Вирощувати селеру на ділянці — просто і результативно

0

Клубни сельдереяВирощування цієї рослини не вимагає особливих навичок чи знань, але з деякими нюансами все ж варто бути ознайомленим, щоб отримати якісний і щедрий урожай. Процес вирощування залежить від обраного виду селери. Їх декілька і вони трохи відрізняються між собою.

Коріння рослини тягнуться ще з часів стародавньої Греції, але свою популярність він здобув відносно недавно. Це пов’язано з дослідженнями, які підтвердили селери корисний вплив на людський організм, адже він багатий різними вітамінами, мінералами і іншими корисними речовинами.

Селера. Що це за рослина?

На сьогоднішній день селера відноситься до тих популярним рослинам, які надають стравам особливі смакові акценти. На полицях супермаркетів і на ринку часто зустрічається кореневої селера, який широко використовується для приготування бульйонів і перших страв.

Рослина відноситься до сімейства Селерових або Зонтичних. Відомо близько 20 видів селери дикого в природі. Найвідомішим вважається пахучий. Він же і є овочевою культурою. Хоча рослина і дворічна, вирощують його, як правило, лише рік для того, щоб отримати коріння і зелень. На другий рік припадає цвітіння культури, коли формуються плоди з насінням.

За зовнішнім виглядом нагадує селеру звичайне трав’яниста рослина з перисто-розсічені простими листками, стрижневим коренем, дрібними, зібраними в суцвіття квіточками. Для розмноження селери використовують насіння. Враховуючи те, що проростають вони довго, фахівці рекомендують вирощувати розсаду, це добре впливає на врожайність культури. Насіння рослини мають особливість покращувати схожість з часом. Так, краще зійдуть ті, які були зібрані 3-4 роки назад, ніж торішні. Насіння культури можна купити в магазині або зібрати самостійно. В якості останніх, ви, звичайно, можете бути більше впевненими.

Види селери

Найбільш популярними вважаються три види селери:

  • Кусты сельдерея на клубнеЛистовий. Вирощується рослина переважно з метою отримання багатих вітамінами листя. Крім того, що вони покращують смакові і ароматні якості страв, вони ще і містять велику кількість корисних речовин, що впливають на роботу всього організму. Час збору листя починається ранньою весною і закінчується пізньої восени, тобто воно триває весь вегетаційний період.
  • Черешкова. Результатом вирощування цього виду є збір соковитих і корисних черешків, багатих мінеральними речовинами і вітамінами.
  • Кореневий. Збирати її починають ближче до осені, коли коріння вже досягли певних розмірів (400-800 грам).

Сорти рослини

Врожайність селери безпосередньо залежить від вибору сорту. Їх налічується кілька десятків. Відрізняються сорти властивостями, зовнішнім виглядом, смаковими і ароматичними характеристиками і метою застосування. Немає єдино прийнятого думки, який сорт краще, тут вибір залежить від індивідуальних переваг.

Зарубіжні і вітчизняні виробники пропонують величезний вибір сортів. Визнаними у середовищі овочівників вважаються наступні:

  • листовий — «Ніжний», «Захар», «Картулі», «Бадьорість»;
  • черешковий — «Юнга», «Біле перо», «Малахіт», «Золотий»;
  • корінь — «Максим», «Осавул», «Діамант», «Кореневої грибовський», «Грибовський».

Вибираючи сорт, не забудьте звернути увагу на термін дозрівання, адже є селера ранньої стиглості, середньої та пізньої.

Як садити листовий селера

Рассада сельдерея Листовий селера відноситься до холодостійким рослинам. Розсада не боїться легких заморозків. Спочатку, перші кілька тижнів культура дуже повільно росте, тому краще використовувати розсаду. Але це не означає, що не можна садити насіння в грунт.

Для попередньої обробки насіння використовують спеціальний розчин (наприклад, марганцівка). Потім для пророщування їх викладають на спеціальну тканину і висівають в ящики. Грунтосуміш повинна містити в рівних пропорціях пісок, листову землю, перегній і торф.

Саме найкращий час для посіву листового селери — початок березня. Після того як висіяли насіння, їх необхідно присипати зверху торфом. Полив здійснюється дуже акуратно, бажано з використанням дрібного сита. Температура повинна досягати 20 градусів. Якщо все правильно зробити, то вже на п’ятий день з землі з’являтися перші сходи, після чого потрібно знизити температуру до 15 градусів. Гарний світловий і температурний режими сприяють тому, що розсада набирається сили, міцніє і не витягується, це в подальшому забезпечить якість і кількість врожаю.

На наступному етапі проводять пікірування. До того часу повинні з’явитися вже справжні листочки. В результаті цієї процедури формується коренева система рослин. У квітні — травні попередньо загартовану розсаду висаджують у грунт.

Важливо врахувати, що глибока посадка не дуже подобається листового селери. Доглядати за рослиною нескладно. Досить періодично розпушувати міжряддя, регулярно поливати і прополювати бур’яни. Селера не любить утворення кірки на ґрунті. Можна провести процедуру мульчування грунту, яка запобіжить утворенню кірки, а також позбавить від потреби прорыхливания і прополювання міжрядь.

