Як кульбаба реагує на освітлення?

0

Одуванчики и их реакция на солнечный светДля нормального розвитку рослин кульбаб необхідний сонячне світло. Це легко можна помітити, коли вони витягуються вгору до світла. При недоліку освітлення у рослин порушується фізіологічний цикл, відбувається процес этиолирования. Їх стебла стають крихкими і слабкими, вони нахиляються в сторону.

Багатьох цікавить питання, як реагують кімнатні рослини на освітлення, і що робити в ситуації, коли його не вистачає для повноцінного розвитку? Як веде себе кульбаба, яка його реакція на освітлення?

Сонячний квітка кульбаба

Багаторічна трав’яниста яниста рослина кульбаба сімейства складноцвітих отримало своє російське назву із-за легкості. Його насіння при найменшому подиху вітру миттю розлітаються зі стебла після дозрівання. Його ще називають «сонячним квіткою», оскільки воно моментально реагує на сонячне світло, освітлення. При його відсутності або у період дощу пелюстки закриваються.

Незважаючи на свої невеликі розміри, кульбаба має м’які ясистий і довгий корінь товщиною до 2 див. Він досягає в довжину 60 см, має відгалуження. У нього насиченого зеленого кольору листя, гладкі і соковиті. Квіти білі-жовтого кольору, зібрані у кошик, а квіткова стрілка голи і порожня всередині. Рослина цвіте з травня по червень місяць, а потім повторно у вересні. Плоди кульбаби — сіро-бура сім’ї янка з чубком-летючкою, він складається з м’яких білих волосків. Кожна з частин лікарської рослини містить гіркій молочний сік.

Невибаглива рослина може рости в багатьох місцях:

  • пустир і поляна;
  • парк і яр;
  • місто і сад;
  • біля доріг.

Кульбаба любити добре зволожені і багаті грунту і розростаючись, утворює цілі зарості.

Люди здавна знали про його цілющі властивості. З рослини готували еліксири, наливки. Стебла і коріння рослини застосовуються в лікуванні багатьох захворювань:

  • кровотворної системи;
  • печінки;
  • селезінки;
  • при порушенні обміну речовин;
  • холециститу;
  • для підвищення чоловічої потенції;
  • для поліпшення лактації у годуючих мам.

Великою популярністю користується лікарська рослина в косметології. З неї роблять маски, які омолоджують шкіру. Настоянки з кульбаби допомагають позбавитися від веснянок і пігментації.

Реакція на сонячне світло

Белый пушистый одуванчикПри хорошому освітленні, з попаданням сонячних променів на кульбабу у рослини починається процес фотосинтезу. Завдяки цьому відбувається вироблення органічних речовин. Процес фотосинтезу допомагає рослинам дихати і розвиватися далі.

Рослинний світ підкоряється біологічного ритму, в тому числі і кульбаба. З спостережень, видно, що його добова періодичність розпускання квітів починається в один і той же час. Рівно о 6:00 ранку розгортаються яскраві жовті кошики і в 15:00 вони закриваються. Так кульбаба реагує на занадто яскраве освітлення і рятується від нього. Велику силу сонячного випромінювання більшість рослин переносять погано. Суцвіття «сонячної квітки» реагують на зміни погодніх умов, вологість атмосфери та на освітлення. В похмуру або дощову погоду кошики кульбаби закриваються, вони захищають пилок від вологи.

Кожна рослина по-своєму пристосовується до кліматичних умов і без природного середовища та освітлення вони можуть загинути. Занадто яскраве світло також згубний для більшості квітів та інших видів рослинності. Особливо це шкідливо в спекотні літні дні, в денний час, коли сонце знаходиться високо в небі.

Природний світло впливає на никтинактическое рух, тому у квіток з раннього ранку відкриваються суцвіття, а до вечора вони вже закриті. Таким же чином можуть вести себе і листя квітів та інших рослин. Недолік освітлення може погано позначатися на вегетативному стані, затримувати його. Виросли в темряві листя кульбаби втрачають гіркоту, яка зазвичай є у них. Також вони набувають інший колір, вони втрачають свою яскраву зелену забарвлення і біліють. Листя без освітлення сильно витягуються, альо пружність в них залишається. Такі ж вони соковиті і приємні на смак, тому їх часто вирощують в темряві для салатів.

Цікаві факти

Интересное об одуванчикахЦе лікарська рослина вже сотні років люди використовують в різних цілях. Їх давнім-давно стали вживати в їжу. У молодих пагонів стебла позбавлені гіркоти, з них готують різні вітамінні салати та перші страви.

Смажені прикореневі розетки за своїм смаком нагадують делікатес. Французи вже давно оцінили смак кульбаб і тепер вирощують культурні сорти, у яких листя м’які м’якше і більшим.

Підсмажені корені рослини часто застосовують для приготування напою. Сушені і підсмажені корені кульбаби нагадують смак кави.

З квітів трав’яний янистої рослини роблять вино і варять варення, а з квітучих суцвіть виходить «одуванчиковый» мед.

У Стародавньому Китаї придворні лікарі для імператорів готували еротичний еліксир з кульбаб. Вважалося, що щоденне вживання цього гіркуватого напою дуже сильно підвищувало чоловічу потенцію.

У стародавній Греції рослину називали «еліксиром життя», вживали його з їжею й готували різні лікарські засоби з додаванням кульбаби.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.