Як правильно навесні провести обрізку плодових дерев

0

Особенности обрезки плодовых деревьев веснойОсновною функцією фруктових дерев на садовій ділянці вважається їх плодоношення. Багатий урожай можна тільки в тому випадку, якщо провести їх обрізання, яку проводять восени, взимку, а частіше навесні.

Така процедура дозволяє раціонально сформуватися кроні, щоб кожен пагін отримувала якомога більше повітря і світла. Крім того, обрізка сприяє санації дерев, що захищає їх від різноманітних захворювань, що виникають під час активного росту рослин.

Необхідні інструменти

Обрізку багато садівники сприймають як один з важливих елементів правильного догляду за плодовими деревами. Для проведення такого процесу необхідні спеціальні інструменти:

  1. Перечень необходимых инструментов для обрезки плодовых деревьевСадовий секатор — він повинен бути дуже зручним і пробачимо. Небажано купувати інструмент, що має храпових механізм, так як із-за такої особливості конструкції з першого разу неможливо отримати ідеально рівний зріз.
  2. Садова пилка — це звичайна ножівка, що нагадує шаблю, яка звужується на кінці. Ні в якому разі не можна використовувати замість неї стандартну будівельну пилку, тільки інструмент зі спеціальним профілем.
  3. Секатор для обрізки верхніх гілок з кріпленням для довгої палиці. За допомогою важелів і мотузки він приводитися в дію. Така конструкція допомагає дістатися до гілок, розташованих на самому верху дерева.

Після придбання інструменту його необхідно підтримувати в чистоті і стежити за тим, щоб він завжди був наточеним.

Тільки в цьому випадку не буде рваних зрізів, які можуть легко проникнути різноманітні інфекції і мікроорганізми. Після кожної процедури обрізання інструмент необхідно почистити і змастити ганчіркою, змоченою в машинному маслі.

Коли слід проводити обрізку дерев

Преимущества обрезки плодовых деревьев в весенний периодБагато садівники не звертають увагу на терміни, коли слід проводити обрізку плодових дерев, що зовсім неправильно.

Важливо не нашкодити рослинам, тому краще всього здійснювати це навесні. Оптимальний період — кінець лютого або початок березня, коли вже не очікуються сильні морози.

Першими починають обрізати:

  • яблуню;
  • грушу.

Інші плодові дерева і чагарники піддають цій процедурі в кінці першого місяця весни або на початку іншого. В першу чергу обрізають зерняткові культури, і тільки після цього — рослини з косточковыми плодами.

Якщо дерева ще не зміцніли, то необхідно це робити до того, як почнеться рух соку, так як згодом це послабити їх і вони почнуть хворіти.

У разі необхідності на початку червня обрізають повністю зміцнілі квітучі дерева і чагарники, які нормально перенесуть цю процедуру навіть по закінченні циркуляції соку.

Як правильно проводити технологію зрізу

Описание способов обрезки садовых деревьевОбрізка плодових культур проводитися різними способами. Розглянємо основні.

Проведення зрізу на нирку. Такий метод дозволяє вибрати напрямок росту гілок в ту сторону, яка необхідна садівникові. Для цих цілей використовують тільки ростові однорічні пагони, на яких вибирають нирку, зростаючу в потрібному напрямку.

Секатор розташовують таким чином, щоб його ріжуча частина знаходилася близько залишається частині гілки, а не поруч зі срезаемым її кінцем. Зріз виконують під кутом, щоб ця брунька залишалася порушеною. При надто гострому зрізі нирка втратить надходження необхідної кількості поживних речовин і засохне.

Кільцевий зріз. У цьому випадку проводитися повна обрізка гілля, зростаючої в неправильному напрямку. Вона не тільки відбирає харчування у плодоносних пагонів, але і є абсолютно марною.

При невеликій товщині обрезаемой гілки краще всього використовувати секатор. Зріз здійснюють по зовнішньому краю кілець, які утворюють наплив на корі в тому місці, де з’єднання єднуються гілки.

Зріз для утворення бічного відгалуження. Здійснюється в тому випадку, коли потрібно перехід зростання з однієї гілки на іншу. У цьому випадку непотрібну гілку видаляють повністю. Отриманий зріз як би продовжує залишену гілку, в результаті чого бічна стає головним.