Особливості вирощування кореневого селери

Рассада сельдерея в горшочкахУ зв’язку з довгою тривалістю періоду вегетації, кореневої селера рекомендується вирощувати виключно розсадним методом. Высевание насіння проводиться в грудні. Під час вирощування розсади не варто забувати про подвійну пікіровці з укорочуванням головного кореня на третину.

При вирощуванні кореневого селери необхідно враховувати одну особливість. Що синтезуються в процесі фотосинтезу органічні речовини ближче до середини серпня починають йти з листя і накопичуватися в коренеплодах. Для того щоб отримати щедрий великий урожай коренеплодів, протягом всього літа не рекомендується зрізати листя.

Перед складанням селери за кілька тижнів пагони і бокові нижні листя потрібно обірвати і трохи відгребти землю. Підгортання при вирощуванні кореневого виду культури протипоказано. Важливо також стежити за станом грунту і вчасно поливати рослину. А в жовтні можна проводити збір урожаю.

Вирощування черешкової селери

Технологія вирощування цього виду рослини така ж, як і у випадку з листовим. Єдиною відмінністю є потреба в більш інтенсивному підгортанні, що обов’язково потрібно зробити після того, як рослина почне інтенсивно зміцнюватися. Це дозволяє отримати ніжні вибілені черешки без гіркого присмаку.

Щоб отримати якісний урожай, потрібно виконати наступну процедуру: верхню частину черешків зв’язати і обмотати папером за два тижні до збирання. Зарубіжні виробники насіння черешкової селери пропонують самоотбеливающиеся сорти, які не вимагаю підгортання, але вони погано переносять холод.

Захворювання і шкідники

Як і всі інші рослини, селера має своїх ворогів, які вражають рослину і призводять до його загибелі. Боротися з небезпекою необхідно відразу ж після перших проявів. В іншому випадку є ризик отримати поганий збір або залишитися зовсім без врожаю і тоді всі старання будуть марними.

Найчастіше селера страждає від таких захворювань, як:

  • бактеріальна плямистість листя;
  • гниль основи стебла;
  • біла гниль стебел;
  • вірусна мозаїка листя;
  • «чорна ніжка»;
  • серцевинна гниль.

Щоб запобігти зараженню культури необхідно дотримуватися агротехнічні прийоми. Переносять захворювання шкідники і бактерії, боротьба з якими є найважливішим завданням. Це личинки морквяної мухи, равлики і слимаки, совки та інші дрібні організми. Щоб захистити рослину від них, необхідно періодично проводити прополку, сівозміна, полив, проріджування посівів. Хорошим методом профілактики захворювань селери вважається змішана посадка з іншими видами трав і овочевих культур. Гниль з’являється, як правило, в результаті надмірного зволоження грунту, тому потрібно стежити за тим, щоб не застоювалася вода і вологість ґрунту відповідала нормі.

Використання селери

Сельдерей в пищеСолодко-гіркуватий смак та витончений аромат зробили рослина популярною приправою, яка використовується в приготуванні перших страв, других, салатів. В залежності від того, який вид рослини, в їжу використовують його листя, коренеплоди, насіння і стебла. Коренеплоди та насіння використовують як свіжими, так і в сушеному вигляді, а листя можна заморозити і зберігати в морозилці протягом усього року.

Черешки, коріння і листя рослини використовують у домашньому консервуванні, а також додають у напої, соуси, супи. Відварену селера може бути основою для паштету або гарніру. Для того щоб отримати так звану сельдерейную сіль, використовують насіння культури. До складу різноманітних пряних сумішей входять висушені і подрібнені частини селери.

Селера поліпшить якісні характеристики пошти городу. Адже саме його коріння стають притулком для дощових черв’яків, які створюють родючу частину ґрунту. Посадка цієї культури поряд з капустою захистить останню від земляний блішки та капустяної білянки. Селера відмінно уживається з квасолею, пореєм, помідорами.

Вживання рослини в їжу приносить велику користь здоров’ю людського організму, адже селера — це скарб мінеральних речовин і вітамінів. Так, він багатий провітаміном А, вітаміни груп В, РР, С, К, Тобто В ньому в достатній кількості містяться такі макро – і мікроелементи, як цинк, марганець, фосфор, кальцій, залізо та інші, а також незамінні амінокислоти, нерозчинна клітковина, ефірні масла. Селера дуже корисний для чоловічого здоров’я, так як є найсильнішим афродизіаком.

Протипоказання

Сельдерей и польза от негоНезважаючи на всі корисні властивості рослини, все ж виділяють групу людей, яким не рекомендується вживати селеру в їжу. В першу чергу — це вагітні жінки, так як він у них може викликати здуття живота і сильну печію. Годуючим жінкам селера протипоказаний через здатність знижувати рівень молока. Також не варто вживати рослина хворим на сечокам’яну хворобу, виразку шлунка і варикозне захворювання вен.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.