Вирощування спаржевої квасолі і її сорти

0

 Спаржевая фасоль Цей цінний овоч з’явився в Росії в кінці XVI століття. Батьківщиною культури вважається Центральна і Південна Америка. До складу спаржевої квасолі входять білки майже ідентичні білкам м’яса, фосфор, кальцій, вітаміни групи В, провітамін А, залізо, вітамін С, фосфор.

Вирощуємо спаржеву квасолю

 Как правильно выращивать спаржуСтручкова квасоля повноцінний продукт, який є джерелом енергії в організмі. У нашій країні прижилися кущові і кучеряве сорту. І ті й інші люблять теплу грунт, помірний полив. Ділянка з квасолею необхідно звільнити від бур’янів і захистити від вітру. Для проростання оптимальний температурний режим 20-25 градусів тепла. Темна квасоля любить температуру на 3 градуси нижче, ніж біла. Перед посівом насіння замочують. Висівається овоч на певному відстань: від 10 см між ямками, на глибину від 3 до 5 см, грядки на відстань 40 см Під час проростання паростки варто рясно поливати.

Раніше квасоля продавалася в замороженому вигляді, або у консервованому варіанті. Багато хто намагався добути насіння, і виростити цю культуру на своїй ділянці. Сьогодні все змінилося. Сортів спаржевої квасолі безліч, залишається лише вибрати необхідний вид.

Кущова квасоля спаржева

Популярні сорти квасолі:

  1. «Карамель»;
  2. «Сакса 615»;
  3. «Масляний король»;
  4. «Фана»;
  5. «Оленячий король»;
  6. «Королівський пурпурний стручок».

Фасоль спаржевая«Карамель» є раннім сортом. Рослина дозріває через 60 днів. Бобові плоди відрізняються солодко-цукровий смаком. Цей вид – прямостояча рослина, що полегшує догляд за рослиною. У цій культурі делікатесна структура, відсутність волокон і довгі лопаточки. Сорт стійкий до шкідників і захворювань, що дозволяє зібрати хороший урожай.

«Сакса 615» кущова квасоля, висотою до 40 см. Плоди рівні, мають трубкообразную форму, довжина стручків до 12 див. Рослина цього сорту є джерела вітамінів, проте, в ньому міститься багато цукру. Цінність сорту надає повну відсутність волокон.

«Масляний король» кущова рослина. За 50 днів рослина проживає ціле життя, від сходу пагонів до збору врожаю. У сорту трубкоподібні плоди, довжиною до 25 см Смак спаржевої квасолі делікатне і дуже ніжний.

Выращиваем стручковую фасоль«Фана» низькоросла кущова різновид овоча, ідеальна для консервування, і для приготування страв. У бобової культури цього виду зелені смачні лопаточки.

«Оленячий король» відрізняється білим зерном, з хорошими смаковими якостями. Безсумнівний плюс такого рослини отримання двох урожаїв протягом одного сезону.

Оригінальний кущовий сорт «Королівський пурпурний стручок». Заголовок сховалися характеристики овоча. Сорт має біло-рожеве забарвлення, що нагадує тигрову забарвлення. Смак дуже м’який і приємний.

Кучерява спаржева квасоля

Популярні сорти:

  1. «Золотий нектар»;
  2. «Переможець»;
  3. «Чорна Королева»;
  4. «Блау Хільде»;
  5. «Пекло рем».

Выращивание спаржевой фасолиСорт «Золотий нектар» вважається ранньостиглим. Повноцінний урожай можна отримати за 70 днів. Стручок трубкообразной форми, жовтого забарвлення. Довжина плоду до 25 см Рослина має більшу масу, тому необхідно підтримувати його спеціальними підпірками. Плоди застосовуються для приготування і консервації.

«Переможець» часто плутають з декоративними квітами. У такий квасолі привабливий вигляд. Бобова культура відрізняється підвищеною врожайністю, відсутністю волокон. Стручки плоскі, досягають 30 см у довжину. Сорт стійкий до хвороб.

Високоврожайний сорт «Чорна королева» відноситься до середньостиглих видами. Пурпурового забарвлення стручків надає оригінальності рослині. Смакові якості ніжні і делікатесні. Довжина стручка досягає 15 см, форма трубкообразная і рівна.

«Блау Хільде» дає високий урожай. Висота куща досягає 5-метрової висоти. Стручки до 25 см Потребу в добривах і частому поливі. Цей сорт допомагає іншим городнім культурам. Збагачує землю азотом і захищає від дротяників і лугового метелика. «Блау Хільде» відмінно дружить з огірками. Їх рекомендується саджати поруч. Унікальний сорт «Пекло Рем» має смачний грибний запах. Колір зерна бузково-рожевий. Цей сорт вміє протистояти шкідникам і хворобам, а це спрощує вирощування культури.

Секрети досвідчених городників

Разновидности спаржевой фасолиСпаржева квасоля відноситься до однорічним рослинам. Стебло трав’янисте, розгалужене, часто сланкий. Рослина різноманітно: від кущових сортів до 70 см у висоту, до вьющих з довгим стеблом від 1,5 метрів і більш. Боби овочевої квасолі не мають грубих волокон і пергаментного шару. Плоди їстівні повністю навіть в недостиглому вигляді. Насіння збирають восени, а висаджують по весні в теплий грунт.

Грунт для посадки повинна добре прогрітися. Температура повітря не менше + 10 градусів. Для отримання швидких сходів, необхідно підвищити температуру землі до +20 градусів. Проростки спаржевих сортів дуже чутливі до заморозків. При низькій температурі настає загибель рослини. Тому краще проводити посадку в кінці травня-на початку липня. Тоді заморозки точно не страшні.

Саджанці квасолі під час проростання викидають на поверхню товстенькі сім’ядолі. Посадка квасолі проводиться в пухкий грунт, якщо грунт буде щільним, це дія у саджанців не відбудеться. Сіянці необхідно висаджувати після томатів, цибулі, картоплі, огірків, моркви або буряка.

Бобові рослини люблять органічні добрива. Землю необхідно підгодувати ще восени. Навесні можна скористатися компостом або деревною золою. Часто квасоля, підгодовують мінеральними добривами. Вони позитивно діють на розвиток і ріст рослини. Добриво вноситься не більше двох разів за літній сезон. Інакше можна перегодувати бобову культуру.

Выращиваем фасольЯк тільки з’явилися сходи, необхідний регулярний полив, розпушування чорнозему. Після появи явної паростка рослини грунт слід замульчувати. Це збереже вологу, а значить, сприятливо подіє на врожайність. Мульчування проводиться до періоду зацвітання. Це найпростіший спосіб заглушити зростання бур’янових трав. Мульча перегниває, і стає добривом. Для цієї мети можна скористатися скошеною травою. Після завершення періоду цвітіння, обов’язково підтримуємо вологість грунту.

У спаржевої квасолі дуже багато сортів. Однак загальні показники можна виділити у всіх видів. Квасоля відрізняється підвищеною врожайністю, і відсутністю особливих труднощів при вирощуванні рослини. Стручкова квасоля використовується в кулінарії. М’ясиста кущова квасоля підійде для консервації. Тоненька плететься квасоля доречна в супи і рагу. В салати додають воскову квасоля. Таку назву рослина одержала з-за кольору, схожого з бджолиним воском.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.