Віді весняної обрізки плодових дерев

Проводячи таку процедуру, садівник зазвичай переслідує цілком конкретні цілі. Розглянємо основні.

  • Принципы обрезки садовых деревьев разными способамиОбрізка, що дозволяє сформувати крону дерева, в результаті чого вона набуває необхідний силует, а щільність гілок зменшується. Таку процедуру проводять в кінці лютого, і вона сприяє росту нових пагонів. Якщо цю роботу виконати в березні, це загальмує розвиток дерева.
  • Регулююча обрізка необхідна для того, щоб зберегти сформовану крону. Завдяки такій маніпуляції гілки отримують світло в достатній кількості, а основний кістяк рослини звільняється від молодих пагонів.
  • З допомогою омолоджувальної обрізки старі дерева починають оновлюватися, тому що відбувається зростання нових гілок. Робота проводитися тільки в тому випадку, якщо приріст молодих пагонів за рік складає менше 10-15 див Завдяки обрізанні пробуджуються придаткові і не прокинулися нирки.
  • Відновлювальна обрізка виконується для того, щоб повернути постраждалим рослинам можливість нормально розвиватися, цвісти і приносити плоди.
  • Санітарна обрізка дозволяє очистити рослину від хворих, сухих та пошкоджених гілок, при якому вони повністю видаляються.

Незалежно від того, який вид обрізки був проведений, необхідно враховувати вік і розмір плодових рослин. При надмірному обрізанні молоді пагони починають інтенсивно рости, із-за чого утворюється занадто густа крона.

Специфіка весняної обрізки

Советы опытных садоводов, как правильно обрезать плодовые деревьяБагато садівники проводять обрізку дерев у такий час, поки не почався рух соку. Але краще за все проводити її в період, коли сік ще не почав свій рух, але вже повністю готовий до цього.

У цьому випадку рані, які отримає дерево в результаті такої процедури, затягнуться дуже швидко, так як деревна тканина вже готова до цього.

Якщо після обрізки рани обробити за допомогою жовтої глини і садового вару упереміш з коров’як ячим гноєм, то через два тижню після початку руху соку на місці зрізу нарості каллюс.

Заборонено обрізати плодові культури, які незабаром почнуть своє цвітіння. Особливо це стосується таких рослин, у яких квіткові бруньки, з’єднання являються тільки на торішніх пагонах. В іншому випадку пропадуть не тільки квіти, але і весь урожай.

Особливості весняної обрізки старих дерев

Особенности обрезки старых садовых деревьев веснойСтарі плодові дерева, особливо груша і яблуня, володіють білі вираженою періодичністю плодоношення і значним зменшенням крони, яке відбувається через відмирання скелетних гілок.

Якщо проводити легке омолоджування таких рослин, то ці вияви істотно знижуються, що забезпечує у подальшому хороший урожай. При цьому слід знаті правила обрізання старих садових дерев.

Щоб відновити нормальний стан старих рослин, що перебувають у дуже занедбаному вигляді, необхідно глибоке омолодження, полягає в обрізанні засохлих гілок в 1-2 метрах від верхівки. Далі двох метрів не рекомендується дуже сильно обрізати, тому що дерево може загинути.

Цей процес необхідно виконувати тільки над плодовими гілками або ростовими пагонами, щоб не залишити обрізні сучки повністю голими.

Якщо гілки почали відмирати, а в нижніх частинах виникли жирові пагони, то обрізку здійснюють до самих волчков. Чим більш занедбаним є дерево, тим сильніше їх обрізають. З настанням березня грунт під обрізаними рослинами слід добре удобрити для швидкого зростання нових пагонів.

Як тільки з’явиться приріст, слід остаточно вирізати всі прядив’яні освіти, а зрізи обробити фарбою на масляній основі.

Омолодження багаторічних рослин слід проводити поступово протягом багатьох років. У цьому разі верхні гілки і сучки обрізають набагато сильніше нижніх.

Таким чином, весняна обрізка рослин на своїй присадибній ділянці — справа досить копітка і клопітка. Але завдяки такому процесу дерева краще готуються до періоду плодоношення.

Якщо не обрізати гілки, вони почнуть ламатися під вагою плодів. Тому обрізка дерев навесні сприяє не лише підвищенню врожайності, але і забезпечує їх безпеку.

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.