.

При посадці патисони не підгортають і не розпушують. З-за частого поливу коріння оголюються, і потрібно пару раз під час вегетації підсипати їх торф’яні яним кулею. Під час вирощування іноді доводиться зменшувати вегетативну масу, так як її розвиток заважає формуватися плодам. Тоді в сонячний день з ранку зрізають 1-2 старих листків, потім повторюють його через 3-4 дні. За рекомендаціями бажано під час вегетації підгодовувати патисони рази три.

Перший раз на початку цвітіння, 2 ст. ложки Вегета розчину розводять в 10 л води на 1 кв. метр поливають 4-5 л. Під час плодоношення підгодовують ще пару раз іншим розчином – Форвард розводять 2 ст. ложки на 10 л води, додавши 1 ст. ложку нітрофоски, і поливаючи по 3 літри на кожну рослину. Часто використовують курячий послід і коров’як ячий гній як підгодівлю, 1:20 і 1:10 в пропорції.

Патисони відносяться до перехресно запилюваних культур і для того, щоб були плоди, потрібно доля комах, що переносять пилок. З-за цього в теплицях існує необхідність в ручному запиленні. Зривають чоловічий квітка, де видно дозріла пилок, і віночок розміщують у зав’язь жіночої квітки.

Потрібно щоб плоди не торкалися землі, а то вони можуть гнити, якщо до них піднімуться слимаки. Щоб цього не сталося, патисони кладуть на фанеру або скло. Збирати їх потрібно регулярно, щоб розвиток нових плодів не затримувався, і не обсипалися недорозвинені зав’язі.

Характеристики деяких сортів

Темно-зеленый сорт патиссонВирощуємо патисони. У патисонів може бути різна форма плодів: чаша, диск, тарілка, дзвіночок, і краю бувають із зубчиками або просто рівні. За традицією патисони білі, але з допомогою селекціонерів з’єднання явилися сорти з плодами зеленого, жовтого, помаранчевого, фіолетового кольору. Можна розповісти про найбільш популярних видах патисонів, поділених на сорти від різновиди кольору.

Білі сорти

  1. Білі 13. Хороший, витриманий годиною сорт, він відноситься до середньостиглих, маса плодів до 450 гр. з щільною білою м якоттю.
  2. Диск. Ранній сорт, з тонкої білою шкіркою, м якоть несолодка, соку трохи містить. Вага 350 г в зрілому вигляді.
  3. Коровай. Також ранньостиглий, потребує особливих умовах вирощування. Плоди вагою 180-270 гр., з однієї рослини можна зібрати 26 патисонів.
  4. Парасолька. Високоврожайний ранній сорт. Приносити плоди великі, масою 800-1400 гр., мають форму дзвіночка або чаші.
  5. П’єр ятачок. Ранній сорт, плоди вагою 220-300 гр., спіють всі майже одночасно.
  6. Чебурашка. Ультраскоростиглі патисони, добре переносять холод і дозрівають протягом 35-39 днів. Мають тонку шкірку і соковита м якоть і вагою 200-400 гр.
  7. Родео. Ранньостиглий сорт, у якого хороша врожайність. Плоди невеликі, м якоть не соковита, щільна і з цікавим смаком.

Жовто-оранжеві сорти

  1. Желтые патиссоныСонечко. Сорт з гарною врожайністю, його відносять до середньостиглих, вага патисонів 250-300 гр. На початку дозрівання кірка білі-жовта, коли зовсім зрілі стають оранжевого кольору, м’які якоть кремова.
  2. НЛО Помаранчевий. Ранній сорт, його гарна якість, проростати навіть в поганих умовах. Вага від 280 г, не дуже соковиті, містять багато вітаміну C, заліза і магнію. М якоть у них оранжево-жовта з гарним смаком.
  3. Фуете. Також ранньостиглий, плоди з м якоттю білого кольору з приємним смаком. Вага яких 250-300 гр. Довго зберігаються після збору врожаю.

Темно-зелений сорт

  1. Чунга-Чанга. Відноситься до середньостиглих, приносять хороший урожай, плоди вагою 500-700 гр., соковиті з ніжним смаком.
  2. Гоша. Велика рослина з ранньостиглих сортів. Коли дозрівають, патисони майже чорного кольору, а м якуш молочного.

Фіолетові сорту

Бінго-Бонго. Для дозрівання необхідно 39-43 днів, рослина невелика, завдяки піднятою розетці листя за ним легко доглядати і поливати. Плоди великі, вагою 450-600 г, м якоть соковита.

Причини і види хвороб патисонів

У більшості патисонів, що ростуть на дачах, причиною хвороб є холодна вода, а також мінливість температури, коли денна теплота змінюється на нічну прохолоду. Буває ураження білої і кореневою гниллю, борошниста роса, антракоз, які при вологості прогресують. Такі хвороби, як зелена крапчаста мозаїка, фузаріозу і коренева гниль найбільше вражають рослини у теплицях.

Кілька варіантів різновидів патисон

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.